Pomocy!!!!

zdolnabestia

#5157210 Napisano: 23.04.2012 03:10:08
magic18girl napisał(a):

Jest możliwość odzyskania pisanego tekstu na poczcie o2?? pisałam dłuuugą rymowanke na konkurs i już byłam na końcu kiedy poczta sama sie wylogowała a tekst nie zapisany emotka :( pomoże ktoś czy nic się nieda zrobić??

Zobacz, czy jest coś w kopiach roboczych. Na wp na pewno zapisuje wiadomość co ileśtam sekund, nie wiem jak jest na o2.
0 0

Gość: nostradamus

#5157365 Napisano: 23.04.2012 04:28:41
Czy wie ktoś co jest z wynikami za 22 i 23 (dziś) carlsberg kody spod kapsli i puszek na euro 2012. Wysłałem w niedzielę 6 kodów i chciałem dziś sprawdzić, czy coś wpadło a nie ma na stronie emotka
0 0

aga76

#5158433 Napisano: 24.04.2012 09:10:36
Słuchajcie chciałabym prosić Was o solidarność w kwestii zgody na wyłudzanie naszych danych osobowych. W wielu konkursach nie można wziąć udziału jeśli nie wyrazi się zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych, co jest niezgodne z prawem. Dziś rozmawiałam z konsultantem w GIODO i poza oficjalnym zgłoszeniem sprawy (co wiąże się z opłatą) można tylko za każdym razem wysyłać maila z informacją że się nie zgadzam na przetwarzanie danych. Uważam że warto- jedna osoba niewiele może, ale konkursomaniaków jest wielu, wiele głosów i protestów trudno nie zauważyć. Czy nie dość już wyłudzania danych osobowych za byle kubeczek?
0 0

Gość: cb656Old

#5158463 Napisano: 24.04.2012 09:21:30
aga76 napisał(a):

Słuchajcie chciałabym prosić Was o solidarność w kwestii zgody na wyłudzanie naszych danych osobowych. W wielu konkursach nie można wziąć udziału jeśli nie wyrazi się zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych, co jest niezgodne z prawem. Dziś rozmawiałam z konsultantem w GIODO i poza oficjalnym zgłoszeniem sprawy (co wiąże się z opłatą) można tylko za każdym razem wysyłać maila z informacją że się nie zgadzam na przetwarzanie danych. Uważam że warto- jedna osoba niewiele może, ale konkursomaniaków jest wielu, wiele głosów i protestów trudno nie zauważyć. Czy nie dość już wyłudzania danych osobowych za byle kubeczek?

To oczywiste - dla mnie na przykład gra nie jest warta świeczki, jeśli warunkiem wzięcia udziału jest konieczność podawania szczegółowych danych.
Niestety, to Organizator ustala warunki i możemy najwyżej nie zgodzić się, nie biorąc udziału. Inne działania uważam za nieskuteczne. Myślisz, że nawet masowe protesty coś zmienią? Nie wierzę. Dopiero masowe UNIKANIE brania udziału w takich konkursach z JEDNOCZESNYM bombardowaniem organizatorów mailami z wyłuszczeniem powodów mogłoby emotka emotka dać jakiś efekt.... Ale pewnie i tak oleją.

Olej to. Tak, jak ja
emotka
0 0

ziolko

#5158465 Napisano: 24.04.2012 09:22:04
Aga - wiele razy jest zapis, że do celów konkursowych podaje się te dane, a to jest ciut inne, niż marketingowe

0 0

aga76

#5158479 Napisano: 24.04.2012 09:29:10
Wiem można olać - zresztą moje dane i tak hulają po necie i wiem o tym, ale chodzi o zasadę, nie uważacie że to nie fair? ROK temu napisałam do dlalejdis - tak, tam też i nadal trzeba się godzić na regulamin bo inaczej się nie zagra.Niewiele zostanie tych konkursów gdzie sprawa wygląda czysto emotka
0 0

ziolko

#5158485 Napisano: 24.04.2012 09:33:25
no cóż.. wiele firm w ten sposób zdobywa dane, bo zawsze znajdzie się wielu chętnych na kubek czy inny drobiazg, bo za darmo a to, ze ich dane są o wiele cenniejsze, to już niewazne

akcja z bulionetkami choćby, albo z frugo.. czy inne próbki, koszt ok 2-3 zł, normalnie by sobie kupili, ale to nie to samo
0 0

