Wkurza mnie...

zaczytana-pola

#5602118 Napisano: 04.03.2013 21:22:48
Mariola, kiedy ja chodziłam do szkoły nauczyciel również był autorytetem. Wiem, że teraz jest troszkę inaczej, ale dziecko w tej sytuacji też nie może być pokrzywdzone i czasami warto porozmawiać, zapytać. Nikt tu przecież nie napisał nic o kuratorium, skardze, czy awanturze emotka
0 0

apoccalipsa

#5602127 Napisano: 04.03.2013 21:32:02
Miałam taką sytuację w gimnazjum, że syn zrobił przepiękną, drobiazgową pracę przedstawiającą zamek w dużym formacie. Rysował go całą niedzielę i świetnie mu wyszedł. Dostał 1+, bo nauczycielka stwierdziła, że to miała być inna technika ( rozmazane, a nie szczegółowe ). A ci, którzy wcale nie zrobili dostali 1 emotka Syn wyciągnął słuszny wniosek, że niepotrzebnie zmarnował cały dzień, bo dla tego + nie było warto. Skoro się już napracował mogła mu wcale nie wystawiać oceny i dać szansę zrobienia nowej pracy. Dzieciak się zbuntował i wogóle przestał cokolwiek robić na plastyce... Miał same piątki i szóstki na koniec gimnazjum, a z plastyki wychodziła mu 1. W końcu zrobił zaległe prace, ale pani nie chciała mu ich przyjąć. Zrobiłam w szkole zadymę i nie oglądając prac wystawiła mu na koniec 5. Jak mnie zobaczyła w supermarkecie to uciekła i nawet nie zdążyłam się z nią przywitać emotka emotka emotka emotka
Są wspaniali nauczyciele z powołania, ale i są bezmyślni. Syn uwielbiał rysować, ale od tamtej pory przestał.
0 0

Gość: jolcia12

#5602130 Napisano: 04.03.2013 21:35:41

Ilonka i Kaśka emotka

doceniam to, że nie mam problemów z nauczycielką swojego dziecka, być może dlatego że staram się ich zrozumieć i postawić się w ich sytuacji.

Sama kiedyś byłam uczennicą, i doceniam to jak zostałam ukierunkowana, i wykształcona przez surowych nauczycieli.

Apo, no cóż bywa i tak emotka emotka
0 0

kalisto1986

#5602143 Napisano: 04.03.2013 21:45:28
surowy nauczyciel to co innego ...
Podam przykład chłopczyk u Domiśka w klasie długo się przebiera po ćwiczeniach, co robi nauczycielka ? Zabiera mu ubrania pokazuje przy całej klasie, że wyrzuci je do śmieci i ,że mały będzie wracał do domu w krótkich spodenkach ( zima), jak poszła do niej mama, to stwierdziła,że żartowała.
Dużo bym mogła tego opisywać, łącznie z wyróżnianiem dzieci ( nie takim normalnym, ale chamskim - np ustawianiem wyników konkursów ! ), ja nie awanturuje się, tylko odliczam czas do końca roku szkolnego, bo babsko ma ich już nie uczyć. Jednak uważam,że to nie zawsze dzieci są wszystkiemu winne, a większość maluchów ma wpojone jakieś zasady, które jednak przez zachowanie nauczycielki wcale nie są popierane, a wręcz daje im zły przykład
0 0

asantesana

#5602144 Napisano: 04.03.2013 21:46:06
joan napisał(a):

Albo gdyby miał podkreślić prawidłowe odpowiedzi na czarno, a użyłby niebieskiego długopisu? emotka

Fakt, można długo dyskutować na ten temat, ale pracowałam kiedyś w firmie (ogólnopolskiej) gdzie umowę należało zawsze podpisywać (ja i klient) niebieskim długopisem. Podpisanie czarnym skutkowało nieważnością dokumentu i ogromnymi kłopotami z tego tytułu(chodziło o to, żeby łatwo dało się odróżnić oryginał od kopii, bo wiele czarnych długopisów wyglądało jak ksero).
Co do czytania ze zrozumieniem - najlepszy przykład to test, o którym ktoś wyżej pisał (a sama w takim brałam udział i na szczęście nie zrobiłam z siebie debila) na umiejętność czytania ze zrozumieniem. W moim teście oczywiście pierwsze zdanie było "zanim zrobisz cokolwiek przeczytaj test do końca". W ostatnim punkcie: "wszystkie polecenia od 2 do 30 są nieistotne, podpisz się i odłóż kartkę". Pomiędzy należało nawet wstawać, obiec stół dookoła, trzy razy klasnąć. Gdybyście widzieli bandę biegających i klaszczących analfabetów...
Tak, czytanie ze zrozumieniem jest bardzo bardzo ważne, o tym każdy konkursowicz chyba dobrze wie. A czy taka forma nauki jak postawienie jedynki jest ok? Nie wiem, ale jednego jestem pewna - dziecko zapamięta to do końca życia i już zawsze będzie dokładnie czytało polecenia emotka
0 0

