Konkursowiczki w ciąży

Gość: agusia147

#4895421 Napisano: 12.12.2011 12:56:38
Miała któraś z was w ciąży grzybicę pochwy? Jakie są objawy?
Mnie od dwóch dni strasznie szczypie i piecze w okolicach intymnych. Biorę antybiotyk, czy to może być tego wina?
0 0

Gość: katrin22

#4895429 Napisano: 12.12.2011 01:00:51
agusia147 napisał(a):

Mnie od dwóch dni strasznie szczypie i piecze w okolicach intymnych. Biorę antybiotyk, czy to może być tego wina?

Grzybicy pochwy chybanie miałam, ale jak miałam zapalenie pęcherza, to lekarz przepisał mi NATAMYCYNE, a ona z tego co wyczytałam jest na grzybicę, więc chyba profilaktycznie dostałam.

pewnie, że od antybiotyków mogłaś dostać, pij jogurty i jakieś probiotyki kup w aptece, bo możesz mieć biegunkę.

0 0

benasia

#4895435 Napisano: 12.12.2011 01:01:49
agusia147 napisał(a):

na koniec ciązy pochwa jest bardzo pulchna i może że tak powiem być podrażniona - doktor mi mówił że to normalne bo tez sie martwiłam ale żadnych bakteri ani nic nie miałam.

a pochwalę się wam że wczoraj ważyliśmy Mikusia - ma 6 i pół tyg - i waży już 5,700kg emotka
0 0

#4895450 Napisano: 12.12.2011 01:06:58
Dziewczyny mnie ewidentnie szczypie i swędzi. Nie mówię że grzybica zaraz ale się naczytałam próbując diagnozować sama. No i mam dwa typy albo grzybica albo zapalenie. Tak czy inaczej czuję mega dyskomfort. A odnośnie biegunki to ostatnio też mnie gnębią, ale myślę, że to skutek uboczny antybiotyku, w sumie na nim pisze że częściej niż 1 na 10 osób ma biegunki od niego. Ale dziś rano ostatnia dawka była, więc do jutra się okaże. Dobrze, że jutro wizyta u gina, to on zdiagnozuje, bo sama zwariuję... Mam fobię, że dziecku zaszkodzę...
0 0

benasia

#4895471 Napisano: 12.12.2011 01:12:58
nie martw się agusia - będzie ok, mnie w ostatnich tyg też swędziało i chciałam jakąs maść czy coś od gina ale mówił że to normalne - wargi sromowe są napuchnięte przed porodem i się podrażniają, zresztą z wymazu żadnych bakteri nie miałam.
Jeśli miałaś robiony już wymaz z pochwy to też będzie wiadomo czy masz paciorkowce itp. Napewno będzie ok emotka
0 0

Gość: dianek

#4895592 Napisano: 12.12.2011 01:41:25
agusia147 napisał(a):

Dziewczyny mnie ewidentnie szczypie i swędzi. Nie mówię że grzybica zaraz ale się naczytałam próbując diagnozować sama. No i mam dwa typy albo grzybica albo zapalenie. Tak czy inaczej czuję mega dyskomfort. A odnośnie biegunki to ostatnio też mnie gnębią, ale myślę, że to skutek uboczny antybiotyku, w sumie na nim pisze że częściej niż 1 na 10 osób ma biegunki od niego. Ale dziś rano ostatnia dawka była, więc do jutra się okaże. Dobrze, że jutro wizyta u gina, to on zdiagnozuje, bo sama zwariuję... Mam fobię, że dziecku zaszkodzę...

agusia ja walczę z drożdżakami od początku ciąży... i nie chcą się odczepić emotka wzięły się z nikąd i nie chcą sobie pójść...

czy to stan zapalny bakteryjny czy raczej infekcja grzybiczna to można rozpoznać po upławach

infekcje bakteryjne - wywoływane przez bakterie - bacterial vaginosis (BV), zakażenie nazywane często waginozą bakteryjną, bez objawów takich jak pieczenie czy swędzenie pochwy i sromu, natomiast o charakterystycznym rybim zapachu, upławy występują sporadycznie, mogą być barwy białej lub szarawej;
infekcja drożdżakowa (drożdżyca) – wywołana przez drożdżaki (grzyby) - Candida albicans; drożdżaki mnożą się w błonach śluzowych, również pod wpływem wilgoci, ich przewaga narusza równowagę flory bakteryjnej; wydzielina z pochwy ma serowatą konsystencję, jest gęsta o barwie białej lub żółtawej, zapach może być nieprzyjemny, występuje świąd i zaczerwienienie pochwy, sromu;
rzęsistkowe zapalenie pochwy – zakażenie spowodowane obecnością w pochwie pierwotniaka – rzęsistka pochwowego (Trichomonas vaginalis); niekiedy bezobjawowe, ale w fazie zaawansowanej wydzielina z pochwy jest wodnista, szaro-zielona, o nieprzyjemnym zapachu, szyjka macicy jest zaczerwieniona

jak jutro idziesz do gina to luz, powiesz że swędzi, piecze - na pewno coś przepisze

a dla ulżenia sobie polecam Tantum Rosa - raz się podmyjesz i na kilka godzin masz spokój od swędzenia, pieczenia (w aptekach są dostępne pojedyncze saszetki)

0 0

#4895627 Napisano: 12.12.2011 01:50:59
aha - i nic się nie martw, nawet jeśli to jakaś infekcja to nie groźna Kamilkowi, a leki które możesz dostać nie przenikają do płodu emotka
0 0

#4895655 Napisano: 12.12.2011 02:03:00
benasia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

na koniec ciązy pochwa jest bardzo pulchna i może że tak powiem być podrażniona - doktor mi mówił że to normalne bo tez sie martwiłam ale żadnych bakteri ani nic nie miałam.

