Konkursowiczki w ciąży

Gość: quaqua

#5626137 Napisano: 02.04.2013 20:41:09
prodiament napisał(a):

kalisto1986 - dużo tego, muszę zdecydować, co kupić już teraz, co można dopiero jakiś czas po porodzie, a co ewentualnie można pominąć żeby się nie zrujnować emotka

quaqua - chyba wybiorę św. Zofii na Żelaznej, ale myślę jeszcze nad Karową - rzeczywiście mają listę rzeczy, które trzeba mieć przy przyjęciu np. w św. Zofii - http://www.szpita.../przyjecie-do-porodu - ale zastanawiam się, po co od razu tyle ciuszków dla noworodka do szpitala emotka

No to chyba dobrego wyboru dokonałaś emotka Mówię o Karowej przynajmniej, bo stamtąd mam pozytywne doświadczenia i w sumie podczas pobytu tam nie spotkałam niezadowolonej kobitki. A tyle ciuszków to faktycznie dość dużo, ale może biorą pod uwagę, że maluszki czasem mocno ulewają? Dla pierwszej córki mąż faktycznie musiał mi dowozić ubranka, bo ulewała dużo. Przy drugiej zużyłam w szpitalu dwie zmiany ubranek.
0 0

agusia147

#5626144 Napisano: 02.04.2013 21:05:46
prodiament napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

prodiament tak patrze na tą listę i tych ubranek wcale nie ma tak dużo nawet i może braknąć emotka pamiętaj że taki noworodek jak się go przebiera uwielbia zsikać lub zrobić kupkę na nowe ubranko emotka

Ja się dopiero o tym będę miała okazję przekonać, bo nigdy nie miałam styczności z noworodkiem - no, poza młodszym bratem, jak miałam 3 lata, ale to się nie liczy, bo nic nie pamiętam emotka

Mi w Zofii się nie przydało aż tyle ubranek, przywiozłam czyste do domu. Bardziej mi schodziły koszule nocne, bo np, coś mi przemokło, albo młody zrobił niespodziankę w postaci siusiu podczas przewijania. Ale ja byłam lekko ponad dwie doby. Poza tym dzieci są przebierane po każdej kąpieli w nowe ciuszki. Pieluszki tetrowe są od zabezpieczania przed ulewaniem też. Ale Zofię polecam, opieka była na prawdę super i personel, na który można liczyć.
0 0

#5626312 Napisano: 03.04.2013 07:34:09
agusia147 napisał(a):

prodiament napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

prodiament tak patrze na tą listę i tych ubranek wcale nie ma tak dużo nawet i może braknąć emotka pamiętaj że taki noworodek jak się go przebiera uwielbia zsikać lub zrobić kupkę na nowe ubranko emotka

Ja się dopiero o tym będę miała okazję przekonać, bo nigdy nie miałam styczności z noworodkiem - no, poza młodszym bratem, jak miałam 3 lata, ale to się nie liczy, bo nic nie pamiętam emotka

Mi w Zofii się nie przydało aż tyle ubranek, przywiozłam czyste do domu. Bardziej mi schodziły koszule nocne, bo np, coś mi przemokło, albo młody zrobił niespodziankę w postaci siusiu podczas przewijania. Ale ja byłam lekko ponad dwie doby. Poza tym dzieci są przebierane po każdej kąpieli w nowe ciuszki. Pieluszki tetrowe są od zabezpieczania przed ulewaniem też. Ale Zofię polecam, opieka była na prawdę super i personel, na który można liczyć.

A propos kąpania to na Karowej kąpią dzieciątko tylko raz - 6h po porodzie. Na Bielanach też raz, ale w drugiej dobie dopiero.
0 0

#5626468 Napisano: 03.04.2013 11:36:11
Muszę się komuś wyżalić, bo nie daję rady już... U nas od poniedziałku masakra emotka Starszą córkę rozłożyło w poniedziałek z godziny na godzinę. Wczoraj wizyta i antybiotyk. Temperatura, wymioty, kaszel emotka A w domu noworodek. Jak na złość teściowa chora, moja mama i mąż nie mają szansy na wolne w pracy, a ja sama też chora emotka Staram się odseparować córcie, ale nie da się. Jak wytłumaczyć 2,5 rocznemu dziecku, że nie może wchodzić do siostry. Ja latam jak głupia, ale one potrzebują uwagi w tym samym czasie! A teraz na przykład obydwie śpią. Ehh... wszystko przez tą durną pogodę, zarazy szerzą się jak głupie. Mam nadzieję, że malutka nie złapie tego od nas, dzisiaj kończy dopiero 4 tygodnie. No to się wyżaliłam, idę prać i prasować.
0 0

