Konkursowiczki w ciąży

monia24

#4567693 Napisano: 27.07.2011 07:56:38
leoniu napisał(a):

madziarka19 napisał(a):

Mój synek jest już na świecie cały miesiąc i 2 dni.Poród-tragedia,nie dosyć,że wywoływany to na dodatek zakończony cesarką.
Ale za to ile szczęścia:)3220 i 50 cm,taka były wartości urodzeniowe,dziś rośnie i tyje wcinając na zmianę z cycka i z butelki:)
Powodzenia wszystkim ciążówkom:)

To ja też napiszę, że mała jest na świecie równo od miesiąca, więc teraz was tak sobie tylko podglądam. Trzy tygodnie za wcześnie, cesarka, bo się porobiło nieładnie, ale wszystko w porządku. Malutka, 2250, ale powoli dobijamy do 3 kg emotka

gratulacje dziewczyny
emotka
0 0

Gość: katrin22

#4567730 Napisano: 27.07.2011 08:06:30
Ja już po wizycie, i mam zapalenie pęcherza, i na dodatek brzusio mi twardnieje emotka dostałam Furaginum, no-spę ( 3x po 1/2 tabl), wit.c, magnez 2x dziennie, luteiną pod język, i coś dopochw. emotka
Jak się spytałam czemu tak dużo, to otrzymałam odpowiedź, czy wolę iść do szpitala...i że wszystkie te leki są bezpieczne w ciąży, na Furaginum akurat się załapałam, bo pod koniec ciąży nie wolno go zażywać. Odrazu po powrocie polknęłam wszystko i zaaplikowałam globulkę i już czuję ulgę, już nie boli tak bardzo.

A z dzidzią Ok emotka waży już ok 600gr.taka mała kruszynka emotka
0 0

Gość: emilka1705

#4567824 Napisano: 27.07.2011 08:25:04
Dobrze, że się wybrałaś do lekarza w ciąży nie ma co ryzykować. Świetnie, ze dzidzia zdrowo rośnie. Musze na następnej wizycie przycisnąc gina zeby mi powiedział ile małe waży bo w piatek mi nie powiedział!!!
0 0

#4567872 Napisano: 27.07.2011 08:32:13
Właśnie nie ma co bagatelizować, bo ciąża to szczególny stan, jakbym nie była w ciąży to sama zażyłabym jakieś specyfiki z apteki i pewnie by pomogły, ale tutaj już musi być lekarz, bo on wie, co można a co nie.
Co do wagi to powiedział mi, że między 520- a 580gr. Jakie to szczęście widzieć bijące serduszko, które ciągle się powiększa:)
0 0

Gość: mariolakal

#4568137 Napisano: 27.07.2011 10:16:12
http://forum.mama...o-ciaza/#entry174830
Kobietki, jutro ostatni dzień... emotka
0 0

Gość: dianek

#4568522 Napisano: 28.07.2011 08:51:49
wreszcie ładna pogoda! myślałam, że w tym syfiastym mieście już nigdy nie zaświeci słońce... tylko deszcz, mgła, deszcz, mgła... i śmierdzi bagnem... fuj

skorzystam ze słoneczka i polecę się zapisać na egzamin na prawo jazdy, ciekawe jak z terminami będzie...

no i po drodze może jakiś stanik upoluje, bo 80 B to ja się już nijak nie mieszczę - nawet w te sztucznie powiększone poprzez wyciągnięcie wszystkich push-upów emotka a mężu by się tylko gapił, wariat jeden, oczy mu z orbity wylecą jak tak dalej pójdzie emotka

0 0

benasia

#4569258 Napisano: 28.07.2011 12:39:41
dianek napisał(a):

wreszcie ładna pogoda! myślałam, że w tym syfiastym mieście już nigdy nie zaświeci słońce... tylko deszcz, mgła, deszcz, mgła... i śmierdzi bagnem... fuj

skorzystam ze słoneczka i polecę się zapisać na egzamin na prawo jazdy, ciekawe jak z terminami będzie...

no i po drodze może jakiś stanik upoluje, bo 80 B to ja się już nijak nie mieszczę - nawet w te sztucznie powiększone poprzez wyciągnięcie wszystkich push-upów emotka a mężu by się tylko gapił, wariat jeden, oczy mu z orbity wylecą jak tak dalej pójdzie emotka

emotka emotka
u mnie to jak nic już chyba 75 D emotka
0 0

benasia

#4569735 Napisano: 28.07.2011 03:33:43
na rossnecie jest konkurs z torbami dla dzieci:
http://www.rossne...s.aspx?contestId=930
0 0

