Pomocy!!!!

Gość: haz0r

#6150735 Napisano: 27.01.2016 10:05:28
szczupak napisał(a):

kto poradzi jakiego operatora starter najlepiej wybrać dla dziecka , chodzi o to żeby był głównie internet, ale rozmowy , smsy też, ale żeby konto było jak
najdłużej ważne bez konieczności jakiegoś cyklicznego doładowania, a jeśli już to za niewielką kwotę ?
może ktoś ma jakeś doświadczenia i coś poleci?
może być tu lub pw
z góry ogromne dzięki

Takie rzeczy tylko w Erze emotka

https://komorkomat.pl/na-karte/
0 0

banka-manka

#6151161 Napisano: 27.01.2016 20:34:51
Na jakie przepisy mogę się powołać (jeśli w ogóle mogę) w sprawie nieodebrania przesyłki pobraniowej?
W skrócie sprzedałam towar na OLX - paczka za pobraniem, osoba po wysłaniu się rozmyśla, nie chce odebrać paczki. Jakimi zapisami mogę 'postraszyć' osobę, żeby zwróciła mi koszty wysyłki lub jednak odebrała paczkę (bojąc się konsekwencji)?
Czy jeśli ona po prostu nie odbierze awiza, to dopiero po 14 dniach paczka do mnie wróci?
Jak zrobić, żeby odesłali ją do mnie wcześniej?
0 0

zaczytana-pola

#6151167 Napisano: 27.01.2016 20:38:07
@banka-manka napisał(a):

Na jakie przepisy mogę się powołać (jeśli w ogóle mogę) w sprawie nieodebrania przesyłki pobraniowej?
W skrócie sprzedałam towar na OLX - paczka za pobraniem, osoba po wysłaniu się rozmyśla, nie chce odebrać paczki. Jakimi zapisami mogę 'postraszyć' osobę, żeby zwróciła mi koszty wysyłki lub jednak odebrała paczkę (bojąc się konsekwencji)?
Czy jeśli ona po prostu nie odbierze awiza, to dopiero po 14 dniach paczka do mnie wróci?

Z tego co wiem, to Twoja strata. Olx nie jest w żaden sposób wiążące i wysyłając paczkę za pobraniem podejmujesz ryzyko.
0 0

asiek07095

#6151168 Napisano: 27.01.2016 20:38:14
Żeby odesłali wcześniej to ona musiałaby na poczcie podpisać odmowę przyjęcia. Ale kosztów za wysyłkę wydaje mi się że nie odzyskasz. Olx nie jest tak wiążące jak allegro. Choć tego nie jestem pewna więc sama musisz to zweryfikować np na poczcie.
@banka-manka napisał(a):

0 0

asiek07095

#6151171 Napisano: 27.01.2016 20:40:23
zaczytana-pola napisał(a):

Z tego co wiem, to Twoja strata. Olx nie jest w żaden sposób wiążące i wysyłając paczkę za pobraniem podejmujesz ryzyko

hehe. Użyliśmy nawet tych samych sformułowań;)
0 0

banka-manka

#6151172 Napisano: 27.01.2016 20:43:48

@banka-manka napisał(a):

Z tego co wiem, to Twoja strata. Olx nie jest w żaden sposób wiążące i wysyłając paczkę za pobraniem podejmujesz ryzyko.

Dzięki.
A czy ogólne zawarcie umowy - obojętnie czy przez portal, czy przez email, sms - coś co masz dowód. Nie jest w jakikolwiek sposób wiążące obie strony do pewnych zachowań?
0 0

banka-manka

#6151175 Napisano: 27.01.2016 20:45:48
asiek07095 napisał(a):

Żeby odesłali wcześniej to ona musiałaby na poczcie podpisać odmowę przyjęcia. Ale kosztów za wysyłkę wydaje mi się że nie odzyskasz. Olx nie jest tak wiążące jak allegro. Choć tego nie jestem pewna więc sama musisz to zweryfikować np na poczcie.

