Wkurza mnie...

Gość: dorota19791

#4638841 Napisano: 29.08.2011 07:14:32
radosna napisał(a):

mio napisał(a):

mam większy problem który opisałam na poprzedniej stronie: nie mam za co zapłacić za przedszkole bo miałam odłożone 250zł a będzie kosztowało prawie 500zł pasuje?czy ten problem kwalifikuje się do wpisania w tym temacie?
aha i dodam, że o podwyżce dowiedziałam się dziś na zebraniu

Ja też będę płaciła za przedszkole 500 zł. Dodatkowo musiałam kupić - jako wyprawkę - bloki, papiery kolorowe, kredki, farby, plastelinę, ryzę papieru itp. Państwowe przedszkole nie zapewnia dzieciom żadnych artykułów piśmienniczych. Do tego doszła pościel plus koc, ubranka przedszkolne plus piżamki itd. i naprawdę wkurza mnie to, że nie mam pieniędzy.

emotka moge sie do Was przylaczyc... ?
dokladnie opisalyscie to co czuje... emotka
0 0

Gość: natie

#4638848 Napisano: 29.08.2011 07:16:34
oj jak mnie wkurza, że jeszcze tyle dni do 10tego emotka a ja muszę kupić 1.09 bilet miesięczny emotka
0 0

kalisto1986

#4638857 Napisano: 29.08.2011 07:19:09
mio napisał(a):

kalisto1986 cytuje artykuł pierwszy lepszy z neta o podwyżkach

Godzinowy system zarządził parlament. Każde dziecko ma prawo do pięciu bezpłatnych godzin w przedszkolu. Posłowie dali czas do końca sierpnia na ustalenie opłat za dodatkowe godziny i wyżywienie. Gazeta sprawdziła, ile zapłacą od września rodzice w największych miastach.

I tak np. w Krakowie każda dodatkowa godzina kosztuje rodzica 3,50 zł. Jeśli np. maluch z Krakowa spędzi w przedszkolu 10 godzin to, po doliczeniu kosztów posiłków, rodzic zapłaci około 500 zł za miesiąc, czyli o 200 zł więcej niż do tej pory.

no dokładnie, czyli, że nie rząd narzuca takie ceny, tylko rada miasta
emotka
rząd po prostu w końcu wprowadził obowiązkowo bezpłatne 5 godzin dziennie
0 0

Gość: arzana

#4638861 Napisano: 29.08.2011 07:20:37
dorota19791 napisał(a):

radosna napisał(a):

mio napisał(a):

mam większy problem który opisałam na poprzedniej stronie: nie mam za co zapłacić za przedszkole bo miałam odłożone 250zł a będzie kosztowało prawie 500zł pasuje?czy ten problem kwalifikuje się do wpisania w tym temacie?

Ja też będę płaciła za przedszkole 500 zł. Dodatkowo musiałam kupić - jako wyprawkę - bloki, papiery kolorowe, kredki, farby, plastelinę, ryzę papieru itp. Państwowe przedszkole nie zapewnia dzieciom żadnych artykułów piśmienniczych. Do tego doszła pościel plus koc, ubranka przedszkolne plus piżamki itd. i naprawdę wkurza mnie to, że nie mam pieniędzy.

A ja nawet nie wiem co muszę kupić emotka mam nadzieję że małej spodoba się to przedszkole w czwartek się dowiem co dalej
0 0

mio

#4638866 Napisano: 29.08.2011 07:22:06
dorota19791 napisał(a):

radosna napisał(a):

mio napisał(a):

zapraszamy emotka
emotka emotka
0 0

#4638867 Napisano: 29.08.2011 07:22:10
kalisto1986 napisał(a):

mio napisał(a):

kalisto1986 cytuje artykuł pierwszy lepszy z neta o podwyżkach

Godzinowy system zarządził parlament. Każde dziecko ma prawo do pięciu bezpłatnych godzin w przedszkolu. Posłowie dali czas do końca sierpnia na ustalenie opłat za dodatkowe godziny i wyżywienie. Gazeta sprawdziła, ile zapłacą od września rodzice w największych miastach.

