WC - rozmowy o wszystkim

domenicasun

#7313807 Napisano: 14.11.2025 23:02:24
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

To zależy co było zapisane w akcie notarialnym

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.

Na darowiznę nieruchomości musi być sporządzony akt notarialny. Wszystko zależy od tego co było w nim zapisane. Małgosia74 ma rację. To co po śmierci babci musiałby zrobić tata, gdyby żył, przeszło na Ciebie.
0 0

cudaczek121

#7313809 Napisano: 14.11.2025 23:27:17

@gnieszk@

#7313810 Napisano: 14.11.2025 23:32:56
cudaczek121 napisał(a):

W tej sytuacji @agnieszka tylko dzieci dziedziczą. Siostrom nic się nie przysługuje.

Po tacie tak masz rację, to wiem. Nie wiem natomiast co z zachowkiem dla jego sióstr po babci w sytuacji gdy ona zmarła później niż obdarowany tata.
0 0

sergrazyna

#7313812 Napisano: 14.11.2025 23:38:55
sergrazyna napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

Jeśli w ogóle mamy mówić o zachowku, to musiałby istnieć testament. Czy babcia sporządziła testament? Jeśli nie, to mamy dziedziczenie z ustawy. W takim razie NIE obowiązują przepisy dotyczące zachowku, a tym samym 10 letni termin.  Jako wnuczka jesteś dalszą zstępną spadkodawcy (babci), o którym mowa w art. 1041 KC. Tata to Twój wstępny. 

Art. 931.
 § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Art. 1039.
§ 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadko­dawcy darowizn oraz zapisów windyka­cyjnych, chyba że z oświadczenia spadko­dawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna lub zapis windykacyjny zostały dokonane ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zali­czenia darowizny lub zapisu windykacyjnego na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych sto­sunkach przyjęte.

Art. 1040 
Jeżeli wartość darowizny lub zapisu windykacyjnego podlegających zaliczeniu przewyższa wartość schedy spadkowej, spadkobierca nie jest obowiązany do zwrotu nadwyżki. W wypadku takim nie uwzględnia się przy dziale spadku ani darowizny lub zapisu windykacyjnego, ani spadkobiercy zobowiązanego do ich zaliczenia.
Art. 1041.
Dalszy zstępny spadkodawcy obowiązany jest do za­li­czenia na schedę spadkową darowizny oraz zapisu windykacyjnego dokonanych przez spadkodawcę na rzecz jego wstępnego.

Art. 1042.
§ 1. Zaliczenie na schedę spadkową przeprowadza się w ten sposób, że wartość darowizn lub zapisów windy­kacyjnych podlegających zaliczeniu dolicza się do spadku lub do części spadku, która ulega podziałowi między spadkobierców obowiązanych wzajemnie do zaliczenia, po czym oblicza się schedę spadkową każdego z tych spadkobierców, a następnie każdemu z nich zalicza się na poczet jego schedy wartość daro­wizny lub zapisu windykacyjnego podlegającej zali­czeniu.

0 0

@gnieszk@

#7313813 Napisano: 14.11.2025 23:39:03
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.

Na darowiznę nieruchomości musi być sporządzony akt notarialny. Wszystko zależy od tego co było w nim zapisane. Małgosia74 ma rację. To co po śmierci babci musiałby zrobić tata, gdyby żył, przeszło na Ciebie.

Oczywiście, że jest akt. Ale przecież w nim nie ma uregulowanych kwestii zachowku. Jest darowana nieruchomość z ustanowieniem służebności dla babci. I tyle. Liczyłam, że jest ktoś na forum kto zna się na przepisach spadkowych lub był w podobnej sytuacji. Ale faktycznie chyba pozostaje mi skorzystać z pomocy fachowca.
0 0

sergrazyna

#7313814 Napisano: 14.11.2025 23:43:26
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Oczywiście, że jest akt. Ale przecież w nim nie ma uregulowanych kwestii zachowku. Jest darowana nieruchomość z ustanowieniem służebności dla babci. I tyle. Liczyłam, że jest ktoś na forum kto zna się na przepisach spadkowych lub był w podobnej sytuacji. Ale faktycznie chyba pozostaje mi skorzystać z pomocy fachowca.

