Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#4632657 Napisano: 26.08.2011 10:00:11
agasiam - zadzwoń do przychodni, gdzie normalnie przyjmuje Twój ginekolog. Przychodnia ma obowiązek wyznaczyć lekarza na zastępstwo tego, który jest na urlopie. Poproś o konsultacje z nim - nawet telefoniczną. Jeśli babka będzie marudziła, to powiedz, że bardzo źle się czujesz i nie wiesz co robić - przychodnia ma obowiązek Ci pomóc chociażby podając adres placówki, gdzie za darmo możesz uzyskać pomoc.

151 to jest wynik na czczo czy po 2h od zażycia glukozy?
jeśli po 2h to spokojnie, to oznacza stan przedcukrzycowy, a nie cukrzycę z tego co mi wiadomo, trzeba zmienić dietę i kontrolować, nie ma ogólnie zagrożenia

i zawsze możesz pójść do lekarza pierwszego kontaktu - twojego lub jeśli go nie ma - jakiegokolwiek w przychodzi i on Ci powie co z tym zrobić
0 0

koper

#4632689 Napisano: 26.08.2011 10:11:26
*agasiam, tak jak mówi Dianek nie panikuj, zadzwoń do przychodni, a jak to nic nie da to idź do rodzinnego na wizytę, przedstaw jaka jest sytuacja i porpoś o skierowanie do poradni, tylko niech na skierowaniu zaznaczy koniecznie, że jesteś w ciąży!
Wtedy mogę Cię zapewnić, że w poradni znajdzie się dla Ciebie dużo wcześniejszy termin emotka tylko przy rejestracji powiedz, że jesteś w ciąży.
Ja tak miałam, jak miałam podejrzenie toksoplazmowy w ciąży, telefonicznie nie dało się zarejestrować, więc musiałam pojechac do poradni, jakiś pan w kojence przede mną dostał termin do tego samego lekarza za 4 miesiące, a ja miałam wizytę już następnego dnia. Na szczęście u mnie okazało sie tylko, żebył to fałszywy alarm, toksoplazmozy nie miałam emotka , ale to tak na marginesie.
Diabetolog zinterpretuje ten wynik, zleci ewentulanie jakieś kolejne badania i pomoże Ci z dietą, ewentualnie jakieś leczenie wprowadzi. Nie ma co się stresować, wiele kobiet ma problemy z cukrem w ciąży, a potem rodzą zdrowe dzieci, a problemy z cukrem po ciąży najczęściej same przechodzą. Bez paniki i nerów, tylko spokojnie załatw skierowanie do diabetologa, im szybciej tym lepiej.
0 0

Gość: agasiam

#4632788 Napisano: 26.08.2011 10:55:29
Dzięki dziewczyny. Rozmawiałam z ginekologiem przyjmnie mnie wczesniej bo urlopuje w domu. Zobaczymy co powie, przez telefon mnie uspokajał że te wyniki nie oznaczają jeszcze cukrzycy i mam jeśc normalnie do wizyty. Bo przyznam że odechciało mi się jeść całkowicie. Waga na razie stoi w miejscu więc nadmiernie nie przytyłam ( 60 kg przy wzroście 171cm) jadam zdrowo bo nic tłustego, raczej warzywa i ryby (mieszkam nad morze:) tylko jedna słabosc to czekolada. teraz chyba się z nia pożegnam na jakiś czas emotka
dianek 151 po 2h obciążenia glukozą 75g, czytałam ze to może byc nietolerancja glukozy i wtedy dieta mnie czeka (moja mama tak miał- moze to dziedziczne, po porodzie cukier był w normie więc juz nie panikuje). Ide na spacer i może kupie maluchowi cos fajnego na poprawe nastroju.

