WC - rozmowy o wszystkim

jokan

#6578964 Napisano: 10.03.2019 13:04:06
uzywacie multicookera? szukam opinii dla kogos, kto chce kupic i zwrocil sie do mnie z pytaniem, ale ja niestety nie moge polecic, bo nie uzywam. Oczywiscie budzet tez w miare ograniczony, z pewnoscia nie szuka takiego za 1500 czy drozej, ale cos z nizszej polki.
0 0

tomasz3

#6579019 Napisano: 10.03.2019 19:12:19
Witajcie pytanie wiem że są osoby które rejestrują się w różnych programach z ankietami, zapewne mają może nawet i kilkanaście stron gdzie się zapisały.Czy macie z tego stały dochód? czy można zarobić z tego 100-150 zł miesięcznie? Nie biorę pod uwagę tego że wiem ze często z polecania i zakładania z reflinka coś dają,interesuje mnie czy idzie tyle wyciągnąć w miarę regularnie bez spamowania linkami?
0 0

masza

#6579027 Napisano: 10.03.2019 19:54:44
as32572 napisał(a):

andziabid7 napisał(a):

margobb napisał(a):

jokan napisał(a):

andziabid7 napisał(a):

Rozliczalliscie pity przez portal podatkowy? Bo dziś znalazłam ten artykuł 

https://tvn24bis....-podatku,915835.html

ja czytalam na innym...ale pisza, ze nawet jak zlozylas, to mozesz zlozyc potem korekte, jesli faktycznie sie to nie wypelnilo...moze ktos to celowo tak przemyslal? w koncu zbieraja na 500+ od pierwszego dziecka emotka i inne obietnice

Ja potwierdzalam na tej stronie https://www.podatki.gov.pl/ - wczesniej sama sobie wypelnilam PIT, żeby zobaczyć czy kwota się zgadza. 

U mnie kwota się zgadza, ale pole 116 jest puste

Rozliczanie przez ta stronę jest wygodne, ale zdecydowanie trzeba sprawdzić co się wyliczyło - u mamy nie było wpisanej zaliczki na podatek od emerytury i wychodziło, że ma taka niedopłatę.

Sytuacja dotyczy podatników, którzy korzystają z ulgi na dzieci, a kwota przysługującego im odliczenia jest większa niż podatek, który został w ubiegłym roku zapłacony.
0 0

makra

#6579034 Napisano: 10.03.2019 20:35:35
hej emotka  jestem tutaj od dawna ale długo, wrecz bardzo dłigo nie pisałam i nie grałam. Teraz chciałabym znowu zaczac mam nadzieje ze się znów wciągne. Na razie udało mi sie wygrac z Tatą.. konkurs złote lata choc nie wiem co wygrał ? Może ktoś z was tez dostałm maila?? i książkę wiec bedzie prezent dla teściowej bo tematyka związana z Wielkiem Postem

malenka

#6580335 Napisano: 14.03.2019 08:25:17
Czy ktoś z forumowiczów podróżował może po Sri Lance? Szukam namiarów na solidnego i niedrogiego kierowcę/przewodnika oraz czyste noclegi w rozsądnej cenie. Każda wskazówka odnośnie podróżowania po Cejlonie będzie na wagę złota emotka
0 0

delvitto

#6580629 Napisano: 14.03.2019 19:45:42
doradźcie proszę!
idę w sobotę na ślub cywilny do bliskiej rodziny, impreza kameralna bez wesela, tylko bogatszy obiad w restauracji wynajętej na kilka godzin. Będzie jakieś 40 osób. Prezent to oczywiście będzie koperta, i tu do Was pytanie, ile do niej włożyć?
Nie jestem na czasie, od lat nie byłam na ślubie czy weselu.
0 0

joan

#6580633 Napisano: 14.03.2019 19:54:51
delvitto napisał(a):

doradźcie proszę!
idę w sobotę na ślub cywilny do bliskiej rodziny, impreza kameralna bez wesela, tylko bogatszy obiad w restauracji wynajętej na kilka godzin. Będzie jakieś 40 osób. Prezent to oczywiście będzie koperta, i tu do Was pytanie, ile do niej włożyć?

Daj tyle, ile TY uważasz za stosowne. Powinna to być kwota, która nie wywoła u Ciebie żadnych negatywnych myśli, której wręczenie sprawi Ci czystą radość. O to własnie chodzi przy dawaniu prezentów z dowolnej okazji emotka
2 delvitto, nkba 0

tadziuuu

#6580637 Napisano: 14.03.2019 20:05:44
delvitto napisał(a):

doradźcie proszę!

tak jak koleżanka powyżej napisała emotka  to co stosowne. ale też trzeba brać pod uwagę swoje możliwości emotka  ja tam zawsze sięstaram wrzucić tyle by się zwróciło przynajmniej młodym zaproszenie nas plus zawsze jakiś własnoręcznie wykonany drobiazg żeby była pamiątka +wino albo kwiaty emotka   
1 delvitto 0

joan

#6580640 Napisano: 14.03.2019 20:19:18
tadziuuu napisał(a):

tak jak koleżanka powyżej napisała emotka  to co stosowne. ale też trzeba brać pod uwagę swoje możliwości emotka  ja tam zawsze sięstaram wrzucić tyle by się zwróciło przynajmniej młodym zaproszenie nas plus zawsze jakiś własnoręcznie wykonany drobiazg żeby była pamiątka +wino albo kwiaty emotka   

