Konkursowiczki w ciąży

Gość: ewachem

#4598056 Napisano: 09.08.2011 10:05:37
silvia8 napisał(a):

19790411 napisał(a):

ewachem napisał(a):

19790411 napisał(a):

benasia napisał(a):

ok dziękuję za informacje, bo chcę się przepisac bo ten do ktorego chodzilam jest ciągle nie miły, bezczelny i arogancki, nic nie mówi i nie pokazuje na usg, a kobieta w ciazy czuje sie jak intruz taki jest wredny - szkoda mówić emotka . Zdecydowanie wolę iść do nowego u ktoirego byłam na 3d/4d bo wszystko opowie i wytlumaczy, jest mily i wyrozumialy.
tylko ciezko sie do niego dostac - wczoraj jak dzwonilam sie zapisac to dopiero na 6 wrzesnia wiec bede musiala isc do gbura na wizyte w miedzy czasie jeszcze.

a czy wiecie czy lekarz rodzinny wypisałby mi zwolnienie L4 zebym miala ciaglosc miedzy 1 wizyta a druga teraz przy zmianie ginekologa? bo pewnie gbur nie wypisze mi tak by pasowalo do wizyty u nowego...

lekarz rodzinny może wypisać zwolnienie, nawet na gardło, a i tak będzie 100% płatne. Może, ale nie musi.... zależy od lekarza

tylko, że nalezy pamiętac iz zwolnienie ciązowe a zwolnienie na gardło to jesli chodzi o wyplate pensji stanowia dwie rownze sprawy. Ja bedac na zwolnienieniu ciazowym dostawalam ok 200zl wiecej miesiecznie do pensji (praca panstwowa na etacie), a bedac na zwolnieniu na gardlo dostawalam gola pensje

a ja nie, mi płacili jednakowo od jakiego lekarza i na co bym nie miała....

tylko zwolnienia ciążowe są 100% płatne

moze to zalezy od zakladu pracy, tak ja pisalam wyzej u mnie zwykle zwolnenie jest 100% platne a na ciazowym dostawala wiecej kasy, wiec u mnie jak ktora dziewczyna jest w ciazy to sie nie oplaci jej pracowac
0 0

Gość: ewachem

#4598060 Napisano: 09.08.2011 10:06:16
benasia napisał(a):

a czy lekarz rodzinny wypisuje ciążowe? nie wiem czym się różnią na papierku...

ciazowe wypisuje ginekolog, rodzinny nie moze wypisac zwolnienia ciazowego...moze natomiast wypisac na gardlo
0 0

aneta411

#4598067 Napisano: 09.08.2011 10:07:09
benasia napisał(a):

w Kodeksie pracy jest zapis: ...albo choroby przypadającej w czasie ciąży (...) pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia Art. 92 & 1
rozumiem przez to każdą chorobę w czasie ciąży, a nie tylko wywołaną przez ciążę
0 0

Gość: kotek11

#4598156 Napisano: 09.08.2011 10:38:23
19790411 napisał(a):

benasia napisał(a):

w Kodeksie pracy jest zapis: ...albo choroby przypadającej w czasie ciąży (...) pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia Art. 92 & 1
rozumiem przez to każdą chorobę w czasie ciąży, a nie tylko wywołaną przez ciążę

jeżeli pojdziesz do rodzinnego powiedz, że jesteś w ciązy. on w odpowiedniej rubryce (alpo pani w rejestracji) musi wpisac oznaczenie, iz jesteś w ciązy. tylko prawidlowe wypelnienie tej rubryki zagwarantuje ci 100% .. z tego co pamietam jest to pole 17 i literka B emotka
0 0

benasia

#4598171 Napisano: 09.08.2011 10:42:30
hm... no tak tylko jeśli pójdę teraz na wizytę do tego mojego poprzedniego ginekologa to mi zapisze zwolnienie do niedzieli, a we wtorek wypada 6 września czyli wizyta u nowego, a co z poniedziałkiem?
pewnie na 1 dzień nie da się wypisac zwolnienia u domowego...
0 0

aneta411

#4598182 Napisano: 09.08.2011 10:44:28
benasia napisał(a):

hm... no tak tylko jeśli pójdę teraz na wizytę do tego mojego poprzedniego ginekologa to mi zapisze zwolnienie do niedzieli, a we wtorek wypada 6 września czyli wizyta u nowego, a co z poniedziałkiem?