A w sprawie szkoły rodzenia to ja się wybieram. U mnie w szpitalu płace 100 zł( całość) - 10 spotkań ( co tydzien jedno) chyba godzinne.
0 0

Gość: dianek

#4632795 Napisano: 26.08.2011 11:00:44
agasiam 151 po 2h jest określane jako zagrożenie cukrzycą, spowodowane może być bardzo różnymi czynnikami, zazwyczaj wiąże się z lekką dietką i kontrolami cukru, by nie doprowadzić do cukrzycy

więc spoczko, nie ma powodów do paniki emotka

ja wracam do sprzątania - jakieś energie we mnie wstąpiły emotka
0 0

benasia

#4633103 Napisano: 26.08.2011 01:31:08
agasiam napisał(a):

benasia napisał(a):

dzięki kotek11 chyba się zapiszę emotka

a teraz tylko jeszcze pytanko czy sądzicie że fioletowy wózek będzie pasował do chłopca? mi osobiście wydaje się że jest uniwersalny, i można potem wykorzystać przy drugim dziecku gdy np będzie dziewczynka emotka
bo pomarańczowy też ładny ale obawiam się że latem owady do jaskrawego będą leciały...
podaję linka:
http://www.sojan....ny-p-58.html?cPath=5

benasia fajny ten wózek, fiolet w takim odcieniu chyba może być. chyba że w realu to taki fioletowo-różowy ale nie wydaje mi się.

dzięki agasiam - kolorek nie jest wpadający w róż tylko raczej taki lekki fiolet -a'la wrzos
emotka a ma być dla chłopca i nie jest ani taki zabójczo rażący tylko delikatny.
Niebieskiego typowo nie chcieliśmy, zielonych mnóstwo się widzi na ulicach i nawet w rodzinie mają, a czerwony to też jakoś nie widział się nam dla synka. Ładny też był pomarańcz ale taki ostry kolor mógłby owady latem przyciągać... Dlatego tak myślimy o tym fioleciku lekkim.

a co do glukozy to nie martw się - będzie dobrze. My też się wybieramy do poradni bo miałam 131 po 2 h i jak będziesz miala skierowanie to przyjma cie w ciagu 2 tyg - mnie tak pani zapisala na przyszla sobotę -zobaczymy jak będzie emotka
0 0

Gość: grusia

#4633123 Napisano: 26.08.2011 01:43:20
Ja dla synka mialam bezowy z kwiatkowymi wstawkami i było mi jedno ze niektorzy twierdzili ze kwiatki to tylko dla chłopca emotka .Twoj kolorek ładny tylko moze dlugo nie posluzyc bo nie wiadomo czy budka nie wyblaknie na słoncu.

A mi listonoszka własnie przyniosła przesyłke z J&J a w niej broszurki, ulotki, probki kosmetyków, naklejka na samochód, wkładki higieniczne i płyta Zawitkowskiego - tylko skad , przeciez juz dostałam podobny zestaw tylko zamiast płyty były chusteczki. A kurier przytaszczył zestaw kosmetykow tej samej firmy i zastanawiam sie za co to ?!Czyzby rekompensata z Rossmana za brak kremu w nagrodzie ?Fajnie emotka
0 0

benasia

#4633140 Napisano: 26.08.2011 01:51:49
nie wiem czy wyblaknie czy nie, ale równie dobrze inne kolorki też moga wyblaknąć więc w sumie i tak się nie wie - z tego co wiem wózek jest dobry, nie ma skarg na niego, polskiej produkcji, już sobie pojeździłam i spełnia moje oczekiwania, no i ma dużą i głęboką gondolę na zimę emotka
a spacerówka w nim też fajna i przestronna - u nas nie ma na wsi chodników więc i koła są ważne jakie ma emotka
0 0

#4633219 Napisano: 26.08.2011 02:21:35
Czym ciemniejszy kolor tym bardziej lubi blaknac ale faktycznie niewiadomo na co sie trafi .Moja szwagierka ma czerwony wozek i budke musiała reklamowac bo szybko zmieniła kolor.Ja mam czarno-biały wozek ale nie planuje nim jezdzic długo wiec sie nie martwie o kolory emotka a spacerowke i tak bede miała inna emotka