I tak np. w Krakowie każda dodatkowa godzina kosztuje rodzica 3,50 zł. Jeśli np. maluch z Krakowa spędzi w przedszkolu 10 godzin to, po doliczeniu kosztów posiłków, rodzic zapłaci około 500 zł za miesiąc, czyli o 200 zł więcej niż do tej pory.

no dokładnie, czyli, że nie rząd narzuca takie ceny, tylko rada miasta
emotka
rząd po prostu w końcu wprowadził obowiązkowo bezpłatne 5 godzin dziennie

dziewczyny a każde dziecko czyli ?
tzn muszą wszystkie przyjąć dzieci?
0 0

mio

#4638876 Napisano: 29.08.2011 07:25:24
arzana zapewne chodziło o każde już przyjęte dziecko emotka
0 0

#4638879 Napisano: 29.08.2011 07:26:53
mio napisał(a):

arzana zapewne chodziło o każde już przyjęte dziecko emotka

buuu emotka
0 0

Gość: kotek11

#4638886 Napisano: 29.08.2011 07:29:40
a mnie wkurza ze u mnie w przedszkolu nic sie nie mozna dowiedziec.... idziemy po az pierwszy i nawet nie wiem na jaki wydatek sie przygotowac... jak beda wyliczane godziny.... ktore 5 godzin jest bezplatne... wrrr... musialyscie mi przypomniec o problemach przedszkolnych emotka

a mialoam tylko napisac ze wkurzam sie saba na siebie, ze mi sie nie chce... nie mam natchnienia na konkursy.. nie mam samozaparcia.. a potem mi smutno jak piszecie co wygrywacie ;( a tamten rok byl u mnie taki fajny pod wzgledem wygranych emotka
0 0

#4638906 Napisano: 29.08.2011 07:34:29

No mnie jeszcze wkurza to że przyjmują 3 latki a 4 latków nie no koszmar normalnie emotka w przyszłym roku posyłam córkę już do szkoły. Przynajmniej za darmo
0 0

efelinkaaa

#4638926 Napisano: 29.08.2011 07:42:02
uff a ja się dzisiaj dowiedziałam, że jesli synek będzie w przedszkolu do godz. 16 (godzina pójścia jest bez znaczenia, bo od 6 już jest za darmo) przez 20dni, to zapłacę 290zł.
Uff kamień z serca.Plusem jest to, że przy chorobie zwracają (tzn. na poczet przyszłych miesięcy) stawkę żywieniową itd. Nie ma kar za spóźnianie się (jesli jednak robi się to często - przedłużają umowę) emotka
Jestem zadowolona bardzo, bo myślałam, że będzie gorzej.

U nas nie można zostawić malucha do 13, najwczesniej można zapisać do 16. Dlaczego? Składając wniosek o przyjęcie do przedszkola rodzice deklarowali czy zostawiają dziecko na 8 czy 9 godzin - opcji mniej nie było. Skoro deklarowaliśmy - to nic nie jest niezgodne z prawem emotka

To chyba nie jest wina władz miasta, raczej zostali zmuszeni do tego odgórnie..
A wiecie dlaczego zmeinili? Podobno takie przepisy były wczesniej, rodzice je wypatrzyli i zaczeli sądzić się z przedszkolami o zwrot opłaty stałej, która była bezprawnie pobierana..

http://www.se.pl/...rodzicom_180674.html

Chciwy dwa razy traci... emotka
0 0

#4638929 Napisano: 29.08.2011 07:44:58
emanuela24 napisał(a):

arzana to teraz do zerówki idzie ?
ja tam nie wiem jak Wasze 5 latki ale mój wg mnie jest zbyt dziecinny na taki eksperyment i wkurza mnie to że musi iść już teraz obowiązkowo emotka
za rok do szkoły kompletnie nie widzę takiego malucha wśród 12 latków w szkole emotka
aż się boję co to będzie

nie teraz idzie do punktu przedszkolnego bo w przedszkolu brakło miejsc dla 4 latków. Za rok jako 5 latka pójdzie do zerówki czy co to tam bedzie ale w szkole . Na szczescie mam blisko .
no ja tez sie boję co to będzie bo jak obserwuje dzieci na placu zabaw dochodzę do wniosku ze sa nie całkiem normalne. dzisiaj 6 latek próbował sie na mnie wydrzeć że skoczył na taczki w piaskownicy które były moich córek.i mógł się uszkodzić.
0 0

