Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#4713433 Napisano: 28.09.2011 12:28:13
mooniq82 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

co myślicie na temat badania genetycznego??

ale mówisz o tym co wykrywa wady płodu?we wczesnej ciąży?

jestem w 9tc i dziś mi się zapytała czy myślę o badaniu genetycznym, które kosztuje ok 200zł

Jak lekarka w ten sposób wyskakuje to pewnie chce naciągnąć, miałam to samo jak byłam na wizycie w CM. Łukasza w Częstochowie... I że niby do 14 tygodnia można zrobić. Ja nie robiłam i uważam, że zrobiłam dobrze, tym bardziej, że lekarz nie znalazł nic niepokojącego.

allice napisał(a):

agulecece napisał(a):

allice napisał(a):

Dziewczyny czy możliwe jest że okres spóźnia się już tydzień, druga kreseczka na teście jest ale jest tak bladziuchna, że można ją zobaczyc dopiero jak się człowiek dobrze przyjrzy. Czy też miałyście taką sytuację? Bo chyba powinno już byc dobrze widac? Dodam, że badałam z moczu nocnego.

proponuje powtorzyc test innef firmy

chyba tak zrobię emotka

Idź zrób test z krwi, wtedy wyjdzie wszystko na pewno emotka
0 0

Gość: katrin22

#4713436 Napisano: 28.09.2011 12:29:50
allice napisał(a):

Dziewczyny czy możliwe jest że okres spóźnia się już tydzień, druga kreseczka na teście jest ale jest tak bladziuchna, że można ją zobaczyc dopiero jak się człowiek dobrze przyjrzy. Czy też miałyście taką sytuację? Bo chyba powinno już byc dobrze widac? Dodam, że badałam z moczu nocnego.

Ja tak miałam, druga kreseczka blada (widać ja było pod światłem), poszłam na badanie krwi betaHCG, potem lekarz emotka
0 0

Gość: kotek11

#4713576 Napisano: 28.09.2011 01:16:48
agusia147 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

jestem w 9tc i dziś mi się zapytała czy myślę o badaniu genetycznym, które kosztuje ok 200zł

Jak lekarka w ten sposób wyskakuje to pewnie chce naciągnąć, miałam to samo jak byłam na wizycie w CM. Łukasza w Częstochowie... I że niby do 14 tygodnia można zrobić. Ja nie robiłam i uważam, że zrobiłam dobrze, tym bardziej, że lekarz nie znalazł nic niepokojącego.

jeżeli lekarka uważa, że jest konieczne albo sama chcesz je wykona - poproś o skierowanie. badania genetyczne są refundowane. wiadomo, że moze byc klopot z terminem, ale skoro w 9 czy 10 tygodniu bedziesz miala juz skierowanie to spokojnie powinas wykonac badanie. ja mialam zarowno w pierwszej jak i w drugiej ciazy robione takie badania - USG oraz test potrojny z krwi. potem jeszcze tylko polowkowe USG i bylam spokojna.
0 0

Gość: emilka1705

#4713605 Napisano: 28.09.2011 01:23:03
katrin22 napisał(a):

allice napisał(a):

Ja tak miałam, druga kreseczka blada (widać ja było pod światłem), poszłam na badanie krwi betaHCG, potem lekarz emotka

ja też miałam bladziutką 2 kreseczkę:) kupiłam test innej firmy i zrobiłam na drugi dzień. Pojawiła się wyraźna 2 krecha:)
0 0

Gość: cytrynkowa

#4713741 Napisano: 28.09.2011 02:13:09
ausia jestes z czestochowy?
0 0

agusia147

#4713793 Napisano: 28.09.2011 02:30:34
cytrynkowa napisał(a):

ausia jestes z czestochowy?

Poniekodąd. Tam się urodziłam, mam całą rodzinę, ale wyjechałam na studia do Warszawy i tu mam męża emotka W Częstochowie bywam więc;)
0 0

Gość: agasiam

#4714231 Napisano: 28.09.2011 05:26:24
kotek11 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

jeżeli lekarka uważa, że jest konieczne albo sama chcesz je wykona - poproś o skierowanie. badania genetyczne są refundowane. wiadomo, że moze byc klopot z terminem, ale skoro w 9 czy 10 tygodniu bedziesz miala juz skierowanie to spokojnie powinas wykonac badanie. ja mialam zarowno w pierwszej jak i w drugiej ciazy robione takie badania - USG oraz test potrojny z krwi. potem jeszcze tylko polowkowe USG i bylam spokojna.

