Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: grusia
Gość: agulecece
Gość: taleksander
w pierwszej ciąży też w to wierzyłam. Teraz wiem, że nie najmniejszego znaczenia
Gość: taleksander
jeśli mama w ciąży jest głodna, tzn, że dziecko ciągnie z niej jakiś składnik. Ono nie jest głodne, nie jest mu zimno, gorąco itp., np. mama je mało nabiału, to nie oznacza że dziecku będzie brakowac wapnia, a jedynie to, że zabierze wapń mamie z kości, zębów itd.
Gość: misiulka
ja też dwa razy w ciąży byłam - i do głowy mi nie przyszło żeby brzucha nie głaskac, nie masowac, nie gadac z dzieckiem poprzez brzuch - i żeby lekarz to jeszzce powiedział? Powiem więcej, jak byłam w drugiej ciąży to starszą córkę często też na ręce brałam ( bo malutka była jeszcze ) a jak mi termin porodu minął- to mimo że codziennie na kolanach podłogi myłam, starszą specjalnie już dzwigałam, i wcale się nie oszczędzałam to i tak to nic nie dało
Gość: dianek
za 1,5h mąż mnie odwiezie do lekarza, jak dożyje to przynajmniej będę umierać pod okiem profesjonalisty
acard bym sobie łyknęła to by przeszło, ale w ciąży nie można
Jednej dzwiganie zaszkodzi innej nie ale to nie znaczy ze np skoro Tobie nie przyspieszylo to porodu to znaczy ze mozna tak robic - wiele kobiet pije w ciazy spore ilosci alkoholu a ich dzieci rodza sie zdrowe ale czy to daje przyzwolenie na tego typu postepowanie ?Niesadze.
Kazda z nas jest inna i ma inny organizm - jedne pracuja zawodowo do ostatniego dnia ciazy inne musza od pierwszego dnia lezec - a wzmorzone dotykanie brzucha mogace doprowadzic do skurczow nie jest mitem.
P.S.My przyspieszylismy porod w ten sam sposob w jaki poczelismy synka
Jak juz ktos tu pisał - lepiej zapobiegac niz leczyc - skoro mam takie a nie inne dolegliwosci to po co kusic los .
Gość: katrin22
Z internetu :
Czego nie wolno?
Na temat tego, co wolno robić w ciąży, zwłaszcza takiej, która nie przebiega zupełnie prawidłowo, krąży mnóstwo mitów. Czy wolno dotykać brzucha, czy można używać kremów przeciwko rozstępom? Rzeczywiście głaskanie czy dotykanie brzucha może pobudzać macicę do skurczy. Lepiej więc traktuj swój brzuch łagodnie i nie masuj, nie przesadzaj też z wklepywaniem kremów (najlepiej o pozwolenie zapytaj lekarza). Oczywiście nie znaczy to, że dotykanie brzucha jest w ogóle zakazane (ostrożnie i z umiarem). Podobnie jest z masowaniem piersi – też pobudza skurcze.
Tekst: Laryssa Kowalczyk
Konsultacja: dr n.med. Tomasz Michalik, specjalista ginekolog położnik, pracuje w Ambulatorium Ginekologii i Położnictwa we Wrocławiu
Najczęściej nadawane imiona dzieciom urodzonym w Polsce w 2010 roku
CHŁOPCY
1. Jakub 12981
2. Szymon 10005
3. Kacper 8382
4. Filip 8106
5. Michał 7351
6. Mateusz 7007
7. Bartosz 6480
8. Wojciech 5358
9. Adam 5169
10. Wiktor 5086
11. Piotr 5020
12. Jan 4813
13. Dawid 4780
14. Mikołaj 4517
15. Igor 4169
16. Maciej 4051
17. Aleksander 3972
18. Antoni 3894
19. Patryk 3499
20. Dominik 3462
DZIEWCZYNKI
1. Julia 14347
2. Maja 11588
3. Zuzanna 9721
4. Lena 8128
5. Wiktoria 7499
6. Amelia 7028
7. Oliwia 6863
8. Aleksandra 6841
9. Natalia 6601
10. Zofia 4981
11. Nikola 4564
12. Martyna 4535
13. Emilia 4115
14. Hanna 4064
15. Alicja 3989
16. Anna 3946
17. Gabriela 3626
18. Weronika 3601
19. Maria 3525
20. Magdalena 3443
cytatPrawdopodobnie brzuch tylko sie stawiał- No tak bo ty WIESZ lepiej odemnie co się z moim brzuchem działo
nie zamierzam z tobą dyskutowac - czytaj sobie dalej ciekawe artykuły z internetu i praw swoje mądrości - może inne młodsze dziewczyny które jeszcze nie rodziły będą cie za to na rekach nosic...
A skoro są kremy dla kobiet w ciąży na rozstępy na brzuchu, to chyba można dotykać
Na pewno są zakazane jakieś mocne masaże brzucha, ale dotykać, czy lekki masaż brzusia przez mamę, czy tatę na pewno jest dozwolony.
ja też dwa razy w ciąży byłam - i do głowy mi nie przyszło żeby brzucha nie głaskac, nie masowac, nie gadac z dzieckiem poprzez brzuch
Nikt nie pisał by nie robic tego wcale ale widac nie rozumiesz o czym mowa,wyskakujac jeszcze z tym mowieniem do brzucha ktore wogole nie ma tu zwiazku. Ty tez nie masz wlacznosci na madrosc tylko dlatego ze bylas 2 razy w ciazy . A swoja wiedze mam wyniesiona ze studiów i z praktyki.
http://www.mamope...ne-dotykanie-brzucha
ale jak można nadmiernie dotykac brzuch
-
Gość: dianek
ide do lekarza, od tego niskiego ciśnienia już mi się w głowie przewraca...
jeszcze mi się strasznie chce zupy pomidorowej... może znajdę gdzieś po drodze