WC - rozmowy o wszystkim

tormenta77

#6734615 Napisano: 08.10.2020 13:14:25
U nas na oficjalnych stronach twierdzą, że można w reklamówkach:
Zbieram w domu odpady do worka. Czy mogę tak robić?Szkło, Papier -  NIE. Odpady powinny zostać wyrzucone luzem do odpowiedniego pojemnika a sam worek do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne.
Bio, resztkowe, tworzywa sztuczne  -  TAK. Zakład Utylizacyjny tą grupę odpadów poddaje dalszej obróbce dlatego w procesie technologicznym przechodzą przez rozrywarkę do worków. W związku z tym można zbierać w domu odpady w workach, które należy wyrzucić do odpowiedniego pojemnika na odpady.

Było kilka razy wyjaśniane w różnych miejscach, że bio można w zwykłych workach na śmieci.
0 0

zielonaszpilka

#6734621 Napisano: 08.10.2020 13:35:01
FBbeata7 napisał(a):

U nas właśnie pojawiły się pojemniki na odpady zielone- oczywiście ludziska wrzucają obierki w reklamówkach, do tego stada muszek owocówek te kubły oblegają.Wywozić pewnie będą  raz w tygodniu...A po makulaturę to 2 razy w tygodniu przyjeżdżają.Masakra.

U nas bioodpady zabieraja wtedy,kiedy śmieci zmieszane:/ najpierw wywalają śmieci bio, a zaraz za nimi lądują wszystkie inne śmieci z pozostałych kontenerów. I tyle w zakresie segregacji. A z tych bio pojemników tylko śmierdzi niemiłosiernie i latają tam stada much:/
0 0

rare85

#6735025 Napisano: 09.10.2020 20:12:20
Chciałam poznać Wasze zdanie na temat suplementacji witaminy D - dość popularny ostatnio temat w mediach emotka Suplementujecie? Jeśli tak to jaką i w jakich dawkach? I co o tym sądzicie w kontekście koronawirusa?
0 0

Claudia77

#6735031 Napisano: 09.10.2020 20:31:11
rare85 napisał(a):

Chciałam poznać Wasze zdanie na temat suplementacji witaminy D - dość popularny ostatnio temat w mediach emotka Suplementujecie? Jeśli tak to jaką i w jakich dawkach? I co o tym sądzicie w kontekście koronawirusa?

od lat siebie i dzieci za radą doktora...
0 0

alan84

#6735036 Napisano: 09.10.2020 21:01:20
Claudia77 napisał(a):

rare85 napisał(a):

ale nie marnujcie kasy na te kapsułki z Wit D. Kupcie w kroplach, dużo większe dawki za dużo mniej PLN.
0 0

agusiac87

#6735040 Napisano: 09.10.2020 21:34:50
rare85 napisał(a):

może to pomoże w 1 pytaniu

https://pantabletka.pl/witamina-d-dawka/

na 2 pytanie myślę, że skoro nie ma żadnych badań naukowych w tym temacie to każda wypowiedź stanowi dla mnie "na dwoje babka wróżyła..."
1 nkba 0

rare85

#6735084 Napisano: 10.10.2020 09:37:05
alan84 napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

rare85 napisał(a):

ale nie marnujcie kasy na te kapsułki z Wit D. Kupcie w kroplach, dużo większe dawki za dużo mniej PLN.

Jaką polecasz? Jaka dawka? 
0 0

rare85

#6735085 Napisano: 10.10.2020 09:38:35
agusiac87 napisał(a):

rare85 napisał(a):

może to pomoże w 1 pytaniu

https://pantabletka.pl/witamina-d-dawka/

na 2 pytanie myślę, że skoro nie ma żadnych badań naukowych w tym temacie to każda wypowiedź stanowi dla mnie "na dwoje babka wróżyła..."

Tak, stronę Pana Tabletki znam doskonale  emotka  Choć też ostatnio na fejsie pisał że artykuł jest do zaktualizowania. 
1 agusiac87 0

pikawka

#6736205 Napisano: 14.10.2020 12:54:24
Konkurs milka abc, smartwatch huawei.
Czy ktoś z Was orientuje się, który to będzie kolor. Kurde na zdjęciu jest szary, w regulaminie jest tylko model. A tych kolorów jest kilka. Czy to będzie ten dokładnie z plakatu?  emotka emotka
0 0

nataszka

#6736211 Napisano: 14.10.2020 13:07:29
sssylwiaaa napisał(a):

Hej!
Czasami szukacie czegoś na prezent dla młodszej młodzieży.
Spójrzcie na to: https://tiny.pl/7ls3p  emotka emotka

