Wkurza mnie...

Gość: agniecha

#5601858 Napisano: 04.03.2013 17:29:51
Wkurza mnie pazerność ludzi. emotka
http://www.delika...konkurs-walentynkowy - konkurs był ewidentnie lokalny (wystarczyło sprawdzić zakładkę "sklepy") a i tak wiele osób z całej Polski się połakomiło i zabrało szansę ludziom z Podkarpacia.
0 0

Gość: mikki85

#5601863 Napisano: 04.03.2013 17:32:18
agniecha napisał(a):

http://www.delika...konkurs-walentynkowy - konkurs był ewidentnie lokalny (wystarczyło sprawdzić zakładkę "sklepy") a i tak wiele osób z całej Polski się połakomiło i zabrało szansę ludziom z Podkarpacia.

jakoś nie kojarzę konkursu ani z bazy, ani z TERAZ

poczta pantoflowa emotka emotka
0 0

Gość: agniecha

#5601866 Napisano: 04.03.2013 17:38:25
mikki85 napisał(a):

agniecha napisał(a):

jakoś nie kojarzę konkursu ani z bazy, ani z TERAZ

poczta pantoflowa emotka emotka

https://www.e-kon...108359/#.UTTNt1fuor0
0 0

#5601869 Napisano: 04.03.2013 17:44:10
agniecha, a to co innego...

dziwisz się ? Ptasie Mleczko rozdawali emotka
0 0

#5601873 Napisano: 04.03.2013 17:47:38
kiedy top SZUKAM będzie działał jak trzeba ?????

nie sposób nic tam pisać, bo posty ukazują się z kilkunastominutowym opóźnieniem emotka
0 0

ktosiu

#5601904 Napisano: 04.03.2013 18:30:40
Wkurza mnie szkoła syna. Syn ma 9 lat i dziś przyniósł ocenę 1 ze sprawdzianu. Dlaczego? Bo w poleceniu było: podkreśl prawidłowe odpowiedzi, a on zakreślił w kółeczko samo a, b, lub c, zamiast linią podkreślić całe zdanie. To, że odpowiedzi były poprawne nie miało znaczenia. Dla mnie to chore, zwłaszcza że to 3 klasa, a nie 3 rok studiów prawniczych gdzie każde: i, lub, albo, ma znaczenie. Rozumiem, że trzeba czytać ze zrozumieniem, że można ocenę obniżyć w takim przypadku, ale... ocena niedostateczna? Ja taką wystawiam dziś pani nauczycielce emotka Za co? Za to, że nie liczy się dla niej wiedza, tylko formalne, nieistotne pierdoły.
0 0

Gość: bubulina

#5601921 Napisano: 04.03.2013 18:43:37
ktosiu napisał(a):

Wkurza mnie szkoła syna. Syn ma 9 lat i dziś przyniósł ocenę 1 ze sprawdzianu. Dlaczego? Bo w poleceniu było: podkreśl prawidłowe odpowiedzi, a on zakreślił w kółeczko samo a, b, lub c, zamiast linią podkreślić całe zdanie. To, że odpowiedzi były poprawne nie miało znaczenia. Dla mnie to chore, zwłaszcza że to 3 klasa, a nie 3 rok studiów prawniczych gdzie każde: i, lub, albo, ma znaczenie. Rozumiem, że trzeba czytać ze zrozumieniem, że można ocenę obniżyć w takim przypadku, ale... ocena niedostateczna? Ja taką wystawiam dziś pani nauczycielce emotka Za co? Za to, że nie liczy się dla niej wiedza, tylko formalne, nieistotne pierdoły.

szok emotka co za nauczycielka!
Ja bym tak tego nie zostawiła tylko porozmawiała z nauczycielką,w końcu odpowiedzi miał dobre a czy to jest zakreślone w kółeczko czy podkreślone to co to za różnica????? najważniejsze że odpowiedź jest dobra
0 0

Gość: jolcia12

#5601956 Napisano: 04.03.2013 19:14:17
bubulina napisał(a):

ktosiu napisał(a):

Ja bym tak tego nie zostawiła tylko porozmawiała z nauczycielką,w końcu odpowiedzi miał dobre a czy to jest zakreślone w kółeczko czy podkreślone to co to za różnica????? najważniejsze że odpowiedź jest dobra

ale macie problem emotka

1 jedynka za niepoprawne czytanie ze zrozumieniem jeszcze nikomu nie zaszkodziła, przynajmniej się dziecko nauczy następnym razem dokładnie czytać polecenia.

