Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: katrin22
przejdzie do wesela
koper
Postów 2237
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nic się nie martw takimi wymiarami, przecież wszystko jest między 23 a 25 tc, a właśnie najbezpieczniejsza granica błędu to 2 tygodnie- tak mi mówił mój lekarz.
Patrz, że wymiary podane są w mm i podczas USG lekarz na obrazie zaznacza punkty i wystarczy, że zaznaczy o 1 mm za mało, a drugi lekarz zanazaczy o 1 mm za dużo. Jakby różnica między głową a brzuskiem była 4 tygodnie to możnaby się było zacząć martwić, chociaż to wcale nie musiałoby oznaczać czegoś złego!
Teraz najważniejsze jest, żebyś Ty była spokojna, bo maluszek przecież czuje, że się denerwujesz zupełnie niepotrzebnie.
Sama wiem, że to jest stresujące, u mnie przez całą ciążę dziecko było całe ciut za małe jak na wiek ciąży, a wymiry brzuszka były o 2-3 tygodnie z tyłu na główką i nóżkami. Ale mój lekarz mnie uspokajał mówiąc, że wszystkie narządy wewnątrz brzucha widać dokładnie i, że są prawidłowe, a, że obwód brzuszka mniejszy, taka widocznie uroda dziecka.
Urodziłam całkiem zdrową córeczkę, która teraz jako roczna dziewczynka jest po prostu szczuplutkim, drobnym dzieckiem.
A tak na marginesie to przeglądam ten ciążowy wątek, bo właśnie jesteśmy z mężem na etapie zastanawiania się czy drugie dziecko ma być młodsze od córeczki o 2 lata czy o 3, czy mamy zacząć starać się o drugie dziecko już teraz, czy za rok. Nie wiem, czy dwa lata to nie za mało, czy poradzę sobie z ciążą i z opieką nad tak małym dzieckiem i jak sobie poradzę z dwoma szkrabami z tak małą różnicą wieku...
Gość: dianek
z 2-latkiem jest trochę problem, bo jest z nim znacznie gorszy kontakt, dzieciak wymaga jeszcze sporo uwagi
ja ucząc się na błędach i sukcesach wszystkich cioć z rodziny również planuję trójkę w odstępach 3-4 lata
Gość: jolcia1984
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
aż odnalazłam swoje zdjęcia usg... ostatnie badanie i Sebek miał:
BPD 39t 2d
HC 38t
FL 34t 6d
AC 34t 2d
to była dopiero rozbieżność! Jak ja się martwiłam, że będzie miał duża głowę, wodogłowie czy co tam jeszcze.. cały tydzień chodziłam w strachu, a potem.. urodziłam pieknego Synka
dzidziuś nie leży nigdy prosto do usg, wystarczy, że przechyli lekko głowę, brzuszek - i już ma inne wymiary.. Zresztą - to jest szacunkowe przecież, skoro lekarz nie zauważył nic niepokojącego - nie masz się czym przejmować, na prawdę
Gość: grusia
melissa
Postów 1055
Data rejestracji 22.07.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Z autopsji mogę polecić różnicę 2,5 roku (starałam się, by rocznikowo zmieścić się w 2 latach różnicy). Przy małej różnicy wieku dzieci mają ze sobą doskonały kontakt,wspólnie się bawią, mają wspólne zabawki i zainteresowania (aktualnie mają 5 i 2,5 roku). Kiedy urodził się młodszy starszy był już odpieluchowany i w miarę samodzielny, więc dawałam sobie radę z opieką nad dwójką. Teraz wspólnie będą chodzić do przedszkola, na dodatkowe zajęcia, basen, itp. też można ich zapisać razem (bo rocznikowo to tylko 2 lata różnicy,szkoła też jest w tym samym budynku, więc na kilka lat odpada mi problem logistyczny, kiedy jedno dziecko wozi się np. jeszcze do żłobka, a drugie już do podstawówki, czy gimnazjum, inne zajęcia dla różnych grup wiekowych.
Pomiędzy mną i moją siostrą jest aż 6 lat różnicy - w dzieciństwie była to niestety po prostu przepaść. Widzę, że moje dzieci lepiej się dogadują, a młodszy dzięki temu ma słownictwo jak co najmniej 4-latek:)
Gość: emilka1705
cudaczek121
Postów 6809
Data rejestracji 28.02.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
https://poznaj.to/rejestracja?r=qYGwG
http://greenpanth...pl/?rf=fe7923290ef74
http://rejestracj...apros.htm?u=76199977
https://panel.dem...2421eee602a151c9a17/
melissa
Postów 1055
Data rejestracji 22.07.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zobaczysz, że z czasem będzie coraz lepiej:)
Gość: emilka1705
Gość: grusia
Z Lui (tą średnią) nie dogadywałam się w ogóle - dopiero jak poszłam na studia i wyprowadziłam sie z domu, a ona rozkręciła się w liceum zaczęłyśmy się normalnie dogadywać
natomiast z Gośką, która ma obecnie 7,5 roku dogaduje się świetnie
Gość: cytrynkowa
efelinkaaa ja bym już na zawał umarła chyba na Twoim miejscu
koper masz rację że nie należy się stresować ale sama rozumiesz:)
Katrina my to mamy ze sobą duzo wspólnego:) mnie też brzuch drętwieje i twardy się robi:/
No i te rocznice - pamiętna data 19.09.2009:)
Cytrynka, nawet do męża mówiłam, że idziemy łeb w łeb, i podobne daty urodzenia dzidzi, kto wie, może i poczęcia też
Nawet dzidzie mamy nie wymiarowe, ale dziewczyny nas pocieszyły na szczęście
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Mój luby zaś jest najmłodszy, jego siostra starsza o 16 lat, brat o 18 i powiem, że z bratem on zawsze miał świetny kontakt, z siostrą także aczkolwiek nieco gorzej
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
jeszcze mi się jeść odechciało zupełnie
a jutro badania - ja nie wiem jak poranek przeżyję, a pogoda ma być taka sama
a tak z innej beczki - nie wiem, czy któraś z Was jest z Krakowa, ale jak coś to dzisiaj w rossmannie w galerii krakowskiej były pampersy (nie wiem jaki rozmiar - kolor różowy) przecenione na 6,99 zł! bo termin ważności kończy im się w sierpniu - jakby któraś była to może sobie rzucić okiem