WC - rozmowy o wszystkim

ace

#6844196 Napisano: 13.02.2022 17:06:23
Moze ktos z Was zna jakas fajna (najlepiej darmowa, ale niekoniecznie) aplikacje/kurs/ksoazke do nauki niemieckiego i hiszpanskiego. Niemieckiego uczylam sie 8 lat (i calkiem niezle go znalam), ale potem nie maialam z nim kontaktu pewnie z 15 lat wiec juz nic nie pamietam emotka Hiszpanskiego uczylam sie tylko rok i tez z 5 lat temu.
0 0

magdalena-chili

#6844199 Napisano: 13.02.2022 17:17:20
ace napisał(a):

Moze ktos z Was zna jakas fajna (najlepiej darmowa, ale niekoniecznie) aplikacje/kurs/ksoazke do nauki niemieckiego i hiszpanskiego. Niemieckiego uczylam sie 8 lat (i calkiem niezle go znalam), ale potem nie maialam z nim kontaktu pewnie z 15 lat wiec juz nic nie pamietam emotka Hiszpanskiego uczylam sie tylko rok i tez z 5 lat temu.

Może YouTube? Jest teraz wielu youtuberow z różną tematyką,  dla dzieci czy doroslych.... albo filmy w oryginale, zwłaszcza z niemieckim, bo dość długo się uczyłaś. 
0 0

toka

#6844216 Napisano: 13.02.2022 18:21:00
Nie wiecie czy można zadzwonić do lekarza po e-poradę z bólem gardła zeby wylądować na zwolnieniu a nie na tescie covid ?
0 0

magdalena-chili

#6844221 Napisano: 13.02.2022 18:48:11
toka napisał(a):

Nie wiecie czy można zadzwonić do lekarza po e-poradę z bólem gardła zeby wylądować na zwolnieniu a nie na tescie covid ?

Pewnie jak z kurierami, zależy na jakiego człowieka trafisz, ja obserwowalam ze każdy lekarz ma inne zdanie/ podejście. 

koniczynka123

#6844225 Napisano: 13.02.2022 18:54:02
toka napisał(a):

Jeszcze nie miałam nigdy robionego testu na covid (ani nikt z domowników) od początku pandemii a u lekarza(internisty, chirurga, laryngologa i kardiolog) ja sama już byłam z 8 razy z różnymi problemami. Moja córka wylądowała w szpitalu z hipercoś tam i też nie miała robionych testów. Pewnie to zależy od przychodni, szpitala. Wg mnie to więcej propagandy niż prawdy o tym testowaniu
1 toka 0

bianka33

#6844228 Napisano: 13.02.2022 19:47:39
toka napisał(a):

Ja dostałam zwolnienie przez Telemedi, konsultacja online. 
0 0

elektro

#6844229 Napisano: 13.02.2022 19:53:00
Można uzyskać na teleporadzje e-zwolnienie 
0 0

toka

#6844230 Napisano: 13.02.2022 20:04:11
elektro napisał(a):

Tylko zastanawiam się czy jak zadzwonię na tą teleporade to automatycznie nie skierują mnie na test. Zwłaszcza ze problem jest tylko z gardłem 😔
0 0

agnesse

#6844239 Napisano: 13.02.2022 20:34:27
toka napisał(a):

elektro napisał(a):

Tylko zastanawiam się czy jak zadzwonię na tą teleporade to automatycznie nie skierują mnie na test. Zwłaszcza ze problem jest tylko z gardłem 😔

Rozumiem Twoje obawy. Moja koleżanka niedawno miała zapalenie zatok, wiedziała dokładnie co jej dolega, chciała dostać tylko lek, a lekarz i tak skierował ją na test. Co gorsza, automatycznie wylądowała na kwarantannie, o czym lekarz jej nawet nie powiedział, bo jak stwierdził później, „przecież to oczywiste.” emotka  Ona akurat o tym nie wiedziała. emotka
1 toka 0

koniczynka123

#6844242 Napisano: 13.02.2022 20:57:35
toka napisał(a):

elektro napisał(a):

