Allegro.pl - bez linków

Gość: ninka28

#2643651 Napisano: 08.09.2009 06:39:30
krzyszu napisał(a):

ziolko napisał(a):

monia24 napisał(a):

ziolko napisał(a):

a tak z ciekawości... wysłałam jednej osobie z allegro telefon i nie wiem czy ten ktoś dostał paczkę czy nie... pytałam się mailowo, ale nie odpisuje.. komentarza tez nie wystawił emotka

Nie wyrzucaj dowodu nadania. Czasem nie wystawiają komentarzy, ale grzecznościowo mógłby odpisać emotka

coś Ty... żadnego wyrzucania.. 2 razy do roku robię porzadki w tych kwitkach emotka więc nawet jakby ktoś miał jakieś ale to mogę służyć kwitkiem... chyba, że mam pewność, że przesyłka dotarła to wyrzucam na bieżąco

Ja ostatnio spaliłem kwitki z dwóóch ostatnich lat emotka troszke się tego nazbierało emotka

Jeśli chce się sprawdzić gdzie jest paczka z poczty można dzwonić na ich infolinię i powiedzą po nr nadania gdzie w danym dniu jest przesyłka - dotyczy tylko paczek - listy nie są monitorowane.
Zarówno jak coś my wysyłamy i jak na paczkę czekamy. nr z tel kom 043 842 06 00
0 801 333 444 z tel. stacjonarnych bynajmniej takie były jakiś mc temu na stronie poczty powinny być te info.
0 0

toudikot

#2644785 Napisano: 09.09.2009 06:35:59
mam do Was pytanie: co robicie w sytuacji gdy kupujacy chce wysylke listem zwyklym i pozniej ten list do niego nie dochodzi?
0 0

Gość: melisa

#2644895 Napisano: 09.09.2009 07:18:35
toudikot napisał(a):

mam do Was pytanie: co robicie w sytuacji gdy kupujacy chce wysylke listem zwyklym i pozniej ten list do niego nie dochodzi?

Sprawę odpowiedzialności za list zwykły należy ustalać przed wysłaniem przesyłki i dokładnie upewnić się czy Kupujący zrozumiał, że jeśli przesyłka zostanie nadana listem zwykłym, a list nie dojdzie, Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za taką przesyłkę, ponieważ nie ma możliwości rejestracji takiej przesyłki.
W tym konkretnym przypadku musisz próbować dojść do porozumienia z Kupującym i wytłumaczyć, że zażyczył sobie przesyłki zwykłej na własne ryzyko.
Może jednak niech przejdzie się na pocztę. Czasem listonosz nie zostawi (u mnie często jak nikogo nie ma w domu, nie zostawia zwykłych)... różnie to bywa.
0 0

ziolko

#2644926 Napisano: 09.09.2009 07:37:24
melisa napisał(a):

toudikot napisał(a):

Sprawę odpowiedzialności za list zwykły należy ustalać przed wysłaniem przesyłki i dokładnie upewnić się czy Kupujący zrozumiał, że jeśli przesyłka zostanie nadana listem zwykłym, a list nie dojdzie, Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za taką przesyłkę, ponieważ nie ma możliwości rejestracji takiej przesyłki.
W tym konkretnym przypadku musisz próbować dojść do porozumienia z Kupującym i wytłumaczyć, że zażyczył sobie przesyłki zwykłej na własne ryzyko.
Może jednak niech przejdzie się na pocztę. Czasem listonosz nie zostawi (u mnie często jak nikogo nie ma w domu, nie zostawia zwykłych)... różnie to bywa.

zgadzam się... lepiej wtedy zaznaczyć, że w razie, gdy list nie dojdzie to jest na ryzyko kupującego, zasugerować troszkę droższą przesyłkę listem poleconym, ale w razie kłopotów można jej szukać i mieć odszkodowanie.

Chyba, że w aukcji miałeś podane tylko i wyłącznie zwykłe listy....
0 0

toudikot

#2644946 Napisano: 09.09.2009 07:45:28
ziolko napisał(a):

melisa napisał(a):

toudikot napisał(a):

zgadzam się... lepiej wtedy zaznaczyć, że w razie, gdy list nie dojdzie to jest na ryzyko kupującego, zasugerować troszkę droższą przesyłkę listem poleconym, ale w razie kłopotów można jej szukać i mieć odszkodowanie.

Chyba, że w aukcji miałeś podane tylko i wyłącznie zwykłe listy....

mialam podane wszystkie opcje, lacznie z poleconymi, niestety kupujacy wybral przesylke zwykla
emotka
0 0

ziolko

#2644967 Napisano: 09.09.2009 07:58:37
to była jakaś wartościowa rzecz?
następnym razem podawaj ceny przesyłek poleconych i paczek a w opcji inne wpisz, że możesz wysłać zwykłą przesyłkę nierejstrowaną ale NA ODPOWIEDZIALNOŚÆ KUPUJ¡CEGO - z reguły działa i wybierają polecone a Ty jesteś kryta w razie zaginięcia
0 0

dysia

#2659282 Napisano: 15.09.2009 10:54:29
szukam tańszego doładowania w 36.6 za 50 zł
0 0

