Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

cherry_coke

#6505182 Napisano: 03.07.2018 11:24:16
defed napisał(a):

cherry_coke napisał(a):

Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak robicie sos do spaghetti z tego sosu Winiary żeby było jadalne emotka  Dodajcie dodatkowo jakieś pomidory z puszki czy może zupełnie nic? emotka

Winiary dla mnie jako jedyny z gotowców jest jadalny w ogóle - wystarczy podgrzać  emotka  I nie chodzi mi tylko o skład, a przede wszystkim o dobry smak. Mój ulubiony to ten z bazylią i czosnkiem

Dzięki. Bo myślałam, że trzeba podrasować smak emotka  Właśnie ten z bazylią i czosnkiem kupiłam. emotka
1 defed 0

asantesana

#6505184 Napisano: 03.07.2018 11:25:47
cherry_coke napisał(a):

defed napisał(a):

cherry_coke napisał(a):

Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak robicie sos do spaghetti z tego sosu Winiary żeby było jadalne emotka  Dodajcie dodatkowo jakieś pomidory z puszki czy może zupełnie nic? emotka

Winiary dla mnie jako jedyny z gotowców jest jadalny w ogóle - wystarczy podgrzać  emotka  I nie chodzi mi tylko o skład, a przede wszystkim o dobry smak. Mój ulubiony to ten z bazylią i czosnkiem

Dzięki. Bo myślałam, że trzeba podrasować smak emotka  Właśnie ten z bazylią i czosnkiem kupiłam.  emotka

Potwierdzam, sam w sobie jest dobry i smakowo i składowo, nie trzeba go ulepszać.

pionas

#6521339 Napisano: 22.08.2018 20:36:41
bruce napisał(a):

Kiedyś tu na forum szukano przepisu na owocową sałatkę - voilà emotka :

to w Polsce? emotka
1 brucee 0

pionas

#6521345 Napisano: 22.08.2018 20:51:43
bruce napisał(a):

pionas napisał(a):

to w Polsce? emotka

Głowy nie dam.  emotka

szkoda emotka
1 brucee 0

joan

#6526454 Napisano: 07.09.2018 11:39:52
Naszła mnie ochota na kopytka z białego sera i ziemniaków (finalnie w wersji na słodko/kwaśno) - w necie na stronie mojej ulubionej blogerki kulinarnej znalazłam przepis z użyciem mąki ziemniaczanej. Nie posiadam takiej aktualnie i wolałabym nie kupować, skoro (wg przepisu) niewiele się jej dodaje.

I tutaj moje pytanie: czy można ukulać kopytka bez dodawania mąki ziemniaczanej? Co się może nie udać? emotka

PS: Mąkę pszenną mam.
1 79magda 0

kreatia

#6526456 Napisano: 07.09.2018 11:44:19
joan napisał(a):

Naszła mnie ochota na kopytka z białego sera i ziemniaków (finalnie w wersji na słodko/kwaśno) - w necie na stronie mojej ulubionej blogerki kulinarnej znalazłam przepis z użyciem mąki ziemniaczanej. Nie posiadam takiej aktualnie i wolałabym nie kupować, skoro (wg przepisu) niewiele się jej dodaje.

I tutaj moje pytanie: czy można ukulać kopytka bez dodawania mąki ziemniaczanej? Co się może nie udać? emotka

PS: Mąkę pszenną mam.

Ziemniaki gotowane polecam utłuczone i wtedy dawaj zwykłą mąkę emotka

Edit: wiem, że są dwie metody z ziemniakami i bez. Jeśli masz przepis z ziemniakami to spokojnie możesz dać zwykłą mąkę emotka  
1 joan 0

79magda

#6526457 Napisano: 07.09.2018 11:44:24
Ja zawsze robię z pszennej, zwykłej maki. Raz, gdy mi odrobine zabrakło, sypnelam ziemniaczanej. Różnica wg mnie polegała na tym, ze z ziemniaczana były bardziej „śliskie”, takie błyszczące. W smaku nie odczułam różnicy, ale może mam zbyt mało wyrafinowane kubeczki smakowe, by zauważyć „delikatny posmak letniej bryzy zmieszany z ziemistą ciemnością gleby z południowych zboczy...” emotka
1 kreatia 0

79magda

#6526458 Napisano: 07.09.2018 11:46:32
BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.
1 joan 0

Niebieska_Laguna

#6526459 Napisano: 07.09.2018 11:46:42
joan napisał(a):

Naszła mnie ochota na kopytka z białego sera i ziemniaków (finalnie w wersji na słodko/kwaśno) - w necie na stronie mojej ulubionej blogerki kulinarnej znalazłam przepis z użyciem mąki ziemniaczanej. Nie posiadam takiej aktualnie i wolałabym nie kupować, skoro (wg przepisu) niewiele się jej dodaje.

I tutaj moje pytanie: czy można ukulać kopytka bez dodawania mąki ziemniaczanej? Co się może nie udać? emotka

PS: Mąkę pszenną mam.

