Pomocy!!!!

bethan

#6346484 Napisano: 14.04.2017 11:44:55
Claudia77 napisał(a):

chyba, że taka sama uczciwość u nich w domu panowała...

Wszyscy ubrani w uśmiech szydery (vide jej avatar) emotka
Ja już bym dzisiaj była na policji i wysłała pannie skan złożenia doniesienia. Tak w sam raz na Święta.

kalka

#6346491 Napisano: 14.04.2017 11:50:36
joan napisał(a):

asper01 napisał(a):

Dostałem, inaczej bym nie ryzykował o tym pisać...
Wysłała mi za pobraniem 500 zł!

Widzę tutaj dwie sprawy:
A) umowa jest zgodnym oświadczeniem woli dwóch stron. Powinna Ci wysłać paragon zgodnie z umową, a tego nie zrobiła. To podlega pod Kodeks Cywilny.
B) szantaż, który zastosowała, jest natomiast sprawą chyba większej wagi i podlega pod Kodeks Karny:
"Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."
Kodeks Karny nie zawiera dolnej ani górnej granicy szantażu emotka

Moim zdaniem możesz do niej oficjalnie napisać, że uprzejmie prosisz o zwrot zapłaconej kwoty 500 zł, w przeciwnym razie złożysz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze.

Tylko jednego się obawiam znając polskie sądy: emotka  że 500 zł to zbyt niska szkodliwość społeczna  i Asper będzie mógł wytoczyć jedynie proces z powództwa cywilnego i to za wymuszenie, a nie szantaż.
Znam to z autopsji niestety. emotka Kiedy okradł nas facet mający wykończyć nam dom, a który remontu nie zrobił, za to ukradł materiały i uciekł w siną dal, to policja i prokuratura stanęły na wysokości zadania (sprawca został ujęty, skradzione rzeczy częściowo odnalezione, bo sporą część materiałów zdążył już wykorzystać do remontu mieszkania swojej córki: lakier do parkietu, kleje do glazury itp) ale sąd żeby nie mieć za dużo roboty zmienił wagę sprawy z kradzieży na przywłaszczenie, a następnie umorzył ją  argumentując to niską szkodliwością społeczną, bo sędzina uznała, że 5 tys straty to niewielka szkoda społeczna  i doradziła nam, żebyśmy wytoczyli złodziejowi proces w powództwa cywilnego o zwrot naszej kasy  emotka   Serio! To nie żart  emotka
0 0

agniehaha89

#6346492 Napisano: 14.04.2017 11:51:12
joan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

Moim zdaniem istotne jest również to, czy ona powiadomiła go, że wyśle ten paragon za pobraniem, a z tego co napisał asper01 to tak. Jeśli zgodziłeś się na to pisząc np. "no dobra niech Ci będzie zapłacę tylko wyśłij ten paragon" to może zgodziłeś się również na nowe warunki umowy. 

To akurat nie jest chyba istotne, bo kupujący został szantażem zmuszony do uiszczenia dodatkowej opłaty. I to opłaty bezpodstawnej, gdyż pierwotnie nieprzewidzianej i niewynikającej z żadnych logicznych przesłanek. Zatem "nowe warunki umowy" mają charakter bezprawny.

To, że dziewczyna postąpiła bezczelnie jest pewne ale w postępowaniu karnym pociągnięcie do odpowiedzialności karnej może nastąpić  wówczas, gdy zebrane dowody dostatecznie uzasadniają popenienie przestępstwa. Nie wiemy dokładnie jak wyglądała korespondencja stron więc nie wiemy czy np. strony nie umówiły się, że paragon miał zostać odebrany niezwłocznie (może dziewczyna policzyła sobie opłatę za przechowywanie paragonu). Jak dokładnie wyglądał ten szantaż też nie wiemy. Zatem nawet jesłi dziewczyna zostanie skazana w postępowaniu karnym może wygrać w postępowaniu cywilnym, bo sąd cywilny nie jest związany wyrokiem karnym. Niezależnie od powyższego wyślij jej wezwanie do polubownego załatwienia sprawy z krótkim terminem na zwrot gotówki a jak nie zwróci kasy to na komendę i do sądu. Nie ma nad czym depatować. 
0 0

