Wkurza mnie...

melissa

#3305627 Napisano: 19.04.2010 01:04:27
olciak napisał(a):

olus15 napisał(a):

kaki76 napisał(a):

olus15 napisał(a):

Dla mnie to absurd, że na urlopie wychowawczym nie dostaję nawet złamanego grosza
Nie wyobrażam sobie gdyby przedszkole odmówiło mi przyjęcia dzieci od września skoro praca już na mnie czeka
Rozumiem wasze rozczarowanie

Przecież na urlopie wychowawczym należy ci się zasiłek 400 złotych plus rodzinne na dziecko w wysokości 68n złotych

jak mieścisz się w podanych przez nich absurdalnych granicach
tylko dostają ci co rzeczywiście żyją za takie pieniądze albo mogą ukryć przychody, pracują na czarno itd.
a mając normalną umowę o pracę z pensją wyższą niż w moim przypadku nieco wyższą chyba niż 2000zł nie dostajesz nic

jeśli przechodzisz na urlop wychowawczy, to Twój dochód traktuje sie jako utracony. Wówczas zostaje tylko pensja męża

Ale ile ten mąż musiałby zarabiać, żeby załapać się na płatny wychowawczy?
Szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto by z tego skorzystał.

Sama dwa razy wracałam do pracy po macierzyńskim i zaległym wypoczynkowym - nie stać mnie na bezpłatny wychowawczy...
0 0

Gość: marielu

#3305633 Napisano: 19.04.2010 01:06:10
olus15 ma racje, licząc 4 osobową rodzinę tylko z dochodami jednego z małżonków żeby dostać wychowawczy pensja brutto za poprzedni rok musi być wyjątkowo żałosna, pomijając fakt że czasy są takie , że nawet 1000 na osobę - jeśli płaci się czynsz, wszelkie opłaty, kredyt za własne M, kupuje pieluchy i mleko modyfikowane ( wszak zupki i przecierki to już i aż zbytek emotka )
A te 400 zł i rodzinne to na co niby mają starczyć? emotka

A jeśli by nawet udać się do MOPS... to przeważnie zanim człowiek w potrzebie coś dostanie to wpierw zapytają jaki masz majątek - potem zasugerują sprzedaż auta, zamianę mieszkania na mniejsze a kolejno udadzą się do najbliższej rodziny i sprawdzą czy nie mogą oddać co nieco ze swoich rent i emerytur...
Potem zaproponują 200zł a za miesiąc cyrk zaczyna się na nowo...

Każdego dnia słyszę takie historie i problemy, czasem bardziej dramatyczne i z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu umiesz liczyć licz na siebie. Bo na pomoc państwa to raczej nie.
0 0

Gość: olusiia975

#3305641 Napisano: 19.04.2010 01:07:58
aska70 napisał(a):

olusiia975 napisał(a):

Wkurza mnie że jeszcze nie dostałam nagrody z Śmiejżelek emotka

Chyba jeszcze nie wysyłają, jakoś nie zauważyłam, by ktoś się chwalił. Ale jest to wkurzające.

Może trzeba do nich napisać? Bo tak to możemy sobie jeszcze troszkę poczekać.
0 0

olus15

#3305661 Napisano: 19.04.2010 01:17:07
dokładnie
Ja akurat znam takie przypadki gdzie kobieta dostaje te pieniądze
A te dostaje bo... mąż dostaje pensje do koperty natomiast pracodawca płaci mu najniższą krajową,
mąż ma działalność gosp. i nie wykazuje dochodów
itd.
a ty płatniku wszystkich składek zostajesz z niczym
Kończy się na tym , że matka dwójki dzieci a czasem nawet i trójki (pampersy , słoiki, mleko mod x2 ) po macierzyńskim zostaje jedynie z wydatkami , które ciągle rosną
Absurd
dziś spotkałam sąsiadkę , która zdecydowanie nie musi oszczędzać a pobiera pieniążki (mąż ma firmę)
daleka kuzynka, wielki dom w ekskluzywnej dzielnicy Poznania , jest niby samotnie wychowującą matką i mieszka w kawalerce w bloku , i co też pobiera

