Konkursowiczki w ciąży

Gość: ninka28

#4879455 Napisano: 06.12.2011 08:48:01
grazia powinnaś zrobić sobie badanie z krwi beta hcg zresztą lekarz powinien ci je zalecić jeśli chodzi o rozwój płodu we wczesnych tygodniach jeśli zrobisz 2 takie testy z odstępem kilku godzinnym będzie widać przyrost hcg bo z każdą godzinną powinien proporcjonalnie wzrastać i jeśli nawet ciąża jest młodsza to będziesz wiedzieć czy prawidłowo się rozwija ... najlepiej zadzwoń do lekarza i spytaj czy to badanie może pomóc...
0 0

Gość: dianek

#4879475 Napisano: 06.12.2011 08:52:02
grazia1981 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

grazia1981 napisał(a):

Dzięki wam za podtrzymanie na duchu ,musi być dobrze,niepotrzebnie naczytałam się o obumarciu płodu,że podobno nie daje żadnych objawów ,strasznie się boję moja pierwsza ciąża przebiegała idealnie,więc może i teraz tak będzie

Lekarz na pewno widział serduszko bijące, nie martw się. Pójdź na konsultacje do innego, bo przez te 2 tygodnie będziesz się tylko stresować niepotrzebnie.

właśnie nie biło jeszcze serduszko,w którym tyg można wysłyszeć? Mi powiedziała,że gdyby to był rzeczywiście 9 tydz,to by było słychać

słucha się serca by było ono wyraźne w okolicach 11-12 tygodnia dopiero (tak mi przynajmniej powiedzieli)

ale dużo wcześniej widać rozwijające się serce i między innymi na podstawie tych ruchów określa się czy ciąża jest żywa

ja na pierwszym USG byłam w 6tc - lekarz stwierdził że ciąża jest wcześniejsza, raczej koło 5tc, ale żywa i kazał przyjść na USG tydzień później

i na tym następnym USG mi potwierdził, że ciąża młodsza ale serduszko ładnie się rozwija (z resztą razem oglądaliśmy to ruszające się serduszko, ale nie było go jeszcze słychać)

później do 12tyc USG robiliśmy praktycznie co tydzień, czasem co 2 - dla świętego spokoju i w 12 tc słuchaliśmy serca
0 0

agusia147

#4879535 Napisano: 06.12.2011 09:10:36
grazia1981 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

grazia1981 napisał(a):

Dzięki wam za podtrzymanie na duchu ,musi być dobrze,niepotrzebnie naczytałam się o obumarciu płodu,że podobno nie daje żadnych objawów ,strasznie się boję moja pierwsza ciąża przebiegała idealnie,więc może i teraz tak będzie

Lekarz na pewno widział serduszko bijące, nie martw się. Pójdź na konsultacje do innego, bo przez te 2 tygodnie będziesz się tylko stresować niepotrzebnie.

właśnie nie biło jeszcze serduszko,w którym tyg można wysłyszeć? Mi powiedziała,że gdyby to był rzeczywiście 9 tydz,to by było słychać

U mnie biło już w 8mym.

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Chyba umrę, boli dalej, dzwoniłam do lekarza, kazał łykać APAP, do tego pocę się jak mysz...

Jak masz cieplutko w domku to pod prysznic wskakuj, letnia woda pomoże i z powrotem do łóżka.

Katrin lecę do przychodni przyszpitalnej, mam nadzieję, że mnie stamtąd nie wywalą, ale mam stracha, a nie chcę się leczyć na własną rękę, zwłaszcza, że doszła biegunka, no i boję się, że dzidzi zaszkodzę. Normalnie bym łyknęła dwa nifuroksazydy, stoperan, coś na ból i jakoś by było, ale muszę też myśleć o moim małym człowieczku.
0 0

agusia147

#4879544 Napisano: 06.12.2011 09:13:11
ninka28 napisał(a):

grazia powinnaś zrobić sobie badanie z krwi beta hcg zresztą lekarz powinien ci je zalecić jeśli chodzi o rozwój płodu we wczesnych tygodniach jeśli zrobisz 2 takie testy z odstępem kilku godzinnym będzie widać przyrost hcg bo z każdą godzinną powinien proporcjonalnie wzrastać i jeśli nawet ciąża jest młodsza to będziesz wiedzieć czy prawidłowo się rozwija ... najlepiej zadzwoń do lekarza i spytaj czy to badanie może pomóc...

