WC - rozmowy o wszystkim

ziolko

#7118254 Napisano: 22.08.2023 17:09:58
agusiac87 - ostatnio reklamowałam borówki u babki na ryneczku emotka  Nawet paragonu nie miałam, bo rzadko kto z tych sprzedających wydaje paragony. 
Kupuję w tym miejscu już od wielu lat, więc siłą rzeczy kojarzę część sprzedających a oni kojarzą mnie (jestem dość charakterystyczna emotka ).
Kupiłam kilogramowy koszyczek borówek, w sobotę przed 12. Babka spuściła mi na 20 zł (z 25). Później domyśliłam się dlaczego...
W ciągu kilkunastu minut byłam w domu i włożyłam je do lodówki. W niedzielę chciałam je zjeść, zaglądam a tam pod spodem masa borówek tak spleśniałych, że wręcz posklejanych. Gdyby to był dzień targowy, to bym od razu pojechała, ale pojechałam kolejnego dnia, czyli w poniedziałek. Borówki cały czas stały w lodówce. 
Przypomniałam babce sytuację, powiedziałam jakie mam zastrzeżenia w kwestii borówek, że kupuję u nich od lat i pierwszy raz zdarzyło mi się reklamować owoce na ryneczku. Babka trochę zaskoczona, ale oddała mi kasę i że przekaże szefowej.

boss75

#7118312 Napisano: 22.08.2023 19:11:18
Moi drodzy
Brakuje mi 16 paragonów Rodowita.
Pomoże ktoś bezinteresownie?
Posiadam tylko paragony Rockstar na ogólnopolski konkurs
1 mia 0

as32572

#7118634 Napisano: 23.08.2023 21:16:13
Hej,mam pytanie odnośnie ubezpieczenia auta - czy jak w zgłoszeniu szkody napisałam że chcę wypłatę gotówki a okaże się że zaproponują za małą kwotę to mogę zmienić zdanie i chcieć bezgotówkowo zrobić w ASO albo przedstawić fakturę za faktycznie poniesione koszty?
0 0

zezowaty_kot

#7118635 Napisano: 23.08.2023 21:21:24
as32572 napisał(a):

Hej,mam pytanie odnośnie ubezpieczenia auta - czy jak w zgłoszeniu szkody napisałam że chcę wypłatę gotówki a okaże się że zaproponują za małą kwotę to mogę zmienić zdanie i chcieć bezgotówkowo zrobić w ASO albo przedstawić fakturę za faktycznie poniesione koszty?

Jeżeli kwota jest za niska, to niech Ci w ASO zrobią wycenę naprawy. A jeżeli to nie pomoże, to powiedz, że chcesz bezgotówkowo. Możesz zmienić zdanie. Decydujesz dopiero jak dadzą Ci wycenę.
0 0

as32572

#7118636 Napisano: 23.08.2023 21:26:19
zezowaty_kot napisał(a):

as32572 napisał(a):

Jeżeli kwota jest za niska, to niech Ci w ASO zrobią wycenę naprawy. A jeżeli to nie pomoże, to powiedz, że chcesz bezgotówkowo. Możesz zmienić zdanie. Decydujesz dopiero jak dadzą Ci wycenę.

Dziękuję
0 0

anialistopad

#7118986 Napisano: 25.08.2023 10:34:38
Słuchajcie może,ktoś będzie wiedział . Przyjaciółka straciła męża ponad 1,5 roku temu . Przyjęła spadek po nim i jego rodzina tez . Jest dużo długów ,ale nie o tym . Chciałam tak po kropce streścić tylko. Chodzi mi o ofe wypłatę środków z konta zmarłego . Mąż przyjaciółki ja uposażył jako jedynego odbiorcę tych środków . Ona nie ma tego dokumentu -nie dostała go,bo wrzucali do urny w zusie . W zusie nie maja tego dokumentu . W ofe tam się zmieniały te fundusze i przenosili ich z jednego do drugiego. 1 tym gdzie się zapisywali było ing i oni twierdzą,ze nie maja tego dokumentu i to samo w kolejnych . Co ona ma zrobić w takiej sytuacji ? Jak nie zdobędzie tego dokumentu to ta kwota wejdzie w masę spadkowa i podziela ta pomiędzy spadkobierców . Jej mąż z siostra nigdy dobrze nie żyli ,ona zawsze robiła im pod górkę wszystko . Może,ktoś wie ,gdzie powinna się udać i jak odzyskać ten dokument?
0 0

pikawka

#7118991 Napisano: 25.08.2023 10:47:21
anialistopad napisał(a):