#4639021 Napisano: 29.08.2011 08:14:54
ja słyszałam że zerówka moze byc albo w szkole albo w przedszkolu do wyboru. Ale pewna nie jestem bo mam jeszcze rok emotka
Ale swoją drogą to ja tez zastanawiam się gdzie sa rodzice gdy ich dzieci tak szaleją. 5-6 lat i rodzice wcale ich nie pilnują dla mnie koszmar a widzę to codziennie. A zabawy jakie wymyslają. u nas dzis w piaskownicy był wrestling
0 0

klaudia011

#4639036 Napisano: 29.08.2011 08:20:05
arzana napisał(a):

ja słyszałam że zerówka moze byc albo w szkole albo w przedszkolu do wyboru. Ale pewna nie jestem bo mam jeszcze rok emotka
Ale swoją drogą to ja tez zastanawiam się gdzie sa rodzice gdy ich dzieci tak szaleją. 5-6 lat i rodzice wcale ich nie pilnują dla mnie koszmar a widzę to codziennie. A zabawy jakie wymyslają. u nas dzis w piaskownicy był wrestling

u nas właśnie są zerówki i w szkole i w przedszkolu.

wkurzyło mnie zdjęcie z fotoradaru które dzisiaj dotarło...emotka
0 0

Gość: iwonciaaa

#4639037 Napisano: 29.08.2011 08:20:05
emanuela24 napisał(a):

arzana napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

ja tam nie wiem jak Wasze 5 latki ale mój wg mnie jest zbyt dziecinny na taki eksperyment i wkurza mnie to że musi iść już teraz obowiązkowo emotka
za rok do szkoły kompletnie nie widzę takiego malucha wśród 12 latków w szkole emotka
aż się boję co to będzie

nie teraz idzie do punktu przedszkolnego bo w przedszkolu brakło miejsc dla 4 latków. Za rok jako 5 latka pójdzie do zerówki czy co to tam bedzie ale w szkole . Na szczescie mam blisko .
no ja tez sie boję co to będzie bo jak obserwuje dzieci na placu zabaw dochodzę do wniosku ze sa nie całkiem normalne. dzisiaj 6 latek próbował sie na mnie wydrzeć że skoczył na taczki w piaskownicy które były moich córek.i mógł się uszkodzić.

hm.. mi się wydaje ( pewna nie jestem tylko tak słyszałam od znajomej) że zerówka musi być w przedszkolu anie szkole - więc tyle dobrego że 5 latki z 12 latkami na korytarzach przepychać się nei będą

ja dzisiaj doszłam do podobnego wniosku - na parkingu pod carrefour 2 chłopców udawało pieski - ok fajna zabawa ale nie na parkingu - chłopcy może 5-6 lat - miałam ochotę zadzwonić na policję czy straż miejską ( nie wiem gdzie się takie coś zgłasza) kierowca cofający mógłby zwyczajnie nie widzieć malucha na czworaka emotka
dzieci to mają pomysły - choć z drugiej strony - gdzie byli rodzice ? mąż zwrócił maluchowi uwage że to nie miejsce na takie zabawy bo tu samochody jeżdżą - na co młody się roześmiał i dalej sru na czworaka prawie pod koła jadącego auta emotka

pamiętam kiedy szłam do pierwszej klasy podstawówki... mieliśmy gimnazjum+ podstawówkę razem. Trudno jest opisać wrażenia 7 latki, wśród 3 gimnazjalistów, którzy nie chcieli dzieciaków do wc wpuścić bo sobie papierosy palili. Wszystko powinno być rozdzielone.
0 0

Gość: aneczka155

#4639041 Napisano: 29.08.2011 08:22:24
emanuela24 napisał(a):

arzana napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

aż się boję co to będzie

hm.. mi się wydaje ( pewna nie jestem tylko tak słyszałam od znajomej) że zerówka musi być w przedszkolu anie szkole - więc tyle dobrego że 5 latki z 12 latkami na korytarzach przepychać się nei będą

ja dzisiaj doszłam do podobnego wniosku - na parkingu pod carrefour 2 chłopców udawało pieski - ok fajna zabawa ale nie na parkingu - chłopcy może 5-6 lat - miałam ochotę zadzwonić na policję czy straż miejską ( nie wiem gdzie się takie coś zgłasza) kierowca cofający mógłby zwyczajnie nie widzieć malucha na czworaka emotka
dzieci to mają pomysły - choć z drugiej strony - gdzie byli rodzice ? mąż zwrócił maluchowi uwage że to nie miejsce na takie zabawy bo tu samochody jeżdżą - na co młody się roześmiał i dalej sru na czworaka prawie pod koła jadącego auta emotka