Gość: katrin22

#5626485 Napisano: 03.04.2013 11:49:33
quaqua jak karmisz piersią, to jest szansa, że malutka nie załapie. Trzymam kciuki emotka
0 0

kalisto1986

#5626499 Napisano: 03.04.2013 12:12:50
quaqua czy mała będzie podchodziła do siostry, czy nie to wirusy i tak krążą po domu, więc nie ma to większej różnicy emotka
Tak jak pisała katrin, jeśli karmisz piersią to jest duża szansa, że malutka nie załapie choróbska emotka
Trzymam kciuki, żeby było dobrze emotka
0 0

Gość: prodiament

#5626527 Napisano: 03.04.2013 12:30:33
quaqua - zdrówka Wam życzę i aby Malutkiej nic nie złapało emotka
0 0

#5626541 Napisano: 03.04.2013 12:42:24
Kali czytałam o Twoim ginie i jestem w szoku, że nie zrobił Ci USG. Mój akurat na każdej wizycie mi robił, ale wiem, że są lekarze, którzy robią max 3 razy w ciągu ciąży, ale u Ciebie powinien teraz zrobić, zwłaszcza, że dziecko poprzecznie ułożone. Na kiedy masz termin?
0 0

Gość: rachel

#5626544 Napisano: 03.04.2013 12:45:22
dziewczyny szukam sukienki na roczek , polecicie jakas firme co ma fajne ciuszki i dobre jakościowo?? bo chyba zostaja mi zakupy przez neta
0 0

benasia

#5626565 Napisano: 03.04.2013 13:09:50
rachel ja mam synka więc nie pomogę, ale zalezy jaką mniej więcej szukasz - bo są niektóre naprawdę śliczne emotka

Co do ginekologa to ja w ciazy miałam dwóch -pierwszy starszy, wredny, nie chciał robić usg, nic nie mówił i sugerował że musze zapłacić to zrobi, a potem miałam młodego świetnego, jednego z najlepszych w regionie, bardzo miły, wszystko mówił i pokazywał, tłumaczył i usg było na każdej wizycie emotka
0 0

kalisto1986

#5626567 Napisano: 03.04.2013 13:10:26
katrin22 napisał(a):

Kali czytałam o Twoim ginie i jestem w szoku, że nie zrobił Ci USG. Mój akurat na każdej wizycie mi robił, ale wiem, że są lekarze, którzy robią max 3 razy w ciągu ciąży, ale u Ciebie powinien teraz zrobić, zwłaszcza, że dziecko poprzecznie ułożone. Na kiedy masz termin?

na 12 kwietnia emotka No odbiło mu,on nie robi na każdej wizycie, ale i tak teraz powinnam mieć robione emotka
Stwierdził,że w terminie porodu zrobimy ... wizyte mam 9.04

Też chciałabym znać przybliżoną wagę młodego, bo już na 3/4d mówili,że będzie duży i patrząc na brzuch jest mały byczek emotka
Dokładnie można go wyczuć, ma już taaaak mało miejsca.
Wrrr umieram dzisiaj na zgage, normalnie wszystko co wezmę to działa przez chwilę
0 0

#5626593 Napisano: 03.04.2013 13:28:34
benasia napisał(a):

rachel ja mam synka więc nie pomogę, ale zalezy jaką mniej więcej szukasz - bo są niektóre naprawdę śliczne emotka

Co do ginekologa to ja w ciazy miałam dwóch -pierwszy starszy, wredny, nie chciał robić usg, nic nie mówił i sugerował że musze zapłacić to zrobi, a potem miałam młodego świetnego, jednego z najlepszych w regionie, bardzo miły, wszystko mówił i pokazywał, tłumaczył i usg było na każdej wizycie emotka

no chciałabym coś co jeszcze potem wykorzystam...niekótre ceny porażające 150 zł za sukienkę...byłam wczoraj w smyku ale ta kolekcja jest bardzo cienka zarówno jakościowo jak i w wyborze:?
0 0

kalisto1986

#5626618 Napisano: 03.04.2013 13:55:03
rachel a w h&m i reserved patrzałaś ? Tam mają śliczne sukieneczki, a jakościowo ubrania są świetne ( tzn dziecięce emotka )
0 0

