SZUKAM....

jokan

#6181733 Napisano: 08.04.2016 14:03:57
zwierzyniec napisał(a):

jokan napisał(a):

lily91 napisał(a):

Czy dostał ktoś już zwrot kosztów opieki weterynaryjnej z Wiem Jak Karmić?

ja dopiero zamierzam wyslac im, a wysylalas fakturę czy jakiś prosty rachunek?

ja do nich pisałam czy uwzględnią zakup np. repelentów, badanie krwi: odpowiedzieli, że: "Jeśli tylko rachunek będzie z lecznicy weterynaryjnej, to tak. Zwracamy koszty usług dostępnych tylko w placówkach weterynaryjnych."
Wystarcza paragon fiskalny emotka

no ale to ma być paragon na same usługi ? czy można tez w lecznicy cos zakupić?
0 0

Gość: zwierzyniec

#6181743 Napisano: 08.04.2016 14:25:13
jokan napisał(a):

zwierzyniec napisał(a):

jokan napisał(a):

lily91 napisał(a):

Czy dostał ktoś już zwrot kosztów opieki weterynaryjnej z Wiem Jak Karmić?

ja dopiero zamierzam wyslac im, a wysylalas fakturę czy jakiś prosty rachunek?

ja do nich pisałam czy uwzględnią zakup np. repelentów, badanie krwi: odpowiedzieli, że: "Jeśli tylko rachunek będzie z lecznicy weterynaryjnej, to tak. Zwracamy koszty usług dostępnych tylko w placówkach weterynaryjnych."
Wystarcza paragon fiskalny emotka

no ale to ma być paragon na same usługi ? czy można tez w lecznicy cos zakupić?

Na leczenie, szczepienie, zakup leków, repelentów czy obroży na kleszcze - na paragonie jest "USŁ.LEKAR.WETERYNA.'
Jeśli chcesz kupić  karmę, transporter, akcesoria ;-: - wcześniej zapytaj, jaki będzie wydruk na paragonie
0 0

joan

#6181751 Napisano: 08.04.2016 14:42:54
Czy ktoś z Was kontaktował się z Albedo w sprawie Kamisa?

No bez jaj, żeby na 3 dni przed końcem konkursu nie można było wysłać zgłoszenia emotka
0 0

oryginalny80

#6181785 Napisano: 08.04.2016 15:48:35
Chyba jednak muszę sięgnąć głębiej do kieszeni, bo podobno średnia kasy na 18-te urodziny to jakieś 600 zł. Tak mówią ludzie którzy sami są wujkami, ciociami, oraz wszystko wiedzący internet. Muszę więc niestety działać zgodnie z przysłowiem: "Zastaw się, a postaw się " i dorzucić kilka stówek emotka
0 0

Gość: brudny

#6181790 Napisano: 08.04.2016 15:56:26
oryginalny80 napisał(a):

Chyba jednak muszę sięgnąć głębiej do kieszeni, bo podobno średnia kasy na 18-te urodziny to jakieś 600 zł. Tak mówią ludzie którzy sami są wujkami, ciociami, oraz wszystko wiedzący internet. Muszę więc niestety działać zgodnie z przysłowiem: "Zastaw się, a postaw się " i dorzucić kilka stówek emotka

jest taki zwyczaj, że rodzice chrzestni zrzucają się na prawko dla 18nastolatka, w zależności od miasta ceny mogą być rózne. Oczywiscie to prawko to symbolika, bo kasa i tak wedruje do młodego emotka
0 0

joan

#6181791 Napisano: 08.04.2016 15:57:13
oryginalny80 napisał(a):

I właśnie stąd się bierze ten nonsens sześciu stówek: nikt nie protestuje. Uważam, że to jest bolączka Polaków, owo "zastaw się, a postaw się". Mnie by było w d* ćma, co mówią ciotki czy sieć, każdy daje tyle, ile ma. A jeśli by kto mi robił wyrzuty (chociaż takich odważnych nie znam, hehe), przypomniałabym mu przypowieść o wdowim groszu emotka
0 0

cc_investigator

#6181793 Napisano: 08.04.2016 16:02:16
joan napisał(a):

