Wkurza mnie...

Gość: merus

#5599906 Napisano: 02.03.2013 11:59:13
"Gdyby wybory coś zmieniały dawno by ich zakazano"
0 0

efelinkaaa

#5599907 Napisano: 02.03.2013 12:02:36
mikki85 napisał(a):

mam lepszego kwiatka emotka

od lipca tysiące ludzi pobierających świadczenia pielęgnacyjne może być bez środków do życia emotka

ustawa działa do końca czerwca, nowe wnioski będą jednak przyjmowane najwcześniej w lipcu, decyzje pojawią się nie wcześniej niż w sierpniu, pieniądze zapewne dopiero we wrześniu

i ludzie opiekujący się niepełnosprawnymi przez co najmniej 2 miesiące mają żyć... powietrzem emotka

ja też mam kwiatka:

Jak zniechęcić Polaków do kupowania starych samochodów? - zastanawiali się posłowie. I wpadli: Na używane auta nałóżmy nowy podatek!

http://finanse.wp...1101c7&_ticrsn=3

no tak... mam używane auto, bo miałam taki kaprys! emotka Mam nadzieję, że tego podatku nie będzie...
0 0

Gość: kamisiek

#5599924 Napisano: 02.03.2013 12:27:43
mikki85 napisał(a):

zaczytana-pola napisał(a):

zdolnabestia napisał(a):

swibek napisał(a):

wkurzają mnie te "niby darmowe" programy do PITów! Takie PITolenie smutków! Co pobieram jakiś to owszem darmowy ale narzucają mi już fundację na 1%.. no OK, chcę przekazać 1% ale komuś innemu.. i czy nie ma wersji programu, żebym sama mogła to wpisać? Czy tylko w wersji papierkowej mogę uzupełnić sama? Niedługo to i na papierkach będą już
narzucone i jeszcze za opłatą może.. emotka potrzebuję normalny program z czystym formularzem!! emotka
emotka czy ktoś z Was zna taki w necie, ja już pobrałam 8 róznych i wszędzie są fundacje, które mi nie odpowiadają.. emotka

Niedługo może już w ogóle nie być wyboru, gdzie oddać 1%, rząd chce położyć na tym łapę, bo za dużo pieniędzy trafia do prywatnych potrzebujących.. emotka
http://fakty.inte...echanizmie,1884004,3

Niestety sięgają po kasę wszędzie gdzie tylko się da emotka . Szkoda tylko, że ministerstwo finansów( i nie tylko) nie może zaoszczędzić np. na swoich nagrodach...

mam lepszego kwiatka emotka

od lipca tysiące ludzi pobierających świadczenia pielęgnacyjne może być bez środków do życia emotka

ustawa działa do końca czerwca, nowe wnioski będą jednak przyjmowane najwcześniej w lipcu, decyzje pojawią się nie wcześniej niż w sierpniu, pieniądze zapewne dopiero we wrześniu

i ludzie opiekujący się niepełnosprawnymi przez co najmniej 2 miesiące mają żyć... powietrzem emotka

mysle, ze zbyt pesymistyczne podejscie do sprawy...być moze nowy wniosek to tylko formalnosć bo swiadczenie nie konczy sie wszystkim w lipcu ( chodzi mi tu o orzeczenie niepełnosprawnosci w którym zawarte są podstawy do tych świadczen). Ja tez zrezygnowałam z pracy by zajac sie niepelnosprawnym dzieckiem .
0 0

cudaczek121

#5599926 Napisano: 02.03.2013 12:30:02
Wkurzyli mnie moi rodzice emotka Dziś o 13 ma być losowanie zakupów za 10 tysięcy w Sky Tower we Wrocławiu.Moja Mamuśka zrobiła zakupy i wrzuciła 20 kuponów do urny-oczywiście wszystkie na moje dane!Dziś o 11.40 byłam już gotowa do wyjścia na autobus.Mama mówi-poczekaj Kasiu, my z ojcem jedziemy do Wrocławia, to Cię podrzucimy.Po czym okazało się jak ojciec wrócił ze szkolenia z psem,że jadą w zupełnie innym kierunku, a na dodatek mają auto załadowane jakimiś gratami i nie ma tam dla mnie już miejsca emotka A nie mam teraz już żadnego autobusu,żeby zdążyć na 13 emotka
0 0