Ja liczę na siebie , bo na państwo dawno przestałam

0 0

anialistopad

#3305663 Napisano: 19.04.2010 01:18:44
No z tym macie rację w mopsie jest ciężko coś uzyskać bo jeśli stać cię na utrzymanie samochodu to i masz na inne potrzeby .To jest nasza polska rzeczywistość
0 0

Gość: dorota19791

#3305682 Napisano: 19.04.2010 01:24:18
kaki76 napisał(a):

No z tym macie rację w mopsie jest ciężko coś uzyskać bo jeśli stać cię na utrzymanie samochodu to i masz na inne potrzeby .To jest nasza polska rzeczywistość

nasza chora rzeczywistosc...
dlatego sie nie wypowiadam bo to przechodzilam...
i szkoda nerwow dziewczyny...
0 0

Gość: krzyszu

#3305692 Napisano: 19.04.2010 01:27:17
kaki76 napisał(a):

No tak a alkocholicy którzy wszystko posprzedawali pokazują pracownikom mopsu jacy to oni biedni i nieszczęśliwi, ze nic nie mają wartosciowego w domu i dostają zapomogi, które odrazu przepijają emotka Znam dziewczyne która pracuje na czarno, pół kilo złota na sobie nosi, korzysta z mopsu i co najciekawsze jeszcze chodzi po zywnosć do PCK dla najuboższych. Mogła by przynajmniej te złoto ściągnąć jak idzie po odbiór tej zywności emotka
0 0

karkocka

#3305695 Napisano: 19.04.2010 01:27:49
przed chwilką ktoś walnął w nasz zaparkowany samochód emotka
0 0

Gość: marielu

#3305697 Napisano: 19.04.2010 01:30:24
dorota19791 napisał(a):

dlatego sie nie wypowiadam bo to przechodzilam...
i szkoda nerwow dziewczyny...

Mary sie nie denerwuje, Mary je oaza spokoju emotka
Ma swoje paragony i pasztettófke i ... dwa zembiska w radosnym uśmiechu emotka
0 0

edith

#3305698 Napisano: 19.04.2010 01:31:16
plocia napisał(a):

edith napisał(a):

monia24 napisał(a):

mahuska napisał(a):

a ja nie pracuję:/ i dlatego mi syna do przedszkola nie przyjeli emotka emotka emotka no ale jak mam iść kurna do pracy jak przedszkola tylko dla pracujących....

u mnie to samo emotka , ale zostało 1 miejsce w popołudniowej grupie, narazie zapisałam, zobaczymy, może zwolni się na rano emotka

a mi córka dostała się na liste rezerwową na 6 miejsce i nie wiem czy sie cieszyc czy płakać

średnio z tą rezerwą to wygląda emotka

i jak tu do pracy wrócić, moja co prawda ma dopiero roczek ale pewnie i już teraz powinnam ją zapisać by próbować dostać się, czy to za szybko ?? emotka
przytłacza mnie to życie, chcą byśmy miały więcej dzieci, ale ja pytam po co??? skoro nie mogę im godziwego życia zapewnić, przedszkoli brak, o żłobkach nie wspomnę, bo już bym w pracy dawno była emotka
więcej dzieci nie planuję emotka jak zapytają dlaczego powiem wprost - nie w tym Państwie emotka
Szybko sie skończył patriotyzm nie w tym państwie emotka

A co ma patriotyzm do prawdziwego ,realnego i powiem jeszcze brutalnego życia?Nic...
Mnie też nie podoba się wiele rzeczy,służba zdrowia,oświata,ale to nie wina państwa tylko ludzi

myślę że nie ludzi, bo panie chciałyby przyjąć więcej dzieci do przedszkola ale nie mogą bo byle mają miejsc, miejsca tworzy rząd, Państwo, jakby im naprawdę zależało na zwiększeniu populacji to coś by z tym robili

edith napisał(a):

Nie liczcie ,że z miejscami w przedszkolach będzie lepiej,jestem nauczycielka w przedszkolu i u mnie na 210 miejsc jest zapisanych 300,pierwszeństwo mają 5 i 6 latki bo od 1 wrzesnia wchodzi obowiązkowe nauczanie dla 5 latków emotka

skoro biorą w pierwszej kolejności 5-6 latki, to co ja mam z 3-letnim dzieciem zrobić? nie mam komu zostawić, a liczyć 5 lat bez normalnej pensji (wychodzi że tyle musiałabym siedzieć z dzieckiem w domu by w końcu posłać je do przedszkola).

