Wkurza mnie...

milkaaa13

#5129584 Napisano: 08.04.2012 04:37:27
yaro2004 napisał(a):

asante napisał(a):

Pozostałe dwa ciasta wyszły, ale za to syn uparł się upiec dzisiaj chleb (na drożdżach, od razu mówię, bo to może przyczyna) w nowej Kamisowej machinie i... hm, ma wszystkie cechy chleba, ale jakby ździebko zakalcowaty jest emotka emotka

Mia napisał(a):

Mia, ponoć na zwykłych drożdżach chleb kiepsko wychodzi, za to doskonały na drożdżach w proszku.

Bo prawdziwy domowy chleb powinien być zakalcowaty
emotka

ja jak dostałam wypiekacz kiedyś z delmy to za pierwszym razem tylko skórka mi się upiekła .potem było lepiej ale drożdże najlepsze w proszku , ogółem to wcale nie jest proste więc wypiekacz rzadko jest używany
0 0

anta

#5129588 Napisano: 08.04.2012 04:41:37
yaro2004 napisał(a):

asante napisał(a):

Pozostałe dwa ciasta wyszły, ale za to syn uparł się upiec dzisiaj chleb (na drożdżach, od razu mówię, bo to może przyczyna) w nowej Kamisowej machinie i... hm, ma wszystkie cechy chleba, ale jakby ździebko zakalcowaty jest emotka emotka

Mia napisał(a):

Mia, ponoć na zwykłych drożdżach chleb kiepsko wychodzi, za to doskonały na drożdżach w proszku.

Bo prawdziwy domowy chleb powinien być zakalcowaty
emotka

ja piekę chleb ok. 10 miesięcy na drożdzach świezych i w piekarniku ok. 1 godz...jest super
0 0

malenka89

#5130194 Napisano: 09.04.2012 09:18:34
mia napisał(a):

asante napisał(a):

Być może... na to liczę, bo miała być taka fajna nowa zabawka, a tu zonk. emotka

Ja upieklam juz 3 chlebki w nim i sa pyszne emotka
Drozdze musza byc suszone, odpowiednia
maka, a stopien wypieczenia najlepiej sredni emotka
0 0

zaczytana-pola

#5130202 Napisano: 09.04.2012 09:24:55
mia napisał(a):

Ja robiłam dwa podejścia, ale w Zelmerze. Aż w końcu automat poszedł w kąt... Ale moja mama śmieje się ze mnie, że chleb tylko dobrym ludziom wychodzi emotka emotka
0 0

mia

#5130232 Napisano: 09.04.2012 09:43:57
malenka89 napisał(a):

No to dzięki, zatem jest nadzieja emotka

ilonar2301 napisał(a):

Ja robiłam dwa podejścia, ale w Zelmerze. Aż w końcu automat poszedł w kąt... Ale moja mama śmieje się ze mnie, że chleb tylko dobrym ludziom wychodzi emotka emotka

O wypiekaczach Zelmera słyszałam same negatywne opinie, więc może w tym tkwi problem, a nie w dobroci emotka

W temacie to nic nie mnie wkurza, słonce świeci, wczoraj byliśmy oglądać jaszczurki na mokradłach, tylko łeb mnie boli, bo przesadziłam ze spaniem i obudziłam się o 10.30... emotka
0 0

Gość: kamila10001

#5130624 Napisano: 09.04.2012 03:03:25
Dziś prawie przeżyłam szok, piszę prawie bo mnie już nic nie zdziwi. A chodzi o to że w moim kościele są ławki na których widnieja nazwiska, niby opłacane ale są to groszowe sprawy. Ja się przeprowadziłam i w moim poprzednim Kosciele nie było takich cudów. Kościół pusty poszłam z moją mamą, starszą osobą usiadłam wokół pełno pustych miejsc, podchodzi do mnie gruba stara baba ze to jej ławka i mówi że chce usiąść, przpomne że wokół ławki puste. Nim zdążyłam w jakikolwiek sposób zareagować Gruba, Stara, Baba CHCIAŁA NA MNIE USI¡ŚÆ. Powiedziłam, co myslę o jej kulturze i poszłam szukać ławek bez nazwisk.A niech ja szlak trafi emotka emotka emotka
0 0

petunija1

#5130628 Napisano: 09.04.2012 03:07:55
malenka89 napisał(a):

mia napisał(a):

asante napisał(a):

Być może... na to liczę, bo miała być taka fajna nowa zabawka, a tu zonk. emotka

Ja miałam gotową mieszanką z Piotra i Pawła. 1kg na 2 chlebki, akurat u mnie orkiszowe. Wyszły super ! emotka