Gość: gocha26

#2664753 Napisano: 16.09.2009 07:00:55
chyba mnie ktoś wyrolował emotka pierwszy raz mi się zdarzyło
kupiłam FRITZ BOXa, wpłaciłam kasę i nie ma emotka
facet nie odbiera telefonu, a wcześniej sam dzwonił bo ja zapomniałam zapłacić i się przypomniał emotka
0 0

monia24

#2664774 Napisano: 16.09.2009 07:04:10
gocha26 napisał(a):

chyba mnie ktoś wyrolował emotka pierwszy raz mi się zdarzyło
kupiłam FRITZ BOXa, wpłaciłam kasę i nie ma emotka
facet nie odbiera telefonu, a wcześniej sam dzwonił bo ja zapomniałam zapłacić i się przypomniał emotka

nie żartuj emotka
0 0

#2664791 Napisano: 16.09.2009 07:08:10
zapłaciłam 3 września a jest 16 więc chyba czas zacząć działać
a myślałam że zawsze będzie ok bo wszystkich sprawdzam dokładnie
ten miał pozytywy same, nie dużo, ale miał
0 0

monia24

#2664850 Napisano: 16.09.2009 07:18:05
gocha26 napisał(a):

kurcze a może chory w szpitalu leży albo coś
a sygnał masz czy telek w ogole wyłączony???
0 0

#2664877 Napisano: 16.09.2009 07:22:07
monia24 napisał(a):

gocha26 napisał(a):

Wczoraj poczta się włączyła - nagrał się że tylko sms - wiec wysłałam wiadomość.
Dzisiaj tel wyłączony. Wysłałam e-maila że do tej pory nie otrzymałam przesyłki. Zobaczę jutro. Powinien się odezwać, tzn mam nadzieję że się odezwie emotka
0 0

monia24

#2665538 Napisano: 17.09.2009 05:39:23
gocha26 napisał(a):

monia24 napisał(a):

gocha26 napisał(a):

Wczoraj poczta się włączyła - nagrał się że tylko sms - wiec wysłałam wiadomość.
Dzisiaj tel wyłączony. Wysłałam e-maila że do tej pory nie otrzymałam przesyłki. Zobaczę jutro. Powinien się odezwać, tzn mam nadzieję że się odezwie emotka

no zaczekaj, ale kurcze coś dosyć długo to trwa emotka
0 0

#2665693 Napisano: 17.09.2009 06:37:41
monia24 napisał(a):

gocha26 napisał(a):

monia24 napisał(a):

gocha26 napisał(a):

no zaczekaj, ale kurcze coś dosyć długo to trwa emotka

Ja nawet tak sobie myślę, że rzeczywiście różne przypadki po ludziach chodzą i naprawdę może w szpitalu lub gorzej i nie chcę wyjść na kogoś, kto się niepotrzebnie czepia, ale prawie 300 zł przelałam.
0 0

monia24

#2665711 Napisano: 17.09.2009 06:40:57
Gosia ale nie da się odpuścić takiej kasy, zacznij spokojnie, jak nic nie wyjdzie z tego i gościu się nie odezwie to zawiadom allegro. Wiadomo, że czasami szpital itp. ale też czasami oszuści są itd. To za duża kasa żeby odpuścić.
0 0

ziolko

#2665749 Napisano: 17.09.2009 06:48:48
monia24 napisał(a):

Gosia ale nie da się odpuścić takiej kasy, zacznij spokojnie, jak nic nie wyjdzie z tego i gościu się nie odezwie to zawiadom allegro. Wiadomo, że czasami szpital itp. ale też czasami oszuści są itd. To za duża kasa żeby odpuścić.

czasami jest tak, że oszuści są na Allegro jakiś czas, mają niby pozytywne komentarze ale wszystko jest lipne, po znajomości. A faktycznie jak już mają jakąś opinię, to wtedy zaczynają oszukiwać na potęgę... wtedy wystawiają wiele aukcji bo bardzo okazyjnych cenach, ludzie kupują, wpłacają kasę i zostają z niczym.. ostatnio słyszałam w radio o takim przypadku, że kilka osób do 25 roku życia coś takiego robiło, byli winni ludziom ok 120 tys..

więc jak nic nie da zgłaszaj sprawę do Allegro i ewentualnie później na policję.
0 0

#2665762 Napisano: 17.09.2009 06:53:23
no właśnie, a samo allegro coś pomoże, bo mój mąż to od razu chce na policję lecieć, ale ja to bym się wstrzymała
0 0

ziolko

#2665826 Napisano: 17.09.2009 07:13:04
gocha26 napisał(a):

no właśnie, a samo allegro coś pomoże, bo mój mąż to od razu chce na policję lecieć, ale ja to bym się wstrzymała

najpierw spróbuj tym sposobem... a na policję pójdziejsz po tym, jak Allegro coś odpowie
0 0

visserarthur

#2665851 Napisano: 17.09.2009 07:24:28
ziolko napisał(a):

gocha26 napisał(a):

najpierw spróbuj tym sposobem... a na policję pójdziejsz po tym, jak Allegro coś odpowie

allegro nic nie powie, chyba tylko tyle, by sprobowac sie jakos skontaktowac z tym kims. w zasadzie to umywaja rece i kaza zglaszac na policje- wiem, bo tak bylo jak mnie oszukano na ok. 3000. dla allegro najwazniejsze, by im placic kase na czas i tylko tyle chyba.
0 0

ziolko

#2665863 Napisano: 17.09.2009 07:28:15
visserarthur napisał(a):

ziolko napisał(a):

gocha26 napisał(a):

allegro nic nie powie, chyba tylko tyle, by sprobowac sie jakos skontaktowac z tym kims. w zasadzie to umywaja rece i kaza zglaszac na policje- wiem, bo tak bylo jak mnie oszukano na ok. 3000. dla allegro najwazniejsze, by im placic kase na czas i tylko tyle chyba.

no to można zgłosić równolegle - tu i tu... i w ten sposób będzie ok.. poza tym nie pamiętam za bardzo, ale chyba allegro ma jakiś program ochrony kupujących do 500 zł wartości zakupów? nie jestem pewna a nie mam czasu szukać
0 0