Ktoś ma tą lampę i może polecić?  emotka
0 0

beata28

#6736328 Napisano: 14.10.2020 19:33:15
Czy jest tu ktoś kto posada ksiażkę telefoniczną z woj.łodzkiego dokładnie gmina Pajęczno ?
Szukam numeru do osoby prywatnej po jej danych i adresie zamieszkania. Może jest ktoś, kto jest w stanie mi pomóc. Proszę o PW.
0 0

delvitto

#6736335 Napisano: 14.10.2020 19:52:03
chcę się zwrócić do posiadaczy pralko-suszarek, czy takie urządzenie jest naprawdę przydatne, czy to tylko fanaberia? Zepsuła mi się pralka, szukam nowej, lecz najważniejsze jest to, by była jak najpłytsza, bo łazienka to dziupla malutka. Te ładowane od góry odpadają, takie mi strasznie "nie leżą". No ale sobie pooglądałam,  i zobaczyłam właśnie pralko-suszarki, o głębokości 45 cm ( LG albo Candy), no i zaczęłam się wahać...  Na pewno lepsze byłyby 2 urządzenia niż 2 w 1, ale na to nie mam miejsca, szafka też musi gdzieś wisieć emotka  Kiedyś też wzbraniałam się przed zmywarką, mówiłam że to zbędny luksus, no i minęło 4 lata odkąd posiadam, i już sobie nie wyobrażam bez niej kuchni emotka  Powiedzcie proszę, kto może, jak w praktyce takie coś funkcjonuje.
0 0

pikawka

#6736345 Napisano: 14.10.2020 20:07:59
delvitto napisał(a):

chcę się zwrócić do posiadaczy pralko-suszarek, czy takie urządzenie jest naprawdę przydatne, czy to tylko fanaberia? Zepsuła mi się pralka, szukam nowej, lecz najważniejsze jest to, by była jak najpłytsza, bo łazienka to dziupla malutka. Te ładowane od góry odpadają, takie mi strasznie "nie leżą". No ale sobie pooglądałam,  i zobaczyłam właśnie pralko-suszarki, o głębokości 45 cm ( LG albo Candy), no i zaczęłam się wahać...  Na pewno lepsze byłyby 2 urządzenia niż 2 w 1, ale na to nie mam miejsca, szafka też musi gdzieś wisieć emotka  Kiedyś też wzbraniałam się przed zmywarką, mówiłam że to zbędny luksus, no i minęło 4 lata odkąd posiadam, i już sobie nie wyobrażam bez niej kuchni emotka  Powiedzcie proszę, kto może, jak w praktyce takie coś funkcjonuje.

Kupiłam sobie suszarkę miesiąc temu i jestem zachwycona. Mam electrolux. 
Mam duży ogród i latem schnie raz dwa ale zima przytłaczało mnie to pranie schnące w łazience. Czasem miałam tego tyle, że nie było już gdzie powiesić bo a to mąż robocze przyniósł a to pościele. Teraz wrzucam do suszarki i po godzinie gorące wyciągam. Cześć rzeczy nie muszę prasowac emotka  A bylam wręcz uzależniona od żelazka  emotka   nie wiem jak to jest z pralko suszarka ale myslę, że też będziesz zadowolona.
1 delvitto 0

zielonaszpilka

#6736348 Napisano: 14.10.2020 20:24:08
delvitto napisał(a):

Pralko suszarki to niestety nie jest najlepsza opcja, jak większość sprzętów 2w1. Suszarka osobno to rewelacyjny sprzęt, ale pralko suszarki bym nie kupiła.

ameryka

#6736366 Napisano: 14.10.2020 21:23:19
Może jakiś ranking sklepów które mają dobre opisy na paragonach
Moje wnioski:
- Carrefour - połowa
- Auchan - połowa
- Kaufland - połowa
- Tesco - dobrze, choć z wyjątkami
- Dino - słabo
- Biedronka - ok
- Makro - ok
- Lidl - średnio
- Lewiatany, Groszki, EuroSklep i inne małe - w zależności od sklepu
0 0

aniolka2310

#6736371 Napisano: 14.10.2020 21:46:54
ameryka napisał(a):

Moje wnioski:
- Carrefour - połowa
- Auchan - połowa
- Kaufland - połowa
- Dino - słabo
- Biedronka - ok
- Makro - ok
- Lidl - średnio

Moje paragony z Auchan są chyba w tej drugiej połowie emotka  Lubella ma opis: nitka cięta, zaś Łowicz: dżem trusk.  emotka
1 ameryka 0

moskala22

#6736406 Napisano: 15.10.2020 07:21:01
ameryka napisał(a):

Moje wnioski:
- Carrefour - połowa
- Auchan - połowa
- Kaufland - połowa
- Dino - słabo
- Biedronka - ok
- Makro - ok
- Lidl - średnio

U mnie Biedronka średnio - zależy od produktu 
0 0

stalowiak1979

#6736407 Napisano: 15.10.2020 07:41:58
Konkurs E w Lidlu czy długo czekaliscie na sms zwrotny potwierdzający przyjęcie zgłoszenia bo wysłałem dzisiaj i nie dostałem.
0 0

stalowiak1979

#6736413 Napisano: 15.10.2020 08:01:32
Czy ten konkurs trwa jeszcze dzisiaj bo wysyłam smsa i nie ściaga mi kasy z konta i nie przychodzi potwierdzenie?!?!?!?!
0 0

stalowiak1979

#6736651 Napisano: 15.10.2020 16:26:59
Witam, pomóźcie co z tym konkursem E bo próbuję wysłać sms i nie udaje się i nie ściaga mi kasy z konta
0 0