W temacie,że jutro muszę iść do roboty. emotka
0 0

malutka456

#5130688 Napisano: 09.04.2012 03:54:47
wkurza mnie, ze zaraz musze isc do pracy emotka
0 0

Gość: lukaszroony1989

#5131086 Napisano: 09.04.2012 08:30:06
emotka boli mnie brzuch po świętach ...
0 0

Gość: ola2493

#5131103 Napisano: 09.04.2012 08:54:19
kamila10001 napisał(a):

Dziś prawie przeżyłam szok, piszę prawie bo mnie już nic nie zdziwi. A chodzi o to że w moim kościele są ławki na których widnieja nazwiska, niby opłacane ale są to groszowe sprawy. Ja się przeprowadziłam i w moim poprzednim Kosciele nie było takich cudów. Kościół pusty poszłam z moją mamą, starszą osobą usiadłam wokół pełno pustych miejsc, podchodzi do mnie gruba stara baba ze to jej ławka i mówi że chce usiąść, przpomne że wokół ławki puste. Nim zdążyłam w jakikolwiek sposób zareagować Gruba, Stara, Baba CHCIAŁA NA MNIE USI¡ŚÆ. Powiedziłam, co myslę o jej kulturze i poszłam szukać ławek bez nazwisk.A niech ja szlak trafi emotka emotka emotka

emotka ławki z nazwiskami,masakra jakaś.
A najgorsze to są te baby świętojebliwe emotka
0 0

targicola

#5131113 Napisano: 09.04.2012 09:08:43
petunija1 napisał(a):

malenka89 napisał(a):

mia napisał(a):

asante napisał(a):

Ja miałam gotową mieszanką z Piotra i Pawła. 1kg na 2 chlebki, akurat u mnie orkiszowe. Wyszły super ! emotka

polecam gotowe mieszanki z LIDLA.Naprawdę smaczne chleby można z nich upiec(wypiekacz Moulinex'a z konkursu Delmy) emotka
0 0

dolly

#5131126 Napisano: 09.04.2012 09:33:45
nocti napisał(a):

Mnie rozłożył na łopatki artykuł o tym, że Katarzyna i Bartłomiej mają zwierzątko - szczura i wszędzie go ze sobą noszą...

Kolejny artykuł był ze zdjęciem gdzie Bartłomiej wychodzi z domu z tym właśnie szczurem, drugie zdjęcie ze zbliżeniem na pyszczek wdzięcznego zwierzaka i podpis szczur tęskni za Katarzyną - no paranoja..
To jest właśnie dziennikarstwo dzisiejszych czasów, a Fakt jest w tym mistrzem!

Hehe a mmnie właśnie ten szczurek, trochę humor poprawił, bo juz sama nie wiem co o tym mysleć.
Ale to rzeczywiście mnie zirytowało:

maro napisał(a):

Książka o K. Waśniewskiej

http://katowice.g...sosnowcu_250276.html emotka

0 0

Gość: poprostuanette

#5131678 Napisano: 10.04.2012 10:33:48
a mnie niekórzy ludzie. Maja po 8 linków do zagłsowania. głosuje na 3-4 wysyłam 2 linki swoje a na prv dostaje, ze ona zagłsowała na 1 bo przeciez mogłam jeszcze zagśłowac na tego (i tutaj link podany). az mi sie nóż w kieszeni otwiera emotka
0 0

kalisto1986

#5131700 Napisano: 10.04.2012 10:44:12
targicola napisał(a):

petunija1 napisał(a):

malenka89 napisał(a):

mia napisał(a):

asante napisał(a):

polecam gotowe mieszanki z LIDLA.Naprawdę smaczne chleby można z nich upiec(wypiekacz Moulinex'a z konkursu Delmy) emotka

ja zrobiłam chleb z przepisu w necie na mące chlebowej, wyszedł średni ( w środku mokry) mężowi bardzo smakował,ja posmakowałam, ale bez rewelacji. Wczoraj zrobiłam najprostszy z mąki chlebowej, ale z przepisu na opakowaniu i wyszedł świetny.
Myśle, że połowa sukcesu to znaleźć przepis pasujący pod swój smak emotka
0 0

leelee

#5131714 Napisano: 10.04.2012 10:47:55
kamila10001 napisał(a):

Owszem jest takie coś emotka Niedaleko mnie w Kościele, ale jest tak,że jak ,właściciel' ławki widzi starszą osobę to jej nie wygania.
0 0

Gość: czarnygreg

#5131730 Napisano: 10.04.2012 10:56:46
mia napisał(a):

malenka89 napisał(a):

