Konkursowiczki w ciąży

sonata

#5108067 Napisano: 29.03.2012 03:40:41
Allice - ja miałam tylko usg, właśnie na przezierność i obecność kości nosowej, czyli badanie, które przechodzą wszystkie ciężarne. Jeśli chodzi o odpłatność za badania typowo prenatalne: Kto może korzystać z programu finansowanego przez NFZ?
Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniających co najmniej jedno z poniższych kryteriów:
(KONIECZNA DOKUMENTACJA MEDYCZNA UMOŻLIWIAJ¡CA ZAKWALIFIKOWANIE CIÊŻARNEJ DO BADAÑ)
1. wiek 35 lat i więcej;
2. wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
3. stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
4. stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną jednogenowo lub wieloczynnikowo;
5. stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
W zakres badań objętych refundacją NFZ wchodzą:
· badanie przesiewowe USG + odpowiedni test biochemiczny, wykonywane pomiędzy 11-18 tygodniem ciąży.
· badanie przesiewowe USG z oceną rozwoju płodu, wykonywane pomiędzy 20-23 tygodniem ciąży.
0 0

beniaminowa

#5108070 Napisano: 29.03.2012 03:41:40
fryteczka napisał(a):

ja tak napisalam ? emotka nie pamietam emotka

hehe... faktycznie to wpis grusi emotka coś mi się poprzestawiało emotka emotka
0 0

agusia147

#5108080 Napisano: 29.03.2012 03:45:27
rachel napisał(a):

fryteczka napisał(a):

ogladacie teraz rozmowy w toku ?

Ogladałam i powiem ze dziwnie mi po tym programie teraz

A ja miałam oglądać i przegapiłam!
0 0

benasia

#5108081 Napisano: 29.03.2012 03:46:03
beniaminowa napisał(a):

benasia napisał(a):

A mi tak dobrze było bez tych oznak ząbkowania...
czy rozpulchnione cieżko stwierdzić bo mały jezyczkiem zaraz merda i nic nie widac... emotka

Tak jak fryteczka napisała często się zwala marudzenie dziecka na ząbkowanie (sama tak robiłam). Może być marudny bo pogoda fatalna emotka Jeśli nie ma gorączki to dobrze emotka A dziąsełka możesz sprawdzić w ten sposób że wkładasz małemu palec do buzi i tak jakby mu masujesz. Czasem można wyczuć zęba, a mój to uwielbiał (bo ja mam zimne dłonie co mu pomagało) i jak szły ząbki to tak jakby szedł za moim palcem i chciał go gryźć emotka

no masuje palcem i on to lubi, a jak ma możliwość to gryzie mi rękę emotka
0 0

Gość: dianek

#5108093 Napisano: 29.03.2012 03:52:59
eh, coś Berni ma pieniste kupki od wczoraj emotka czyżby efekt mojego łakomstwa i budyniu waniliowego? (mleko)
czy coś innego? emotka
0 0

dolly

#5108099 Napisano: 29.03.2012 03:55:25
sonata napisał(a):

Sąsiadka opowiedziała mi ze śmiechem, jak jej syn pojechał z dzieckiem na prywatną wizytę do profesora, bo dziecko płacze, nie chce się upokoić itp. Pan profesor zainkasował 200 zł i powiedział - dać skórkę od chleba, ząbki idą emotka
Tak poważnie - rozumiem , że się martwisz. W ostateczności jeśli takie objawy Mikusiowi nie przejdą skonsultujecie się z lekarzem. emotka

no proszę, a ja takie rewelacje za uśmiech sprzedaję emotka
pieniste kupki???? możesz jaśniej?
0 0

beniaminowa

#5108101 Napisano: 29.03.2012 03:55:29
benasia napisał(a):

No to ząbki idą, ale to może potrwać zanim wyjdą emotka Skórka od chleba jest super (ja się bałam i nie dawałam to teraz mam za swoje...) mojemu pomaga nawet teraz - ostatnio wyszły dwójki i kły na dole.
0 0