Gość: iwonciaaa

#5602288 Napisano: 05.03.2013 01:13:02
tak wspominają mi się moje szkolne czasy... kiedy nauczyciele wzajemnie umywali sobie ręce, a rodzice tracili nerwy na zebraniach.
Sytuacja, która mnie spotkała irytuje mnie do dzisiaj. Otóż po powrocie z 3 tygodniowej choroby, dowiedziałam się, że moje zachowanie z proponowanego wzorowego, zmieniło się na poprawne. Z jakiej racji? Zastanawiałam się długo, po czym dowiedziałam się, że maltretowałam psychicznie wraz z innymi koleżankami jedną z dziewczynek.
Miały się odbywać wielkie konfrontacje, spotkania z psychologami, kuratorium miało przyjechać. Oczywiście nic takiego nie miało miejsca, a oskarżenie i konsekwencje wyciągnięte. Do tej pory nie mam pojęcia za co.

Fakt, faktem są dobrzy nauczyciele z powołania.\
Ale jest też jedna wielka banda, która wzajemnie się kryje, zawsze wspiera, a zamiast wychowywać i uczyć dzieci, powinna psy wyprowadzać, albo znaleźć sobie inne tego typu zajęcie.
0 0

cc_investigator

#5602303 Napisano: 05.03.2013 07:06:13
ktosiu napisał(a):

Wkurza mnie szkoła syna. Syn ma 9 lat i dziś przyniósł ocenę 1 ze sprawdzianu. Dlaczego? Bo w poleceniu było: podkreśl prawidłowe odpowiedzi, a on zakreślił w kółeczko samo a, b, lub c, zamiast linią podkreślić całe zdanie. To, że odpowiedzi były poprawne nie miało znaczenia. Dla mnie to chore, zwłaszcza że to 3 klasa, a nie 3 rok studiów prawniczych gdzie każde: i, lub, albo, ma znaczenie. Rozumiem, że trzeba czytać ze zrozumieniem, że można ocenę obniżyć w takim przypadku, ale... ocena niedostateczna? Ja taką wystawiam dziś pani nauczycielce emotka Za co? Za to, że nie liczy się dla niej wiedza, tylko formalne, nieistotne pierdoły.

to ja sie wypowiem jako nauczycielka (gimnazjum, mająca uprawnienie do uczenia w SP)

9 lat to klasa 3 SP?

zupelnie niemerytorycznie: Pani powinna się puknąć w głowę, bo swoim zachowaniem (jak tu widać) wpływa na opinię całej grupy empatycznych ludzi, którym zależy, którzy się starają i wkładają codziennie ogrom pracy, w to, co robią...

merytorycznie: nie wiem , gdzie Panią Szanowną uczyli (ale też nie uczyłam nigdy klas 1-3 SP), ale moim zdaniem Twój syn poprawnie wykonał zadanie. Ja tego nie traktuję jako błędu, tylko niestety czepialstwo emotka
0 0

cc_investigator

#5602307 Napisano: 05.03.2013 07:18:26
mikki85 napisał(a):

ktosiu, zapewne Pani ma problemy osobiste i nie potrafi ich zostawić za drzwiami szkoły

przed każdym sprawdzianem nauczyciel ma obowiązek omówić najważniejsze zagadnienia i technikę zaznaczania odpowiedzi - zwłaszcza jeżeli nie jest ona zademonstrowana na początku testu jako przykład

dziecko zgodnie z kodeksem ucznia ma prawo poprawić każdą złą ocenę - nawet orłom zdarza się w stresie popełniać błędy

porozmawiaj więc z nauczycielką, żeby w tej sytuacji dała dziecku możliwość napisania nowego sprawdzianu

a co do krzyżyków i podkreślania - test pod koniec podstawówki i gimnazjum odbywa się "metodą krzyżykową" i większość nauczycieli od małego tak szkoli dzieci

u nas swego czasu dzieciaki miały co 1 - 2 miesiące taką... "tresurę" od pierwszej klasy aż się rodzice zbuntowali, bo ile można stresować maluchy

ech mikki,
to Ty pracujesz w szkole, że masz aż taką wiedzę?

1.nie ma czegos takiego jak kodeks ucznia. Jest Statut Szkoły i WSO oraz PSO poszczególnych przedmiotów. Kwestia poprawiania jest tam zapisana - może być to ujęte inaczej w każdej szkole, a nawet inaczej w obrębie różnych przedmiotów w tej samej placówce. Nauczyciel ma obowiązek zapoznać ze swoim PSO uczniów na 1 lekcji - to jest ogólnopolskie.

Więc niestety wprowadzasz w błąd.

2. Każda praca klasowa musi być poprzedzona powtórzeniem. Jego forma jest dowolna (niestety). Ważne by był wpis w dzienniku.