Mnie akurat nie interesuje, ile kto zapłacił. Daję tyle, żebym się z tym dobrze czuła wobec siebie i wobec nowożeńców.
Prezentów rzeczowych niezamawianych nie daję, bom minimalistka i ostrożnie się obchodzę z rzeczami. Każdym przedmiotem, który ląduje u mnie w domu, muszę się zaopiekować. Znaleźć mu stałe miejsce pobytu, dbać o niego, doglądać, poświęcać czas. Dlatego mocno się zastanawiam, zanim komuś podaruję przedmiot.
Wino + kwiaty to najgorsze, co ktoś mógłby wręczyć mnie; warto się upewnić, że alkohol i rośliny, które zaraz zwiędną... to coś, co nowożeńców ucieszy. Przy braku pewności - zrezygnowałabym.
0 0

delvitto

#6580645 Napisano: 14.03.2019 20:26:27
joan napisał(a):

warto się upewnić, że alkohol i rośliny, które zaraz zwiędną... to coś, co nowożeńców ucieszy

oni zamiast kwiatów poprosili o kupony na gry lotto, więc tutaj jasna sprawa emotka  przynajmniej się pobawią przy sprawdzaniu cyferek...
Za kilka miesięcy będzie pewnie ślub kościelny, i historia się powtórzy... Chyba jest łatwiej, gdy pełna ceremonia odbywa się od razu, bez dzielenia na etapy? Koszta są podwójne i dla nich, i dla zaproszonych. 
1 joan 0

edzia21

#6580646 Napisano: 14.03.2019 20:28:27
delvitto napisał(a):

joan napisał(a):

warto się upewnić, że alkohol i rośliny, które zaraz zwiędną... to coś, co nowożeńców ucieszy

oni zamiast kwiatów poprosili o kupony na gry lotto, więc tutaj jasna sprawa emotka  przynajmniej się pobawią przy sprawdzaniu cyferek...
Za kilka miesięcy będzie pewnie ślub kościelny, i historia się powtórzy... Chyba jest łatwiej, gdy pełna ceremonia odbywa się od razu, bez dzielenia na etapy? Koszta są podwójne i dla nich, i dla zaproszonych. 

Być może po prostu nie planują żadnego kościelnego? emotka  Właśnie taki trend panuje wśród moich znajomych.

delvitto

#6580647 Napisano: 14.03.2019 20:30:12
edzia21 napisał(a):

delvitto napisał(a):

joan napisał(a):

Być może po prostu nie planują żadnego kościelnego? emotka

będzie, ale jak się dzidziuś urodzi emotka
i jak się skończy żałoba u części rodziny...

dwaburekoty

#6580652 Napisano: 14.03.2019 20:43:42
delvitto napisał(a):

edzia21 napisał(a):

delvitto napisał(a):

joan napisał(a):

Być może po prostu nie planują żadnego kościelnego? emotka

będzie, ale jak się dzidziuś urodzi emotka
i jak się skończy żałoba u części rodziny...

wśród naszych kopert najczęściej powtarzająca się sumą było 400pln. ale absolutnie nie obrazalismy się gdy ktoś dał mniej.
0 0

delvitto

#6580657 Napisano: 14.03.2019 20:54:32
dwaburekoty napisał(a):

400pln

od osoby, czy od pary?
0 0

aneczka155-93

#6580658 Napisano: 14.03.2019 21:00:07
delvitto napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

400pln

od osoby, czy od pary?

W moich stronach od pary najczęściej tyle się daje emotka   
0 0

taalvikki

#6580664 Napisano: 14.03.2019 21:09:01
delvitto napisał(a):

doradźcie proszę!

a znasz tych ludzi? bo myślę, że jeżeli ich znasz, to łatwo wyczujesz, czy idzie im o kasę, czy o coś innego. patrząc na ilość gości, to raczej nie wygląda, by był to typ pary chciwej i na pokaz. może więc... zamiast koperty z pieniądzem dać coś ciekawszego (wcale nie znaczy droższego). co Oni lubią? muzykę, książki, podróże? cokolwiek? czy naprawdę tylko pieniądz?  emotka

co to się porobiło z tymi kopertami... ludzie naprawdę przestają się znać, a niby chadzają do bliskiej rodziny... ech.
0 0

delvitto

#6580669 Napisano: 14.03.2019 21:15:51
taalvikki napisał(a):

a znasz tych ludzi?

to bliska rodzina, znam:) sami poprosili o pieniążki, to im najbardziej potrzebne, bo się budują.
0 0

donia7

#6580670 Napisano: 14.03.2019 21:17:29
delvitto napisał(a):

doradźcie proszę!

400-500 zł emotka
1 pikawka 0

donia7

#6580846 Napisano: 15.03.2019 13:31:27
bruce napisał(a):

No i znowu padł milion w Milionerach...  emotka emotka emotka

proste pytanie było emotka  
1 brucee 0

magie1982

#6581091 Napisano: 16.03.2019 12:04:49
Czy jest tu ktoś z Łodzi i wie może, czy jest jeszcze jakiś czynny escape room?
0 0