a pochwalę się wam że wczoraj ważyliśmy Mikusia - ma 6 i pół tyg - i waży już 5,700kg emotka

benasia wielki chłop
emotka
0 0

#4895665 Napisano: 12.12.2011 02:05:16
OOO tak polecam z czystym sercem TANTUM ROSA!
0 0

#4896269 Napisano: 12.12.2011 05:54:16
dianek napisał(a):

aha - i nic się nie martw, nawet jeśli to jakaś infekcja to nie groźna Kamilkowi, a leki które możesz dostać nie przenikają do płodu emotka

Dzięki, po opisie to mi na drożdżaki wygląda...
0 0

#4896313 Napisano: 12.12.2011 06:11:53
no drożdżaki wybitnie upierdliwe niestety... emotka w sensie że taka pierdoła, a dyskomfort...

i tak z doświadczenia - nie zakładaj bielizny ze sztucznych materiałów, bo się pogarsza sprawa, czysta bawełna najlepsza
obcisłe spodnie też odpadają - najlepiej kiecka lub bawełniane leginsy - szybciej się podrażnienia goją i w ogóle mniej piecze

i męża sobie nie zaraź - bo niestety ale zaraźliwe...

jak się nie rozwinęły jeszcze dobrze, to w 7 dni powinnaś się z nich wyleczyć emotka

ja właśnie sobie sprawdziłam wyniki badań moczu - bo miałam zrobić po tym antybiotyku... no i lipa emotka leukocytów jeszcze więcej - 30-50... bakterie liczne, ale nie tak jak ostatnio, za to właśnie pojawiły się drożdżaki w moczu emotka w środę gin, chyba nie będzie najszczęśliwszy...

eh...
0 0

#4896384 Napisano: 12.12.2011 06:41:52
Ja to mam wrażenie, że rany mi się porobiły, bo az boli przy podcieraniu i czasem kropki jakby z krwi...

Mężu nie pamiętam kiedy ostatnio dostał coś oprócz buziaka, aż mi go żal...
0 0

#4896395 Napisano: 12.12.2011 06:47:32
Aczkolwiek w ulotce od antybiotyku piszą o grzybicy jako skutku ubocznym...
0 0

#4896397 Napisano: 12.12.2011 06:48:50
agusia147 napisał(a):

Ja to mam wrażenie, że rany mi się porobiły, bo az boli przy podcieraniu i czasem kropki jakby z krwi...

No przy drożdżakach tak jest emotka Pewnie jutro dostaniesz globulki - po pierwszej już jest dużo lepiej.

A na podrażenienia tak jak z katrin polecałyśmy - Tantum Rosa, jedna saszetka to co prawda ok. 3,50zł ale ulga duuuuża

chociaż najgorsze jest to, że przy problemach z drożdżakami (bo one lubią wracać niestety) trzeba ograniczyć spożywanie produktów drożdżowych i cukru emotka z resztą jak jutro gin stwierdzi że faktycznie drożdżaki to wszystko Ci na pewno powie - oby to była tylko lekka infekcja której się szybciutko pozbędziesz

btw - Bernard nauczył się boksować... strasznie mam zdolnego synka... tylko czemu trenuje na moim pęcherzu?! zwariuje zaraz emotka
0 0

#4896405 Napisano: 12.12.2011 06:51:15
agusia147 napisał(a):

no mi teraz drożdżaki wróciły właśnie po antybiotyku emotka
antybiotyk niestety wybija też naturalną florę bakteryjną, pewnie Ci się jeszcze pH nieco podniosło no i od razu grzybica nie wiadomo skąd..(pewnie w tej najpopularniejszej odmianie, czyli drożdżyca o której właśnie piszemy)
0 0

#4896439 Napisano: 12.12.2011 07:10:35
dianek napisał(a):

agusia147 napisał(a):

no mi teraz drożdżaki wróciły właśnie po antybiotyku emotka
antybiotyk niestety wybija też naturalną florę bakteryjną, pewnie Ci się jeszcze pH nieco podniosło no i od razu grzybica nie wiadomo skąd..(pewnie w tej najpopularniejszej odmianie, czyli drożdżyca o której właśnie piszemy)

Pewnie tak, mam nadzieję, że lekarz podoła, bo dłużej nie wytrzymam...
0 0

#4896774 Napisano: 12.12.2011 09:18:19
Eh bidulki jak mi Was szkoda...emotka
Będzie dobrze, musicie temu podołać, po narodzinach synków minie Wam wszystko.

Ja przechodziłam tak bolesne zapalenie pęcherza, że nie mogłam uleżeć, ból, ból i ból...do tego jak aguś napisała przy podcieraniu krew, a jak siusiałam to i pieczenie.
Dużo pomógł Tantum ROsa, os razu 10 kupiłam i nasiadówki dawały mi taką ulgę.
dianke pewnie dostaniesz Natamycynę i Furaginum, albo Urosept.
A Ty agusia pewnie też Natamycynę i bez recepty kup Tantum Rosa, ono odkaża i znieczula- POTWIERDZONE przeze mnie.
0 0

#4898366 Napisano: 13.12.2011 02:06:49
No i grzybica. Musze leciec potem do apteki i recepte wykupic...
0 0

sonata

#4898392 Napisano: 13.12.2011 02:14:33
agusia147 napisał(a):

Nie martw się, w ciąży różne dolegliwości się zdarzają.
0 0

#4898401 Napisano: 13.12.2011 02:17:19
agusia147 napisał(a):

dolecz się z niej dobrze... bo to świństwo lubi wracać i wracać emotka
0 0