Jeżeli lekarz prowadzący ciąże uzna że takie badanie jest wskazane to uważam że trzeba. Badania genetyczne nieinwazyjne są bezpieczne dla Ciebie i dziecka czyli usg genetyczne, test PAP-A
Najczęsciej wskazaniem do dalszych badań genetycznych jest wysoka przezierność karkowa, choroby genetyczne w rodzinie i wiek mamy. Czasem lekarze kierują na badania inwazyjne, ale to już drogie badania i raczej ze skierowaniem- są refundowane. Ja miałam takie badanie i nie żałuje. Przyznam że czekanie na wynik jest okropne ale nie potrafiłabym czekać 9 mc w niepewności. Myślę tu o sytuacji gdy lekarz sugeruje że z dziecko może rozwijać się nieprawidłowo. Spotkałam się z pytaniami a po co Ci to lepiej nie wiedzieć. Ja odpowiadałam, że mam siostrę niepełnosprawną która mogła mieć zrobioną operacje w łonie matki ale nie miała bo lekarze zbyt późno zdiagnozowali wadę. Tyle się mówi o wczesnej diagnozie w leczeniu dlaczego ciąża ma być traktowana inaczej.Diagnostyka prenatalna umożliwia pomoc w przeżyciu takim dzieciom i umożliwia poprawe jakości ich życia. Najważniejsza jest rzetelne wyjaśnienie, jakie są możliwości pomocy choremu dziecku i przygotowanie rodziców. I nie ma co chować głowy w piasek bo jeżeli coś jest nie tak to samo się nie wyleczy.
0 0

Gość: mooniq82

#4714377 Napisano: 28.09.2011 06:12:34
emanuela24 napisał(a):

mooniq82 wielkie GRATULACJE - zaglądam tu czasami ale nie wiedziałam że oczekujesz maluszka emotka Gratuluję z całego serca

dziękuję emotka
0 0

Gość: mooniq82

#4714388 Napisano: 28.09.2011 06:13:52
agasiam napisał(a):

kotek11 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

Jeżeli lekarz prowadzący ciąże uzna że takie badanie jest wskazane to uważam że trzeba. Badania genetyczne nieinwazyjne są bezpieczne dla Ciebie i dziecka czyli usg genetyczne, test PAP-A
Najczęsciej wskazaniem do dalszych badań genetycznych jest wysoka przezierność karkowa, choroby genetyczne w rodzinie i wiek mamy. Czasem lekarze kierują na badania inwazyjne, ale to już drogie badania i raczej ze skierowaniem- są refundowane. Ja miałam takie badanie i nie żałuje. Przyznam że czekanie na wynik jest okropne ale nie potrafiłabym czekać 9 mc w niepewności. Myślę tu o sytuacji gdy lekarz sugeruje że z dziecko może rozwijać się nieprawidłowo. Spotkałam się z pytaniami a po co Ci to lepiej nie wiedzieć. Ja odpowiadałam, że mam siostrę niepełnosprawną która mogła mieć zrobioną operacje w łonie matki ale nie miała bo lekarze zbyt późno zdiagnozowali wadę. Tyle się mówi o wczesnej diagnozie w leczeniu dlaczego ciąża ma być traktowana inaczej.Diagnostyka prenatalna umożliwia pomoc w przeżyciu takim dzieciom i umożliwia poprawe jakości ich życia. Najważniejsza jest rzetelne wyjaśnienie, jakie są możliwości pomocy choremu dziecku i przygotowanie rodziców. I nie ma co chować głowy w piasek bo jeżeli coś jest nie tak to samo się nie wyleczy.

lekarz nic nie mowil,ze to jest wskazane...zapytala tylko czy myslalam o tym bo ona mowi swoim pacjentkom o takim badaniu... za 3 tygodnie ide na wizyte to mam czas aby sie zastanowic z partnerem emotka
0 0

Gość: allice

#4714424 Napisano: 28.09.2011 06:24:36
emilka1705 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

allice napisał(a):

ja też miałam bladziutką 2 kreseczkę:) kupiłam test innej firmy i zrobiłam na drugi dzień. Pojawiła się wyraźna 2 krecha:)

zrobiłam test innej firmy i ta sama sytuacja, ledwo widoczna druga kreska...
0 0

Gość: grusia

#4714434 Napisano: 28.09.2011 06:26:50
Czyli powoli mozna zaczac gratulowac emotka Widocznie zapłodnienie było pod koniec cyklu i ciąza jest jeszcze zbyt młoda by pokazały sie od razu wyrazne II kreski. Poczekaj kilka dni i powtorz test ( ale z porannego moczu bo w takim jest najwieksze stezenie tego hormonu)lub idz jutro na badanka emotka
0 0

agusia147

#4714446 Napisano: 28.09.2011 06:32:24
allice napisał(a):

emilka1705 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

allice napisał(a):

zrobiłam test innej firmy i ta sama sytuacja, ledwo widoczna druga kreska...

