Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#4968148 Napisano: 21.01.2012 07:30:07
Zawsze spokojniej i wiesz, że w momencie gdy ty zaniemożesz ktoś zadba o twoje interesy... Na psychikę zapewne to działa świetnie.
0 0

agusia147

#4968395 Napisano: 21.01.2012 08:55:57
http://apps.faceb.../gallery.php?zid=511 Może któraś z was weźmie udział?
0 0

Gość: katrin22

#4968530 Napisano: 21.01.2012 09:45:55
agasiam napisał(a):

Nic nadzwyczajnego przed spaniem wiadomo kąpiel a później jedzenie. Tylko staram się robić to o tej samej godzinie i zmieniamy oświetlenie. Jak jest kąpanie to pełne, przy karmienu lampka a sen już bez oświetlenia. Jakoś Mały załapał ten rytm, oczywiscie w nocy jest karmienie ale tu już ja załapałam rytm:) Budzi się na karmienie o tej samej porze więc wiem ile czasu mam na spanie. To dużo łatwiejsze.

U nas od dawna stałe pory emotka to jest super rozwiązanie i wygoda emotka U nas lampka świeci się całą noc, tak żebym szybko zobaczyła co i jak jakby mały jęczał emotka
0 0

jorunn2010

#4968589 Napisano: 21.01.2012 10:15:53
Sonata, rodzisz we Wro, w którym szpitalu? Ja rodziłam na brochowie i tam w pon i wtorki ordynator wbijał do karty ciąży pieczątkę poród rodzinny, bez żadnych ceregieli. Ja pieczatkę dostałam, ale musiałam mieć cc i mężowi kazali czekać pod drzwiami
0 0

monika1985monik

#4968778 Napisano: 22.01.2012 08:48:22
katrin22 napisał(a):

agasiam napisał(a):

Nic nadzwyczajnego przed spaniem wiadomo kąpiel a później jedzenie. Tylko staram się robić to o tej samej godzinie i zmieniamy oświetlenie. Jak jest kąpanie to pełne, przy karmienu lampka a sen już bez oświetlenia. Jakoś Mały załapał ten rytm, oczywiscie w nocy jest karmienie ale tu już ja załapałam rytm:) Budzi się na karmienie o tej samej porze więc wiem ile czasu mam na spanie. To dużo łatwiejsze.

U nas od dawna stałe pory emotka to jest super rozwiązanie i wygoda emotka U nas lampka świeci się całą noc, tak żebym szybko zobaczyła co i jak jakby mały jęczał emotka

O potwierdzam u małych dzieci bardzo ważny jest stały rytm dnia bo dziecko jest spokojniejsze jak wie co za chwilę się wydarzy emotka
0 0

agusia147

#4968840 Napisano: 22.01.2012 09:41:18
ja tam nic nie potwierdzę, bo nie testowałam na dziecku emotka
0 0

Gość: agasiam

#4968911 Napisano: 22.01.2012 10:38:52
monika1985monik napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agasiam napisał(a):

O potwierdzam u małych dzieci bardzo ważny jest stały rytm dnia bo dziecko jest spokojniejsze jak wie co za chwilę się wydarzy emotka

My musieliśmy zgasić światło bo inaczej nie chciał spać. W nocy karmie i przewijam po ciemku wtedy się nie wybudza do końca. A i jeszcze najpierw przewijanie później karmienie, raz się zapomniałam i godzine usypiałam.
0 0

Gość: dianek

#4968934 Napisano: 22.01.2012 10:57:24
pamiętajcie że lampka w nocy jest bardzo szkodliwa dla oczu dziecka

by oko mogło w 100% odpocząć potrzebuje pełnej ciemności, gdy jej nie ma - nerwy pracują 24h/dobę, są przemęczone, a w przyszłości skutkuje to zaburzeniami widzenia, a nawet poważnymi chorobami

spanie przy nocnej lampce przez min. 2 lata jest główną przyczyną krótkowzroczności u osób poniżej 15 roku życia (ponad połowa dzieciaków nie nosiłaby okularów, gdyby we wczesnym dzieciństwie nie spała przy zapalonej lampce)