No bez jaj, żeby na 3 dni przed końcem konkursu nie można było wysłać zgłoszenia emotka

Dalej nie działa? Ja właśnie zbieram się do wysłania, a w weekend firma nieczynna emotka I kto naprawi?
edit. Sprawdziłam, wysłało i podziękowało.
0 0

mia

#6181795 Napisano: 08.04.2016 16:03:49
oryginalny80 napisał(a):

Dobić Cię? Albo pocieszyć? emotka
W rodzinie mojego męża (dość majętnej), chrzestny standardowo z kieszeni na 18-tkę wyciąga 1000 zł; ewentualnie może jakiś upominek dorzucić jak chce - przydałoby się. emotka
I nikogo to nie interesuje, że my kurna, na debecie jedziemy... A potem teściowa z miną osoby, której synowa ma węża w kieszeni, daje moim dzieciom po 500 i mega. emotka Reasumując: my jesteśmy tysiaka do tyłu, potomstwo po pięćset do przodu, ja dodatkowo czuje się jakby mi w pysk ktoś dał, a jubilatka z lubością gładzi stos kopert... emotka
0 0

edzia21

#6181798 Napisano: 08.04.2016 16:05:33
cc_investigator napisał(a):

joan napisał(a):

Dalej nie działa? Ja właśnie zbieram się do wysłania, a w weekend firma nieczynna emotka I kto naprawi?

Pracują chyba do 18, więc można zgłaszać (jeśli ktoś potrzebuje) emotka
0 0

joan

#6181799 Napisano: 08.04.2016 16:07:03
cc_investigator napisał(a):

joan napisał(a):

Już działa, ale ładuje się dosyć długo, więc lepiej ślij jak najszybciej, bo kto wie, może się jeszcze wysypać.
0 0

oryginalny80

#6181800 Napisano: 08.04.2016 16:07:57
brudny napisał(a):

oryginalny80 napisał(a):

jest taki zwyczaj, że rodzice chrzestni zrzucają się na prawko dla 18nastolatka, w zależności od miasta ceny mogą być rózne. Oczywiscie to prawko to symbolika, bo kasa i tak wedruje do młodego emotka

Koszt kursu na prawo jazdy, to około 1200 zł, wiec dzieląc na pół wychodzi właśnie 600 zł. Teraz juz wiem czemu w rodzinie nikt nie chciał iść do bierzmowania☺Muszę zacząć odkładać kasę, bo mam jeszcze trójkę chrzesniaków
0 0

defed

#6181801 Napisano: 08.04.2016 16:08:13
oryginalny80 napisał(a):

emotka
W ubiegłym roku chrześnica męża dostała na 18-stkę 200pln i bombony.
W tym roku moja chrześnica dostanie na komunię sztabkę 2g AU i pralinki Lindor  emotka  - prezent o łącznej wartości ~400pln
(a od chrzestnego dostanie prezent za ok. 2 tysie i wcale nie jest mi głupio emotka  )
Nie stać nas na samodzielne prezenty typu laptopy, prawo jazdy, skutery czy nawet samochodyemotka
0 0

joan

#6181805 Napisano: 08.04.2016 16:13:53
oryginalny80 napisał(a):

(...) Muszę zacząć odkładać kasę, bo mam jeszcze trójkę chrzesniaków

Krejzol z Ciebie! emotka Ja mam chrześniaków zero i święty spokój. Każdemu z bliskich daję, ile mi się podoba.
Dziwne jest trochę to, że z okazji jubileuszu słowo podarować zamienia się w oczekiwać / żądać. Kiedy w społeczeństwie nastąpiła taka mutacja światopoglądowa? emotka

defed - bardzo fajny ten pomysł ze sztabką, ja bym se ją zostawiła na zawsze emotka Co do pralinek: jaki smak? Bo jadłam kokosowe i doprawdy ohydne są, lepiej ich nikomu nie dawać, wyrzucony pijondz emotka
0 0

defed

#6181809 Napisano: 08.04.2016 16:19:24
joan - pomysł ze sztabką zaczerpnięty z tego forum emotka
a smak pralinek klasyczny, w czerwonym opakowaniu - sama lubię emotka
0 0

joan

#6181810 Napisano: 08.04.2016 16:20:59
defed napisał(a):

joan - pomysł ze sztabką zaczerpnięty z tego forum emotka
a smak pralinek klasyczny, w czerwonym opakowaniu - sama lubię emotka