Gratulacje emotka

grusia napisał(a):

Czyli powoli mozna zaczac gratulowac emotka Widocznie zapłodnienie było pod koniec cyklu i ciąza jest jeszcze zbyt młoda by pokazały sie od razu wyrazne II kreski. Poczekaj kilka dni i powtorz test ( ale z porannego moczu bo w takim jest najwieksze stezenie tego hormonu)lub idz jutro na badanka emotka

Kurcze jak ja robiłam test to te krechy były taaak czerwone emotka A też się okres spóźniał z tydzień, z tym że wcześniej już się czułam nie wyraźnie.
0 0

#4714473 Napisano: 28.09.2011 06:43:01
Testy niby po 6 dniach od zapłodnienia wykrywają ciążę, ale wg.mnie to bzdura, moja ciąża miała ok 14 dni i ledwo się druga kreska pokazała, i dlatego zrobiłam test betaHCG, potem do lekarza pojechałam, bo straszną grypę miałam, i jadłam Apap i jeden antybiotyk Klabax zjadłam i się wystraszyłam, że mogłam zaszkodzić, potem 2 tyg w niepewności, czy gorączka nie zabiła płód..eh co to był za stres.
Potem jadłam Duomox już przypisany przez lekarza i wygrzebałam się z grypy(najgorszej w moim zyciu) i po następnych 2 tygodniach zobaczyłam bijące serduszko emotka
0 0

#4714483 Napisano: 28.09.2011 06:46:22
U mnie w pierwszej ciazy w dzien spodziewanej miesiaczki mocno widoczne II, w drugiej i trzeciej testy robilam kilka dni po dniu spodziewanej miesiaczki i tez bladziutkie były ale BYŁY emotka .
0 0

#4714494 Napisano: 28.09.2011 06:49:38
Poczekam jeszcze 2-3 dni i zrobię jeszcze raz test zobaczymy co będzie emotka Jak nadal będzie widoczna kreska (mam nadzieję, że bardziej) to idę na badania .
0 0

efelinkaaa

#4714500 Napisano: 28.09.2011 06:51:20
katrin22 napisał(a):

Testy niby po 6 dniach od zapłodnienia wykrywają ciążę, ale wg.mnie to bzdura, moja ciąża miała ok 14 dni i ledwo się druga kreska pokazała, i dlatego zrobiłam test betaHCG, potem do lekarza pojechałam, bo straszną grypę miałam, i jadłam Apap i jeden antybiotyk Klabax zjadłam i się wystraszyłam, że mogłam zaszkodzić, potem 2 tyg w niepewności, czy gorączka nie zabiła płód..eh co to był za stres.
Potem jadłam Duomox już przypisany przez lekarza i wygrzebałam się z grypy(najgorszej w moim zyciu) i po następnych 2 tygodniach zobaczyłam bijące serduszko emotka

zapłodnienie następuje dużo później niż przytulanie emotka

ja też miałam bladziutką kreseczkę na teście (2 dni mi się okres spóźniał), następnego dnia poszłam na test z krwi beta HCG a tam wynik ponad 1000, czyli 5 tydzień emotka

allice - gratuluję bardzo bardzo emotka

aaa ja się stresuję, bo siostra pojechałąa do szpitala.. jutro będą wywoływać poród (39tydz). Trzymajcie kciuki emotka

Będę miała siostrzeńca, la la la la emotka
0 0

#4714511 Napisano: 28.09.2011 06:55:02
eflinkaaa dziękuję bardzo jednak ja z cieszeniem się poczekam na wyniki badań emotka
0 0

#4714525 Napisano: 28.09.2011 06:59:49
efelinkaaa napisał(a):

zapłodnienie następuje dużo później niż przytulanie emotka

Do 72 godzin od zblizenia emotka
0 0

#4714551 Napisano: 28.09.2011 07:07:43
efelinkaaa trzymamy kciuki za siostrę i małego.
Oby ten poród nie był taki ciężki.
0 0

agusia147

#4714636 Napisano: 28.09.2011 07:34:05
allice napisał(a):

eflinkaaa dziękuję bardzo jednak ja z cieszeniem się poczekam na wyniki badań emotka

Trzymamy kciuki za pomyślne wyniki badań emotka
0 0