dodatkowo znacznie (i to bardzo znacznie) zwiększa ryzyko poważnych chorób oczu, choćby takich jak stany zapalne nerwu wzrokowego czy niedowidzenie połowiczne, a także poważnych konsekwencji w przypadku pojawienia się tarczy zastoinowej

dodatkowo u wcześniaków lampka nocna zaburza prawidłowy rozwój siatkówki, który przecież u tych malców jest bardzo ważny, a skutki nieprawidłowo zbudowanej siatkówki niestety są bardzo poważne (sama się borykam z problemem wrodzonej zbyt cienkiej siatkówki i nikomu jakichkolwiek zaburzeń w budowie tego organu nie życzę...)

najgorsze jest to, że niektórzy pediatrzy nawet zalecają sen przy zapalonej lampce nie mając zielonego pojęcia o konsekwencjach... no ale to polska służba zdrowia, w USA nikt by się na takie zalecenia nie zdecydował zanimby nie ogarnął tematu bo zaraz byłyby pozwy o grube odszkodowania...

0 0

Gość: katrin22

#4968976 Napisano: 22.01.2012 11:31:42
Kurcze nie wiedziałam, u nas lampka jest malutka i jeszcze rzucona jest na nią niebieska pielucha, mały ma cień na twarzy.
0 0

monika1985monik

#4969089 Napisano: 22.01.2012 12:35:28
katrin22 napisał(a):

Kurcze nie wiedziałam, u nas lampka jest malutka i jeszcze rzucona jest na nią niebieska pielucha, mały ma cień na twarzy.

Ja bym zrezygnowała z lampki
0 0

monika1985monik

#4969091 Napisano: 22.01.2012 12:35:53
agusia147 napisał(a):

Już nie długo się o tym przekonasz emotka A jak się czujecie ???
0 0

sonata

#4969093 Napisano: 22.01.2012 12:37:06
jorunn2010 napisał(a):

Sonata, rodzisz we Wro, w którym szpitalu? Ja rodziłam na brochowie i tam w pon i wtorki ordynator wbijał do karty ciąży pieczątkę poród rodzinny, bez żadnych ceregieli. Ja pieczatkę dostałam, ale musiałam mieć cc i mężowi kazali czekać pod drzwiami

Tak, we Wrocławiu na Borowskiej. Marne szanse na SN, ale trzeba brać pod uwagę. emotka
0 0

benasia

#4969432 Napisano: 22.01.2012 04:03:54
agasiam napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agasiam napisał(a):

My musieliśmy zgasić światło bo inaczej nie chciał spać. W nocy karmie i przewijam po ciemku wtedy się nie wybudza do końca. A i jeszcze najpierw przewijanie później karmienie, raz się zapomniałam i godzine usypiałam.

my też co drugi dzień kąpiemy w balneum, a potem karmienie przy malej lampce i potem lulu.
Czasami Mikołaj od razu uśnie w łóżeczku, a czasem gdy jest bardzo zmęczony lub ma kolkę to trzeba go utulac...
Teraz Mikołajowi dajemy na noc 150mlwody plus mleczko czyli razem ok 180ml zazwyczaj nie wypija wszystkiego i wtedy budzi się raz w nocy a potem nad ranem -potrafi ok 6 godzin nie jeść, w dzień dostaje ok 140ml mleka ale co 3-4 godziny.
Mam zamiar za miesiąc wprawadzić deserki owocowe i kaszkę na mleku.

Tylko czy są jakieś konkretne reguły jak wprowadzać?
Wiem że trzeba dać dziecku po troszku ale chodzi mi o smaki jak to robic itp.
0 0

agusia147

#4969474 Napisano: 22.01.2012 04:35:39

agusia147 napisał(a):

Już nie długo się o tym przekonasz emotka A jak się czujecie ???

