Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#4575314 Napisano: 30.07.2011 02:00:28
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 tak najlepiej by było, tylko wiesz, to niełatwe jest. Najlepiej mieć jakieś zajęcie, ja np. teraz robię ogóreczki, ale na siedząco, bo też nie mogę się wysilać, bo brzusio drętwieje emotka a dziś w sklepie myślałam, że jak nie wyjdę na powietrze to padnę...
Początki ciąży są trudne, ale tak od 3-5 miesiąca jest super.

Wiem wiem emotka Mnie to ostatnio ciągle głowa boli, nie wiem czy to normalne czy nie, a może wina ciśnienia. Brzuszka jeszcze nie widać. Mdłości są najgorsze, no i jak czasem robi mi się słabo np. w tramwaju...

przejdzie do wesela emotka
0 0

koper

#4575354 Napisano: 30.07.2011 02:20:13
cytrynkowa napisał(a):

Hej dziewczyny!
Wczoraj byłam na usg- troche jestem przestraszona, bo mój dzidziuś ma mały brzuszek:(
głowa na 24,4tc
nogi na 25tc
brzuszek na 23,2

lekarz kazał za 3 tygodnie dopiero przyjść i wtedy zobaczymy emotka

Nic się nie martw takimi wymiarami, przecież wszystko jest między 23 a 25 tc, a właśnie najbezpieczniejsza granica błędu to 2 tygodnie- tak mi mówił mój lekarz.
Patrz, że wymiary podane są w mm i podczas USG lekarz na obrazie zaznacza punkty i wystarczy, że zaznaczy o 1 mm za mało, a drugi lekarz zanazaczy o 1 mm za dużo. Jakby różnica między głową a brzuskiem była 4 tygodnie to możnaby się było zacząć martwić, chociaż to wcale nie musiałoby oznaczać czegoś złego!
Teraz najważniejsze jest, żebyś Ty była spokojna, bo maluszek przecież czuje, że się denerwujesz zupełnie niepotrzebnie.

Sama wiem, że to jest stresujące, u mnie przez całą ciążę dziecko było całe ciut za małe jak na wiek ciąży, a wymiry brzuszka były o 2-3 tygodnie z tyłu na główką i nóżkami. Ale mój lekarz mnie uspokajał mówiąc, że wszystkie narządy wewnątrz brzucha widać dokładnie i, że są prawidłowe, a, że obwód brzuszka mniejszy, taka widocznie uroda dziecka.
Urodziłam całkiem zdrową córeczkę, która teraz jako roczna dziewczynka jest po prostu szczuplutkim, drobnym dzieckiem.

A tak na marginesie to przeglądam ten ciążowy wątek, bo właśnie jesteśmy z mężem na etapie zastanawiania się czy drugie dziecko ma być młodsze od córeczki o 2 lata czy o 3, czy mamy zacząć starać się o drugie dziecko już teraz, czy za rok. Nie wiem, czy dwa lata to nie za mało, czy poradzę sobie z ciążą i z opieką nad tak małym dzieckiem i jak sobie poradzę z dwoma szkrabami z tak małą różnicą wieku...
0 0

Gość: dianek

#4575393 Napisano: 30.07.2011 02:40:24
koper - u mnie w rodzinie jest bardzo dużo dzieciaków, podobno najwygodniejszą różnicą wiekową są 3-4 lata. 3 latka wyślesz już do przedszkola, 3 latek dużo rozumie i potrafi się sam bawić

z 2-latkiem jest trochę problem, bo jest z nim znacznie gorszy kontakt, dzieciak wymaga jeszcze sporo uwagi

ja ucząc się na błędach i sukcesach wszystkich cioć z rodziny również planuję trójkę w odstępach 3-4 lata emotka

0 0

Gość: jolcia1984

#4575434 Napisano: 30.07.2011 02:56:57
Ja mam 2 letnią córeczkę i jesienią chcę zacząć starania o rodzeństwo dla niej:)
0 0

efelinkaaa

#4575458 Napisano: 30.07.2011 03:05:58
cytrynkowa napisał(a):