Zerknij post wyżej emotka
0 0

domenicasun

#7313816 Napisano: 14.11.2025 23:55:14
@agnieszka wdawało mi się, że napisałam jasno, że zachowek się siostrom należy.
1 ktosiu 0

sergrazyna

#7313817 Napisano: 15.11.2025 00:04:33
Podsumowując dyskusję - jeśli mamy dziedziczenie z ustawy (z powyższych postów wnioskuję, że testamentu nie było), to nie obowiązują przepisy dotyczy zachowku. Po babci (spadkodawca) dziedziczą jej dzieci (zstępni). Ojciec Agnieszki nie żyje, więc dziedziczy ona jako dalsza zstępna. Darowizna nieruchomości podlega zaliczeniu na schedę spadkową, jeśli babcia (spadkodawca) nie wyraziła odmiennej woli. Ale nawet jeśli wartość darowizny byłaby większa od wartości udziału spadkowego przysługującego Agnieszce, to nie istnieje zobowiązanie do zwrotu nadwyżki - patrz art. 1040 KC. Jak ktoś ma ochotę na lekturę przepisów, to wkleiłam kilka postów wyżej.
0 0

@gnieszk@

#7313818 Napisano: 15.11.2025 00:17:53
sergrazyna napisał(a):

Podsumowując dyskusję - jeśli mamy dziedziczenie z ustawy (z powyższych postów wnioskuję, że testamentu nie było), to nie obowiązują przepisy dotyczy zachowku. Po babci (spadkodawca) dziedziczą jej dzieci (zstępni). Ojciec Agnieszki nie żyje, więc dziedziczy ona jako dalsza zstępna. Darowizna nieruchomości podlega zaliczeniu na schedę spadkową, jeśli babcia (spadkodawca) nie wyraziła odmiennej woli. Ale nawet jeśli wartość darowizny byłaby większa od wartości udziału spadkowego przysługującego Agnieszce, to nie istnieje zobowiązanie do zwrotu nadwyżki - patrz art. 1040 KC. Jak ktoś ma ochotę na lekturę przepisów, to wkleiłam kilka postów wyżej.

Dziedziczenie ustawowe nie wyklucza roszczeń o zachowek
Zachowek przy dziedziczeniu ustawowym - Adwokat Cebo-Kubiczek
Zachowek a testament, dziedziczenie ustawowe i darowizna

A jeśli chodzi o akt notarialny to zapis o wyłączeniu darowizny ze schedy spadkowej też nic nie daje
"Panuje błędne przekonanie, że zawarcie w akcie darowizny zapisu o jej niezaliczaniu na schedę spadkową, chroni obdarowanego przed obowiązkiem zapłaty zachowku. Nic bardziej mylnego. Taki zapis ma znaczenie tylko przy dziale spadku, ale w żaden sposób nie wpływa na roszczenia z tytułu zachowku"
0 0

domenicasun

#7313821 Napisano: 15.11.2025 00:38:14
@agnieszka Ostatnie zadanie w tej sprawie. Pytałam o akt, bo gdy była to umowa dożywocia, to zachowek by się nie należał siostrom taty. Jest umowa służebności, więc się należy.
0 0

ktosiu

#7313822 Napisano: 15.11.2025 00:42:52
@gnieszk@ mój syn niedługo kończy studia prawnicze, specjalizuje się w prawie cywilnym (co prawda bankowym i gospodarczym), ale jest cywilistą.
Nie ma teraz czasu, żeby to dokładnie tu omówić, ale podsumowując różne komentarze, które się pojawiły, to:
1. Zachowek się należy siostrom taty (syn jeszcze podpyta na uczelni, ale jest niemal pewny odpowiedzi). Rozumie też doskonale, skąd się biorą
Twoje wątpliwości, ale to dłuższy i bardziej zawiły temat. Siostry taty mają 5 lat (albo raczej około 5 lat, bo jest to różnie naliczane) na wystąpienie do sądu w sprawie ewentualnego roszczenia, licząc od dnia śmierci babci, potem sprawa się przedawni.
2. Treść aktu notarialnego nie ma tu nic do rzeczy, kwestie, o które pytasz reguluje ustawa, a nie akt notarialny.
3. Przy dziedziczeniu ustawowym obowiązują przepisy dotyczące zachowku (jest orzeczenie SN w tej sprawie). 