Dzięki. Przynajmniej wiem do czego będę starała te osobę zmusić, żebym wcześniej odzyskała towar.
Ale na poczcie mam sprawdzić czy odzyskam koszty przesyłki? To chyba na portalu olx, albo przepisach prawa.
0 0

barszcz

#6151176 Napisano: 27.01.2016 20:45:57
OLX,to sprzedaź bezpośrednia i wysyłka,to Twoje ryzyko niestety!
0 0

zaczytana-pola

#6151179 Napisano: 27.01.2016 20:46:52
Zapewne nie wysłałaś towaru jako firma, więc nie ma między Wami umowy. Wg mnie nic nie zdziałasz i to tylko dobra wola kupującego, czy odbierze paczkę albo zwróci za wysyłkę.
0 0

banka-manka

#6151183 Napisano: 27.01.2016 20:49:05
barszcz napisał(a):

To ja wiem emotka  
Bardziej mnie interesuje czy są przepisy regulujące ogólną sprzedaż-kupno między osobami fizycznymi, które zawierają ze sobą umowę.
0 0

banka-manka

#6151185 Napisano: 27.01.2016 20:50:34

Zapewne nie wysłałaś towaru jako firma, więc nie ma między Wami umowy. Wg mnie nic nie zdziałasz i to tylko dobra wola kupującego, czy odbierze paczkę albo zwróci za wysyłkę.

Dzięki emotka
0 0

barszcz

#6151187 Napisano: 27.01.2016 20:56:14
Odstąpienie od umowy zawartej na odległość przysługuje jedynie tym konsumentom, którzy kupili towar od osoby fizycznej (tj. przedsiębiorcy). Taka sprzedaż zachodzi wówczas w modelu B2C, czyli na linii przedsiębiorca-konsument. Jeśli mamy do czynienia ze sprzedażą C2C, tj. osoba prywatna-osoba prywatna, wszystko zależy od dobrej woli sprzedającego, bowiem żadna ustawa nie nakazuje mu przyjmowania zwrotów sprawnych produktów. Znalazłam tylko coś takiego!gdyby odebrała ,nie mogłaby zwrócić,a tak to niestety nic nie możesz.Ja zawsze wysyłam z olx po przedpłacie na konto!
0 0

banka-manka

#6151191 Napisano: 27.01.2016 21:03:38
barszcz napisał(a):

Odstąpienie od umowy zawartej na odległość przysługuje jedynie tym konsumentom, którzy kupili towar od osoby fizycznej (tj. przedsiębiorcy). Taka sprzedaż zachodzi wówczas w modelu B2C, czyli na linii przedsiębiorca-konsument. Jeśli mamy do czynienia ze sprzedażą C2C, tj. osoba prywatna-osoba prywatna, wszystko zależy od dobrej woli sprzedającego, bowiem żadna ustawa nie nakazuje mu przyjmowania zwrotów sprawnych produktów. Znalazłam tylko coś takiego!gdyby odebrała ,nie mogłaby zwrócić,a tak to niestety nic nie możesz.Ja zawsze wysyłam z olx po przedpłacie na konto!

emotka  dziękuje
Ja też nigdy nie wysyłam emotka  Kilkadziesiąt rzeczy już sprzedałam. A teraz raz się ugięłam na gadkę o tym, że została oszukana, bla bla bla.. I wysłałam. A osoba się rozmyśliła jak paczka była w drodze, bo kupiła sobie ten sam przedmiot na miejscu i już nie chce!! 
Jestem tak wściekła. Bo nie dość, że kasa w plecy, czas, bo nie mam tego przedmiotu to jeszcze się boję, że przez te wysyłki, leżenie na poczcie uszkodzi się i wtedy będzie całkowita klapa.
0 0

snowflake

#6151192 Napisano: 27.01.2016 21:03:46
@banka-manka napisał(a):

barszcz napisał(a):

To ja wiem emotka  
Bardziej mnie interesuje czy są przepisy regulujące ogólną sprzedaż-kupno między osobami fizycznymi, które zawierają ze sobą umowę.

