WC - rozmowy o wszystkim

rare85

#6756889 Napisano: 07.01.2021 23:53:45
1mariusz napisał(a):

patyk napisał(a):

margobb napisał(a):

Jaki model gofrownicy polecacie ? 

Weszlam na forum by zadać dokładnie takie samo pytanie emotka
Szok emotka
U mnie córka naciska na domowe gofry i muszę się zmierzyć z tym zadaniem a nigdy gofrownicy nie używałam 

A jak już model jest wybrany,to może ktoś wrzuci SPRAWDZONY-pyszny przepis na gofry??? emotka

3 szklanki mąki
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru (lub ciut mniej w zależności jak kto lubi słodkie emotka )
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej (może być wysokozmineralizowana, ale warunek konieczny!!)
1/2 szklanka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białko ubić z solą. Żółtka zmiksować z cukrem, jak na kogel-mogel. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Miksować dodając wodę i olej. Następnie ubite białka dodać do tej masy, ale już nie miksować ale delikatnie mieszając. Najlepiej pianę z białek dodawać stopniowo. Dzięki wodzie mineralnej i ubitym białkom na końcu, ciasto jest mega puszyste. Super wyrasta i jest chrupiące. Zawsze kiedy robię znikają zanim ktokolwiek zdąży zapytać "a z czym są?" albo "czy jest bita śmietana?" emotka
Nie pamiętam ile sztuk wychodzi, ale sporo, chyba około 20. Na bank 4-5 osób się naje emotka
Smacznego! emotka

1mariusz

#6756891 Napisano: 08.01.2021 00:30:43
jokan napisał(a):

1mariusz napisał(a):

patyk napisał(a):

margobb napisał(a):

Szok emotka
U mnie córka naciska na domowe gofry i muszę się zmierzyć z tym zadaniem a nigdy gofrownicy nie używałam 

A jak już model jest wybrany,to może ktoś wrzuci SPRAWDZONY-pyszny przepis na gofry??? emotka

szukaj przepisu Gofry jak z budki (generalnie na końcu ubija się białka i dodaje do całości), gofry są fajne i chrupiące

Dzięki,rzucę okiem!
0 0

1mariusz

#6756893 Napisano: 08.01.2021 00:37:00
rare85 napisał(a):

1mariusz napisał(a):

patyk napisał(a):

margobb napisał(a):

Szok emotka

3 szklanki mąki
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej (może być wysokozmineralizowana, ale warunek konieczny!!)
1/2 szklanka oleju

Białko ubić z solą. Żółtka zmiksować z cukrem, jak na kogel-mogel. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Miksować dodając wodę i olej. Następnie ubite białka dodać do tej masy, ale już nie miksować ale delikatnie mieszając. Najlepiej pianę z białek dodawać stopniowo. Dzięki wodzie mineralnej i ubitym białkom na końcu, ciasto jest mega puszyste. Super wyrasta i jest chrupiące. Zawsze kiedy robię znikają zanim ktokolwiek zdąży zapytać "a z czym są?" albo "czy jest bita śmietana?" emotka
Nie pamiętam ile sztuk wychodzi, ale sporo, chyba około 20. Na bank 4-5 osób się naje emotka
Smacznego! emotka

Dziękuję! W sobotę będę działaćemotka
1 rare85 0

bubba

#6756899 Napisano: 08.01.2021 06:45:04
rare85 napisał(a):

1mariusz napisał(a):

patyk napisał(a):

margobb napisał(a):

Szok emotka

3 szklanki mąki
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka oleju

Smacznego! emotka

Tak, to jest najlepszy przepis a mam wiele sprawdzonych. W duecie z gofrownicą dezal wychodzą cuda ????
1 rare85 0

margobb

#6756900 Napisano: 08.01.2021 07:32:18
Dziękuję wszystkim emotka  dzisiaj zamówię.
0 0

margobb

#6756901 Napisano: 08.01.2021 07:45:15
patyk napisał(a):

margobb napisał(a):

Szok emotka

Ja korzystam z jakiejs słabej i kilka razy w tyg robimy, także pora przerzucić się na coś lepszego. 