ale o 1 dzień wstecz powinien Ci wypisać, tak można
0 0

#4598197 Napisano: 09.08.2011 10:48:33
19790411 napisał(a):

benasia napisał(a):

ale o 1 dzień wstecz powinien Ci wypisać, tak można

z nowym jest ryzyko czy pojdzie na cos takiego. zawsze mozesz zdublowac zwolnienia i pojsc w piatek do rodzinnego - wypisze ci zalozmy od soboty do wtorku, a od wtorku wypisze ci nowy gin

ja mialam w ciazy dublowane zwolnienia emotka
0 0

benasia

#4598204 Napisano: 09.08.2011 10:49:56
i tak można dublować? emotka
nie wiedziałam...
0 0

benasia

#4598213 Napisano: 09.08.2011 10:52:56
o nie, właśnie przyszło mi do głowy że chyba nic z tego rodzinnego lekarza nie będzie, bo gdy zaszłam w ciąże ginekolog kazał mi się przepisać do nich do przychodni, i ja jeszcze ani razu nie byłam tam i nie znam tego lekarza rodzinnego, nie wiem czy wypisze mi zwolnienie tylko dlatego że jestem w ciąży i jestem na Krusie... emotka emotka
0 0

#4598217 Napisano: 09.08.2011 10:56:11
benasia napisał(a):

o nie, właśnie przyszło mi do głowy że chyba nic z tego rodzinnego lekarza nie będzie, bo gdy zaszłam w ciąże ginekolog kazał mi się przepisać do nich do przychodni, i ja jeszcze ani razu nie byłam tam i nie znam tego lekarza rodzinnego, nie wiem czy wypisze mi zwolnienie tylko dlatego że jestem w ciąży i jestem na Krusie... emotka emotka

a co ma ginekolog do lekarza rodzinnego ?? Benasia czyli ty potrzebujesz zwolnienie nie zus ale krus emotka
0 0

benasia

#4598227 Napisano: 09.08.2011 11:00:09
kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

a co ma ginekolog do lekarza rodzinnego ?? Benasia czyli ty potrzebujesz zwolnienie nie zus ale krus emotka

tak do Krusu. a ginekolog ma to do rodzinnego, że przez niego nie chodzę już do mojego starego i sprawdzonego od dzieciństwa lekarza rodzinnego, bo mi kazał na początku ciąży się przepisac...
0 0

aneta411

#4598246 Napisano: 09.08.2011 11:05:24
benasia napisał(a):

kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

tak do Krusu. a ginekolog ma to do rodzinnego, że przez niego nie chodzę już do mojego starego i sprawdzonego od dzieciństwa lekarza rodzinnego, bo mi kazał na początku ciąży się przepisac...

przychodnię można zmieniać bezpłatnie 2 razy do roku, więc z powrotem się przepisz do starego rodzinnego
0 0

#4598253 Napisano: 09.08.2011 11:07:32
benasia napisał(a):

kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

rozzumiem - tylko jestem ciekawa jak to argumentował emotka

idz jutro do rodzinnego (starego) jesli mozesz i dowiedz sie o ponowne przepisanie emotka z tego co sobie kojarze to chyba raz na pol roku mozna bylo zmienic przychodnie... co dawalo w skali roku 2 zmieny (bo oni jakos to dziwnie liczyli) ... w przychodni powinni ci wszystko wyjasnic... jesli dasz rade sie przepisac - to zwolnienei bedziesz miala jak w banku...