Gość: mikki85

#5599930 Napisano: 02.03.2013 12:33:38
kamisiek, dostałam już stosowne pismo z informacją, że poprzednie decyzje z dniem 30 czerwca wygasają

i nie wygląda to różowo

dodatkowej stówy jeszcze nie raczyli dać a tu już nowa niespodzianka

ustawodawca nie zabezpieczył nas, żeby świadczenia "stare" były kontynuowane

cała procedura decyzyjna będzie od nowa emotka
0 0

#5599932 Napisano: 02.03.2013 12:36:36
cudaczek121 napisał(a):

Wkurzyli mnie moi rodzice emotka Dziś o 13 ma być losowanie zakupów za 10 tysięcy w Sky Tower we Wrocławiu.Moja Mamuśka zrobiła zakupy i wrzuciła 20 kuponów do urny-oczywiście wszystkie na moje dane!Dziś o 11.40 byłam już gotowa do wyjścia na autobus.Mama mówi-poczekaj Kasiu, my z ojcem jedziemy do Wrocławia, to Cię podrzucimy.Po czym okazało się jak ojciec wrócił ze szkolenia z psem,że jadą w zupełnie innym kierunku, a na dodatek mają auto załadowane jakimiś gratami i nie ma tam dla mnie już miejsca emotka A nie mam teraz już żadnego autobusu,żeby zdążyć na 13 emotka

zazwyczaj losowania się przedłużają, jest jakaś część artystyczna

może zdążysz

zdolni Ci Twoi starzy emotka
0 0

olunka

#5599933 Napisano: 02.03.2013 12:36:46
mikki85 napisał(a):

kamisiek, dostałam już stosowne pismo z informacją, że poprzednie decyzje z dniem 30 czerwca wygasają

i nie wygląda to różowo

a ja sie opiekuję mama i prawdopodobnie od lipca będę na lodzie bo jak przekroczy dochód na osobe o 5 zł to nie dostane nic:(
0 0

#5599936 Napisano: 02.03.2013 12:39:43
olunka napisał(a):

mikki85 napisał(a):

i nie wygląda to różowo

a ja sie opiekuję mama i prawdopodobnie od lipca będę na lodzie bo jak przekroczy dochód na osobe o 5 zł to nie dostane nic:(

a teraz dostajesz ?
0 0

madzia34

#5599937 Napisano: 02.03.2013 12:40:07
mikki85 napisał(a):

i nie wygląda to różowo

tez jestem na smwiadczeniu,zaległe "stówy"dostałam pare dni temu,ale u nas mówia ze normalnie w lipcu dostaniemy
0 0

#5599938 Napisano: 02.03.2013 12:43:18
u nas w lipcu będą nowe wnioski
0 0

olunka

#5599939 Napisano: 02.03.2013 12:45:36
mikki85 napisał(a):

olunka napisał(a):

mikki85 napisał(a):

i nie wygląda to różowo

a teraz dostajesz ?

tak od dwoch lat pobieram, do czerwca jeszcze dostne, o tyle mi zalezy bo mam 20 lat pracy a wg nowej ustawy musze mieć 25 lat pracy, gdybym dalej dostawała świadczenie ro bym miała składki odprowadzanie a tak do pracy iść nie mogę bo mama potrzebuje cały dzień opieki od zmiany pampersa, mycia do podawania jedzenia, tak samo wstawanie z łózka i kładzenie spać:(
0 0

