Konkursowiczki w ciąży

Gość: emilka1705

#4680213 Napisano: 16.09.2011 11:33:53
dianek napisał(a):

uff, dzięki, trochę mnie uspokoiłyście, bo się zestresowałam trochę...

ja też tak mam. Nie wiem od którego tyg. Nawet pytałam tutaj dziewczyn czy to normalne.
0 0

Gość: dianek

#4680214 Napisano: 16.09.2011 11:34:40
kotek11 napisał(a):

dianek napisał(a):

jak widać może wcześniej emotka btw - gdzie się kupuje wkładki laktacyjne ?:P

np w rossmanie albo w markecie na stoisku dzieciecym emotka

thx emotka emotka
0 0

agusia147

#4680304 Napisano: 16.09.2011 12:05:59
dianek napisał(a):

kotek11 napisał(a):

dianek napisał(a):

jak widać może wcześniej emotka btw - gdzie się kupuje wkładki laktacyjne ?:P

np w rossmanie albo w markecie na stoisku dzieciecym emotka

thx emotka emotka

Kurcze jak wam tak leci, to może też kupię na zapas? emotka
0 0

#4680316 Napisano: 16.09.2011 12:09:07
etam agusia - pare kropel, ale na biutonoszu widać
a płyn ma lekko żółtawą barwę i jednak plami
0 0

kinga1

#4680321 Napisano: 16.09.2011 12:10:17
katrin22 napisał(a):

Zadzwoniłam do lekarza i potwierdził, że to może być na 99% Cholestaza emotka Muszę porobić dodatkowe badania krwi i jechać do niego w środę, a zaraz jadę do apteki po leki...jak nie urok to sraczka normalnie. <załamka>

współczuje pewno wszystko swędzi co...
0 0

kinga1

#4680324 Napisano: 16.09.2011 12:11:05
kinga1 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Zadzwoniłam do lekarza i potwierdził, że to może być na 99% Cholestaza emotka Muszę porobić dodatkowe badania krwi i jechać do niego w środę, a zaraz jadę do apteki po leki...jak nie urok to sraczka normalnie. <załamka>

najgorzej jest w nocy buuuuu
0 0

koper

#4680340 Napisano: 16.09.2011 12:18:46
katrin22 napisał(a):

Jak byłam w ciąży, też swędziały mnie dłonie i brzuch, też obawiałam się, że to cholestaza, ale po badaniach okazało się, że jednak nie emotka
Ale poczytałam sobie wtedy więcej o tej dolegliwości, i pamiętam też, że obejrzałam jakiś wywiad z Justyną Steczkowską. Ona w ciąży miała cholestazę i fajnie o tym opowiadała. Nie pamiętam niestety już dokładnie, ale wiem, że podtrzymało mnie to na duchu gdy czekałam na wyniki badań. Generalnie cholestaza nie jest taka straszna jak się wydaje i grunt to dobrze postawiona diagnoza, czyli dobra opieka lekarska, wtedy dziecku nic złego nie grozi emotka A powodów swędzenia w ciąży może być cała masa, więc nie martw się, może to coś zupełnie niegroźnego emotka
0 0

agusia147

#4680459 Napisano: 16.09.2011 12:54:20
koper napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Jak byłam w ciąży, też swędziały mnie dłonie i brzuch, też obawiałam się, że to cholestaza, ale po badaniach okazało się, że jednak nie emotka
Ale poczytałam sobie wtedy więcej o tej dolegliwości, i pamiętam też, że obejrzałam jakiś wywiad z Justyną Steczkowską. Ona w ciąży miała cholestazę i fajnie o tym opowiadała. Nie pamiętam niestety już dokładnie, ale wiem, że podtrzymało mnie to na duchu gdy czekałam na wyniki badań. Generalnie cholestaza nie jest taka straszna jak się wydaje i grunt to dobrze postawiona diagnoza, czyli dobra opieka lekarska, wtedy dziecku nic złego nie grozi emotka A powodów swędzenia w ciąży może być cała masa, więc nie martw się, może to coś zupełnie niegroźnego emotka

Ale swędzenie nie musi od razu oznaczać najgorszego... Może masz na coś uczulenie? Czasem w sumie robi się nagle...
0 0

koper

#4680521 Napisano: 16.09.2011 01:23:32
agusia147 napisał(a):

koper napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Ale swędzenie nie musi od razu oznaczać najgorszego... Może masz na coś uczulenie? Czasem w sumie robi się nagle...

Przecież właśnie napisałam, że swędzenie może mieć masę niegroźnych przyczyn emotka
0 0

Gość: katrin22

#4680561 Napisano: 16.09.2011 01:40:35
Oby dziewczyny, ja zauważyłam, że mam taką wysypkę drobną jak kasza, takie grudki, jak się je podrapie to robią się czerwone, a w tej cholestazie ponoć nie ma się wysypki, ale i tak idę robić to badanie, a boję się jak ch...a. Jak tylko pomyślę, że to coś poważnego to od razu łzy cisną mi się do oczu.
0 0

#4680566 Napisano: 16.09.2011 01:42:07
kinga1 napisał(a):

kinga1 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

najgorzej jest w nocy buuuuu

palce u stóp mnie swędzą jak cholercia
0 0

agusia147

#4680583 Napisano: 16.09.2011 01:50:33
katrin22 napisał(a):

Oby dziewczyny, ja zauważyłam, że mam taką wysypkę drobną jak kasza, takie grudki, jak się je podrapie to robią się czerwone, a w tej cholestazie ponoć nie ma się wysypki, ale i tak idę robić to badanie, a boję się jak ch...a. Jak tylko pomyślę, że to coś poważnego to od razu łzy cisną mi się do oczu.