3. Nauczyciel nie ma obowiązku tłumaczenia sposobu wypełniania testu. Jest to jego wybór. Ja to robię zawsze (zdziwilibyście się ilu uczniów mnie w tedy nie słucha), na zewnętrznych egzaminach - uczniowie czytają pisemną instrukcję.
0 0

wrrrryyy

#5602318 Napisano: 05.03.2013 08:11:03
Przecież mikki85 zna się na wszystkim... emotka
0 0

Gość: jolcia12

#5602329 Napisano: 05.03.2013 08:25:44
wrrrryyy napisał(a):

tak jak i wściekły emotka

a moze to jedna osoba w 3 wcieleniach emotka
0 0

aurorcia

#5602331 Napisano: 05.03.2013 08:27:29
jolcia12 napisał(a):

wrrrryyy napisał(a):

To samo sobie od razu pomyślałam emotka Przecież takie zbiegi okoliczności w osobowościach chyba nie często się nie zdarzają emotka
0 0

efelinkaaa

#5602570 Napisano: 05.03.2013 13:02:29
wczoraj po raz drugi wybiła mi kanalizacja w piwnicy... a zapewniali mnie, że juz się nie powtórzy emotka

smród i syf. pozalewało mi znowu mnóstwo rzeczy. Jestem załamana.

Administracja twierdzi, że to nie ich problem tylko przedsiebiorstwa wodno-kanalizacyjnego, przedsiębiorstwo umywa ręce i zwala winę na administrację. A w mojej piwnicy jest dziura w podłodze i jak gdzieś zapcha się rura (to nie porblem, bo sąsiedzi wrzucają do kibla dosłownia WSZYSTKO od obierków po ścierki), to własnie tutaj wybija.

już mam serdecznie dosyć... to nie moja wina, a ja jestem stratna i ja muszę to czyścić wszystko.
0 0

Gość: emilka1705

#5602587 Napisano: 05.03.2013 13:18:38
Eh w czwartek córka zwaliła mi laptopa i po nim...wiekowy więc naprawiać nie warto. Oczywiście wydatek nie planowany co jest mega powodem do wkurzania. Jak dziś dostałam już nowego lapka coś zrobiło się z jednym starterem i nie działa:( słałam z niego na ekspresy z tesco i teraz coś mnie trafia, że może akurat zgłoszenie z tego numeru wygra:( a ja nigdy się nie dowiem....
0 0

Gość: jkkp

#5602590 Napisano: 05.03.2013 13:21:42
emilka1705 napisał(a):

Eh w czwartek córka zwaliła mi laptopa i po nim...wiekowy więc naprawiać nie warto. Oczywiście wydatek nie planowany co jest mega powodem do wkurzania. Jak dziś dostałam już nowego lapka coś zrobiło się z jednym starterem i nie działa:( słałam z niego na ekspresy z tesco i teraz coś mnie trafia, że może akurat zgłoszenie z tego numeru wygra:( a ja nigdy się nie dowiem....

jeżeli to play, to może zablokowali, ostatnio lubią takie psikusy robić emotka
0 0

#5602591 Napisano: 05.03.2013 13:22:59
wyskakuje komunikat "brak karty sim" emotka
0 0

abodak

#5602603 Napisano: 05.03.2013 13:32:13
emilka1705 napisał(a):

włóż ją do innego aparatu-mi czasem tak robi telefon
0 0

cudaczek121

#5602612 Napisano: 05.03.2013 13:41:57
hittmanka napisał(a):

czarnygreg napisał(a):

Chcialam sob ie troche ciuszkow kupic,jak zobaczylam rozmiary to wymieklam emotka
Fajna kiecka...70 cm w biodrach,
Jescze fajniejsza kiecka....60 w pasie i.....60 w biuscie!
No,zesz to,wiem ze powinnam schudnac ale KTO takie wymiary ma emotka

może to były gejowskie sukienki ? emotka emotka

ja mam 60 cm w pasie, w biuście pewnie jeszcze mniej,a nie jestem gejem ani lesbijką też nie emotka
0 0

79magda

#5602639 Napisano: 05.03.2013 14:00:58
aurorcia napisał(a):

jolcia12 napisał(a):

wrrrryyy napisał(a):

To samo sobie od razu pomyślałam emotka Przecież takie zbiegi okoliczności w osobowościach chyba nie często się nie zdarzają emotka

Uważajcie, takie porównania wywołują bardzo nerwowe reakcje u zainteresowanego... upsss... zainteresowanej tematem emotka
0 0

notta

#5602644 Napisano: 05.03.2013 14:04:35
wkurzają mnie konkursy.. bezczelnie w wynikach pomijają moją osobę emotka ! jak tak można emotka
0 0

#5602648 Napisano: 05.03.2013 14:11:03
abodak napisał(a):

emilka1705 napisał(a):

włóż ją do innego aparatu-mi czasem tak robi telefon

niestety nic nie daje już rano próbowałam emotka
0 0