bethan

#6346494 Napisano: 14.04.2017 11:53:57
agniehaha89 napisał(a):

może dziewczyna policzyła sobie opłatę za przechowywanie paragonu

emotka
1 kalka 0

kalka

#6346496 Napisano: 14.04.2017 11:58:49
bethan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

emotka

A to gdzie ona go przechowywała? W wynajętym w banku sejfie? A jeśli już, to czy było to ujęte w umowie, jest to w korespondencji? 

Gość: maliszka

#6346498 Napisano: 14.04.2017 11:59:42
Dobrze że asper opisał tę sprawę ponieważ konkursowicze powinni z niej wyciągnąć wnioski na przyszłość a mianowicie mniej kupować paragonów od postronnych osób a wybrać się czasem na zakupy i mieć 100% pewność co do legalności i rzeczywistego bycia w posiadaniu paragonu na konkurs czy loterię

agniehaha89

#6346500 Napisano: 14.04.2017 12:00:30
kalka napisał(a):

bethan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

emotka

A to gdzie ona go przechowywała? W wynajętym w banku sejfie? A jeśli już, to czy było to ujęte w umowie, jest to w korespondencji? 

może smarowała paragon jakimiś specjalnymi olejkami żeby nie wyblakł emotka  
0 0

bethan

#6346502 Napisano: 14.04.2017 12:01:35
agniehaha89 napisał(a):

pociągnięcie do odpowiedzialności karnej może nastąpić  wówczas, gdy zebrane dowody dostatecznie uzasadniają popenienie przestępstwa.

A czy żądanie 500 zł za paragon opiewający na kwotę 15 zł (powiedzmy, bo ja kupiłam kawę za ponad 20 zł) nie jest dostatecznym dowodem?
0 0

kalka

#6346506 Napisano: 14.04.2017 12:03:25
maliszka napisał(a):

Dobrze że asper opisał tę sprawę ponieważ konkursowicze powinni z niej wyciągnąć wnioski na przyszłość a mianowicie mniej kupować paragonów od postronnych osób a wybrać się czasem na zakupy i mieć 100% pewność co do legalności i rzeczywistego bycia w posiadaniu paragonu na konkurs czy loterię

To prawda, tylko jak odróżnić postronne osoby, od niepostronnych  emotka
...wybrać się czasem na zakupy... no właśnie- tylko czasem to jest 500 km  emotka

agniehaha89

#6346507 Napisano: 14.04.2017 12:03:43
bethan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

pociągnięcie do odpowiedzialności karnej może nastąpić  wówczas, gdy zebrane dowody dostatecznie uzasadniają popenienie przestępstwa.

A czy żądanie 500 zł za paragon opiewający na kwotę 15 zł (powiedzmy, bo ja kupiłam kawę za ponad 20 zł) nie jest dostatecznym dowodem?

ah, żeby wszystko w sądzie było takie proste jak nam się z początku wydaje to sprawy nie trwały by po kilka lat.
0 0

dorothy

#6346508 Napisano: 14.04.2017 12:04:45
kalka napisał(a):

asper01 napisał(a):

Czyli już jej zapłaciłeś   emotka
To jest s...syństwo ze stony panienki  emotka
Pewnie jutro założy nowe konto na forum, albo już to zrobiła emotka   Aż strach kupować paragony na forum od nieznanych forumowiczów

p.s. Dzięki Dorothy za uczciwość! emotka   emotka  Wyobraziłam sobie przesyłkę paragonu od Ciebie za pobraniem 5% wartości nagrody emotka     

hihi, Ilona nigdy! 100% uczciwości! przecież każdy poczciwy forumowicz wie o co chodzi w wymianach paragonowych emotka
no ale czytam i czytam i w głowie mi się nie mieści coś takiego, dla 500 zł zszargać sobie opinię itp., no nerw mnie bierze emotka

bethan

#6346510 Napisano: 14.04.2017 12:05:57
agniehaha89 napisał(a):

ah, żeby wszystko w sądzie było takie proste jak nam się z początku wydaje to sprawy nie trwały by po kilka lat.