Ale przy rejestracji do lekarza nie musisz mówić w jakiej sprawie dzwonisz tylko, że chcesz teleporadę z lekarzem pierwszego kontaktu. U mnie w rejestracji o to nie wypytują, a jeśli już to zawsze możesz powiedzieć że masz problemy np z nerkami emotka
1 toka 0

nitka310

#6844243 Napisano: 13.02.2022 21:00:44
toka napisał(a):

Tak jak już ktoś napisał, zależy od lekarza. Powiem tak, ja, mój syn i brat mieliśmy taki bol gardła że trudno było nam przelykac nawet ślinę, na szczęście dostaliśmy skierowania na test - wszyscy wynik pozytywny (2 dni temu, skończyłam izolacje)  brat jeszcze tego samego dnia co skierowanie na test dostał gorączki i kaszel, syn trochę kaszlał, ja miałam wszystkie objawy jakie są tylko możliwe ale na szczęście nie jednocześnie ale jakby to powiedzieć rzutowo.
0 0

ace

#6844256 Napisano: 13.02.2022 22:43:32
magdalena-chili napisał(a):

ace napisał(a):

Może YouTube? Jest teraz wielu youtuberow z różną tematyką,  dla dzieci czy doroslych.... albo filmy w oryginale, zwłaszcza z niemieckim, bo dość długo się uczyłaś. 

Dzieki rozejrze sie na YT. Obecnie slucham podcastow, ale wlasnie chcialam zapytac bo moze zna ktos cos lepszego i sprawdzonego emotka
0 0

magdalena-chili

#6844272 Napisano: 14.02.2022 07:10:39
ace napisał(a):

ace napisał(a):

Dzieki rozejrze sie na YT. Obecnie slucham podcastow, ale wlasnie chcialam zapytac bo moze zna ktos cos lepszego i sprawdzonego emotka

na YT dochodzi jeszcze sfera wizualna, a jak wiadomo, uczymy się głównie wzrokowo emotka  powodzenia emotka  
0 0

nanajka81

#6844278 Napisano: 14.02.2022 08:30:21

ace napisał(a):

ace napisał(a):

na YT dochodzi jeszcze sfera wizualna, a jak wiadomo, uczymy się głównie wzrokowo emotka  powodzenia emotka  

mąż się uczy niemieckiego z Duolingo. Tam więcej języków jest do wyboru i podobno nawet dość to motywujące do nauki.
0 0

fiona25

#6844295 Napisano: 14.02.2022 10:30:49
nitka310 napisał(a):

toka napisał(a):

Tak jak już ktoś napisał, zależy od lekarza. Powiem tak, ja, mój syn i brat mieliśmy taki bol gardła że trudno było nam przelykac nawet ślinę, na szczęście dostaliśmy skierowania na test - wszyscy wynik pozytywny (2 dni temu, skończyłam izolacje)  brat jeszcze tego samego dnia co skierowanie na test dostał gorączki i kaszel, syn trochę kaszlał, ja miałam wszystkie objawy jakie są tylko możliwe ale na szczęście nie jednocześnie ale jakby to powiedzieć rzutowo.

Dokładnie tak , moja sąsiadka i koleżanka - ból gardła taki ,że jak stwierdziła gdyby potrwał długo to by z głodu zdechła bo nie była w stanie nawet wody przełknąć nie skucząc z bólu, oprócz tego zatoki... Teleporada - skierowanie na test i wynik pozytywny. Druga koleżanka , pełen wachlarz objawów przeziębieniowych , teleporada - bez skierowania na test, zwolnienie lekarskie. Tak więc zależy na kogo trafisz...
1 nitka310 0

bezaczek7

#6845302 Napisano: 18.02.2022 11:31:28
1940bruce1973 napisał(a):