Gość: goralecka

#5158543 Napisano: 24.04.2012 09:56:08
Niestety nie tylko w taki sposób zdobywają. Bo 10-15 lat temu nawet nie zwracałam uwagi na konkursy a i tak dzwonili z propozycja wyjazdu do Ciechocinka za 4,90 a w skrzynce znajdowałam kupony na loterię i kluczyki do samochodów. Także też skądś moje dane mieli. Wiadomo, że nikt za darmo nie da nikomu cennej nagrody więc w pewien sposób płacimy swoimi danymi. Jak nie będę brała udziału w konkursach to i tak będą dzwonić i zasypywać reklamami. O dziś tyle dobrze, że numer telefonu czy maila można zmienić w 2minuty. Gorzej z miejscem zamieszkania ale czy to wyrzucenie kilku ulotek do śmieci jest aż tak bardzo uciążliwe?Hmm..dla mnie nie...niestety mam większe problemy emotka
0 0

aga76

#5158602 Napisano: 24.04.2012 10:17:24
goralecka - Szkoda, bo im więcej osób myśli podobnie do Ciebie to tym bardziej szansa jest przegrana. Nikt nikomu nie daje nic za darmo- konkursy to niewątpliwie również (a może przede wszystkim) forma reklamy i promocji, utrwalania wizerunku.
0 0

dolly

#5158790 Napisano: 24.04.2012 12:02:04
Aga76- ja omijam takie konkursy, niestety/stety bo czasami nagrody sa fajnie.
Jednak tak jak napisał Cb656 dla mnie to walka z wiatrakami- bo nawet jak się wywalczy, to zrobią inny zapis i nadal bedą zbierać- jak dla kogoś ważniejsza próbka, niż chociażby minimalna ochrona własnych danych to Jego sprawa.
0 0

aga76

#5158909 Napisano: 24.04.2012 01:14:31
A ja nadal uważam że warto choćby spróbować, tyle że trzeba się trochę wysilić,a jak się przekonałam sama niewiele zdziałam i liczyłam na jakiś pozytywny odzew. Chyba jestem idealistką. emotka
0 0

Gość: maro

#5158938 Napisano: 24.04.2012 01:24:23
Także omijam takie konkursy...rozumiem gdzie do wygrania jest b.wartościowa nagroda to mogę podać NIP PESEL ,nr dowodu,ale to po ogłoszeniu wyników gdy już tą rzecz wygrałam.W innym wypadku nie podaje z góry danych, bo jest to dla mnie grubo podejrzane,.
0 0

aga76

#5158996 Napisano: 24.04.2012 01:59:08
Chyba się nie rozumiemy, chodzi mi o taki zapis
Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych dla potrzeb marketingowych portalu dlaLejdis.pl (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.97 o Ochronie Danych Osobowych , Dz. Ust. Nr 133, Pozycja 883).

Chyba teraz jest już wszystko jasne.
Wiadomo, że każdy jest ostrożny, ale ktoś jednak grywa w tych konkursach , a tu tylko głosy że ja nie gram. Nie chodzi mi tu o ranking kto nie gra i kto jest najostrożniejszy a o wspólny front przeciw... Nie oszukujmy się - handel naszymi danymi osobowymi, adresami mailowymi jest powszechny i dotyczy wszystkich którzy w sieci istnieją , chodzi o to żeby nie było jawnego przyzwolenia na taki proceder (to znowu ja idealistka emotka )
0 0

ziolko

#5159007 Napisano: 24.04.2012 02:06:21
Aga, może napiszesz do lejdis i zapytasz, gdzie komu te dane są przekazywane, skoro do celów marketingowych?

bo ja później wyślę takie zapytanie... i jestem ciekawa, co odpiszą

oraz czy nie powinno być tak, że te dane podaje się tylko do celów konkursu

w tej ustawie znalazłam taki zapis

Art. 24

W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, admi-nistrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę o:

1) adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku gdy administratorem
danych jest osoba fizyczna – o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i
nazwisku,
2) celu zbierania danych, a w szczególności o znanych mu w czasie udzielania informacji lub przewidywanych odbiorcach lub kategoriach odbiorców da-nych,
3) prawie dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania,
4) dobrowolności albo obowiązku podania danych, a jeżeli taki obowiązek ist-nieje, o jego podstawie prawnej

