Konkursowiczki w ciąży

benasia

#4624336 Napisano: 22.08.2011 08:08:08
hm... może kazał mi iść tylko zapobiegawczo? no nie wiem, ale pójdę. ciekawe co mnie tam czeka...
0 0

Gość: katrin22

#4624337 Napisano: 22.08.2011 08:09:01
A ja właśnie wróciłam z UP i dobra Pani nie wywaliła mnie, popatrzyła na brzuch i mówi, żebym podpisała listę, następny podpis pod koniec listopada.
UFFFFF, ale czuję ulgę...
0 0

#4624346 Napisano: 22.08.2011 08:11:40
benasia napisał(a):

hm... może kazał mi iść tylko zapobiegawczo? no nie wiem, ale pójdę. ciekawe co mnie tam czeka...

z wynikiem mieścisz się w normie, więc nie wiem po co Cię skierował, cukrzycy na bank nie masz. A po glukozie też się źle czułam, mdliło mnie i kręciło mi się w głowie. Może w tej poradni powiedzą Ci tylko co masz ograniczyć. Szkoda, że nie zapytałaś po co Cię tak kieruje.

A ile kg od początku ciąży przytyłaś??
0 0

koper

#4624359 Napisano: 22.08.2011 08:21:47
benasia napisał(a):

Napewno nic złego Cię tam nie czeka emotka może zbadają Ci poziom insuliny, a na pewno podpowiedzą jak powinnaś się odżywiać. Szkoda, że nie zapytałaś od razu swojego lekarza dlaczego dał Ci to skierowanie
0 0

Gość: aka

#4624460 Napisano: 22.08.2011 09:18:38
Może są chętne na okładkę
http://mjakmama24...z%C4%85-modelk%C4%85
0 0

benasia

#4624730 Napisano: 22.08.2011 10:46:18
nie zapytałam po co bo jest strasznie gburowaty i nic nigdy sam nie mówi, a gdy zapytałam go dziś czy mam dobre wyniki glukozy (żeby potwierdzić to co na internecie sprawdziłam że mam w normie) to powiedział że skoro nic nie mówi to jest dobrze i na tyle. A potem tylko po zbadaniu macicy powiedział że mam troszkę podwyższony poziom i że wypisze skierowanie do poradni diabetologicznej.
i na tyle mniej więcej było rozmowy na wizycie... emotka
więc dlatego przepisuję się do innego lekarza emotka
0 0

#4624745 Napisano: 22.08.2011 10:49:36
benasia napisał(a):

nie zapytałam po co bo jest strasznie gburowaty i nic nigdy sam nie mówi, a gdy zapytałam go dziś czy mam dobre wyniki glukozy (żeby potwierdzić to co na internecie sprawdziłam że mam w normie) to powiedział że skoro nic nie mówi to jest dobrze i na tyle. A potem tylko po zbadaniu macicy powiedział że mam troszkę podwyższony poziom i że wypisze skierowanie do poradni diabetologicznej.
i na tyle mniej więcej było rozmowy na wizycie... emotka
więc dlatego przepisuję się do innego lekarza emotka

No koniecznie uciekaj od tego gbura, wg. mnie bezpodstawnie Cię wysyła do poradni, ale pójść nie zaszkodzi.
0 0

benasia

#4624749 Napisano: 22.08.2011 10:51:13
bo teraz to aż się boję czy mogę zjeść drożdżówkę - żeby nie mieć za wysokiego cukru...
0 0

#4624760 Napisano: 22.08.2011 10:56:38
benasia napisał(a):

bo teraz to aż się boję czy mogę zjeść drożdżówkę - żeby nie mieć za wysokiego cukru...

Spokojnie, limit jest do 140, więc możesz zjeść drożdżówkę. Ten lekarz jest jakiś gł...i
0 0

Gość: agasiam

#4624792 Napisano: 22.08.2011 11:11:36
Super katrin22 że w UP obyło sie bez nerwów- są jeszcze normalni ludzie na tym świecie dla których przepisy są dla ludzi a nie odwrotnie.Ja na próbę obciążeniową glukozy ide w czwartek. Oby wynik był dobry.
Dziewczyny jeszcze troche pomarudzę z ciuszkami dla maluszków. Chciałabym kupić coś miłego bez tych szwów po bokach i w rękawkach ale przeszłam już kilka sklepów i chyba mam za wysokie wymagania. Zamówiłam czapeczki next i nawet tam wystające szwy i oczywiście wszywki. Które z firm mają faktycznie ubranka z płaskimi szwami bez wszywek?Wiem że można je wyciąć lub wypruć ale szew pozostaje.
0 0

ziolko

#4624806 Napisano: 22.08.2011 11:16:46
katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

Spokojnie, limit jest do 140, więc możesz zjeść drożdżówkę. Ten lekarz jest jakiś gł...i

każdy ma inną przemianę cukru, więc przez kilka dni może ciut ogranicz spożycie cukrów, szczególnie tych bardziej przetworzonych

no i idź do lekarza, tego diabetyka - będzie w porządku wszystko, a Ty będziesz spokojna, że jest ok
0 0

Gość: grusia

#4624827 Napisano: 22.08.2011 11:23:50
Benasiaja natomiast jestem daleka od wyzywania tego lekarza, nie powiem Ci tez ze mozesz zjesc drozdzowke bo lekarzem nie jestem. Mysle ze dobrze iz wyslal Cie do poradni - 140 to gorna granica do ktorej w sumie niewiele Ci brakuje - byc moze jest zdania ze lepiej zapobiegac niz leczyc,niewiadomo ile Ci trzeba bys te granice przekroczyla a tak w poradni powiedza Ci co i jak. Lepiej taki przewrazliwiony niz olewacz.Ja mialam wynik 112 wiec patrzac na Twoj no jest roznica. Z tego co wiem to powyzej jakiegos tam wyniku ( choc nadal w normie ) powinno wlaczyc sie czerwone swiatelko i taka pacjentka wymaga obserwacji .Powyzej tego 140 to juz dietka murowana.