Niestety w brzuszku mu światła nie zapalę, chyba, że jakąś latarkę połknę emotka emotka

A tak poważnie czujemy się ok, boli mnie krocze od kilku dni przy chodzeniu, momentami łapią skurcze na dole brzucha/w krzyżu, ale dajemy radę. Ogólnie jednak pozytywnie.
0 0

Gość: grusia

#4969486 Napisano: 22.01.2012 04:40:50
Pierw marchewka,ziemniak, jablko ( moze byc sok pzrecierowy )... te podstawy i najlepiej po jednym skladniku, a gdy juz bedziesz wiedziec ze np marchewka i ziemniak ok to mozna zaczac laczyc.Wazne by nie dosladzac niczego choc takie dzieci lepiej jedza. No i daje sie niewielka il i trzeba obserwowac zachowanie dziecka, kupki. Moja pediatra zaleca jedna nowosc na tydzien nie czesciej.My zaczelismy przy synku zaczynalismy od jabuszka, potem marchew-gdy bylo ok zaczelismy laczyc te dwa skladniki i juz byl deserek emotka .

U nas Kinia przesypia w nocy bez jedzenia 8 godzin, nie zjada wiecej niz 120 ml ( w dzien je tez co 3-4 godz,tylko jak jest na dworze lub zakupach to przesypia wiecej ) ale przybiera ładnie - w czwartek wazyla 5950g ( startowa 3330g )a za tydzien skonczy 3 miesiace.

My dzis pol dnia na zakupach bo za tydzien chrzciny
0 0

Gość: anavaX

#4969497 Napisano: 22.01.2012 04:43:23
grusia napisał(a):

Pierw marchewka,ziemniak, jablko ( moze byc sok pzrecierowy )... te podstawy i najlepiej po jednym skladniku, a gdy juz bedziesz wiedziec ze np marchewka i ziemniak ok to mozna zaczac laczyc.Wazne by nie dosladzac niczego choc takie dzieci lepiej jedza. No i daje sie niewielka il i trzeba obserwowac zachowanie dziecka, kupki. Moja pediatra zaleca jedna nowosc na tydzien nie czesciej.My zaczelismy przy synku zaczynalismy od jabuszka, potem marchew-gdy bylo ok zaczelismy laczyc te dwa skladniki i juz byl deserek emotka .

U nas Kinia przesypia w nocy bez jedzenia 8 godzin, nie zjada wiecej niz 120 ml ( w dzien je tez co 3-4 godz,tylko jak jest na dworze lub zakupach to przesypia wiecej ) ale przybiera ładnie - w czwartek wazyla 5950g ( startowa 3330g )a za tydzien skonczy 3 miesiace.

My dzis pol dnia na zakupach bo za tydzien chrzciny

ja chrzciny miałam tydzień temu i cieszę się, że już jestem po emotka

mój Antek 3 miesiące kończy za 2 tygodnie, waży obecni 5,5 kg

nie mogę się doczekać kiedy zacznie jeść coś więcej niż mleczko... też zacznę od jabłuszek emotka
0 0

#4969500 Napisano: 22.01.2012 04:44:01
agusia147
na kiedy termin i w którym wreszcie szpitalu rodzisz?
0 0

agusia147

#4969515 Napisano: 22.01.2012 04:56:42
anava napisał(a):

agusia147

8 luty emotka
Zofia lub Inflancka, nie mogę się zdecydować...
0 0

#4969519 Napisano: 22.01.2012 04:59:38
agusia147 napisał(a):

anava napisał(a):

agusia147

8 luty emotka

zobacz, ja rodziłam w listopadzie jeszcze w starych salach

teraz sa nowe:
http://wiadomosci...egion-wiadomosc.html

polecam Zofię w 100%
0 0

agusia147

#4969522 Napisano: 22.01.2012 05:01:19
anava napisał(a):

agusia147 napisał(a):

anava napisał(a):

agusia147

8 luty emotka

zobacz, ja rodziłam w listopadzie jeszcze w starych salach

teraz sa nowe:
http://wiadomosci...egion-wiadomosc.html

polecam Zofię w 100%

Ja się rozczarowałam izbą przyjęć, gdy miałam zatrucie pokarmowe... Kazali mi czekać prawie 6h na lekarza... Powiedz mi czy sale porodowe są jednoosobowe?
0 0