#4569814 Napisano: 28.07.2011 03:54:43
o! dobry konkursik emotka jutro będzie spacer do rossmanna emotka

a z rzeczy bardziej przyziemnych - coś mnie brzuch od wczoraj boli emotka nie mocno, ale wyraźnie... jakieś martwienie się mi się znów włączyło emotka
0 0

Gość: kotek11

#4570217 Napisano: 28.07.2011 06:07:59
dianek napisał(a):

zapisuj się - podobno łaskawie patrzą na te z brzuszkiem emotka ja w ciąży się nie zapisałam - jakoś bałam się uczyć zimą emotka ale teraz na macierzyńskin poszłam emotka cały tydzień miałam codziennie zajecia (tzn. jeszcze do soboty mam) a od poniedzialku zaczynam jazdy emotka
0 0

#4570488 Napisano: 28.07.2011 07:17:38
zapisanam zapisanam - termin na 19.08 emotka się doczekać nie mogę, uwielbiam jeździć autkiem emotka
0 0

#4571816 Napisano: 29.07.2011 10:06:30
Kobitki, które są w 24-25 tygodniu ciąży, jakie macie wyniki USG???:
Moje ostatnie ze środy (25 tc) to:
BPD: 65mm
APAD: 58mm
FL: 43mm

W necie wyszukałam, że główka odpowiada 27 t.c, ale na zdjeciu USG mam 25, i lekarz powiedział, że główka duża, ale w normie.
I już zaczynam panikować.
0 0

#4571955 Napisano: 29.07.2011 10:39:09
uf, nie ma to jak poranek w przychodni
dostałam skierowanko do endokrynologa, kardiologa i karteczke na milion badań

ciekawe jak ja mam na czczo dojść do przychodni, oddac tyle krwi i wrócić jakoś jeszcze do domu emotka

męża muszę zwerbować - będzie mnie cucił pół dnia chyba...

a swoją drogą, bardzo ciekawe zjawisko zaobserwowałam dzisiaj podczas rejestracji - i u kardio i u endo ludzie przede mną dostawali terminy na wrzesień, październik, a ja że miałam na skierowaniu drukowanymi ciąża to jeden lekarz na 4.08, a drugi na 9.08 ^^ tak to się można leczyć emotka
0 0

ziolko

#4572014 Napisano: 29.07.2011 10:55:12
Katrin - nie panikuj! bo się nakręcisz i dopiero będzie

Dianek - weź ze sobą kanapki i wodę i jak tylko będziesz po badaniach to od razu coś zjedz.. i jakoś dotrwasz do domu. Ale pomysł z mężem dobry. Będziesz spokojna i nie zemdlejesz po drodze emotka

0 0

Gość: grusia

#4572055 Napisano: 29.07.2011 11:06:58
katrin22 napisał(a):

Kobitki, które są w 24-25 tygodniu ciąży, jakie macie wyniki USG???:
Moje ostatnie ze środy (25 tc) to:
BPD: 65mm
APAD: 58mm
FL: 43mm

W necie wyszukałam, że główka odpowiada 27 t.c, ale na zdjeciu USG mam 25, i lekarz powiedział, że główka duża, ale w normie.
I już zaczynam panikować.

Katrin spokojnie - te wymiary ( a dokladnie normy ) to tylko srednia,tak jak zreszta inne wymiary - maluszek w tym tygodniu moze np wazyc powiedzmy 0,5 kg ,inny wazyc juz bedzie 0,7 kg i choc waga moze wskazywac na inny wiek ciazy niz jest na prawde to nadal wszystko jest w normie.Sama przy synku mialam tak ze np glowa odpowiadala 25 tyg, dl ciala 27 a waga 23 - mozna by pomyslec ze urodzi sie jakies malo foremne dziecko a urodzil sie zdrowy i normalny emotka Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodiz emotka . Skoro lekarz powiedział ze jest ok to jest ok. Normy wymiarow w danym tygodniu roznia sie w roznych zrodłach wiec spokojnie. Masz zdrowa pocieche i tyle emotka
0 0

koper

#4572056 Napisano: 29.07.2011 11:07:10
Dianek z tymi terminami wcale się nie dziwię, przecież lekarz musi Cię przebadać, zdiagnozować jak najszybciej, żeby zdążyć z ewentualnym leczeniem przed końcem ciąży emotka