A jak bedziesz afere robić nauczycielce, to czego to dziecko nauczy? Że całe życie mamuśka go będzie niańczyć i walczyć o jego prawa.
0 0

#5601960 Napisano: 04.03.2013 19:18:54
ktosiu napisał(a):

jeśli masz dostęp do poprzednich sprawdzianów, zerknij czy aby tam dzieci nie musiały zaznaczać kółeczkiem właściwej literki

teraz zapewne pani zmieniła źródło testów, ale dzieci nauczone są poprzednim systemem

sprawdzian to stres i dziecko zazwyczaj robi tak jak je nauczono
0 0

Gość: gracet

#5601973 Napisano: 04.03.2013 19:32:08

rzucasz się o jedno zadanie, a jak napisał resztę?
wyglada na to, że nie jest orłem bo sama piszesz, to tylko jedno zadanie i że ocena została obniżona - nie, po prostu nie dostał punktu (JEDNEGO!!!)
za niedoczytanie jednego zadania pani nie dałaby jedynki

czytanie ze zrozumieniem to nie jest pierdoła
0 0

Gość: kamisiek

#5601995 Napisano: 04.03.2013 19:53:30
jolcia12 napisał(a):

bubulina napisał(a):

ktosiu napisał(a):

ale macie problem emotka

1 jedynka za niepoprawne czytanie ze zrozumieniem jeszcze nikomu nie zaszkodziła, przynajmniej się dziecko nauczy następnym razem dokładnie czytać polecenia.

A jak bedziesz afere robić nauczycielce, to czego to dziecko nauczy? Że całe życie mamuśka go będzie niańczyć i walczyć o jego prawa.

córa jest obecnie w liceum, ale pamiętam, że juz w podstawówce zwracano uwage własnie na czytanie ze zrozumieniem poleceń na sprawdzianach, testach....
Bardzo duzy nacisk w zwiazku z tymi testami potem w podstawówce czy gimnazjum...bo za takie błędy dzieci tracą wiele punktów na testach..
0 0

ktosiu

#5602006 Napisano: 04.03.2013 20:02:24
gracet napisał(a):

wyglada na to, że nie jest orłem bo sama piszesz, to tylko jedno zadanie i że ocena została obniżona - nie, po prostu nie dostał punktu (JEDNEGO!!!)

Chyba się też nie zrozumiałyśmy emotka Nie rzucam się o 1 zdanie. Cały test napisał zakreślając odpowiedzi a, b lub c. Bo tak było do tej pory. I napisał go dobrze a dostał 1. Nie rzucam się o jedną sprawę, nie chodzi o jedną ocenę. Nie rozumiem też uwagi o tym, że "orłem chyba nie jest" emotka Jest bardzo dobrym uczniem, z dobrymi wynikami na konkursach wiedzowych, więc ta ocena nie ma znaczenia dla jego oceny końcowej. Przytoczyłam jedną sprawę i wściekam się na postawę nauczycielki, zwłaszcza że to był świetny pedagog. Od pewnego czasu coś się niedobrego dzieje. Mnożą się skargi. Przytoczyłam sprawę z dzisiaj. Ale jest tego więcej. I przestaję rozumieć logikę wychowawcy, poza tym że wszystko zależy od jej nastroju. I to mnie wkurza najbardziej, że się już wprost wyrażę.
0 0

joan

#5602008 Napisano: 04.03.2013 20:08:03
Sprawa jest nieco skomplikowana i można by o niej dyskutować bez końca.

Tak się jednak na szybko zastanawiam, co się to porobiło z tym systemem nauczania? Za moich czasów w szkole sprawdzało się posiadaną wiedzę. Jeśli nauczyciel miał jakiekolwiek wątpliwości, przy oddawaniu sprawdzianów odpytywał daną osobę i to dawało "ocenę ze sprawdzianu".

ktosiu, współczuję i ściskam Was oboje emotka
0 0

#5602014 Napisano: 04.03.2013 20:11:26

"Bo w poleceniu..." - liczba pojedyncza sugeruje jedno polecenie - nie chciałam Cię urazić, moja córka chodzi do 2 klasy i też pisze testy, ale zawsze są one zróżnicowane pod wzgl formy zadań, nigdy same zamknięte...
aczkolwiek, ja ćwicząc z nią w domu zawsze zwracam uwagę na polecenie - teraz jest łatwo, ale gdy przyjdą trudniejsze rzeczy to zrozumienie polecenia jest NAJWAŻNIEJSZE!
0 0

ktosiu

#5602017 Napisano: 04.03.2013 20:12:40
joan napisał(a):

Sprawa jest nieco skomplikowana i można by o niej dyskutować bez końca.

Tak się jednak na szybko zastanawiam, co się to porobiło z tym systemem nauczania? Za moich czasów w szkole sprawdzało się posiadaną wiedzę. Jeśli nauczyciel miał jakiekolwiek wątpliwości, przy oddawaniu sprawdzianów odpytywał daną osobę i to dawało "ocenę ze sprawdzianu".

ktosiu, współczuję i ściskam Was oboje emotka

emotka Dzięki. Choć pomimo złości, aż tak tego nie przeżywam. Potrzebowałam jednak różnych opinii w tej sprawie, żeby całkiem nabrać dystansu. Dzięki wszystkim.
0 0

joan

#5602021 Napisano: 04.03.2013 20:16:11
gracet - hihi, bo Ty córeczkę już przygotowujesz do uważnego czytania regulaminów konkursowych emotka

Ciekawe, czy gdyby w poleceniu było "Postaw krzyżyk" (czyli + ), a uczeń wpisałby X, to też dostałby ndst. Albo gdyby miał podkreślić prawidłowe odpowiedzi na czarno, a użyłby niebieskiego długopisu? emotka
0 0

ktosiu

#5602025 Napisano: 04.03.2013 20:19:31
gracet napisał(a):

"Bo w poleceniu..." - liczba pojedyncza sugeruje jedno polecenie - nie chciałam Cię urazić, moja córka chodzi do 2 klasy i też pisze testy, ale zawsze są one zróżnicowane pod wzgl formy zadań, nigdy same zamknięte...
aczkolwiek, ja ćwicząc z nią w domu zawsze zwracam uwagę na polecenie - teraz jest łatwo, ale gdy przyjdą trudniejsze rzeczy to zrozumienie polecenia jest NAJWAŻNIEJSZE!