Szukam pomocnej rady. emotka  Nagłe wyłączenie prądu na baaardzo długo, zero światła w całym domu, rodzina w szoku czeka na mnie tu, gdzie ją ciemność zastała (przeważnie pośrodku pokoju pełnego zabawek podczas zabawy nimi właśnie), a ja muszę działać sprawnie i w stuprocentowym opanowaniu - potrzebna mocna i dobra lampa bateryjna, praktyczna i wygodna w użyciu, do przenoszenia i postawienia w każdym pomieszczeniu bez obawy, że naftą (nawet różaną emotka ) zasmrodzę dom, a płomieniami z tysiąca zapalonych świec go spalę. Co polecacie? emotka emotka

Nie do końca odpowiedź na pytanie, ale u mnie dosyć często wyłączają prąd, mam małe ręczne latarki w prawie każdym pomieszczeniu w konkretnym miejscu, np.na półce. Dziecko też wie gdzie, ale mamy małe pomieszczenia i po pierwszym szoku dreptamy z wyciągniętymi przed siebie rękami w dane miejsce i włączamy latarki. Może to też jakieś rozwiązanie będzie dla was emotka
1 brucee 0

bezaczek7

#6845304 Napisano: 18.02.2022 11:34:11
Zalando/zalando lounge. Czy ktoś łopatologicznie wyjaśni mi różnicę? Ewentualnie konkretniej: mam papierową kartę do Zalando, czy mogę tym zapłacić w zalando lounge? Czy tylko "zwykłym" zalando? Nigdy tam jeszcze nie zamawiałam nic. Może być priv emotka
0 0

sks900

#6845520 Napisano: 18.02.2022 22:10:18
Tam gdzie są pieniądze, są też złodzieje.

"Jeden telefon i kobieta straciła 120 tys. zł. Oszuści podawali jej kody BLIK

Ponad 120 tys. zł straciła mieszkanka Białegostoku, która przez dwa dni realizowała płatności na wskazane przez oszustów konto. Kobieta była przekonana, że zabezpiecza swoje oszczędności przed cyberprzestępczością. Pieniądze wpłacała gotówką przez wpłatomaty; przestępcy podawali jej kody BLIK.

Do 43-letniej mieszkanki Białegostoku zadzwonił mężczyzna podający się za pracownika banku, odpowiedzialnego za cyberbezpieczeństwo klientów. Przekonał ją, że prawdopodobnie jest ofiarą ataku hakerów, którzy będą mieli możliwość wypłaty pieniędzy z jej rachunku."Aby zabezpieczyć swoje oszczędności, kobieta miała wpłacić pieniądze na rzekomo bezpieczne konto za pomocą wpłatomatów. 43-latka przez dwa dni dokonywała transakcji" – podał w piątek zespół prasowy podlaskiej policji. Wypłaty realizowała w różnych placówkach bankowych; do każdej wpłaty przez wpłatomat oszust podawał jej kody BLIK, kierując pieniądze na swoje konto.

Brat 43-latki skontaktował się z bankiem. Mieszkanka Białegostoku mogła stracić jeszcze więcejPrzestępstwo przerwał dopiero brat 43-latki, który zauważył znikające pieniądze z jej konta. O całej sytuacji powiadomił bank; gdy kobieta do jednego z oddziałów przyszła po raz kolejny wypłacić gotówkę, została ostrzeżona, iż padła ofiarą oszustwa. Straciła jednak ponad 120 tys. zł, które już przelała.Policja nieustannie powtarza apel, by po takich telefonach nie podejmować pochopnych działań i próbować zweryfikować informacje oraz by osobom dzwoniącym nie mówić o swoich oszczędnościach, nie podawać im danych do kont bankowych i nie instalować w telefonach czy komputerach oprogramowania umożliwiającego zdalną obsługę, a za jej pośrednictwem dostęp do kont.