Ja robię bez ziemniaczanej, ale dodaję jajko. Tak mnie babcia zawsze uczyła. Ziemniaki, mąka pszenna, jajko, sól i nic więcej. 
1 joan 0

joan

#6526462 Napisano: 07.09.2018 11:48:23
79magda napisał(a):

Ja zawsze robię z pszennej, zwykłej maki. Raz, gdy mi odrobine zabrakło, sypnelam ziemniaczanej. Różnica wg mnie polegała na tym, ze z ziemniaczana były bardziej „śliskie”, takie błyszczące. W smaku nie odczułam różnicy, ale może mam zbyt mało wyrafinowane kubeczki smakowe, by zauważyć „delikatny posmak letniej bryzy zmieszany z ziemistą ciemnością gleby z południowych zboczy...” emotka


Dziękuję, na pewno pojawi się jakaś omasta, więc o smak się nie boję. Raczej miałam obawy, że się rozpadną podczas gotowania emotka
0 0

kreatia

#6526463 Napisano: 07.09.2018 11:50:02
79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka
1 buziolek 0

79magda

#6526468 Napisano: 07.09.2018 11:54:03
kreatia napisał(a):

79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka

Dla mnie różnica polega na innych proporcjach sera do ziemniaków - w kopytkach wiecej pyr, w leniwych sera. Czy jest jeszcze jakaś? emotka  
0 0

silvia8

#6526469 Napisano: 07.09.2018 11:55:52
79magda napisał(a):

kreatia napisał(a):

79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka

Dla mnie różnica polega na innych proporcjach sera do ziemniaków - w kopytkach wiecej pyr, w leniwych sera. Czy jest jeszcze jakaś? emotka  

Ja mieszkam na Żuławach, i u mnie kopytka są bez sera, a leniwe z dodatkiem twarogu emotka

buziolek

#6526470 Napisano: 07.09.2018 11:56:21
79magda napisał(a):

kreatia napisał(a):

79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka

Dla mnie różnica polega na innych proporcjach sera do ziemniaków - w kopytkach wiecej pyr, w leniwych sera. Czy jest jeszcze jakaś? emotka  

do kopytek nie daje w ogóle sera, do leniwych tak emotka

estrelitta

#6526724 Napisano: 08.09.2018 10:24:35
Szukam sprawdzonych przepisów na przetwory z brzoskwini. Jeśli ktoś dysponuje domowym przepisem na konfiturę, bądź brzoskwinię w stropie to proszę o Pw emotka  Drzewko obrodziło jak nigdy emotka
0 0

monia24

#6526727 Napisano: 08.09.2018 10:55:54
silvia8 napisał(a):

79magda napisał(a):

kreatia napisał(a):

79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka

Dla mnie różnica polega na innych proporcjach sera do ziemniaków - w kopytkach wiecej pyr, w leniwych sera. Czy jest jeszcze jakaś? emotka  

Ja mieszkam na Żuławach, i u mnie kopytka są bez sera, a leniwe z dodatkiem twarogu emotka

u mnie kopytka to same ziemniaki bez sera, a leniwe to ser bez ziemniaków
0 0

asantesana

#6526728 Napisano: 08.09.2018 10:59:01
79magda napisał(a):

kreatia napisał(a):

79magda napisał(a):

BTW, polecam zamiast twarogu zwykłego serek waniliowy, jeżeli kopytka maja być na słodko, czyli „leniwe”. Są mięciutkie, maja fajny smaczek i łatwiej się zagniata ciasto.

Hola hola emotka  kopytka a leniwe to dwie różne rzeczy emotka

Dla mnie różnica polega na innych proporcjach sera do ziemniaków - w kopytkach wiecej pyr, w leniwych sera. Czy jest jeszcze jakaś? emotka  

Zasadnicza - w kopytkach nie ma sera, w leniwych ziemniaków emotka  Przynajmniej w Małopolsce, ale jak widzę w innych regionach tez.

joan

#6551198 Napisano: 27.11.2018 13:31:28
Kupiłam masło orzechowe o składzie: 100% orzeszków ziemnych. Na górze - wiadomo - zgromadzony był olej z orzechów. Zamiast wymieszać zawartość słoika, delikatnie przelałam olej do słoiczka i... no właśnie. Zastanawiam się, do czego go użyć? Może np. w opcji sałatka burak + feta + rukola? Danie musi być bezmięsne. Proszę o podpowiedzi emotka
0 0

Niebieska_Laguna

#6551202 Napisano: 27.11.2018 13:39:21
joan napisał(a):

Kupiłam masło orzechowe o składzie: 100% orzeszków ziemnych. Na górze - wiadomo - zgromadzony był olej z orzechów. Zamiast wymieszać zawartość słoika, delikatnie przelałam olej do słoiczka i... no właśnie. Zastanawiam się, do czego go użyć? Może np. w opcji sałatka burak + feta + rukola? Danie musi być bezmięsne. Proszę o podpowiedzi emotka

Ja taki olej z masła migdałowego dodaję do dressingu według przepisu Agnieszki Maciąg, zamiast proponowanych przez nią olejów. Polewam tym dressingiem sałatki, kotlety warzywne albo używam jako dipu do pieczonych batatów. Czasami też dodaję taki olej do koktajlu, jak chcę żeby miał lekko orzechowy smak, bo akurat konsystencja ze zmielonymi orzechami mi nie podchodzi emotka  

1 łyżka pasty Tahini
2 łyżki oliwy z oliwek, oleju sezamowego lub lnianego
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty przez praskę
5 łyżek wody źródlanej
1 łyżka sosu sojowego
ewentualnie sól morska lub himalajska do smaku  

1 joan 0

nanajka81

#6561565 Napisano: 07.01.2019 17:21:38
a może ma ktoś sprawdzony i dobry przepis na ciasto na pizzę?
0 0