No to dzięki, zatem jest nadzieja emotka

ilonar2301 napisał(a):

O wypiekaczach Zelmera słyszałam same negatywne opinie, więc może w tym tkwi problem, a nie w dobroci emotka

ja od dawna piekę chleb i na forach faktycznie ludzie narzekają na wypiekacze zelmer, inne sa ok, chwalony jest lidlowski i moulinex, używam tego ostatniego i potwierdzam db opinie
pieczenie chleba w automacie jest proste ale trzeba stosować się do zasad:
1. bardzo dokładnie odmierzać składniki, nie ma mowy o dodawaniu czegoś na oko
2.dodawac składniki w określonej kolejności
dla początkujących bezpieczne sa drozdze suszone, zakwas to wyzsza szkoła jazdy,
polecam drożdże oetkera lub cykorię(tańsze)

podstawowy przepis jest taki:
300 ml wody-temp pokojowa
500 gram maki
paczka drożdzy
płaska mała łyżeczka soli
2 łyżki cukru
3 łyzki oliwy

najpierw wlewamy wodę, potem cześc mąki, sól,reszta mąki cukier, drożdze, oblewamy brzegi oliwą i ....włączamy maszynę
wychodzi z tego chleb pszenny, buła taka, niezły,
dobrze jest go modyfikować, pamiętając ze maki ma być 500 gram można mieszać różne jej rodzaje, np żytnia i pszenną, razowa i mąki z dodatkami,
żeby mieć pewność ze db wyrośnie dobrze kiedy proporcja jest 300 gram pszennej na 200 innej, jeśli razowa to ok 100 gram,
jesli gotowe mieszanki z lidla albo inne to właśnie warto dodac pszennej bo z gotowych wychodzi często gliniasty zwarty chleb,a dobrze upieczony jest wysoki, dotyka szybki urzadzenia,
polecam przepis gdzie do pszennej mąki dodajemy zytnią lub mieszankę z ziarnami i suszone śliwki, chleb będzie ciemny, słodkawy, bardzo dobry,
dodatki na podane proporcje powinny mieścić sie w dłoni tj garśc śliwek(pokrojonych) i ziaren słonecznika dyni dodac je trzeba pod koniec procesu wyrabiania ciasta, w moim urządzeniu jest brzęczyk który informuje ze można,
ja lubię chleb z dodatkiem suszonej cebuli,
czasem czekam aż ciasto się wyrobi i wyrośnie a potem je wyciągam i piekę w piekarniku w postaci bagietek, polecam!

kolejność dodawania składników którą podałam jest szczególnie ważna jeśli chcecie naszykować wszystko wieczorem a rano ma was obudzić zapach świeżego chleba,polecam!
drożdże nie mogą stykać się z wodą i sola,
jeśli włączamy maszynę od razu to bez problemu nie ma, ale ważne żeby woda na spód,
jeśli z jakiś powodów ciasto jest mączyste, nie chce się wyrobić warto dodać łyżkę oliwy, nie wody,
ciasto ma być gładkie, nie może się kleić, nie może się rozpadać tylko wtedy wyrośnie,
z podanych wyżej proporcji jest ok,
ale sie rozpisałam! mam nadzieję ze się przyda,
zaraz chleb idę zrobić bo się w nastrój wprawiłam

0 0

slibeer

#5132244 Napisano: 10.04.2012 01:54:19
Wkurza mnie że 1 osoba ze STRZYŻÓW wygrała w każdym etapie nagrodę główną tylko na inne dane o0
Mam nadzieję,że zostanie ZDYSKWALIKOWANA emotka
0 0

slonecznik1309

#5132250 Napisano: 10.04.2012 01:56:40
slibeer napisał(a):

Wkurza mnie że 1 osoba ze STRZYŻÓW wygrała w każdym etapie nagrodę główną tylko na inne dane o0

a o jaki konkurs chodzi? emotka
0 0

mia

#5132315 Napisano: 10.04.2012 02:22:19
czarnygreg napisał(a):

ale sie rozpisałam! mam nadzieję ze się przyda,
zaraz chleb idę zrobić bo się w nastrój wprawiłam

Dzięki wielkie! emotka
Już sobie wydrukowałam!

W temacie: na maksa wkurzyła mnie Palette - na szcęście to już przedostatni raz... emotka
0 0

Gość: kala405

#5132326 Napisano: 10.04.2012 02:25:16
asiabuczkowska napisał(a):

slibeer napisał(a):

a o jaki konkurs chodzi? emotka

żeli chupa chups

a mnie wkurza niemilosierny ból głowy, brak wieści z lindt z laysów i oetkera emotka
0 0