Słuchajcie może,ktoś będzie wiedział . Przyjaciółka straciła męża ponad 1,5 roku temu . Przyjęła spadek po nim i jego rodzina tez . Jest dużo długów ,ale nie o tym . Chciałam tak po kropce streścić tylko. Chodzi mi o ofe wypłatę środków z konta zmarłego . Mąż przyjaciółki ja uposażył jako jedynego odbiorcę tych środków . Ona nie ma tego dokumentu -nie dostała go,bo wrzucali do urny w zusie . W zusie nie maja tego dokumentu . W ofe tam się zmieniały te fundusze i przenosili ich z jednego do drugiego. 1 tym gdzie się zapisywali było ing i oni twierdzą,ze nie maja tego dokumentu i to samo w kolejnych . Co ona ma zrobić w takiej sytuacji ? Jak nie zdobędzie tego dokumentu to ta kwota wejdzie w masę spadkowa i podziela ta pomiędzy spadkobierców . Jej mąż z siostra nigdy dobrze nie żyli ,ona zawsze robiła im pod górkę wszystko . Może,ktoś wie ,gdzie powinna się udać i jak odzyskać ten dokument?

Idzie do notariusza i robi akt poświadczenia dziedziczenia i z tym to zusu. Jeśli ma dzieci to dziedziczy ona i dzieci, siostra nie ma już nic do tego, jeśli była żona…. My robiliśmy po moim tacie, i dziedziczy mama ja i brat. Rodzeństwo z jakiej niby racji….
0 0

pikawka

#7118993 Napisano: 25.08.2023 10:51:24
anialistopad napisał(a):

A jeszcze o ile dobrze pamietam w zusie musi wziąć ten druk do wypłaty tych środków, USS się nazywa i razem z tym aktem poświadczenia dziedziczenia złożyć u nich w zusie w ramach spadkobrania.

@gnieszk@

#7119043 Napisano: 25.08.2023 14:10:18
pikawka napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Idzie do notariusza i robi akt poświadczenia dziedziczenia i z tym to zusu. Jeśli ma dzieci to dziedziczy ona i dzieci, siostra nie ma już nic do tego, jeśli była żona…. My robiliśmy po moim tacie, i dziedziczy mama ja i brat. Rodzeństwo z jakiej niby racji….

Dokładnie. Siostra nie dziedziczy po nim jeśli ma żonę i dzieci
0 0

agaga

#7119055 Napisano: 25.08.2023 14:44:13
Ponoć jak małżeństwo nie ma dzieci to dziedziczy brat/siostra. Np: mąż umiera, żona zostaje. Dom i auta było tylko męża, bo np. nabył je przed ślubem lub dostał w darowiźnie od rodziców. Wtedy wszystko dziedziczy rodzeństwo męża. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Jednakże pytanie na forum jest inne. Dobrze byłoby się dowiedzieć gdzie miał fundusz ofe. Może miał powiadomienia na mailu? Mi takie przychodzą z informacją o wpływach na fundusz. A może warto przeszukać skrzynkę mailową i sprawdzić jaki fundusz ost do niego pisał.
0 0

anialistopad

#7119057 Napisano: 25.08.2023 14:57:07
Przyjaciółka nie ma dzieci ze zmarłym mężem . Na emailu nic nie ma. Ich 1 OFE było ING tam nic nie mają . Przenosiki ich z 1 ege do innego i pogubili po drodze papiery. W zusie brak tego dokumentu. Teraz wie w jakim jest OFE ,ale nie może odzyskać tego dokumentu z uposażeniem,że tylko ona dzieciczy po mężu. Tam ogólnie jest zamieszanie ,bo ciągnie się dział spadku ,a ta siostra to niech ją ......
0 0

agakaz2

#7119060 Napisano: 25.08.2023 15:20:54
anialistopad napisał(a):