Ja tez musze zmienic lekarza niestety nie z własnej woli - moj sie rozchorował i do konca mojej ciazy zdrowie nie pozwoli mu wrocic.A szkoda bo ufałam mu bezgranicznie.
0 0

benasia

#4624851 Napisano: 22.08.2011 11:32:00
być może masz grusia rację choć czy wynik jest dobry to nie wiadomo, bo ja w sumie ciast nie jem, nie słodzę kawy czy herbaty, a słodycze to raz na jakiś czas bo lubię jeść owoce emotka
a wtedy na pobraniu się bardzo źle czułam i nie mogłam za bardzo utrzymać w żoładku glukozy i nawet zwymiotowałam część...
u mnie w rodzinie nie ma cukrzycy nikt, a siostra gdy urodziła to miała dużą córkę 4250g.
No ale pójdę i zobaczymy.
0 0

#4624861 Napisano: 22.08.2011 11:36:48
A mowiłas lekarzowi ze nie przepadasz za słodkim?
W necie zmalazlam opinie ze poziom 130 to lekko podwyzszony choc nadal w normie. A skoro czesc zwymiotowałas i masz taki wynik to prawdopodobnie gdybys zatrzymala calosc byłby jeszcze wyzszy i tu juz widac sens skierowania od poradni .W koncu powiedzial ze to lekko podwyzszony wynik a nie od razu cukrzyca. Z pewnoscia lekarz glupi nie jest i wie co robi.

A ja przegladam Allegro w poszukiwaniu pizam do szpitala i jakos nic w oko mi nie wpada emotka
0 0

benasia

#4624875 Napisano: 22.08.2011 11:42:53
od czasu do czasu naturalnie nie pogardzę czymś słodkim, a zwymiotowałam tylko niewielką część a potem musiałam leżeć - po prostu ja nie mogę na pusty żołądek nic szybko jeść i dużo a do tego to było takie ohydne...
A poza tym nie wiadomo czy wpływu nie ma również to co się jadło dzień wcześniej, lub tak jak ja piję coś w nocy emotka
no w każdym razie uważam że jest wszystko ok wg norm, ale wszak pójdę - może się czegoś ciekawego dowiem bo od mojego starego lekarza nic nigdy nie można się dowiedzieć emotka
0 0

aneta411

#4624879 Napisano: 22.08.2011 11:44:46
benasia napisał(a):

być może masz grusia rację choć czy wynik jest dobry to nie wiadomo, bo ja w sumie ciast nie jem, nie słodzę kawy czy herbaty, a słodycze to raz na jakiś czas bo lubię jeść owoce emotka
a wtedy na pobraniu się bardzo źle czułam i nie mogłam za bardzo utrzymać w żoładku glukozy i nawet zwymiotowałam część...
u mnie w rodzinie nie ma cukrzycy nikt, a siostra gdy urodziła to miała dużą córkę 4250g.
No ale pójdę i zobaczymy.

w owocach również jest bardzo dużo cukru, dlatego lepiej owoce również ograniczyć, ewentualnie wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym http://dietamm.co...i-indeks-glikemiczny
W poradni Ci powiedzą co masz jeść - bo zapewne zalecą dietę, może dostaniesz glukometr i sama będziesz kontrolować cukier. Na pewno warto iść. I na razie nie stresuj się (bo przy stresie cukier również się podnosi)
0 0

#4624885 Napisano: 22.08.2011 11:46:02
Wiesz z pełnej szklanki zwymiotowac nawet jeden haust to sporo biorac pod uwage nasycenie napoju.

A tak z ciekawosci czemu nie zmienilas lekarza wczesniej?
0 0

ziolko

#4624886 Napisano: 22.08.2011 11:46:37
cukrzyca/podwyższony poziom cukru wcale nie musi być spowodowana jedzeniem czy piciem dużych ilości słodkicg rzeczy i napojów

np pyzy drożdżowe bardzo podnoszą cukier we krwi
0 0

aneta411

#4624891 Napisano: 22.08.2011 11:48:02
ziolko napisał(a):

cukrzyca/podwyższony poziom cukru wcale nie musi być spowodowana jedzeniem czy piciem dużych ilości słodkicg rzeczy i napojów

dokładnie, ale jeśli cukier jest podwyższony, bądź już mamy cukrzycę, cukrów prostych należy unikać
0 0

#4625096 Napisano: 22.08.2011 12:55:36
...a własnie benasia, Ty zwymiotowałaś częścią glukozy. Być może powtórzą Ci znów badanie i wtedy będzie wiadomo co i jak. Ogranicz węglowodany, które i tak zamieniają się w glukozę. Na pewno wszystko będzie dobrze emotka
Moja koleżanka miała cukrzycę ciążową, miała ścisłą dietkę, ale dała radę, przez całą ciążę przytyła 8kg, a ja już mam 7kg a do końca daleko. Więc jak to mówią nie ma tego złego, ale wiadomo, lepiej nie mieć chorubska.
0 0