Tak - Kodeks Cywilny. Poczytaj, może znajdziesz to, co Cię interesuje.
0 0

slonecznik1309

#6151221 Napisano: 27.01.2016 21:46:59
działa Wam storna zott? (biedronka)?
0 0

edzia21

#6151226 Napisano: 27.01.2016 21:51:40
asiabuczkowska napisał(a):

działa Wam storna zott? (biedronka)?

tak.. przed sekundą wysyłałam zgłoszenie emotka
0 0

koper

#6151509 Napisano: 28.01.2016 13:33:11
@banka-manka

Paczka będzie dwukrotnie awizowana u adresata, a potem wróci do Ciebie, ale żeby ją odebrać będziesz musiała dopłacić za przesyłkę zwrotną.
Tu masz w cenniku, rozdział VII
http://cennik.poc...rajowym_01042013.pdf

Pieniędzy nie odzyskasz, nie ma takiego przepisu, który może to nakazać, możesz tylko poprosić adresata, żeby zwrócił Ci koszty przesyłki, może ruszy go sumienie, zawsze warto spróbować.

Jak ktoś mnie prosi o wysyłkę za pobraniem, to zgadzam się, ale zaznaczam, że boję się, że w razie gdyby kupujący się rozmyślił i  nie odebrał przesyłki, ja poniosę niepotrzebne koszy. Proszę o przedpłatę na konto w wysokości kosztów przesyłki i ewentualnego zwrotu paczki do mnie, a kwota pobrania to będzie koszt przedmiotu - koszt ewentualnego zwrotu przesyłki. To jest jedyna opcja na którą się zgadzam. 
0 0

joan

#6151513 Napisano: 28.01.2016 13:40:41
Mnie ostatnio laska napisała, że mam jej wysłać paczkę za pobraniem (chociaż w ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłam, że nie dopuszczam takiej opcji!), bo owa laska... tadam: ma małe dziecko. Wychodzi na to, że małe dziecko wyklucza możliwość dokonania przelewu emotka
0 0

banka-manka

#6151514 Napisano: 28.01.2016 13:42:26
snowflakemichałek13 emotka  człowiek uczy się na błędach. Pierwszy i ostatni raz. Człowiekowi się wydaje, że jak jest uczciwy to i wszyscy tacy są.

koper dziękuje emotka  dwa razy awizowana, czyli 2x14 dni czekania, aż ją wyślą z powrotem do mnie?
Twój sposób na przedpłatę kosztów wysyłki + ewentualnego zwrotu już wczoraj wprowadziłam przy kolejnej prośbie o pobraniową paczkę. 
0 0

jokan

#6151517 Napisano: 28.01.2016 13:48:25
@michałek13 napisał(a):

@banka-manka napisał(a):

Nie będę się wymądrzała, ale też już nauczyłam się jak mieć twardą cenzura, jak ma się miękkie serce. Ja często wystawiam na allegro ubranka po dzieciach. Wystawiłam koszulę po synu, odezwała się laska, że chętnie kupi, ale ona biedna samotna matka, każdy grosz ogląda zanim wyda, a koszula wizytowa, to ona chciałaby na roczek i skoro nie mogę zejść z ceny (pominę, że to było chyba 16-18 zł) to bardzo prosi o wysyłkę zwykłym listem, najtańszym to chociaż tak zaoszczędzi. Szkoda mi się zrobiło matki i dziecka. PO CZYM po tygodniu pisze do mnie, że mam jej kasę zwrócić, bo ta koszula nie doszła ! No i co ja zero potwierdzenia, bo przesyłka nie rejestrowana a ona cóż mogła nie dostać. Uważam, że dostała a ja nie byłam pierwszą osobą, od której w ten sposób wyłudziła towar i potem kasę. Teraz wysyłam dopiero po otrzymaniu kasy i mi nie zależy, że komuś się mega spieszy i opcje rejestrowane.

to zapewne powyludzala i powuludza jeszcze troche kasy tym sposobem, a zasada jest prosta:
1. nie wysylac listem nierejestrowanym
2. nie wysylac za pobraniem

Naprawde trzeba uwazac, ja mialam taka sytuacje ze wyslalam buty-rolki a gosc mi napisal, ze sa to dwa lewe emotka i zazadal zwrotu, az do sklepu pisalam, bo sprzedawalam z jakiegos konkursu. Nie pamietam jak to sie skonczylo, ale teraz ogladam wszystko dokladnie zanim sprzedam i wysle.
0 0