#5108116 Napisano: 29.03.2012 04:01:08
dolly napisał(a):

pieniste kupki???? możesz jaśniej?

no... normalnie pieniste emotka wodniste i jak są świeże to mają konsystencję dosłownie piany od piwa (tylko kolorek musztardowy), a po chwili wsiąkają w pieluszkę i niestety szybciutko odparzają pupę emotka (czyli bardzo kwaśne)

z tego co pamiętam to jeden z objawów nietolerancji laktozy wynikającej z niedojrzałego układu pokarmowego... albo nie wiem co emotka
0 0

benasia

#5108122 Napisano: 29.03.2012 04:01:29
beniaminowa napisał(a):

benasia napisał(a):

No to ząbki idą, ale to może potrwać zanim wyjdą emotka Skórka od chleba jest super (ja się bałam i nie dawałam to teraz mam za swoje...) mojemu pomaga nawet teraz - ostatnio wyszły dwójki i kły na dole.

ale takiemu małemu 5-miesięcznemu dawać? a jak się zakrzytusi kawałkiem? bo on nie umie jeśc nic oprócz papek...
0 0

Gość: grusia

#5108136 Napisano: 29.03.2012 04:04:50
Dianek u nas tez byly takie z tym ze z czasem pojawil sie w nich tez i sluz. Moja lekarka mowila ze to wlasnie moze byc nietolerancja albo jakies bakterie ( robilismy posiew ale bylo czysto).Moze po prostu za duzo bialka mamusia zjadla emotka
0 0

Gość: grusia

#5108148 Napisano: 29.03.2012 04:07:28
benasia napisał(a):

ale takiemu małemu 5-miesięcznemu dawać? a jak się zakrzytusi kawałkiem? bo on nie umie jeśc nic oprócz papek...

Osobiscie bym sie nie odwazyla, nawet jesli bedziesz pilnowac to rozmokniety kawalek moze sie oderwac i klopoty gotowe.Moja znajoma daje swojemu polrocznemu dziecku np jablko lub bananka do takiego gryzaka/siatki na owoce - ciekawy patent.U nas poki co sprawdza sie cooler i zabawki.
0 0

#5108156 Napisano: 29.03.2012 04:09:36
grusia napisał(a):

Dianek u nas tez byly takie z tym ze z czasem pojawil sie w nich tez i sluz. Moja lekarka mowila ze to wlasnie moze byc nietolerancja albo jakies bakterie ( robilismy posiew ale bylo czysto).Moze po prostu za duzo bialka mamusia zjadla emotka

no właśnie wczoraj się obżarłam budyniem waniliowym... emotka do tego kanapki z serkiem na śniadanie, jakiś jogurt... trochę tego było emotka

no nic, na razie ograniczam białe i zobaczę co będzie...

jak nie przejdzie to lekarz:/
0 0

beniaminowa

#5108172 Napisano: 29.03.2012 04:14:44
grusia napisał(a):

benasia napisał(a):

Osobiscie bym sie nie odwazyla, nawet jesli bedziesz pilnowac to rozmokniety kawalek moze sie oderwac i klopoty gotowe.Moja znajoma daje swojemu polrocznemu dziecku np jablko lub bananka do takiego gryzaka/siatki na owoce - ciekawy patent.U nas poki co sprawdza sie cooler i zabawki.

Ja też się bałam i nie podawałam.

Dianek u mnie był ten sam problem najpierw pieniste a później też śluz emotka Po wizycie u lekarza musiałam odstawić nabiał itp emotka
0 0

sonata

#5108204 Napisano: 29.03.2012 04:24:57
Skórka od chleba to taki babciny sposób. Niestety istnieje duże ryzyko zakrztuszenia, więc lepsze są gryzaczki itp. Chleb zawiera też gluten, a teraz mnóstwo dzieci ma alergię.
0 0

dolly

#5108213 Napisano: 29.03.2012 04:26:37
Dianek, obserwuj, na razie, mozesz przepoić przegotowana wodą, albo przeczekac. Jak nie będzie ich dużo, to może przez nabiał jak dziewczyny piszą, ale jak będzie wiecej to trzeba będzie się wybrac do lekarza.