Składałam doniesienie o kradzież 1000 zł i jakoś się dało emotka  Najgorsze jest danie przyzwolenia na takie praktyki, a bo sąd, a bo niska szkodliwość, a bo się nie uda. Jak się nic nie zrobi, to na pewno się nie uda.

radosna

#6346512 Napisano: 14.04.2017 12:08:06
maliszka napisał(a):

Najlepiej samemu kupować. Ale w moim mieście nie ma Intermarche emotka
Poza tym, jeśli mam kupować np. piwo, to wolę czasem kupić
paragon trochę taniej. Chyba, że kalka się ze mną napije emotka
2 bethan, kalka 0

agniehaha89

#6346516 Napisano: 14.04.2017 12:10:13
bethan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

Składałam doniesienie o kradzież 1000 zł i jakoś się dało emotka  Najgorsze jest danie przyzwolenia na takie praktyki, a bo sąd, a bo niska szkodliwość, a bo się nie uda. Jak się nic nie zrobi, to na pewno się nie uda.

Zgadzam się z Tobą. Nie powinno odpuszczać takim oszustom. 
0 0

kalka

#6346517 Napisano: 14.04.2017 12:10:31
bethan napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

O tak, nie można się poddawać!  emotka  Nawet wśród sędziów zdarzają się przyzwoici ludzie emotka  - trzeba próbować emotka  
Powodzenia Asparemotka
1 nkba 0

Gość: maliszka

#6346519 Napisano: 14.04.2017 12:11:29
radosna napisał(a):

maliszka napisał(a):

ale musimy grać we wszystkie dostępne konkursy i loterie?
może warto się skupić się na tych sklepach które mamy w zasięgu ręki i równowaga w przyrodzie zostanie zachowana
0 0

cudaczek121

#6346521 Napisano: 14.04.2017 12:14:11
asper01 napisał(a):

Ale ja nie rozumiem, po co wysyłałeś jej te 500 zł.Chyba w momencie, gdy kupowała dla Ciebie produkt konkursowy, liczyła się,że możesz trafić główną.Jeśli na nic się nie umawialiście wcześniej,żaden procent od wygranej, żadnych pieniędzy bym nie wysyłała dodatkowych niż zwrot za zakup kawy.To powinna być Twoja dobra wola,że dajesz jej coś ekstra w podziękowaniu, a nie przymus i szantażemotka emotka
1 29renata 0

kalka

#6346523 Napisano: 14.04.2017 12:14:32
maliszka napisał(a):

radosna napisał(a):

maliszka napisał(a):

ale musimy grać we wszystkie dostępne konkursy i loterie?
może warto się skupić się na tych sklepach które mamy w zasięgu ręki i równowaga w przyrodzie zostanie zachowana

Znam osoby, które w pobliżu nie mają żadnych, albo jeden, jedyny! Serio, są takie na forum  emotka  
2 nkba, annb 0

agniehaha89

#6346525 Napisano: 14.04.2017 12:16:23
Idz złóż te zawiadomienie jeszcze dziś . Dziewczyna dostanie zawiadomienie z prokuratury to się oduczy takich praktyk. A i może tym samym uświadomisz jej rodziców jaka to ich córka jest uczciwa. 

defed

#6346529 Napisano: 14.04.2017 12:18:18
cudaczek121 napisał(a):

Ale ja nie rozumiem, po co wysyłałeś jej te 500 zł.

Ta przesyłka z paragonem była za pobraniem 500 zł, bez zapłacenia list wróciłby do nadawcy...
0 0