A powiedz mi jak wcześnie trzeba składać wnioski o przyjęcie do przedszkola? no na pewno nie miesiąc przed.
Zapisy byly od 1 marca a u nas już od 5 rano byla kolejka aby zapisac dzieci,szok
emotka emotka
0 0

Gość: olusiia975

#3305712 Napisano: 19.04.2010 01:38:50
edith napisał(a):

plocia napisał(a):

edith napisał(a):

monia24 napisał(a):

mahuska napisał(a):

a ja nie pracuję:/ i dlatego mi syna do przedszkola nie przyjeli emotka emotka emotka no ale jak mam iść kurna do pracy jak przedszkola tylko dla pracujących....

u mnie to samo emotka , ale zostało 1 miejsce w popołudniowej grupie, narazie zapisałam, zobaczymy, może zwolni się na rano emotka

a mi córka dostała się na liste rezerwową na 6 miejsce i nie wiem czy sie cieszyc czy płakać

i jak tu do pracy wrócić, moja co prawda ma dopiero roczek ale pewnie i już teraz powinnam ją zapisać by próbować dostać się, czy to za szybko ?? emotka
przytłacza mnie to życie, chcą byśmy miały więcej dzieci, ale ja pytam po co??? skoro nie mogę im godziwego życia zapewnić, przedszkoli brak, o żłobkach nie wspomnę, bo już bym w pracy dawno była emotka
więcej dzieci nie planuję emotka jak zapytają dlaczego powiem wprost - nie w tym Państwie emotka

A co ma patriotyzm do prawdziwego ,realnego i powiem jeszcze brutalnego życia?Nic...
Mnie też nie podoba się wiele rzeczy,służba zdrowia,oświata,ale to nie wina państwa tylko ludzi

myślę że nie ludzi, bo panie chciałyby przyjąć więcej dzieci do przedszkola ale nie mogą bo byle mają miejsc, miejsca tworzy rząd, Państwo, jakby

im naprawdę zależało na zwiększeniu populacji to coś by z tym robili

edith napisał(a):

Nie liczcie ,że z miejscami w przedszkolach będzie lepiej,jestem nauczycielka w przedszkolu i u mnie na 210 miejsc jest zapisanych 300,pierwszeństwo mają 5 i 6 latki bo od 1 wrzesnia wchodzi obowiązkowe nauczanie dla 5 latków emotka

skoro biorą w pierwszej kolejności 5-6 latki, to co ja mam z 3-letnim dzieciem zrobić? nie mam komu zostawić, a liczyć 5 lat bez normalnej pensji (wychodzi że tyle musiałabym siedzieć z dzieckiem w domu by w końcu posłać je do przedszkola).

A powiedz mi jak wcześnie trzeba składać wnioski o przyjęcie do przedszkola? no na pewno nie miesiąc przed.
Zapisy byly od 1 marca a u nas już od 5 rano byla kolejka aby zapisac dzieci,szok
emotka emotka
MOJEGO przyjęli do przeczkola emotka
0 0

melissa

#3305715 Napisano: 19.04.2010 01:39:47
edith napisał(a):

plocia napisał(a):

edith napisał(a):

monia24 napisał(a):

mahuska napisał(a):

myślę że nie ludzi, bo panie chciałyby przyjąć więcej dzieci do przedszkola ale nie mogą bo byle mają miejsc, miejsca tworzy rząd, Państwo, jakby im naprawdę zależało na zwiększeniu populacji to coś by z tym robili

edith napisał(a):

emotka emotka

U nas przynajmniej nie ma kolejek, bo o przyjęciu decyduje ilość punktów zdobytych w elektronicznie wypełnianym wniosku, a nie kolejność złożenia wniosku. Punkty są m.in. za oboje pracujących rodziców, rodzeństwo, przedszkole położone najbliżej pmiejsca pracy lub miejsca zamieszkania, etc. My oboje pracujemy, więc starszy się dostał do przedszkola, za rok czekają mnie zapisy młodszego - też raczej powinien się dostać.
0 0