https://www.onet....lik/49v2b5b,79cfc278
0 0

kukuleczka

#6845562 Napisano: 19.02.2022 07:50:29
sks900 napisał(a):

Tam gdzie są pieniądze, są też złodzieje."Jeden telefon i kobieta straciła 120 tys. zł. Oszuści podawali jej kody BLIK

Ponad 120 tys. zł straciła mieszkanka Białegostoku, która przez dwa dni realizowała płatności na wskazane przez oszustów konto. Kobieta była przekonana, że zabezpiecza swoje oszczędności przed cyberprzestępczością. Pieniądze wpłacała gotówką przez wpłatomaty; przestępcy podawali jej kody BLIK.

Do 43-letniej mieszkanki Białegostoku zadzwonił mężczyzna podający się za pracownika banku, odpowiedzialnego za cyberbezpieczeństwo klientów. Przekonał ją, że prawdopodobnie jest ofiarą ataku hakerów, którzy będą mieli możliwość wypłaty pieniędzy z jej rachunku."Aby zabezpieczyć swoje oszczędności, kobieta miała wpłacić pieniądze na rzekomo bezpieczne konto za pomocą wpłatomatów. 43-latka przez dwa dni dokonywała transakcji" – podał w piątek zespół prasowy podlaskiej policji. Wypłaty realizowała w różnych placówkach bankowych; do każdej wpłaty przez wpłatomat oszust podawał jej kody BLIK, kierując pieniądze na swoje konto.

Brat 43-latki skontaktował się z bankiem. Mieszkanka Białegostoku mogła stracić jeszcze więcejPrzestępstwo przerwał dopiero brat 43-latki, który zauważył znikające pieniądze z jej konta. O całej sytuacji powiadomił bank; gdy kobieta do jednego z oddziałów przyszła po raz kolejny wypłacić gotówkę, została ostrzeżona, iż padła ofiarą oszustwa. Straciła jednak ponad 120 tys. zł, które już przelała.Policja nieustannie powtarza apel, by po takich telefonach nie podejmować pochopnych działań i próbować zweryfikować informacje oraz by osobom dzwoniącym nie mówić o swoich oszczędnościach, nie podawać im danych do kont bankowych i nie instalować w telefonach czy komputerach oprogramowania umożliwiającego zdalną obsługę, a za jej pośrednictwem dostęp do kont.

https://www.onet....lik/49v2b5b,79cfc278

Ciągle mnie to dziwi, że ktoś się na to nabiera. W sklepach ludzie są na tyle czujni, że każdy sprawdza paragon po odejściu od kasy czy rabaty są dobrze naliczone i towary skasowane, a przez telefon podają dane wrażliwe emotka
1 andii 0

zezowaty_kot

#6845585 Napisano: 19.02.2022 11:49:51
Mnie nie dziwi, oszuści stosują takie metody manipulacyjne, że człowiek sam nie wie, kiedy dał się wplątać. Znam sytuację, w której moją bardzo rozsądną i uważną znajomą pokierowali w taki sposób, że się prawie dała naciągnąć na rzekomy telefon z banku. Uratowało ją to, że mąż zauważył sytuację i stojąc z boku, pozbawiony zaplecza emocjonalnego wyrwał jej telefon i się rozłączył. Warto dzień w dzień powtarzać bliskim, żeby w razie takiej sytuacji ZAWSZE OD RAZU skonfrontowali swoje decyzje z osobą, która jest obok - partner, znajomy, ekspedientka, ktokolwiek. Ktoś kto stoi z boku zachowa większą trzeźwość, dopuści wahanie, bo nie był przed chwilą poddany próbie zastraszenia. 
Kolejna rzecz to zakupy na olx, vinted i przekierowanie rozmowy poza aplikację  - to też powinno ZAWSZE obudzić naszą czujność. Ewentualnie szukać w takich miejscach możliwości płacenia za pobraniem.