Ok, dzięki za doprecyzowanie emotka Dla mnie też polecenia są istotne i to też jest część nauki. Niestety sporadycznie zdarzają się nielogiczne czy błędne polecenia w matematyce. I teraz jest sprzeczność: raz trzeba czytać mega dokładnie, innym razem nadinterpretować. Moja złość dotyczy sztywnej postawy wychowawczyni. O ocenach z zachowania mogłabym tu dopiero duuużo napisać, ale daruję Wam wątpliwą przyjemność czytania tego. emotka
0 0

#5602033 Napisano: 04.03.2013 20:27:27
pamiętam taki test, który pisała moja córka, sprawdzający właśnie umiejętność czytania i prawidłowego wykonywania poleceń
eh, joan było zadanie z podkreśleniem na zielono nazw roślin emotka
zresztą, ja na studiach (chyba na psychologii) miałam test, który nota bene oblałam emotka na 30 min ponad 50 różnych pytań, pierwsze polecenie brzmiało: zanim rozpoczniesz test przeczytaj wszystkie pytania,
przedostatnie polecenie natomiast: rozwiąż ostatnie zadanie, podpisz się i wyjdź z sali
ludzie wychodzili, a ja myślałam, że nic nie umieją i jechałam z zadaniami aby zdążyć emotka
0 0

#5602036 Napisano: 04.03.2013 20:30:33
ktosiu, zapewne Pani ma problemy osobiste i nie potrafi ich zostawić za drzwiami szkoły

przed każdym sprawdzianem nauczyciel ma obowiązek omówić najważniejsze zagadnienia i technikę zaznaczania odpowiedzi - zwłaszcza jeżeli nie jest ona zademonstrowana na początku testu jako przykład

dziecko zgodnie z kodeksem ucznia ma prawo poprawić każdą złą ocenę - nawet orłom zdarza się w stresie popełniać błędy

porozmawiaj więc z nauczycielką, żeby w tej sytuacji dała dziecku możliwość napisania nowego sprawdzianu

a co do krzyżyków i podkreślania - test pod koniec podstawówki i gimnazjum odbywa się "metodą krzyżykową" i większość nauczycieli od małego tak szkoli dzieci

u nas swego czasu dzieciaki miały co 1 - 2 miesiące taką... "tresurę" od pierwszej klasy aż się rodzice zbuntowali, bo ile można stresować maluchy
0 0

dolly

#5602039 Napisano: 04.03.2013 20:32:15
dochaaa napisał(a):

najlepsze jest to ze on nie jest stary... ja wraz z ta znajoma mamy po 21 lat, on ma 20 ... mowie Wam gorszej osoby w moim zyciu jeszcze nie mialam okazji poznac... od samego poczatku byly z nim problemy, wieczie mial o cos pretensje do kazdego emotka (...)

a jakim cudem rodzice zgodzili się na zamieszkanie u nich jakiegoś obcego chłopaka??? emotka Rodzice, w ogóle interesują się Twoja przyjaciółką? A waszą rozmowę z pw, na 100% pokazałbym zainteresowanej.

ktosiu napisał(a):

Wkurza mnie szkoła syna. Syn ma 9 lat i dziś przyniósł ocenę 1 ze sprawdzianu. Dlaczego? Bo w poleceniu było: podkreśl prawidłowe odpowiedzi, a on zakreślił w kółeczko samo a, b, lub c, zamiast linią podkreślić całe zdanie. To, że odpowiedzi były poprawne nie miało znaczenia. Dla mnie to chore, zwłaszcza że to 3 klasa, a nie 3 rok studiów prawniczych gdzie każde: i, lub, albo, ma znaczenie. (...)

gracet napisał(a):

"Bo w poleceniu..." - liczba pojedyncza sugeruje jedno polecenie - nie chciałam Cię urazić (...)

gracet napisał(a):

Ktosiu, szczerze podziwiam twoje opanowanie, bo po tekście obcej osoby "że dziecko nie jest "orłem" w związku z niezrozumieniem polecenia, a samej prezentującej brak tej umiejętności, mnie by sie podniosło ciśnienie.

Tak, Gracet, czytanie ze zrozumieniem, to nie jest pierdoła emotka dodatkowo dziwi fakt, że mając dziecko w podobnym wieku co syn Ktosiu publicznie je oceniasz, ale Ty przecież nie chciałas Jej urazić emotka
0 0