Laski w czym bedziecie odbierac maluszki ze szpitala ?Listopad to juz moze byc snieg i myslalam o strikte zimowym kombinezonie tylko teraz 56 czy 62 ?W tym drugim to mi moze maluch zime cała przejezdzi .
0 0

Gość: wera

#4633222 Napisano: 26.08.2011 02:23:10
Benasia, mnie się fiolet nie podoba ,ten kolor nie za dobrze mi się kojarzy emotka Nie podobajmi mi się także czarne wózki. Moim zdaniem dzieciństwo to okres radosny,kolorowy, a tu czarny wózek ...
Ja bym kupiła czerwień,zieleń, ale też bez czarnych dodatków . emotka ewentualnie jakiś beż albo brąz.
Ale wiadomo,każdy kupuje co mu się podoba, o gustach się nie dyskutuje. emotka

A i mam pytanko, jak z imieniem Waszych potomków, czy ojcowie chcą mieć ostatnie zdanie w wyborze imienia dziecka?
0 0

#4633247 Napisano: 26.08.2011 02:32:10
Wera dziecko w pierwszym okresie zycia widzi praktycznie tylko czarny i biały kolor i te sa najbardziej stymulujace, ba sa nawet specjalne posciele czy ochraniacze do lozeczek by najlepiej stymulowac maluszka.Inna sprawa to fakt iz maluchowi jest delikatnie rzecz ujmujac wsio jedno jakim kolorem wozka jezdzi emotka - to tak jak z samochodem ,ma byc wygodny a jaki ma kolor to juz mało wazne. Nikt nie otacza przeciez dziecko tylko czarnym kolorem , zreszta czarny kolor jak kolor - rozniez potrzebny i jak pisałam bardzo stymulujacy.To zabawki maja byc kolorowe a nie wozek emotka Pierwsze słysze by dziecko przez czarno-biały wozek miało mniej radosne dziecinstwo emotka .Gust to inna sprawa emotka

A co do imienia to maz jak najbardziej chce miec wkład we wszystko co tyczy sie dziecka, imie było nasza wspolna decyzja choc pozwolilam mezowi wybrac.
0 0

Gość: emilka1705

#4633255 Napisano: 26.08.2011 02:37:47
dla czarne wózki sa ładne i taki mam zamiar kupić:)
CZerwone, niebieski i zielone są wszystkie wszędzie:P i już nie mogę na nie patrzeć. Benasia ten fioletowy jest cudny. No i wydaje się solidny. Koła ma pompowane więc z brakiem chodników dasz rade:)
0 0

#4633257 Napisano: 26.08.2011 02:38:09
Cos na potwierdzenie moich słow emotka

Wykorzystaj kontrasty
Maluchy w pierwszych miesiącach życia najwyraźniej widzą kolor biały, czarny i czerwony. Dlatego zamiast wieszać nad łóżeczkiem wielobarwną karuzelę, powieś maluchowi duże kwadraty i koła w tych właśnie kolorach to na nich malcowi najłatwiej będzie zatrzymać wzrok i nauczyć się skupiać uwagę.

:)a tu fajny sklep http://sklep.whiteandblack.pl/ choc niektore ceny zaporowe emotka

Tak wiec wg mnie kolor to tylko kwestia gustu.Nie on decyduje czy dziecinstwo bedzie szczesliwe emotka

0 0

Gość: wera

#4633268 Napisano: 26.08.2011 02:44:00
Grusia,mi chodz o to jak ja odbieram dzieciństwo mojego dziecka, dla mnie to jest okres radośny, pogodny, a czarny nie za bardzo mi się z tym kojarzy... naprawdę nie chcę dosadniej napisać jakie mam zdanie mam na ten temat emotka widaomo kazdy robi jak chce i nic mi do tego emotka
0 0