Hej dziewczyny!
Wczoraj byłam na usg- troche jestem przestraszona, bo mój dzidziuś ma mały brzuszek:(
głowa na 24,4tc
nogi na 25tc
brzuszek na 23,2

lekarz kazał za 3 tygodnie dopiero przyjść i wtedy zobaczymy emotka

aż odnalazłam swoje zdjęcia usg... ostatnie badanie i Sebek miał:
BPD 39t 2d
HC 38t
FL 34t 6d
AC 34t 2d

to była dopiero rozbieżność! Jak ja się martwiłam, że będzie miał duża głowę, wodogłowie czy co tam jeszcze.. cały tydzień chodziłam w strachu, a potem.. urodziłam pieknego Synka emotka śliczny, zdrowy jak byk i w idealnych, równych wymiarach emotka

dzidziuś nie leży nigdy prosto do usg, wystarczy, że przechyli lekko głowę, brzuszek - i już ma inne wymiary.. Zresztą - to jest szacunkowe przecież, skoro lekarz nie zauważył nic niepokojącego - nie masz się czym przejmować, na prawdę emotka
0 0

Gość: grusia

#4575636 Napisano: 30.07.2011 04:26:35
U nas bedzie roznica 4 lata - mysle ze to odpowiedni moment synek jest juz samodzielny, rozumny, potrafi zajac sie sam soba,nie potrzebuje juz tyle mojej uwagi, wiele mu mozna wytlumaczyc , od przyszlego roku idzie do przedszkola ( o ile utrzyma sie obowiazek dla 5-latkow ). Swiadomie nie zdecydowałabym sie wczesniej na dziecko - mialam czas by wiele synka nauczyc, by byc tylko z nim w waznych momentach ( pierwsze kroki,nocnikowanie czy pierwsze słowa ) i tylko jemu poswiecic wtedy uwage.
0 0

#4575799 Napisano: 30.07.2011 05:34:34
a jak tam dziewczyny, imiona macie wymyślone :>
0 0

melissa

#4575809 Napisano: 30.07.2011 05:40:40

A tak na marginesie to przeglądam ten ciążowy wątek, bo właśnie jesteśmy z mężem na etapie zastanawiania się czy drugie dziecko ma być młodsze od córeczki o 2 lata czy o 3, czy mamy zacząć starać się o drugie dziecko już teraz, czy za rok. Nie wiem, czy dwa lata to nie za mało, czy poradzę sobie z ciążą i z opieką nad tak małym dzieckiem i jak sobie poradzę z dwoma szkrabami z tak małą różnicą wieku...

Z autopsji mogę polecić różnicę 2,5 roku (starałam się, by rocznikowo zmieścić się w 2 latach różnicy). Przy małej różnicy wieku dzieci mają ze sobą doskonały kontakt,wspólnie się bawią, mają wspólne zabawki i zainteresowania (aktualnie mają 5 i 2,5 roku). Kiedy urodził się młodszy starszy był już odpieluchowany i w miarę samodzielny, więc dawałam sobie radę z opieką nad dwójką. Teraz wspólnie będą chodzić do przedszkola, na dodatkowe zajęcia, basen, itp. też można ich zapisać razem (bo rocznikowo to tylko 2 lata różnicy,szkoła też jest w tym samym budynku, więc na kilka lat odpada mi problem logistyczny, kiedy jedno dziecko wozi się np. jeszcze do żłobka, a drugie już do podstawówki, czy gimnazjum, inne zajęcia dla różnych grup wiekowych.

Pomiędzy mną i moją siostrą jest aż 6 lat różnicy - w dzieciństwie była to niestety po prostu przepaść. Widzę, że moje dzieci lepiej się dogadują, a młodszy dzięki temu ma słownictwo jak co najmniej 4-latek:)
0 0

Gość: emilka1705

#4575822 Napisano: 30.07.2011 05:49:24
Miedzy mną a siostrami jest 10 i 13 lat różnicy porażka-a miedzy moimi dzieciaczkami będzie 2, 5 roku jak polecasz:) a dokładnie 2lata i 5 miesięcy.
0 0

cudaczek121

#4575839 Napisano: 30.07.2011 06:01:09
Między mną a średnią siostrą jest rok i 8 miesięcy różnicy,a najmłodsza jest ode mnie młodsza 10 lat i tu już widzę sporą różnicę niemalże pokoleniową.Myślę,że 2-3 lata różnicy jest ok emotka
0 0

melissa

#4575840 Napisano: 30.07.2011 06:01:17
emilka1705 napisał(a):

Miedzy mną a siostrami jest 10 i 13 lat różnicy porażka-a miedzy moimi dzieciaczkami będzie 2, 5 roku jak polecasz:) a dokładnie 2lata i 5 miesięcy.

emotka

Zobaczysz, że z czasem będzie coraz lepiej:)
0 0

Gość: emilka1705

#4575846 Napisano: 30.07.2011 06:04:09
JA z moimi siostrami złapałam kontakt dopiero gdy sama wszłam za mąż i urodziła sie mała. Tak to nie miałam o czym z nimi gadać:)
0 0