Może jesz coś co ci szkodzi, mojej siostrze wysypka swędząca robiła się od cytrusów np. Albo zmieniłaś proszek do prania?
0 0

#4680603 Napisano: 16.09.2011 01:56:14
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Może jesz coś co ci szkodzi, mojej siostrze wysypka swędząca robiła się od cytrusów np. Albo zmieniłaś proszek do prania?

Ostatnio piłam dużo kakao i wcinałam czekoladę, może od tego, nie wiem, piłam w tym tyg. jakieś napoje gazowane, bo mi ślinka na nie leciała, już głupia jestem co to może być. Oby nie ta cholestaza..Najgorsze jest to, że ta cholestaza to zaczyna się od swędzenia stóp i dłoni i to u mnie jest...ale mam wysypkę, a w tej cholestazie niby nie ma jakiś zmian skórnych, teraz nic tylko czekac na badania i na ich wyniki, oszaleję do środy..
0 0

Gość: grusia

#4680631 Napisano: 16.09.2011 02:03:45
Teraz jedynie spokój moze Cie uratowac - pamietaj - denerwujac sie szkodzisz maluszkowi - takze włączamy pozytywne myslenie i liczymy ze to np to kakao emotka

A rodzice dzis przywiezli nam zamiast kwiatow na rocznice ciuszki dla małej w prezencie emotka w tym słodki kombinezonik z termo weluru emotka kij z tym ze mam juz chyba 4 rozne emotka ten jest idealny na wyjscie ze szpitala emotka i do tego szalik robiony przez moja babcie - zrobila go gdy byla chora,powiedziala ze bedzie dla prawnuczki ( a 5 lat temu na 3 miesiace przed naszym slubem ) - wyjatkowa pamiatka dla małej po prababci ktorej nigdy nie pozna emotka
0 0

#4680636 Napisano: 16.09.2011 02:04:59
ee, katrin możesz zrobić dość prosty test - wypij sobie wapno/calcium na alergie

jeśli swędzenie po kilku, kilkunastu minutach ustąpiło chociaż trochę lub całkowicie to to na pewno jakaś sprawa alergiczna i zaczęłabym szukać jej przyczyny

wysypkę masz tylko w swędzących miejscach, czy w różnych?

polecam również artykuł: http://www.rodzic...iazy/Cholestaza.html

w cholestazie nie występują ŻADNE zmiany skórne, jedynie może zażółcenie
0 0

#4680638 Napisano: 16.09.2011 02:05:55
Mi lekarz zabronil wapna w ciąży bo tez chcialam pic na alergie - powiedzial ze mozna max 2 czy 3 dni pic pozniej moze zaszkodzic.Wiec nie wiem jak to tam jest z tym wapnem.Myslalam ze jest w 100% bezpieczne.
0 0

#4680643 Napisano: 16.09.2011 02:09:11
a fakt - wapno w większych dawkach może wywołać delikatne obkurczenia macicy, co może się przyczynić do przedwczesnego porodu (zakazane kobietom którym twardniał brzuch, w pozostałych przypadkach można sporadycznie, ale najlepiej skonsultować jeśli jest się w III trymestrze)
0 0

#4680647 Napisano: 16.09.2011 02:09:46
Katrin a masz emoilum czy cos w tym stylu - wyczytalam ze laska miala jakies swedzace zmiany skorne i po emolium przeszło.
0 0

#4680659 Napisano: 16.09.2011 02:13:41
dianku już łykałam Femibion i Magnez i nie chcę już mieszać.
Najbardziej swędzą mnie palce u stóp (ale z góry) i mam takie krosty białe, ale jak podrapię to są czerwone, bez żadnych ropieni, te krosty już są twarde i skóra sucha, chyba od drapania w nocy przez sen. Pod podeszwą stóp mam taka wysypkę jak kasza manna, ale to nie swędzi, jedynie swędzą te palce i to u jednej nogi najbardziej, a u rąk też mam taką drobna jak kasza wysypkę, między palcami.

Właśnie pociesza mnie troszkę to, że w cholestozie nie ma się zmian skórnych.

daj Boże, żeby to było winne kakao.
0 0

#4680662 Napisano: 16.09.2011 02:14:25
grusia napisał(a):

Katrin a masz emoilum czy cos w tym stylu - wyczytalam ze laska miala jakies swedzace zmiany skorne i po emolium przeszło.

mam puder w płynie, który dziś telefonicznie zalecił mi lekarz, i Esentiale forte mam zarzywać
0 0