co do zolnein do krus - nie wiem czy to sa takie same druki jak zus... przedzwon moze do nowego gna i dowiedz sie czy on wystawia takie zwolnienia...
0 0

benasia

#4598262 Napisano: 09.08.2011 11:11:45
tak druki są takie same tylko zamiast zakładu pracy wpisujesz gospodarstwo swoje i że np jestes właścicielem. Jak się rejestrowałam wczoraj do nowego ginekologa to pani mówiła że wypisuje zwolnienia - pytałam tylko ogólnie.
a co do przepisania się nie wiem czy da radę na razie bo gdy byłam u starego rodzinnego po coś dla męża to pani pielęgniarka powiedziała że nie będe mogła do nich wrócić skoro się wypisałam...
w ogóle masakra te problemy jakie są z lekarzami... emotka
0 0

#4598273 Napisano: 09.08.2011 11:17:41
benasia napisał(a):

tak druki są takie same tylko zamiast zakładu pracy wpisujesz gospodarstwo swoje i że np jestes właścicielem. Jak się rejestrowałam wczoraj do nowego ginekologa to pani mówiła że wypisuje zwolnienia - pytałam tylko ogólnie.
a co do przepisania się nie wiem czy da radę na razie bo gdy byłam u starego rodzinnego po coś dla męża to pani pielęgniarka powiedziała że nie będe mogła do nich wrócić skoro się wypisałam...

pani w rejestracji niech nie bedzie taka madra emotka zawsze mozesz do rzecznika praw pacjenta zadzwonic i oni ci tam wszystko wytlumacza emotka ja jak sie przeprowadzilismy to chcialam zmienic adres starszego synka u pediatry i tez mi nie chcialy przyjac bo to nie ich rejon (a przeprowadzilismy sie całe 7 blokow dalej emotka )po mojej rozmowie z jej szefem prawie na kolanach brala ode mnie nowy adres...
0 0

aneta411

#4598285 Napisano: 09.08.2011 11:25:10
benasia napisał(a):

http://isap.sejm....030450391&type=3 Ustawa o Powszechnym ubezpieczeniu w NFZ STR. 63
masz prawo do wyboru lekarza, pielęgniarki, położnej nie częściej niż 2 razy w roku. Czyli możesz z powrotem przepisać się do starej przychodni
0 0

Gość: dianek

#4598635 Napisano: 09.08.2011 01:29:00
dziewczyny ja tak troche z innej beczki - ruszyły zapisy na nową prenumeratę Dziecka - 12zł za 12 numerów i dla pierwszych 100 osób nakładki dla dzieciaków na sedes + plastikowy schodek

0 0

benasia

#4598645 Napisano: 09.08.2011 01:31:32
19790411 napisał(a):

benasia napisał(a):

http://isap.sejm....030450391&type=3 Ustawa o Powszechnym ubezpieczeniu w NFZ STR. 63
masz prawo do wyboru lekarza, pielęgniarki, położnej nie częściej niż 2 razy w roku. Czyli możesz z powrotem przepisać się do starej przychodni

dzięki ale jeśli zmieniałam w maju czy czerwcu to chyba musi 6 miesięcy upłynąć czy tak można od razu? emotka
0 0

Gość: emilka1705

#4598658 Napisano: 09.08.2011 01:37:49
dianek napisał(a):

dziewczyny ja tak troche z innej beczki - ruszyły zapisy na nową prenumeratę Dziecka - 12zł za 12 numerów i dla pierwszych 100 osób nakładki dla dzieciaków na sedes + plastikowy schodek

ja kupiłam gazete w piątek i kurcze przeoczyłam jakoś ta notkę o prenumeracie. Pewnie podstawki już się skończyły, a Emi bardzo by się takie coś przydało. Ja wybrałam się dzisiaj do tesco po promocyjne pampersy newborn z huggisa, a tam puściutka półka
emotka
nawet rozmiar wieksze były tak porozwalane jakby ktoś tam liczył, ze znajdzie zawieruszone opakowanie.
0 0

ziolko

#4598662 Napisano: 09.08.2011 01:38:45
rodzinnego można zmienić raz na 6 miesięcy
0 0