Benasia- trzymasz długą skórke w reku i sam koniec wkładasz bączkowi do buziaka. Po chwili zmień koniec, albo oderwij tę już mięciutką. Ja wolałam dawać skórkę, która działała u nas rewelacyjnie, niz smarować tymi żelami, który był zjadany od razu.

Ps. podać numer konta bankowego, czy wpłata osobista za poradę emotka emotka emotka emotka emotka
0 0

benasia

#5108218 Napisano: 29.03.2012 04:27:01
albo może dianek trzeba być dac małemu Dicoflor 30 priobiotyk dla niemowląt aby wyrównał florę bakteryjną...
0 0

grazia1981

#5108294 Napisano: 29.03.2012 04:50:09
allice napisał(a):

grazia1981 napisał(a):

allice napisał(a):

Dziewczyny, a robiłyście badanie prenatalne? Pytam z ciekawości jako to u Was było, bo ja robiłam.

ja robiłam usg genetyczne w 11 tyg ciąży,o to ci chodzi?Lekarz badał przezierność karkową i coś tam jeszcze

emotka

Chodzi mi o najpierw badanie usg (przeziernośc karkowa i nosek), a potem badanie krwi (które prywatnie kosztuje bagatela 150zł emotka ) i analiza komputerowa ryzyka urodzenia dziecka np z zespołem downa.

a musisz to robić? Masz jakieś ryzyko? Ja musiałam,bo miałam ciążę blizniaczą i jeden płód obumarł w 6 tc,i sprawdzałam,czy jedno nie jest zależne od drugiego.A w pierwszej ciąży nie miałam takiego badania,tylko zwykłe usg.
0 0

Gość: mooniq82

#5108351 Napisano: 29.03.2012 05:07:11
grazia1981 napisał(a):

allice napisał(a):

grazia1981 napisał(a):

allice napisał(a):

Dziewczyny, a robiłyście badanie prenatalne? Pytam z ciekawości jako to u Was było, bo ja robiłam.

ja robiłam usg genetyczne w 11 tyg ciąży,o to ci chodzi?Lekarz badał przezierność karkową i coś tam jeszcze

emotka

Chodzi mi o najpierw badanie usg (przeziernośc karkowa i nosek), a potem badanie krwi (które prywatnie kosztuje bagatela 150zł emotka ) i analiza komputerowa ryzyka urodzenia dziecka np z zespołem downa.

a musisz to robić? Masz jakieś ryzyko? Ja musiałam,bo miałam ciążę blizniaczą i jeden płód obumarł w 6 tc,i sprawdzałam,czy jedno nie jest zależne od drugiego.A w pierwszej ciąży nie miałam takiego badania,tylko zwykłe usg.

Ja robiłam dwa razy badania prenatalne.
0 0

Gość: mooniq82

#5108368 Napisano: 29.03.2012 05:09:19
katrin22 napisał(a):

Kobitki upiec tort to żadna filozofia emotka
Byle Wam się biszkopt udał, a reszta to już z górki. W maju moja bratanica będzie miała 2 latka i chcę jej upiec Kubusia Puchatka, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja od tych ciast i tortów przytyłam, w sukienkę z Sylwestra 2010 się nie mieszczę emotka nie dopnę, a mam za 2,5 miesiaca ślub brata i chciałam ubrać moją małą czarną... Wyglądam jak słoń w niej, nie mam talii takiej jak wcześniej i brzuch wystaje. Od dziś dieta i ruchu więcej. Muszę zrzucić z 7kg.

mooniq82 chyba wiem czemu Cię nie było emotka emotka

emotka
0 0

sonata

#5108668 Napisano: 29.03.2012 06:23:14