Pomocy!!!!

xooxoo

#6345686 Napisano: 12.04.2017 18:03:04
Czy ktoś reklamował nagrodę otrzymaną za punkty Payback? Jestem ciekawa jak u nich działa reklamacja i czy w miarę szybko się to odbywa?
0 0

asper01

#6346427 Napisano: 14.04.2017 10:54:19
A może ktoś ma pomysł/sprawdzony sposób jak dalej poprowadzić  sytuację? Wkleję to, co pisałem w Nie polecam...

ewciatek – okaz uczciwości i prawości (bo tak ją, podobno, wychowali rodzice!)… do czasu kiedy nie dowie się co wygrałeś… A jak się dowie, to
napisze Ci tak: „Widzę że nie zależy Ci na nagrodzie. Paragony trzeba
odbierać zaraz po zakupie. 5% dla mnie albo nic dla nikogo” i WYŁUDZI
kasę szantażem. Ciągle myślę, co mam z tym dalej zrobić (dlatego nie
chcę na razie ujawniać jej danych), bo chodzi o 500 zł! No ale tak to
jest z ludzką zazdrością…
1 kumulacja 0

joan

#6346430 Napisano: 14.04.2017 10:58:29
asper01 napisał(a):

A może ktoś ma pomysł/sprawdzony sposób jak dalej poprowadzić  sytuację? Wkleję to, co pisałem w Nie polecam...

ewciatek – okaz uczciwości i prawości (bo tak ją, podobno, wychowali rodzice!)… do czasu kiedy nie dowie się co wygrałeś… A jak się dowie, to

Hmmm, odpowiedz na kilka pytań:
1) Czy zapłaciłeś jej już te 500 zł?
2) Jaką kwotę sprzedaży paragonu ustaliliście pierwotnie? Jakie był pozostałe warunki zakupu?
3) Czy zapłaciłeś jej tę pierwotnie ustaloną kwotę za paragon?
4) Czy dysponujesz jej danymi osobowymi i adresowymi?
0 0

asper01

#6346434 Napisano: 14.04.2017 11:01:01
joan napisał(a):

asper01 napisał(a):

Hmmm, odpowiedz na kilka pytań:
1) Czy zapłaciłeś jej już te 500 zł?
2) Jaką kwotę sprzedaży paragonu ustaliliście pierwotnie? Jakie był pozostałe warunki zakupu?
3) Czy zapłaciłeś jej tę pierwotnie ustaloną kwotę za paragon?
4) Czy dysponujesz jej danymi osobowymi i adresowymi?

1. Nie miałem wyboru, szantażowała mnie, że albo ja i ona, albo nikt - paragon wysłała za pobraniem do mnie.
2. Zapłaciłem jej normalnie za zakupiony paragon, a ewentualna wysyłka miała być za dopłatą za wysyłkę po wygranej.
3. Oczywiście, że zapłaciłem jej za paragon.
4. Dysponuję...
0 0

joan

#6346436 Napisano: 14.04.2017 11:02:24
asper01 napisał(a):

1. Nie miałem wyboru, szantażowała mnie, że albo ja i ona, albo nikt - paragon wysłała za pobraniem do mnie.
2. Zapłaciłem jej normalnie za zakupiony paragon, a ewentualna wysyłka miała być za dopłatą za wysyłkę po wygranej.
3. Oczywiście, że zapłaciłem jej za paragon.
4. Dysponuję...

A dostałeś już ten paragon? Czy dopiero "idzie"?
0 0

asper01

#6346445 Napisano: 14.04.2017 11:06:07
Dostałem, inaczej bym nie ryzykował o tym pisać...
Wysłała mi za pobraniem 500 zł!
0 0

joan

#6346453 Napisano: 14.04.2017 11:11:56
asper01 napisał(a):

Widzę tutaj dwie sprawy:
A) umowa jest zgodnym oświadczeniem woli dwóch stron. Powinna Ci wysłać paragon zgodnie z umową, a tego nie zrobiła. To podlega pod Kodeks Cywilny.
B) szantaż, który zastosowała, jest natomiast sprawą chyba większej wagi i podlega pod Kodeks Karny:
"Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."
Kodeks Karny nie zawiera dolnej ani górnej granicy szantażu emotka

Moim zdaniem możesz do niej oficjalnie napisać, że uprzejmie prosisz o zwrot zapłaconej kwoty 500 zł, w przeciwnym razie złożysz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze.

kalka

#6346458 Napisano: 14.04.2017 11:15:09
asper01 napisał(a):

Czyli już jej zapłaciłeś   emotka
To jest s...syństwo ze stony panienki emotka
Pewnie jutro założy nowe konto na forum, albo już to zrobiła emotka   Aż strach kupować paragony na forum od nieznanych forumowiczów

p.s. Dzięki Dorothy za uczciwość! emotka  emotka  Wyobraziłam sobie przesyłkę paragonu od Ciebie za pobraniem 5% wartości nagrody emotka     

agniehaha89

#6346462 Napisano: 14.04.2017 11:22:34
joan napisał(a):

asper01 napisał(a):

Widzę tutaj dwie sprawy:
A) umowa jest zgodnym oświadczeniem woli dwóch stron. Powinna Ci wysłać paragon zgodnie z umową, a tego nie zrobiła. To podlega pod Kodeks Cywilny.
B) szantaż, który zastosowała, jest natomiast sprawą chyba większej wagi i podlega pod Kodeks Karny:
"Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."