A co do badań na czczo, to dowiadywałaś się, czy rzeczywiście musisz być na czczo? Jak nie masz tam poziomu glukozy, cholesterolu, hdl, ldl, triglicerydów. To nie będzie tragedii jak zjesz w domu jakieś malutkie (!) śniadanie.
Pamiętaj też, że przed badaniem pić możesz do woli, najlepiej czystą wodę, ważne, żeby nie było nic słodzonego, dlatego woda jest najlepsza. Na wyniki badań w żaden sposób nie wpłynie wypicie wody, a jak wypijesz co najmniej szklankę wody, to krew będzie się dużo łatwiej pobierała.
Ja ciążę szczęśliwie mam za sobą, i na czczo chodziłam na badania tylko jak badany był poziom glukozy. Wtedy miałam ze sobą kanapkę , którą zjadałam po wyjściu z gabinetu.
A dziewczyny macie jeszcze przed sobą krzywą cukrową? Kiedy trzeba wypić glukozę rozpuszczoną w wodzie? Jak tak to konieczenie na to badanie weźcie ze sobą cytrynę! i najlepiej małą butelkę wody mineralnej, a to po to, że często w gabinecie mają tylko bardzo ciepłą , dopiero co przegotowaną wodę. Glukoza rozpuszczona w ciepłej wodzie jest obrzydliwa i nie do wypicia. A rozpuszczona w zimnej wodzie i z wciśniętym sokiem z całej cytryny smakuje jak ciut przesłodzona lemoniada, da wię wypić. I zapewniam, że sok z cytryny w żaden sposób nie wpłynie na poziom glukozy we krwi emotka
0 0

Gość: grusia

#4572080 Napisano: 29.07.2011 11:14:05
Dziewczyny czy miała ktoraś z Was doczynienia z produktami marki MAM ? Podzielcie si eopinia prosze emotka
0 0

#4572141 Napisano: 29.07.2011 11:26:32
wody mam nie pić, bo w wodzie jest potas - a to też mam w badaniach emotka

badania mam standardowe (mocz, morfo, glukoza) + do tego zestaw dla osób z niedoczynnością tarczycy, co pomoże endokrynologowi stwierdzić, czy moja tarczyca zagraża brzdącowi, czy wszystko jest ok i nie leczymy tak jak nie leczyliśmy przez ostatnich parę lat (bo ja taki lekko nietypowy przypadek jestem emotka )

no i do tego właśnie potas i coś tam jeszcze, co kardiolog chciał

mężu stwierdził, że on w takim razie posprząta przez weekend bagażnik i w poniedziałek po badaniach jakoś mnie tam wrzuci, bo na fotelu pewnie nie usiedzę emotka a do bagażnika berlingo powinnam się zmieścić, w końcu brzucha jeszcze prawie nie widać... zwariuje z tym chłopem emotka

swoją drogą mąż mi odebrał wczoraj o mojego poprzedniego gina wyniki badań, które robiłam w lutym i nie miałam kiedy ich odebrać (cytologia i jakieś tam hormony) no i z wyników wyszło, że wszystko ok, tylko że praktycznie nie produkuje estrogenu i jestem... bezpłodna emotka czyżby niepokalane poczęcie? może jeszcze dziewicą jestem emotka
0 0

Gość: kotek11

#4572316 Napisano: 29.07.2011 12:06:39
koper nie wszystkie laboratoria godza się aby wciskać sok z cytryny. a moim zdaniem można się raz czy dwa przemęczyć i wypić niczym nie zmąconą glukozę ale mieć pewność, że nic nie wpłynie na wynik badań. ja piłam glukozę nie raz - zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży miałam nietolerancję glukozy na granicy z cukrzycą ciążową i żyję. moja dobra rada na glukozę - wypić wszystko jednym duszkiem emotka
0 0

#4572734 Napisano: 29.07.2011 02:09:18
dzięki ziolki i grusia za pocieszenie, pewnie panikuję niepotrzebnie.

dianek na badanie idź z mężem najlepiej, w razie czego pomoże, jakby Ci się słabo robiło.
Po badaniach zjedz obiadek i połóż się i odpoczywaj emotka
0 0