#5599943 Napisano: 02.03.2013 12:52:05
olunka, nowy zasiłek pielęgnacyjny ma przysługiwać, gdy łączny dochód dwóch rodzin: rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki - w przeliczeniu na osobę - nie przekroczy obowiązującego kryterium dochodowego dla osób otrzymujących świadczenia rodzinne, czyli 583 zł

podobno ten próg mają podnieść do 623 zł
0 0

olunka

#5599944 Napisano: 02.03.2013 12:54:36
mikki85 napisał(a):

olunka, nowy zasiłek pielęgnacyjny ma przysługiwać, gdy łączny dochód dwóch rodzin: rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki - w przeliczeniu na osobę - nie przekroczy obowiązującego kryterium dochodowego dla osób otrzymujących świadczenia rodzinne, czyli 583 zł

podobno ten próg mają podnieść do 623 zł

tak ale moja mama pracowała 30 lat i ma 1500 zł (dużo czy niedużo, na pampersy wydaje ok 200 zł na miesiąc na lekarstwa drugie tyle), mąż też pracuje i prawdopodobnie nam przekroczy o jakies drobne, musielibysmy wszyscy żyć z emerytury babci albo byc w separacji, chory kraj
0 0

#5599945 Napisano: 02.03.2013 12:56:46
olunka, a korzystasz z recept na pieluchy i zwrotu z PCPR-u lub MOPS-u ?

60 sztuk gratis to niewiele, ale zawsze
0 0

olunka

#5599950 Napisano: 02.03.2013 13:02:11
tak ale to wszystko jest mało bo wg naszego państwa wystarczy 1 pampers na noc i 1 na dzień, a najbardziej mnie wkurza,że zmiane przepisów tłumaczą potrzebą wyeliminowania tych co wyłudzają, jakby faktycznie dochód miał wpływ na to czy ktoś faktycznie potrzebuje opieki czy nie emotka
0 0

#5599965 Napisano: 02.03.2013 13:21:41
wczoraj przyszła do mnie z płaczem znajoma, bo od lipca nie dostanie już świadczenia

mają małe gospodarstwo a rolnikom nie będzie się nic należeć
0 0

#5599986 Napisano: 02.03.2013 14:07:28
olunka, coś takiego znalazłam w ustawie

3.W przypadku gdy łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę przekracza kwotę uprawniającą daną osobę do specjalnego zasiłku opiekuńczego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje.

dostaniesz zasiłek, jeżeli nie przekroczycie ustawowej kwoty o 77 zł na głowę
0 0

Gość: kamisiek

#5599996 Napisano: 02.03.2013 14:36:19
madzia34 napisał(a):

mikki85 napisał(a):

i nie wygląda to różowo

tez jestem na smwiadczeniu,zaległe "stówy"dostałam pare dni temu,ale u nas mówia ze normalnie w lipcu dostaniemy

u mnie te "stówki" wypłacane są na bieżąco, wiec żadnych wyrównan i opoznien nie ma. Ponadto to prawda, ze od lipca mam złożyc nowy wniosek, ale świadczenia nie będą opóznione.
0 0

olunka

#5600002 Napisano: 02.03.2013 14:43:14
mikki85 napisał(a):

olunka, coś takiego znalazłam w ustawie

3.W przypadku gdy łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę przekracza kwotę uprawniającą daną osobę do specjalnego zasiłku opiekuńczego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje.

dostaniesz zasiłek, jeżeli nie przekroczycie ustawowej kwoty o 77 zł na głowę

pw
0 0

#5600011 Napisano: 02.03.2013 14:53:42
na stronie ministerstwa pracy i polityki socjalnej znalazłam info, że wnioski można składać teoretycznie od... 1 stycznia

potem urząd ma 30 dni na wydanie decyzji

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/3/1
tu jest link do rozporządzenia, którym są wszystkie niezbędne druki - wystarczy wybrać właściwy i wydrukować
0 0