Zerówka jest w przedszkolu ,ale od następnego roku będą do niej uczęszczać dzieci 5-letnie a nie jak dotychczas 6-letnie.
U mnie w mieście opłaty wzrosły o jakieś 50 zł czyli teraz około 250 zł.
0 0

Gość: l0ginka

#4639078 Napisano: 29.08.2011 08:38:28
Wkurza mnie mLinia w mBanku...
czekałam równo godzinę na konsultanta, a kiedy była juz prawie moja kolej czat został zamknięty emotka
0 0

Gość: xagadee

#4639096 Napisano: 29.08.2011 08:46:53
iwonciaaa napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

arzana napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

aż się boję co to będzie

pamiętam kiedy szłam do pierwszej klasy podstawówki... mieliśmy gimnazjum+ podstawówkę razem. Trudno jest opisać wrażenia 7 latki, wśród 3 gimnazjalistów, którzy nie chcieli dzieciaków do wc wpuścić bo sobie papierosy palili. Wszystko powinno być rozdzielone.

A ja to rozwiązałam inaczej... emotka

Wysłałam młodą do szkoły na wsi i nawet nie wiecie jaka jestem zadowolona. emotka Podstawówka + gimnazjum, dzieciaki grzeczne (pierwsze wrażenie, gdy byłam w szkole: przerwa a dzieci nie biegają tylko CHODZ¡ emotka ), dopilnowane, wszystkie Panie znają wszystkich rodziców (na mój widok od razu mówią, że Ola jest w świetlicy, albo w sali na piętrze - a uwierzcie mi, z braku czasu w szkole bywam baaaaaaaardzo rzadko, raczej te sprawy załatwia mąż). I w szkole nic nie ginie, chociaż mojej zdarza się przyjśc do domu w cudzej kurtce (bo koleżanka miała taką samą...) emotka

Poziom nauczania super, dzieciaków w klasie max. 16, klas starszych po jednej w roczniku, młodszych (moja w tym roku idzie do 3 klasy podstawówki) jest po dwie w roczniku.

Chciałam, żeby miała blisko do babci, która się nią zajmuje po szkole, a wyszło jak wyszło - czyli pełen zachwyt. emotka

Bo to co widzę w podstawówce osiedlowej (i pod szkołą) napawa mnie przerażeniem...
0 0

Gość: skorpionka82

#4639097 Napisano: 29.08.2011 08:46:55
wkurza mnie księgarnia Weltbild.pl (kiedyś KDC.pl).
11 sierpnia zamówiłam podręczniki i ćwiczeniówki dla mojego brata, a do dnia dzisiejszego nie wysłali paczki!! emotka emotka emotka Dzwoniłam wielokrotnie, ciągle był tekst, że paczka gotowa i jutro wyślą...
Zrezygnować nie mogę, bo minęło już 10 dni od zamówienia. Książek w księgarniach już nie ma i trzeba czekać, aż zamówią... a w czwartek do szkoły! emotka
0 0

kalisto1986

#4639161 Napisano: 29.08.2011 09:13:00
xagadee mój synek był woddziale przedszkolnym w takiej podstawówce. 1 klasa średnio 5 dzieci, miał tam zostać, ale ze względu na ciężkie dojazdy zimą i kilka rzeczy, które nie koniecznie mi się podobały musiałam go wypisać.
Teraz idzie do zerówki w szkole ( u nas są i w szkołach i w przedszkolu).
Początkowo bałam się, ale po 1 uważam, że bez sensu jest zabierać miejsce w przedszkolu , rodzicom którzy pracują, po drugie opłaty ....
Pani dyrektor wszystko fajnie nam wytłumaczyła, pokazała i wychodzi że zerówkowicze nie będą miały kontaktu ze starszakami ( klasy 1-6) przerwy będą w czasie lekcji starczych grup itp
Zobaczymy jak wyjdzie w trakcie.
Ogólnie jestem przeciwna tej reformie, ale nie dlatego, że syn jest jeszcze nie przygotowany - bo wiem,że bez problemu sobie poradzi, ale uważam, że jest to bezsensowne zabieranie dzieciństwa i nie przekonują mnie argumenty typu, bo za granicą dzieci chodzą jeszcze szybciej
0 0