Wkurza mnie...

zarania

#5559253 Napisano: 22.01.2013 11:35:33
Wkurza mnie, że zajrzałam do tego wątku i zaraz się okaże, że robię masę błędów językowych. emotka
0 0

ktosiu

#5559267 Napisano: 22.01.2013 11:45:54
mikki85 napisał(a):

ktosiu napisał(a):

Ubrać buty? Nie wiedziałam, że to nie jest poprawne. Z wrażenia aż zerknęłam na porady językowe w necie emotka i cóż się okazało? Ten zwrot jest poprawny, należy jednak do południowopolskich regionalizmów. Tak więc jako mieszkanka południa, pozwólcie, bez wkurzania się na mnie, że nadal będę je ubierać wychodząc na pole. emotka

nie zapominaj o zwrotach idę na pole czy kupiłam firanki do samej ziemi emotka

Ależ ja zawsze idę na... pole emotka Wyjść na dwór to takie ą... ę... u nas emotka A o firankach nie słyszałam. emotka Za to jedyny zwrot, który rzucił mi się w oczy kiedy przyjechałam do Krakowa (a było to cale lata temu) to napisy: wejście w podworcu emotka Naprawdę nie wiedziałam, gdzie takiego wejścia szukać.
0 0

Gość: zeida

#5559271 Napisano: 22.01.2013 11:49:32
a mnie najbardziej wkurza pomóżcz
0 0

Gość: mikki85

#5559273 Napisano: 22.01.2013 11:50:54
ktosiu, możesz mieć firanki lub kieckę do samej ziemi - to w Małopolsce bardzo popularne

za to mam lepszy kwiatek

Dziennikarka do współprowadzącego program:
- Nie wyrzucamy reszty ciasta... Ono mam się jutro sprzyda w kolejnym programie.
0 0

olunka

#5559275 Napisano: 22.01.2013 11:52:19
zarania napisał(a):

Wkurza mnie, że zajrzałam do tego wątku i zaraz się okaże, że robię masę błędów językowych. emotka

ale za to ilu mamy purystów, tylko się cieszyć emotka
0 0

Gość: emilka1705

#5559277 Napisano: 22.01.2013 11:54:19
ja tam jestem z podkarpacie i suknie ślubną miałam do samej ziemi, a właśnie zerkam przez na tvnmeteo żeby zobaczyć jaka będzie pogoda na polu:)
0 0

ktosiu

#5559283 Napisano: 22.01.2013 11:58:06
emilka1705 napisał(a):

ja tam jestem z podkarpacie i suknie ślubną miałam do samej ziemi, a właśnie zerkam przez na tvnmeteo żeby zobaczyć jaka będzie pogoda na polu:)

Bo kiecki dzielą się na: mini, do kolan i do samej ziemi emotka A na polu jest zimno, ślisko i szaro. Wkurzające to jest strasznie.
0 0

kammaro

#5559289 Napisano: 22.01.2013 12:00:56
joan napisał(a):

ktosiu napisał(a):

Ubrać buty? Nie wiedziałam, że to nie jest poprawne. Z wrażenia aż zerknęłam na porady językowe w necie emotka i cóż się okazało? Ten zwrot jest poprawny, należy jednak do południowopolskich regionalizmów. Tak więc jako mieszkanka południa, pozwólcie, bez wkurzania się na mnie, że nadal będę je ubierać wychodząc na pole. emotka

Ufff, czuję się rozgrzeszona emotka

:D i ja też emotka
0 0

Gość: lukasz04

#5559307 Napisano: 22.01.2013 12:08:33
A mnie wkurza że nagle wszyscy stali się j... stylistami i mistrzami ortografii. Formą przekazu jest słowo, a nie ortografia. Każdy język miał ułatwiać komunikację językową, nie ją utrudniać. Zauważyłem, że na różnych forach, mimo że ktoś napisze coś z sensem, a zrobi głupi błąd często wynikający z pośpiechu (niech będzie i z niewiedzy) jest z góry traktowany jak idiota. Trzeba mu ten błąd oczywiście wytknąć i ośmieszyć go, a że napisał coś godnego uwagi i z sensem? No cóż, to już mniej ważne...
0 0

Gość: mikki85

#5559309 Napisano: 22.01.2013 12:08:48
Nigdy jednak nie zapomnę pewnej awantury w sklepie z firanami, gdzie klientka chciała kupić właśnie firanki do samej ziemi...

A tu nagle z kolejki, niczym diabeł z szopki, wyskakuje z jakiś intelektualista:
- Kto dziś mówi do ziemi ?! Co za wiocha !!! Klepisko ma pani w domu ??? Firanki mogą być co najwyżej do podłogi !!!

I tak bywa...
0 0

ktosiu

#5559317 Napisano: 22.01.2013 12:15:25
lukasz04 napisał(a):

A mnie wkurza że nagle wszyscy stali się j... stylistami i mistrzami ortografii. Formą przekazu jest słowo, a nie ortografia. Każdy język miał ułatwiać komunikację językową, nie ją utrudniać. Zauważyłem, że na różnych forach, mimo że ktoś napisze coś z sensem, a zrobi głupi błąd często wynikający z pośpiechu (niech będzie i z niewiedzy) jest z góry traktowany jak idiota. Trzeba mu ten błąd oczywiście wytknąć i ośmieszyć go, a że napisał coś godnego uwagi i z sensem? No cóż, to już mniej ważne...