Przyjaciółka nie ma dzieci ze zmarłym mężem . Na emailu nic nie ma. Ich 1 OFE było ING tam nic nie mają . Przenosiki ich z 1 ege do innego i pogubili po drodze papiery. W zusie brak tego dokumentu. Teraz wie w jakim jest OFE ,ale nie może odzyskać tego dokumentu z uposażeniem,że tylko ona dzieciczy po mężu. Tam ogólnie jest zamieszanie ,bo ciągnie się dział spadku ,a ta siostra to niech ją ......

nie musi mieć dokumentów.  zus na podstawie druku USS  aktu zgonu i aktu dziedziczenia wyplaca
1 pikawka 0

anialistopad

#7119061 Napisano: 25.08.2023 15:26:45
No właśnie nie. Dostała odmowę z zusu . Wymagają tego dokumentu,że była uposażona do odbioru tych funduszy. I tu problem,bo ich nigdzie nie ma i nie mamy już pomysłu gdzie się udać,aby odzyskać ten dokument
0 0

ziolko

#7119063 Napisano: 25.08.2023 15:27:46
anialistopad opisz sprawę w grupie prawnej, tam prędzej uzyskasz jakąś informację Leksawka
1 cb656 0

pikawka

#7119064 Napisano: 25.08.2023 15:28:27
anialistopad napisał(a):

No właśnie nie. Dostała odmowę z zusu . Wymagają tego dokumentu,że była uposażona do odbioru tych funduszy. I tu problem,bo ich nigdzie nie ma i nie mamy już pomysłu gdzie się udać,aby odzyskać ten dokument

Musi mieć akt poświadczenia dziedziczenia, żeby go dostać musi iść do notariusza…
1 agakaz2 0

pikawka

#7119065 Napisano: 25.08.2023 15:31:03
anialistopad napisał(a):

Jest albo zapis na wypadek śmierdzi (musiałby złożyć m konkretnie na nią) albo dziedziczenie czyli np alt poświadczenia dziedziczenia lub z sądu ( akt od notariusza prostsza sprawa) jeśli był zapis na wypadek śmierci to nie musi mieć tego dokumentu, nie maja prawa go wymagać, żeby go miała fizycznie. Jeśli nie było zapisu na wypadek śmierci to musi mieć akt poświadczenia dziedziczenia od notariusza lub z sądu… najprościej notariusz
0 0

anialistopad

#7119067 Napisano: 25.08.2023 15:38:48
Aktu poświadczenia y notariusza nie zrobi,bo nie ma działu spadku i nie tylko ona dziedziczy . Tam jest jeszcze siostra i teść,który zmarł 2 miesiące temu. Ten zapis na wypadek śmierci był na milion procent składany na nią i nigdzie go nie ma .
0 0

pikawka

#7119069 Napisano: 25.08.2023 15:41:12
anialistopad napisał(a):

Aktu poświadczenia y notariusza nie zrobi,bo nie ma działu spadku i nie tylko ona dziedziczy . Tam jest jeszcze siostra i teść,który zmarł 2 miesiące temu. Ten zapis na wypadek śmierci był na milion procent składany na nią i nigdzie go nie ma .

Jeżeli był złożony zapis to by go mieli e systemie, ona nie musi pokazać zapisu, nie musi go mieć tego papieru żeby dostać pieniądze
0 0

anialistopad

#7119072 Napisano: 25.08.2023 15:46:32
Nie mają w systemie i co im zrobić? Ta kartka była wrzucana ponad 10 lat temu do urny w zusie i sobie zaginęła w akcji .
0 0

agakaz2

#7119074 Napisano: 25.08.2023 15:47:06
anialistopad napisał(a):

Nie mają w systemie i co im zrobić? Ta kartka była wrzucana ponad 10 lat temu do urny w zusie i sobie zaginęła w akcji .

ta kartka jest nic nie warta nikt na podstawie tego nie wyplaca
1 pikawka 0