Ale nawet jakby było źle to na becie nic jej nie wyjdzie. To hormony i też muszą mieć czas na spadek/wzrost. Musiałaby je robić kilka razy, co kilka dni. Lepiej niech zmieni lekarkę... Ja na początku w lux medzie trafiłam na taką idiotkę co w 6tym tygodniu mi mówiła, że się płodu nie zobaczy, bo za mały itp...
0 0

#4880001 Napisano: 06.12.2011 11:20:39
Pomrańcza najlepszym na świecie lekiem na zgagę!

Zjadłam całą miskę owsianki, pomarańczę i zgagi nie ma emotka

Idę po drugą miskę bo strasznie mi posmakowało... emotka

Agusia z lekami uważaj, bo większość z nich przedostaje się do dzidziusia niestety. Leć do lekarza i się szybciutko kurować, bo takie grypopodobne wirusy to nienajciekawsze emotka

Ja dzisiaj mam wziąć drugą dawkę antybiotyku... i znów się boję... emotka po pierwszej było wszystko ok, żadnych dolegliwości, a nawet jakoś mi się lżej zrobiło na pęcherzu...

Eh że człowiek musi chorować...
0 0

Gość: katrin22

#4880006 Napisano: 06.12.2011 11:21:07
grazia1981 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

grazia1981 napisał(a):

Być może błąd w obliczeniach, policzyłaś sobie kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? pamiętaj, że mogłaś mieć wcześniej cykl bezowulacyjny, potem owulacyjny i błędnie obliczony termin porodu.
Jak ja byłam u lekarza w około 3 t.c to nie było widać serca, ale byłam po grupie i lekarz nastraszył mnie, że płód mógł umrzeć, i kazał po następnych 2 przyjechać, czyli w około 5 tyg., wtedy bardzo słabiutko widział bijące.
Także głowa do góry!
0 0

#4880032 Napisano: 06.12.2011 11:25:42
agusia leć do przychodni skoro doszła biegunka.
dianek ja w ciąży przeżyłam straszną grypę już na samym początku, ostre zapalenie pęcherza, takie, że zwijałam się z bólu, i groził mi szpital, bo wtedy macica się skurczała, uczulenie pokarmowe, co było podejrzeniem cholestazy, także swoje odchorowałam.
0 0

benasia

#4880092 Napisano: 06.12.2011 11:42:51
katrin22 napisał(a):

dianek napisał(a):

a tak w ogóle - bo mi się przypomniało - wiecie co mi na zgagę pomogło? pomarańcza... emotka

wiem, kompletnie to zaprzecza zasadom tej dolegliwości... ale zjadłam i przeszło...

bidulko, współczuję zgagi. ja nie mogłam pod koniec ciąży na prawym boku leżeć, bo od razu zgaga.
Mi pomagało mleko i jakieś pastylki od gina,zapomniałam nazwy

ja ani razu zgagi nie miałam w ciązy emotka
0 0

Gość: grusia

#4880448 Napisano: 06.12.2011 01:23:10
ninka28 napisał(a):

bete sie robi w odstepach 48 godz
0 0

#4880876 Napisano: 06.12.2011 03:41:11
dziewczyny, nie mogę się zdecydować, czy się zapisywać do szkoły rodzenia czy nie... emotka

kosztuje 200zł, 4 spotkania po 2h...

szanse na poród siłami natury mam niewielkie i w sumie to mnie interesuje tylko kwestia pielęgnacji noworodka...

i nie wiem emotka
0 0

#4880910 Napisano: 06.12.2011 03:57:47
dianek napisał(a):

dziewczyny, nie mogę się zdecydować, czy się zapisywać do szkoły rodzenia czy nie... emotka

szanse na poród siłami natury mam niewielkie i w sumie to mnie interesuje tylko kwestia pielęgnacji noworodka...