Masz rację. Jednak wydaje mi się, że tu rozmowa ma charakter raczej informujący niż piętnujący. Osobiście lubię rozmowy o ciekawostkach językowych i różnicach lokalnych. Ale wkurza mnie urządzanie polowania na błąd. Na błąd u innych, rzecz jasna.
0 0

asantesana

#5559320 Napisano: 22.01.2013 12:16:54
lukasz04 napisał(a):

Otóż to - czyli jeśli każdy będzie mówił jak mu się podoba, to w którymś momencie się nie zrozumiemy. Ja już mam kłopot ze zrozumieniem mojej 14-letniej siostrzenicy, która mówi młodzieżowym językiem. Rodzimy język jest po to, żeby go szanować i za niego zginęło wielu ludzi. My tu sobie żartujemy, niektórzy się uczą czegoś nowego, nikogo nie wyzywamy od idiotów i proszę, pozwól nam się dobrze bawić emotka
0 0

koper

#5559330 Napisano: 22.01.2013 12:25:49
Sama popełniam błędy i językowe i ortograficzne i gramatyczne, ale to wcale nie znaczy, że nie mogą mnie wkurzać błędy popełniane przez innych emotka
Nikogo nie wytykam, nie piętnuję i nie poprawiam na forum emotka
0 0

staszek

#5559332 Napisano: 22.01.2013 12:26:50
asante napisał(a):

lukasz04 napisał(a):

Otóż to - czyli jeśli każdy będzie mówił jak mu się podoba, to w którymś momencie się nie zrozumiemy. Ja już mam kłopot ze zrozumieniem mojej 14-letniej siostrzenicy, która mówi młodzieżowym językiem. Rodzimy język jest po to, żeby go szanować i za niego zginęło wielu ludzi. My tu sobie żartujemy, niektórzy się uczą czegoś nowego, nikogo nie wyzywamy od idiotów i proszę, pozwól nam się dobrze bawić emotka

o to to emotka
na lubelszczyźnie też firanki i sukienki są do samej ziemi, chociaż nie wychodzi się tam pole emotka
Nie chodzi o to, by kogoś piętnować. Nie wymienialiśmy kto popełnia takie błędy, tylko że nas takowe wkurzają. A i sama dzięki tej dyskusji się czegoś nauczyłam. I o to chodzi w tym chyba emotka
0 0

Gość: pewnastudentka

#5559453 Napisano: 22.01.2013 01:48:41
wkurza mnie moje roztargnienie, no GAPOWATOŚÆ po prostu, no! emotka
0 0

Gość: katrin22

#5559454 Napisano: 22.01.2013 01:48:56
Wkurza mnie, to mało powiedziane!

Mąż kupił dwa tunery (za 500zł)od faceta, który ma sklep stacjonarny i internetowy. Mąż akurat znał dobrze gościa i kupił w stacjonarnym, ale dogadał się, że w razie czego odda Mu je z powrotem, facet się zgodził na takie warunki. Okazało się, że nie tego szukaliśmy, więc mąż odesłał tunery i czeka na zwrot kasy, a tu CISZAAAAA, facet nie odbiera telefonu!!! a zna numer męża, więc mąż zadzwonił z innego numeru- też nie odebrał, ale potem facet oddzwaniał, a że telefon był wyciszony więc mąż nie usłyszał. Czyli jaki morał tego? że kasy chyba nie zobaczymy emotka

Mąż wydzwania do Niego już kilka dni emotka

Nie wiem co możemy zrobić w takiej sytuacji...
0 0

barszcz

#5559466 Napisano: 22.01.2013 02:01:59
Wkurza mnie brak wygranej wieki temu książki ,z Dobrych Rad emotka
A co do ortografii,to spodobał mi się tekst ,znajomej nauczycielki-kupa,czy kópa,tak samo śmierdzi!
0 0

olunka

#5559467 Napisano: 22.01.2013 02:02:20
mikki85 napisał(a):

Nigdy jednak nie zapomnę pewnej awantury w sklepie z firanami, gdzie klientka chciała kupić właśnie firanki do samej ziemi...

A tu nagle z kolejki, niczym diabeł z szopki, wyskakuje z jakiś intelektualista:
- Kto dziś mówi do ziemi ?! Co za wiocha !!! Klepisko ma pani w domu ??? Firanki mogą być co najwyżej do podłogi !!!

I tak bywa...

a wyrażenie co za wiocha jest piękną,literacką polszczyzną emotka

mnie osobiście rażą błędy ortograficzne i takie typu: poszłem, jesli chodzi o wyrażenia regionalne, charakterystyczne dla danej grupy czy nawet lokalne to raczej mnie bawią i to czy ktos ma sukienkę do ziemi czy do podlogi, paneli, skarpetek itd jakos dla mnie nie jest błędem:)
0 0

petunija1

#5559468 Napisano: 22.01.2013 02:04:02
ktosiu napisał(a):

lukasz04 napisał(a):

Masz rację. Jednak wydaje mi się, że tu rozmowa ma charakter raczej informujący niż piętnujący. Osobiście lubię rozmowy o ciekawostkach językowych i różnicach lokalnych. Ale wkurza mnie urządzanie polowania na błąd. Na błąd u innych, rzecz jasna.

Mnie dzisiejsza wymiana spostrzeżeń zupełnie nie razi.
Sama czegoś się nauczyłam.

Teraz jak młody będzie miał kolejny konkurs to wiem gdzie mogę podpytać o poprawną polszczyznę -bo ostatnio miał takie testy,że prawie zwątpiłam w swoją wiedzę...
emotka
0 0

Gość: pola731

#5559924 Napisano: 22.01.2013 07:57:25
młody zgubił klucz od biurka - wszystkie książki , zeszyty zamknięte - gdzieś powinien być zapasowy, ale że biurko dość wiekowe nikt nie ma pomysłu gdzie...
0 0