#4633285 Napisano: 26.08.2011 02:51:20
Wiesz osobiscie i tak nie biore Twojego zdania pod uwage wiec pisac mozesz bo to TWOJE zdanie emotka .Tak jak zle Ci sie kojarzy fioletowy - Twoja sprawa emotka Dla mnie to fajny kolor.Czarny wg mnie to kolor jak kazdy inny a skoro jeszcze pomaga stymulowac rozwoj maluszka to tym bardziej jestem za emotka .Tak jak pisałam w wozku dziecko tylko lezy wiec okreslanie wg tego czy dziecko ma radosne dziecinstwo czy nie dla mnie nie wchodzi w rachube emotka .Co innego np czarny pokoj - no tu to mozemy pogadac bo sadze ze zdanie mialybysmy podobne emotka .Nasi rodzice w porownaniu do naszych dzieci to powinni byc wogole nieszczesliwi bo nie było kolorowych zabawek emotka o grajacych juz nie wspominajac emotka .Takze spoko oko przeciez nikt sie nie oburza czy cos - piszemy swoje zdanie i tyle emotka .
0 0

benasia

#4633531 Napisano: 26.08.2011 04:56:34
no poza tym poza kolorem wózka trzeba brać inne aspekty i tu ten akurat wózek spełnia moje oczekiwania - jest solidny, posłuży nam i w zimie i potem. Poza tym gondola w środku jest biała jak wszedzie a zostawiać dziecka na słońcu latem nie mam zamiaru w wózku więc się nie martwię o kolor emotka
zresztą każdemu co innego się podoba, ale cieszę się że są i podobne gusty do moich co mnie upewniło w wyborze.

A co do imienia to wybraliśmy wspólnie a że akurat Mikołaj jeśli miałby być synek było mówione od dawna to i tak zostanie emotka
Jedynie kwestia czy dać dziecku drugie imie... ja mam 2 imiona w dowodzie a mąż 1, no i wybierając drugie musi pasować do pierwszego i do nazwiska emotka więc na razie zostaje sam Mikołaj emotka
0 0

#4633615 Napisano: 26.08.2011 05:55:31
Benasia nie trzeba zostawiac dziecka na słoncu by wozek mogł wyblaknac emotka Ale skoro mowisz ze wozek ma dobre opinie i nikt sie nie skarzyl to widocznie dobry woz emotka . Faktycznie kolor to sprawa drugorzedna - wozek po pierwsze ma byc wygodny dla dziecka i rodzicow emotka

Syn ma drugie imie po tatusiu emotka Cora bedzie miala drugie imie po mojej babci emotka - czy pasuja do siebie ?Nie wiem i tak nigdy sie nie przedstawiam 2 imionami wiec jest mi wszystko jedno emotka Dla mnie drugie zawsze jest z tych sentymentalnych emotka A cora i tak nazwisko kiedys pewnie zmieni wiec ciezko trafic emotka
0 0

Gość: katrin22

#4633871 Napisano: 26.08.2011 07:47:35
Co do wózków, to powiemtak : ile mam tyle gustów emotka
Ja będę miałą taki http://allegro.pl...tis-i1775472252.html

kolor grafit + banan + pomarańcz

Ten wózek moja bratowa odkupiła od mojej koleżanki, teraz ja dostanę go w spadku hehe, jest w stanie idelanym, i wiem kto w nim jeździł

emotka
0 0

slavek

#4639073 Napisano: 29.08.2011 08:35:37

#4639170 Napisano: 29.08.2011 09:16:25
Mnie tam na kolana nie powalił emotka bo w wiekszości sie z nim nie zgadzam. Kiedys było inaczej ... ale i czasy inne. Wszystko z umiarem - złoty srodek recepta na wszystko emotka
0 0

Gość: aneczka155

#4639249 Napisano: 29.08.2011 10:04:49
slavek napisał(a):

Rewelacyjny tekst dla młodych rodziców

http://www.zgreda...rozbijcie-te-klosze/

Choć nie jestem rodzicem to moim zdaniem bardzo dobry tekst.
0 0