więc może warto to dodać do zapytania?
0 0

ziolko

#5159014 Napisano: 24.04.2012 02:09:43
Art. 32.
1. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej do-tyczą, zawartych w zbiorach danych, a zwłaszcza prawo do:
1) uzyskania wyczerpującej informacji, czy taki zbiór istnieje, oraz do ustale-nia administratora danych, adresu jego siedziby i pełnej nazwy, a w przypadku gdy administratorem danych jest osoba fizyczna – jej miejsca za-mieszkania oraz imienia i nazwiska,
2) uzyskania informacji o celu, zakresie i sposobie przetwarzania danych za-wartych w takim zbiorze,
3) uzyskania informacji, od kiedy przetwarza się w zbiorze dane jej dotyczące,
oraz podania w powszechnie zrozumiałej formie treści tych danych,
4) uzyskania informacji o źródle, z którego pochodzą dane jej dotyczące, chyba
że administrator danych jest zobowiązany do zachowania w tym zakresie ta-jemnicy państwowej, służbowej lub zawodowej,
5) uzyskania informacji o sposobie udostępniania danych, a w szczególności
informacji o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym dane te są udo-stępniane,
5a) uzyskania informacji o przesłankach podjęcia rozstrzygnięcia, o którym
mowa w art. 26a ust. 2,
6) żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, cza-sowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli
są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naru-szeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały
zebrane,
7) wniesienia, w przypadkach wymienionych w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5, pisem-nego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania jej danych ze
względu na jej szczególną sytuację,
8) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania jej danych w przypadkach, wy-mienionych w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5, gdy administrator danych zamierza je
przetwarzać w celach marketingowych lub wobec przekazywania jej danych
osobowych innemu administratorowi danych,
9) wniesienia do administratora danych żądania ponownego, indywidualnego
rozpatrzenia sprawy rozstrzygniętej z naruszeniem art. 26a ust. 1.
2. W przypadku wniesienia żądania, o którym mowa w ust. 1 pkt 7, administrator
danych zaprzestaje przetwarzania kwestionowanych danych osobowych albo
bez zbędnej zwłoki przekazuje żądanie Generalnemu Inspektorowi, który wyda-je stosowną decyzję.

Art. 33.
1. Na wniosek osoby, której dane dotyczą, administrator danych jest obowiązany,
w terminie 30 dni, poinformować o przysługujących jej prawach oraz udzielić,
odnośnie jej danych osobowych, informacji, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt
1-5a, a w szczególności podać w formie zrozumiałej:
1) jakie dane osobowe zawiera zbiór,
2) w jaki sposób zebrano dane,
3) w jakim celu i zakresie dane są przetwarzane,
4) w jakim zakresie oraz komu dane zostały udostępnione.
2. Na wniosek osoby, której dane dotyczą, informacji, o których mowa w ust. 1,
udziela się na piśmie.
0 0

Gość: goralecka

#5159019 Napisano: 24.04.2012 02:12:09
Nie no ja też z góry nigdy nie wysyłam swoich tak szczegółowych danych jak NIP czy pesel. Ostatnio odpuscilam tez sobie jakieś tam farbki do malowania bo już po wygraniu otrzymałam prośbę o podanie NIP-u, peselu, itd.

aga76 - jestem przeciwna takim zapisom i będę trzymać kciuki byś wspólnie z innymi takie zmiany wywalczyła. Ale handel danymi będzie się odbywał nadal nawet jeśli wywalczysz zmiany czy wszyscy się sprzeciwimy i przestaniemy grać. Bo ten handel jest był i będzie. Jak nie tą drogą to inną. Także ja raczej nie przestanę brać udziału w konkursach z tego powodu a byłoby dość idiotycznym gdybym brała udział akceptując regulamin a za chwilę walczyła przeciw zapisom z niego. Przykro mi, że zawiodłam emotka Ale mam nadzieję, że większość myśli przeciwnie niż ja emotka
ja niestety jestem pesymistką a do idealistki też mi daleko emotka
0 0

ziolko

#5159022 Napisano: 24.04.2012 02:14:58
a ja zamierzam napisac, żeby udostępnili mi informacje, komu przekazywali moje dane, od kiedy itp

bo często mam jakieś smsy od wróżek i innych czortów, a nie biorę tam udziału. Więc jak się dowiem, komu dali moje namiary, to będę działać
0 0

ziolko

#5159027 Napisano: 24.04.2012 02:18:53
USTAWA z dnia 29.08.97 o Ochronie Danych Osobowych , Dz. Ust. Nr 133, Pozycja 883).

http://www.bik.pl...danych_osobowych.htm

http://www.google...np2TalQOddBcqHfv_Jjw
0 0

aga76

#5159417 Napisano: 24.04.2012 06:35:35
goralecka - ale właśnie po dzisiejszej rozmowie z Panią z GIODO, akceptacja takiego regulaminu, bo muszę, a później mail z informacją o tym, że nie zgadzam się na taki i taki punkt regulaminu to jedna z metod walki. Inna sprawa że wątpię żeby organizator zaakceptował mój protest.

ziolko - ja już pisałam do nich maila w zeszłym roku i ...nic. Ciebie interesuje komu zostają udostępnione dane,a ja chcę akceptować tylko zgodę na przetwarzanie moich danych na potrzeby konkursu tylko i wyłącznie. Jeśli znajdę w tym tygodniu chwilę to postaram się zadzwonić - myślę o tych z portalu dlalejdis
0 0

Gość: chochliczka

#5160275 Napisano: 25.04.2012 10:11:25
pomocy blagam ;(((((((
Wczoraj skonczylam pisac prace licencjacjka
nie zapisalam jej na penie.po napisaniu zresetowal mi sie komp,a dzis probuje odpalic a mi wyskakuje - blad odczytu pliku..
pisalam w open officie. da sie jakos to odzyskac? do piatku musze oddac prace emotka
0 0