i nie wiem emotka

Ja i bez szkoły rodzenia dałam i daję sobie radę. W szpitalu Ci wszystko pokażą. Teraz maluchy są przy mamach, położne pomagają, odpowiadają na pytania.
Z drugiej strony 200zł nie majątek, ale możesz coś małemu kupić za to, albo sobie emotka )))

0 0

#4880990 Napisano: 06.12.2011 04:17:07
a to chyba odpuszczę...

bo jeszcze godziny takie średnie pon. 17-19, mężu musiałby się z pracy urywać...
0 0

#4881012 Napisano: 06.12.2011 04:26:36
dianek napisał(a):

a to chyba odpuszczę...

bo jeszcze godziny takie średnie pon. 17-19, mężu musiałby się z pracy urywać...

I nie zawsze będziesz w tym czasie tryskać energią, wiem z doświadczenia...
0 0

monika1985monik

#4881101 Napisano: 06.12.2011 05:04:37
dianek napisał(a):

i nie wiem emotka

Ja byłam raz na szkole rodzenia i to porażka. Sama sobie z małym poradziłam wszystko jakoś tak samo przyszło więc ja nie polecam szkoły rodzenia w razie czego zawsze w szpitalu ci pomogą przy dzidzi emotka
0 0

Gość: agasiam

#4881180 Napisano: 06.12.2011 05:39:38
Ja chodziłam do szkoły rodzenia i jestem zadowolona. Chciałam przełamac strach przed szpitalem, bo nie liczac moich narodzin to będzie mój pierwszy raz w szpitalu. Wiem co i jak, zobaczyłam sale porodową, dowiedziałam się krok po kroku co po porodzie bedzie się działo z moim dzieckiem. A najważniejsze nauczyłam się oddychać, nie wiem jak to działa w stresie ale na chwile obecna pomaga mi sie relaksować. Oczywiście była nauka pierwszej kąpieli czy przewijania. Dowiedziałam się co się dzieje w połogu z kobietą omówiono szczegółowo moje wyniki, poznałam lekarzy i ordynatora z tego szpitala. A i jeszcze miałyśmy spotkanie z przedstawicielem Banku komórek macierzystych i przedstawicielami Johnson i Nivea. T zalezy czego oczekujesz od tej szkoły i jaki mają program.
0 0

agusia147

#4881367 Napisano: 06.12.2011 06:33:52
Wróciłam, z małym na szczęście wszystko w porządku, ktg idealne, na usg wszystko tip top, podejrzenie jakiegoś zatrucia bakteria, mam brać antybiotyk przez 7 dni, Zinnat. Chcieli mnie zostawić w szpitalu na obserwacji ale podziękowałam.
0 0

monika1985monik

#4881518 Napisano: 06.12.2011 07:27:04
agusia147 napisał(a):

Wróciłam, z małym na szczęście wszystko w porządku, ktg idealne, na usg wszystko tip top, podejrzenie jakiegoś zatrucia bakteria, mam brać antybiotyk przez 7 dni, Zinnat. Chcieli mnie zostawić w szpitalu na obserwacji ale podziękowałam.

Super że wszystko jest ok emotka

A ja się strasznie denerwuje i niepokoje a usg mam dopiero 15 emotka
0 0

#4881550 Napisano: 06.12.2011 07:41:34
monika1985monik napisał(a):

agusia147 napisał(a):

monika który masz tydzień? bo ja się gubię już.
Zleci szybko, a nie masz się czym niepokoić emotka

agusia to super, teraz pilnuj się emotka
0 0

monika1985monik

#4881561 Napisano: 06.12.2011 07:45:17
katrin22 napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

agusia147 napisał(a):

monika który masz tydzień? bo ja się gubię już.
Zleci szybko, a nie masz się czym niepokoić emotka

agusia to super, teraz pilnuj się emotka

U mnie 18 tydzień się zaczoł
0 0

#4881585 Napisano: 06.12.2011 07:52:07
To jeszcze troszkę i dzidzia się urodzi.
A znasz już płeć?
0 0