#5626635 Napisano: 03.04.2013 14:08:10
no właśnie w h&m byłam i nic ciekawego a w reserved na 86 też lipa:/ mam zarombisty dylemat z tym. znalazłam fajna sukienke w wojciuku ale kupiłabym ja pod warunkiem ze miałabym kod -20 zł na pierwsze zakupy, a te rozdaja w sklepach stacjonarnych - 60 km ode mnie:((
0 0

kalisto1986

#5626653 Napisano: 03.04.2013 14:19:53
rachel napisał(a):

no właśnie w h&m byłam i nic ciekawego a w reserved na 86 też lipa:/ mam zarombisty dylemat z tym. znalazłam fajna sukienke w wojciuku ale kupiłabym ja pod warunkiem ze miałabym kod -20 zł na pierwsze zakupy, a te rozdaja w sklepach stacjonarnych - 60 km ode mnie:((

a jaką chcesz tak mniej więcej ? typowo odświętną ? czy taką co jeszcze założysz
0 0

#5626664 Napisano: 03.04.2013 14:25:37
Kali musisz do 9 w takim razie wytrzymać. Lekarza masz bezstresowego. Ja strasznie panikowałam, że będą kazali mi rodzić sn i nawet dwa skierowania od lekarza wyciągnęłam na CC, choć On miał mi je robić, ale pewności na 100% nigdy nie ma, czy by Mu coś nie wypadło wtedy. Ja to panikara jestem...
0 0

benasia

#5626669 Napisano: 03.04.2013 14:28:11
ta jest sliczna
http://www.smyk.c...ubranka-dla-dzieci-p
z rabatem teraz wychodzi 26zl taniej.
0 0

benasia

#5626676 Napisano: 03.04.2013 14:31:58
w ogóle tu jest kilka co są fajne - moze nie wszystkie sa w stacjonarnym smyku, choć zalezy jaki mała nosi rozmiar
http://www.smyk.c...=92&resultsPP=60
0 0

emotka

#5626689 Napisano: 03.04.2013 14:37:35
Ja mam robione USG przy każdej wizycie co m-c. Na moim przykładzie widać, że to bardzo ważne, bo od początku ciąży wszystko było OK aż tu 27.03 okazało się, że mam skróconą szyjkę macicy i grozi mi przedwczesny poród. Do terminu zostało mi jeszcze 7 tygodni. Byliśmy w szoku słysząc to, bo wcześniej wszystko szło gładko. Jednak w ciąży to się wszystko zmienia z minuty na minutę! Święta przeleżałam w domu łykając tabletki rozkurczające. Dziś mam wizytę - dowiem się czy pomogły czy muszę iść do szpitala. Torbę do szpitala, na wszelki wypadek, spakowałam jeszcze 27.03 zaraz po wizycie.
Dobrze, że jak tylko pomyślnie skończył się pierwszy trymestr to zaczęliśmy powoli kupować wszystkie rzeczy. Dzięki temu wszystko jest już kupione albo zamówione i jedzie/płynie. W sobotę poskładamy mebelki, łóżeczko, przewijak i przygotujemy kącik w sypialni. Skoro mała spieszy się na sanki, to lepiej być przygotowanym... Poza tym byłoby mi przykro, gdybym teraz leżała uziemiona w łóżku a mąż wybierałby wszystko sam. A tak wszystko kupiliśmy wspólnie. Zostały tylko kosmetyki do pielęgnacji maluszka i laktator. To już sobie mężczyzna poradzi... I tak mam teraz stres, bo wiem jak ważny jest każdy dodatkowy dzień w brzuszku mamy, nie chciałabym jeszcze myśleć o tym, że niewiele mamy i nie jesteśmy gotowi na przyjęcie córeczki w domu. Nie zostawiajcie sobie zakupów na koniec... Ja do zeszłego tygodnia biegałam, zjeździłam pół Polski za wyprawką, czułam i nadal fizycznie czuję się dobrze i na siłach na wszystko, nie męczą mnie żadne opuchlizny i inne ciążowe dolegliwości... A tu taka bomba, bezwzględny nakaz leżenia z dnia na dzień...
0 0

#5626713 Napisano: 03.04.2013 14:54:42
Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia. Piersią karmię i dokarmiam mm, bo na domiar złego w zeszłym tygodniu dopadła mnie jakaś jelitówka i pomimo uzupełniania płynów wysuszyło mnie z mleka dość mocno emotka Ehh... No ale myślę, że cokolwiek z mojego mleka przeciwciał bierze nie? Wczoraj męża pytam: jak to jest z tymi przeciwciałami, liczy się ilość czy jakość, a on mi odpowiada: to chyba jest jak z plemnikami - im więcej tym lepiej, ale jeden wystarczy emotka Przynajmniej na chwilę humor mi poprawił.
0 0