Gość: grusia

#4575962 Napisano: 30.07.2011 06:34:52
Wiele zalezy od dzieci i tego jak rodzice przygotuja starsze dziecko na przyjscie rodzenstwa oraz jak postepuja juz gdy maluszek sie pojawi na swiecie.Warto wziasc pod uwage nie tylko to czy sobie poradzimy z maluchami z taka a nie inna roznica wieku ale tez jak nasza pociecha jest dojrzała społecznie. Miedzy moimi szwagrami jest roznicy 11 miesiecy ( jeden ze stycznia drugi z grudnia tego samego roku ) i jest masakra.Miedzy mna a siostra - 4 lata - i zawsze było ok takze nie ma zlotego srodka.
0 0

#4576034 Napisano: 30.07.2011 06:56:44
między mną, a moimi siostrami jest 3,5 oraz 16,5 różnicy

Z Lui (tą średnią) nie dogadywałam się w ogóle - dopiero jak poszłam na studia i wyprowadziłam sie z domu, a ona rozkręciła się w liceum zaczęłyśmy się normalnie dogadywać

natomiast z Gośką, która ma obecnie 7,5 roku dogaduje się świetnie emotka jest do mnie nieziemsko podobna z charakteru, też ma zdolności artystyczne, uwielbia komputery i... słynnych malarzy. Mogę z nią gadać całymi wieczorami - i to całkiem poważnie!
0 0

Gość: cytrynkowa

#4576190 Napisano: 30.07.2011 07:48:00
Dzięki dziewczyny za pocieszenie:)
efelinkaaa ja bym już na zawał umarła chyba na Twoim miejscu emotka
koper masz rację że nie należy się stresować ale sama rozumiesz:)
Katrina my to mamy ze sobą duzo wspólnego:) mnie też brzuch drętwieje i twardy się robi:/
No i te rocznice - pamiętna data 19.09.2009:)
0 0

#4576220 Napisano: 30.07.2011 07:56:42
cytrynkowa napisał(a):

Dzięki dziewczyny za pocieszenie:)
efelinkaaa ja bym już na zawał umarła chyba na Twoim miejscu emotka
koper masz rację że nie należy się stresować ale sama rozumiesz:)
Katrina my to mamy ze sobą duzo wspólnego:) mnie też brzuch drętwieje i twardy się robi:/
No i te rocznice - pamiętna data 19.09.2009:)

Cytrynka, nawet do męża mówiłam, że idziemy łeb w łeb, i podobne daty urodzenia dzidzi, kto wie, może i poczęcia też
emotka
Nawet dzidzie mamy nie wymiarowe, ale dziewczyny nas pocieszyły na szczęście emotka
0 0

agusia147

#4576261 Napisano: 30.07.2011 08:11:49
A między moimi siostrami a mną jest różnica 4 i 6 lat, ja jestem najstarsza, i szczerze powiedziawszy dopiero teraz mam z nimi dobry kontakt. W dzieciństwie one trzymały się razem, a ja byłam ta starsza co ma swoje sprawy.

Mój luby zaś jest najmłodszy, jego siostra starsza o 16 lat, brat o 18 i powiem, że z bratem on zawsze miał świetny kontakt, z siostrą także aczkolwiek nieco gorzej emotka Ale myślę, że tu chodzi raczej o to iż dziecko urodzone tyle lat po rodzeństwie jest raczej dla dorastającego rodzeństwa atrakcją.
0 0

#4581215 Napisano: 01.08.2011 05:39:10
czy Was kobietki też tak głowa dziś boli emotka ...mnie okropnie.
0 0

#4581656 Napisano: 01.08.2011 07:27:06
katrin, ja dzisiaj ledwo żyję - ciśnienie to mam chyba z 80/50... od rana zawroty głowy, słabość taka że ledwo do łazienki mogę dojść

jeszcze mi się jeść odechciało zupełnie

a jutro badania - ja nie wiem jak poranek przeżyję, a pogoda ma być taka sama

a tak z innej beczki - nie wiem, czy któraś z Was jest z Krakowa, ale jak coś to dzisiaj w rossmannie w galerii krakowskiej były pampersy (nie wiem jaki rozmiar - kolor różowy) przecenione na 6,99 zł! bo termin ważności kończy im się w sierpniu - jakby któraś była to może sobie rzucić okiem
0 0

#4582437 Napisano: 02.08.2011 07:53:40
przeżyłam ^^ nawet nie było tak źle emotka ale mężu pod ręką to był dobry pomysł, bo do domu bym sama nie wróciła emotka
0 0