Jeśli cokolwiek więcej się dowiem, dam znać.
1 @gnieszk@ 0

@gnieszk@

#7313823 Napisano: 15.11.2025 00:48:02
ktosiu napisał(a):

@gnieszk@ mój syn niedługo kończy studia prawnicze, specjalizuje się w prawie cywilnym (co prawda bankowym i gospodarczym), ale jest cywilistą.
Nie ma teraz czasu, żeby to dokładnie tu omówić, ale podsumowując różne komentarze, które się pojawiły, to:
1. Zachowek się należy siostrom taty (syn jeszcze podpyta na uczelni, ale jest niemal pewny odpowiedzi). Rozumie też doskonale, skąd się biorą
Twoje wątpliwości, ale to dłuższy i bardziej zawiły temat. Siostry taty mają 5 lat (albo raczej około 5 lat, bo jest to różnie naliczane) na wystąpienie do sądu w sprawie ewentualnego roszczenia, licząc od dnia śmierci babci, potem sprawa się przedawni.
2. Treść aktu notarialnego nie ma tu nic do rzeczy, kwestie, o które pytasz reguluje ustawa, a nie akt notarialny.
3. Przy dziedziczeniu ustawowym obowiązują przepisy dotyczące zachowku (jest orzeczenie SN w tej sprawie). 

Jeśli cokolwiek więcej się dowiem, dam znać.

Dziękuję bardzo serdecznie  za odpowiedź  emotka  I podziękuj ode mnie synowi  emotka  Swoją drogą to trzeba mieć głowę, żeby studiować prawo. To wszystko jest takie trudne, zawiłe i taki ogrom informacji, który trzeba przyswoić...
1 ktosiu 0

atyde25

#7314191 Napisano: 16.11.2025 22:10:11
Wybieram se nagrody z Biedronomnii. Tylko do 29.11.25 nie ma wiele czasu. Blender dostępny ktoś go go chciał brać a nie było. Punkty mam na 3 wstępnie biorę suszarkę i myślę nad czajnikiem. .Wiele nagród co były wcześniej niedostępne.
0 0

atyde25

#7314192 Napisano: 16.11.2025 22:11:26
Blendery mam i mało je używam .W sumie nic mi nie jest potrzebne no ale co zrobić emotka
0 0

Ami12

#7314378 Napisano: 17.11.2025 15:54:26
Hej. Gdzie na paragonie z Rossmann znajdę numer dowodu zakupu ? To jest ten u góry czy u dołu numer transakcji ?
0 0

o_nono

#7314489 Napisano: 17.11.2025 23:52:51
Polećcie jakiś krem ale w słoiczku emotka
0 0

zezowaty_kot

#7314632 Napisano: 18.11.2025 16:38:44
alexmusic napisał(a):

Czy ktoś wie co się dzieje z użytkowniczka Mellowfruit? Loguje się na forum ale nie odczytuje od tygodnia moich wiadomości. A jestem tej osobie coś winna.

Odezwie się za tydzień, jest na urlopie emotka
1 alexmusic 0

jokan

#7314644 Napisano: 18.11.2025 16:55:29
a powiecie mi co jest takiego fajnego w tym kubku Stanley ? serio nie wiem emotka ...i dlaczego on tyle kosztuje?
0 0

pikawka

#7314649 Napisano: 18.11.2025 17:08:05
jokan napisał(a):

a powiecie mi co jest takiego fajnego w tym kubku Stanley ? serio nie wiem emotka ...i dlaczego on tyle kosztuje?

Dwa sprzedałam, jeden zostawiłam sobie i korzystałam w wakacje…. A mianowicie, wstawiłam sobie do środeczka piwo w puszce, zakręciłam i KULTURALNIE emotka  piłam piwko przy hotelowym basenie w Wiśle emotka  i to pisze matka trójki dzieci emotka

jokan

#7314658 Napisano: 18.11.2025 17:16:57
pikawka napisał(a):

jokan napisał(a):

Dwa sprzedałam, jeden zostawiłam sobie i korzystałam w wakacje…. A mianowicie, wstawiłam sobie do środeczka piwo w puszce, zakręciłam i KULTURALNIE emotka  piłam piwko przy hotelowym basenie w Wiśle emotka  i to pisze matka trójki dzieci emotka

no zawsze to jakieś wykorzystanie kubka...dlaczego nie ?emotka