olus15

#3305728 Napisano: 19.04.2010 01:44:38
Pamiętam jak na studiach wykładowczyni zobaczyła na liście osób pobierających stypendium socjalne dziewczynę , która dobrze się ubierała i miała farbowane włosy
Ale była afera! Całe zajęcia ( a była strasznie surowa i każda minuta zajęć musiała być wykorzystana w 100%)wałkowała ten temat
Ma na farbę, ubrania a ubiega się o socjalne skoro pieniądze są ograniczone i nie dla wszystkich potrzebujących starczy
0 0

anialistopad

#3305748 Napisano: 19.04.2010 01:50:48
Wkurzyłam się na winiary wysłałam zgłoszenie 1 kwietnia na miseczki i lipa już nie ma wyczerpana nagroda.Oczywiście ja nie dostanę musiałam wybrać inną nagrodę szok dlaczego tak mało nagród mają.
0 0

Gość: taleksander

#3305849 Napisano: 19.04.2010 02:20:54
wkurzają mnie z tymi kubkami na FB. Napisałam im, że są śmierdzące i nie mają atestów. Odpisali, że mogą mi przesłać skany jeśli chcę. Poprosiłam o przesłanie i od tej chwili cisza, nie odpisują.
0 0

Gość: natie

#3305988 Napisano: 19.04.2010 03:02:00
taleksander napisał(a):

wkurzają mnie z tymi kubkami na FB. Napisałam im, że są śmierdzące i nie mają atestów. Odpisali, że mogą mi przesłać skany jeśli chcę. Poprosiłam o przesłanie i od tej chwili cisza, nie odpisują.

takie same kubki mozna kupic np w Tesco..
0 0

kinga1

#3305991 Napisano: 19.04.2010 03:03:34
kaki76 napisał(a):

Wkurzyłam się na winiary wysłałam zgłoszenie 1 kwietnia na miseczki i lipa już nie ma wyczerpana nagroda.Oczywiście ja nie dostanę musiałam wybrać inną nagrodę szok dlaczego tak mało nagród mają.

u mnie dokładnie ta sama sytuacja emotka
0 0

Gość: beata82roksana82

#3306053 Napisano: 19.04.2010 03:25:33
melissa napisał(a):

edith napisał(a):

plocia napisał(a):

edith napisał(a):

monia24 napisał(a):

mahuska napisał(a):

edith napisał(a):

emotka emotka

U nas przynajmniej nie ma kolejek, bo o przyjęciu decyduje ilość punktów zdobytych w elektronicznie wypełnianym wniosku, a nie kolejność złożenia wniosku. Punkty są m.in. za oboje pracujących rodziców, rodzeństwo, przedszkole położone najbliżej pmiejsca pracy lub miejsca zamieszkania, etc. My oboje pracujemy, więc starszy się dostał do przedszkola, za rok czekają mnie zapisy młodszego - też raczej powinien się dostać.

To akurat miałaś szczęscie,bo mój mały owszem dostał się do przedzszkola ale nie do tego co chciałam,mam do niego spory kawałek ale i tak się cieszę,dyrektorka z przedszkola pierwszego wyboru od razu powiedziała ze moje dziecko się do nich nie dostanie a wiecie dlaczego,bo niestety nie mam znajomości,taka jest prawda.A stąd moje spotrzeżenia bo czytałam regulamin naboru i niestety skład komisji rekrutacyjnej wchodzą:
1) dyrektor – jako przewodniczący,
2) przedstawiciel Rady Pedagogicznej – członek,
3) Przedstawiciel Rady Rodziców – członek.....
Już raz się o tym przekonałam ze starszym dzieckiem,niby się dostało a za jakąś godzinkę dzwonią że zaszła pomyłka i niestety moja córka się nie dostała do przedszkola.Musiała latać po wszystkich przedszkolach i szukać miejsca....

emotka
0 0

Gość: kaoa

#3306070 Napisano: 19.04.2010 03:33:46
wkurza mnie, że ostatnio nic nie mogę wygrać emotka emotka emotka
0 0

Gość: sasanka24

#3306076 Napisano: 19.04.2010 03:35:21
wkurza mnie ,że nadal brak nagrody Under Twenty w Rossmannie emotka
0 0