Wybrałam model Dezal 301.5 - ze względu na wielkość kratek. 
1 jokan 0

olunka

#6756905 Napisano: 08.01.2021 09:21:37
a ja się zastanawiam nad szatkownicą elektryczna, czy może ktos ma i może cos polecić?
0 0

ziolko

#6757640 Napisano: 12.01.2021 09:08:39
ORANGE ma awarię systemu i nie można sprawdzić środków na koncie a po zalogowaniu na konto również nie można niczego zrobić, bo wyskakuje błąd 404.
Jeśli ktoś  chce doładować konto, to mogą być opóźnienia z dodaniem kwoty do konta.
Wiem to z infolinii, bo dzwoniłam przed chwilą.
Pracują nad usunięciem awarii, ale to może potrwać kilka godzin.

bezaczek7

#6757952 Napisano: 12.01.2021 21:17:05
Wypadaja mi wlosy od paru tygodni. Czas dzialac. Kupilam serum Radical i szampon Dermena, do lykania Maxi krzem. Dopiero zaczynam. Macie jakies prywatne doswiadczenia, poza badaniami, na co zwrocic uwage, co warto jesc, jakies smarowidla czy cos? Tak na wzmocnienie. Na stres nie mam na teraz wplywu. Jest jak jest. Konkursy nie pomagaja emotka   w internecie rozne rzeczy wypisuja i wiem, ze na kazdego dziala co innego. Szukam punktu zaczepienia.
0 0

Gość: kermit

#6757956 Napisano: 12.01.2021 21:23:42
bezaczek7 napisał(a):

Wypadaja mi wlosy od paru tygodni. Czas dzialac. Kupilam serum Radical i szampon Dermena, do lykania Maxi krzem. Dopiero zaczynam. Macie jakies prywatne doswiadczenia, poza badaniami, na co zwrocic uwage, co warto jesc, jakies smarowidla czy cos? Tak na wzmocnienie. Na stres nie mam na teraz wplywu. Jest jak jest. Konkursy nie pomagaja emotka   w internecie rozne rzeczy wypisuja i wiem, ze na kazdego dziala co innego. Szukam punktu zaczepienia.

Tak z ciekawości. Przechodziłaś Covid?
0 0

kiedystobylo

#6757957 Napisano: 12.01.2021 21:24:39
bezaczek7 napisał(a):

Wypadaja mi wlosy od paru tygodni. Czas dzialac. Kupilam serum Radical i szampon Dermena, do lykania Maxi krzem. Dopiero zaczynam. Macie jakies prywatne doswiadczenia, poza badaniami, na co zwrocic uwage, co warto jesc, jakies smarowidla czy cos? Tak na wzmocnienie. Na stres nie mam na teraz wplywu. Jest jak jest. Konkursy nie pomagaja  emotka   w internecie rozne rzeczy wypisuja i wiem, ze na kazdego dziala co innego. Szukam punktu zaczepienia.

Dużo przeszłam z moimi włosami, a bardzo lubię o nie dbać. Jak miałam problemy z wypadaniem to przede wszystkim dbałam o nie od środka. Co nie zmienia faktu, że dobry szampon to podstawa. Dermena jest ok - możesz szampon pienić przed nałożeniem, będzie delikatniejszy i tym samym mniej agresywny dla skóry głowy. Dobrze pić kleik z siemienia lnianego, albo sobie mielić i dodawać do owsianki, na chleb, jakkolwiek emotka . Bardzo pomaga na wypadanie. Dobry jest też olejek rycynowy nakładany na skórę głowy, tylko najlepiej go połączyć z innym olejkiem (np. zwykłym kokosowym). Koniecznie po myciu i potem umyć jeszcze raz (ze 2 godziny potrzymać). Można pić pokrzywę i skrzyp. Powodzenia emotka . Wybrać jedną, dwie metody i być konsekwentną a na pewno będą efekty. Serum Radical jest fajne. 
1 bezaczek7 0

xoxox

#6757963 Napisano: 12.01.2021 21:51:24
bezaczek7 napisał(a):

Wypadaja mi wlosy od paru tygodni. Czas dzialac. Kupilam serum Radical i szampon Dermena, do lykania Maxi krzem. Dopiero zaczynam. Macie jakies prywatne doswiadczenia, poza badaniami, na co zwrocic uwage, co warto jesc, jakies smarowidla czy cos? Tak na wzmocnienie. Na stres nie mam na teraz wplywu. Jest jak jest. Konkursy nie pomagaja  emotka   w internecie rozne rzeczy wypisuja i wiem, ze na kazdego dziala co innego. Szukam punktu zaczepienia.

Od siebie polecam Kerabione (tańsze) lub Radical (droższe). Tylko co ja się skrzypów/pokrzyw/witaminek najadłam/napiłam to głowa mała, a tutaj są aminokwasy i po tym widzę różnicę.
Do tego na pewno coś do wcierania w skórę głowy, ale to już kwestia indywidualna co komu podpasuje, ale na pewno nie zaszkodzi kozieradka (łyżeczka zmielonej kozieradki zalana ok. 1/2 szklanki gorącej wody), odstawić do wystygnięcia, płyn przelać do buteleczki z atomizerem a ziele wykorzystać jako maskę, trzymać w lodówce emotka
I jeszcze kanał wwwlosy na youtube! kopalnia wiedzy!!!

bezaczek7

#6757967 Napisano: 12.01.2021 22:10:01
kermit napisał(a):