Moim zdaniem możesz do niej oficjalnie napisać, że uprzejmie prosisz o zwrot zapłaconej kwoty 500 zł, w przeciwnym razie złożysz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze.

Moim zdaniem istotne jest również to, czy ona powiadomiła go, że wyśle ten paragon za pobraniem, a z tego co napisał asper01 to tak. Jeśli zgodziłeś się na to pisząc np. "no dobra niech Ci będzie zapłacę tylko wyśłij ten paragon" to może zgodziłeś się również na nowe warunki umowy. 
0 0

bethan

#6346464 Napisano: 14.04.2017 11:23:57
joan napisał(a):

Dokładnie tak. Zrób to.
Asper, masz mam nadzieję zachowaną korespondencję?
0 0

asper01

#6346465 Napisano: 14.04.2017 11:23:58
agniehaha89 napisał(a):

joan napisał(a):

asper01 napisał(a):

Widzę tutaj dwie sprawy:

Moim zdaniem istotne jest również to, czy ona powiadomiła go, że wyśle ten paragon za pobraniem, a z tego co napisał asper01 to tak. Jeśli zgodziłeś się na to pisząc np. "no dobra niech Ci będzie zapłacę tylko wyśłij ten paragon" to może zgodziłeś się również na nowe warunki umowy. 

No na tym chyba polega szantaż: zapłacę, tylko oddaj mi dziecko...
Nie miałem wyboru, Smolara by nic nie interesowało, poza oryginalnym paragonem...
0 0

asper01

#6346466 Napisano: 14.04.2017 11:25:29
bethan napisał(a):

joan napisał(a):

Dokładnie tak. Zrób to.

Oczywiście!
1 kalka 0

Claudia77

#6346467 Napisano: 14.04.2017 11:28:01
asper01 napisał(a):

bethan napisał(a):

joan napisał(a):

Dokładnie tak. Zrób to.

Oczywiście!

trzeba było powiedzieć, że wygrałeś np. młynek do kawy
0 0

bethan

#6346468 Napisano: 14.04.2017 11:29:12
asper01 napisał(a):

Oczywiście!

Słuchaj,  nie odpuszczaj sprawy. 500 zł już straciłeś, więcej nie możesz. Złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
Na jakiej podstawie w ogóle panna sobie uroiła jakiś % od Twojej wygranej? To jest kosmos. 
2 nelunia, andii 0

joan

#6346469 Napisano: 14.04.2017 11:29:50
agniehaha89 napisał(a):

To akurat nie jest chyba istotne, bo kupujący został szantażem zmuszony do uiszczenia dodatkowej opłaty. I to opłaty bezpodstawnej, gdyż pierwotnie nieprzewidzianej i niewynikającej z żadnych logicznych przesłanek. Zatem "nowe warunki umowy" mają charakter bezprawny.

asper01

#6346472 Napisano: 14.04.2017 11:31:23
bethan napisał(a):

asper01 napisał(a):

Oczywiście!

Słuchaj,  nie odpuszczaj sprawy. 500 zł już straciłeś, więcej nie możesz. Złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
Na jakiej podstawie w ogóle panna sobie uroiła jakiś % od Twojej wygranej? To jest kosmos. 

Zobaczyła dziewczyna 10 tysi i zgłupiała. Zazdrość ludzka jest straszna... Tyle razy tu ludzie słali za kogoś paragony na samochody i inne takie i nie słyszałem o takich wyłudzeniach... Ale zawsze się trafi jakaś cholera...

asper01

#6346476 Napisano: 14.04.2017 11:37:03
Ale rozumiecie, najpierw mi napisała, że uczciwości nauczyli ją rodzice! No ale potem pewno ktoś ją "dobrze" pokierował. No nic, to teraz z tym kimś będzie spijać nawarzone piwo...
1 kalka 0

bethan

#6346477 Napisano: 14.04.2017 11:37:36
asper01 napisał(a):

Zobaczyła dziewczyna 10 tysi i zgłupiała.

Umowa była prosta, ona kupuje kawę (którą sobie zostawiła!), paragon dla Ciebie za cenę zakupu. Przecież tak to działa. 
To, co odstawiła po jest nienormalne (i niemoralne).

bethan

#6346478 Napisano: 14.04.2017 11:38:37
asper01 napisał(a):

najpierw mi napisała, że uczciwości nauczyli ją rodzice!

Może uczyli, ale nie nauczyli.
1 kalka 0

Claudia77

#6346480 Napisano: 14.04.2017 11:42:19
bethan napisał(a):

asper01 napisał(a):

najpierw mi napisała, że uczciwości nauczyli ją rodzice!

Może uczyli, ale nie nauczyli.

chyba, że taka sama uczciwość u nich w domu panowała...
0 0