Uff, to dobrze, te czerwone są chyba najsmaczniejsze emotka
0 0

oryginalny80

#6181814 Napisano: 08.04.2016 16:28:36
Fajny pomysł z tą sztabką złota. Zobacze ile dali inni z rodziny, bo impreza juz dziś. Miałem jeszcze opcje zapasową, że nie będę zaklejał koperty, i jak będzie kiepski obiad a chrześnica rozmieszczona, to wyjmę połowę ☺ 
Ps. Smolar wysłuchał moich wcześniejszych narzekań, i uraczył piłką z loterii Warka w biedrze, choć zbytnio to mojego stanu konta nie podniosło, ale i tak dzięki Ci Smolarze☺
0 0

golocia

#6181829 Napisano: 08.04.2016 17:21:58
mia napisał(a):

oryginalny80 napisał(a):

W rodzinie mojego męża (dość majętnej), chrzestny standardowo z kieszeni na 18-tkę wyciąga 1000 zł; ewentualnie może jakiś upominek dorzucić jak chce - przydałoby się. emotka
I nikogo to nie interesuje, że my kurna, na debecie jedziemy... A potem teściowa z miną osoby, której synowa ma węża w kieszeni, daje moim dzieciom po 500 i mega. emotka Reasumując: my jesteśmy tysiaka do tyłu, potomstwo po pięćset do przodu, ja dodatkowo czuje się jakby mi w pysk ktoś dał, a jubilatka z lubością gładzi stos kopert... emotka

Też dobije, u mnie podobnie się daje-chrześni i dziadkowie po  ok 1000 zł,  rodzina raczej średniomajętna, ja już wszystkich trzech chrześniaków zaliczyłam, ostatni w ubiegłym roku na zakończenie cyklu wesel starszych chrześnic - wszystko w przeciągu pół roku! bolesnego dla kieszeni jak diabiemotka
0 0

edzia21

#6181834 Napisano: 08.04.2016 17:27:27
Nie wiem nad czym debatujecie, wszak to nie ma najmniejszego sensu! Każdy dostaje na 18-tkę to, na co stać rodzinę i bliskich. Powinien być wdzięczny nawet za najmniejszą drobnostkę. A jeżeli kogoś nie stać na złoto i dolary, to żadna hańba podarować jubilatowi ile można emotka  Trochę popsuje Wam 18-stkowe rozważania: ja na swój 18-sty jubileusz dostałam nowiutkiego Fiata Pandę (od Babci), a  np. od chrzestnej 2500 euro.  Cieszyłabym sie nawet ze 100 zł. 

I nie piszę tego, żeby się "chwalić", a przedstawić jedynie błędność tych rozważań. 
0 0

harnas

#6181843 Napisano: 08.04.2016 17:53:28
Dużo jeszcze osób czeka na karty Hebe z Zott w Biedronce?
0 0

olunka

#6181846 Napisano: 08.04.2016 18:01:11
golocia napisał(a):

mia napisał(a):

oryginalny80 napisał(a):

Też dobije, u mnie podobnie się daje-chrześni i dziadkowie po  ok 1000 zł,  rodzina raczej średniomajętna, ja już wszystkich trzech chrześniaków zaliczyłam, ostatni w ubiegłym roku na zakończenie cyklu wesel starszych chrześnic - wszystko w przeciągu pół roku! bolesnego dla kieszeni jak diabiemotka

a u mnie na 18 to daje sie ok 300 zł (od chrzestnych) + ew prezencik, loub prezent wartości 300 zł, i tyle:)
0 0