Ciezko powiedziec. Bylam mocniej przeziebiona, ale testu wtedy nie mialam. Takze nie wiem.
Mam wrazenie, ze skora glowy jakas bardziej wrazliwa, mocniej doskwiera pociagniecie za wlosy, jakos bardziej dziubie, nie wiem? Albo juz jestem przewrazliwiona.
0 0

ziolko

#6757979 Napisano: 12.01.2021 23:31:53
bezaczek7 robiłaś ostatnio wyniki krwi? Typu morfologia, żelazo, ferrytyna, hormony tarczycy?
Pytam o to, bo poziom żelaza i tarczyca mają wpływ na włosy.
1 bezaczek7 0

bianka33

#6757983 Napisano: 12.01.2021 23:50:05
Ja polecam na włosy mech irlandzki np. taki pod linkiem. Zostawiam go namoczonego na noc w wodzie, rano wypłukuję dokładnie z piasku i miksuję z odrobiną wody. Powstaje z tego gęsta papka, przechowuję ją w słoiku w lodówce i robię z tego koktajle. Dodaję do nich tez siarkę organiczną, olej z wiesiołka i pokrzywę. Ale taką w całości, świeżą, a nie żadne herbatki czy tabletki. Poza sezonem hoduję w doniczce. Nasiona są na allegro. 
1 bezaczek7 0

Gość: kermit

#6757989 Napisano: 13.01.2021 01:05:30
bezaczek7 napisał(a):

kermit napisał(a):

Ciezko powiedziec. Bylam mocniej przeziebiona, ale testu wtedy nie mialam. Takze nie wiem.
Mam wrazenie, ze skora glowy jakas bardziej wrazliwa, mocniej doskwiera pociagniecie za wlosy, jakos bardziej dziubie, nie wiem? Albo juz jestem przewrazliwiona.

Pytam, bo podobno część osób po covidzie skarży się na wypadanie włosów. Ale w takim razie to nie to. Bo w tamtym przypadku ma to związek m.in. ze stresem, przyjmowanymi lekami, wysoką gorączką itd. Może warto skonsultować się z trychologiem?
1 bezaczek7 0

Claudia77

#6757994 Napisano: 13.01.2021 06:27:42
kermit napisał(a):

bezaczek7 napisał(a):

kermit napisał(a):

Pytam, bo podobno część osób po covidzie skarży się na wypadanie włosów. Ale w takim razie to nie to. Bo w tamtym przypadku ma to związek m.in. ze stresem, przyjmowanymi lekami, wysoką gorączką itd. Może warto skonsultować się z trychologiem?

zrób komplet badań, przyczyny mogą być tak różne...mi włosy wypadały przy boreliozie, mojej siostrze przy hashimoto, mojemu synowi przy hormonach, a mojej cioci przy glejaku ( też była u trychologa, a onkolog powiedział, że to jeden z objawów), za to kuzynce właśnie po covidzie - nie ma gdybania, musisz iść do lekarza, a dorażnie mogę polecić szapmon i odżywkę dermena, a na receptę syn dostał od dermatologa szampon stieprox...
1 bezaczek7 0

bezaczek7

#6758069 Napisano: 13.01.2021 11:14:34
melancholia napisał(a):

Ja polecam na włosy mech irlandzki np. taki pod linkiem. Zostawiam go namoczonego na noc w wodzie, rano wypłukuję dokładnie z piasku i miksuję z odrobiną wody. Powstaje z tego gęsta papka, przechowuję ją w słoiku w lodówce i robię z tego koktajle. Dodaję do nich tez siarkę organiczną, olej z wiesiołka i pokrzywę. Ale taką w całości, świeżą, a nie żadne herbatki czy tabletki. Poza sezonem hoduję w doniczce. Nasiona są na allegro. 

Koktajl do jedzenia, czy wcierania we wlosy? emotka emotka
1 bethan 0

glena

#6758084 Napisano: 13.01.2021 12:06:07
bezaczek7 napisał(a):

Ja polecam od zewnątrz to https://nowakosme...%2C-wiecej-wlosow/37
a od wewnątrz to https://sklepanwe...-your-hair-suplement
to są strony producentów, ale np. na allegro kupisz taniej
Jak chodzi o stres, to możesz zastanowić się nad ashwagandą https://pantablet...wagandha-jak-dziala/
Oczywiście to sprawdziło się u mnie, a u Ciebie nie musi.
No i wiadomo - zawsze dobrze się zbadać nawet jak nam się zdaje, że znamy przyczynę danego stanu rzeczy. 

sks900

#6758132 Napisano: 13.01.2021 14:00:16
"Gratulacje, zostałeś wybrany do darowizny w wysokości 5 milionów dolarów przez Charlesa Jacksona, skontaktuj się z nim za pomocą poniższego e-maila, aby uzyskać więcej informacji."

emotka