Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#4924325 Napisano: 28.12.2011 10:57:50
fryteczka napisał(a):

ja malemu robie herbatke granulowana - bobovity tylko w mniejszych proporcjach niz napisane na opakowaniu - mniej granulek ,tyle co do smaczku. Wprowadzilam tez soczki bobovity - jabuszkowe , dostaje troszke czasami .

Ja też małemu dawałam te z bobovity, ale skręcał się, nie wiem czy po nich, ale odkąd dostaje zwykłą to minęło, za to ja spijam jego herbatki.
A po laktacyjnej z Herbapolu to mały dopiero się wiercił i stękał, także piję teraz koperek, rumianek i jest ok.
0 0

sonata

#4924337 Napisano: 28.12.2011 11:02:28
katrin - jajka przepiórcze są w hipermarketach (np. Carrefour) lub np. w Almie. Nie są bardzo drogie, takie malutkie w brązowe kropeczki. Mają smak zwykłego jajka. Córcia znajomej była na Bebilonie Pepti a takie jajeczka mogła jeść. Możesz zapytać swojego lekarza.
0 0

#4924356 Napisano: 28.12.2011 11:10:19
sonata napisał(a):

katrin - jajka przepiórcze są w hipermarketach (np. Carrefour) lub np. w Almie. Nie są bardzo drogie, takie malutkie w brązowe kropeczki. Mają smak zwykłego jajka. Córcia znajomej była na Bebilonie Pepti a takie jajeczka mogła jeść. Możesz zapytać swojego lekarza.

To muszę podpatrzeć, bo brakuje mi jajek, już nie wspomnę i mleku i serach...
Teraz spróbuję zjeśc pół kurzego gotowanego i będę patzreć na reakcję małego.
Nie wiecie, czy w majonezach jest białko?
czytałam skłąd winairowego i niby nie ma, ale boję się ryzykować
0 0

Gość: dianek

#4924683 Napisano: 29.12.2011 08:12:10
w majonezach takich kupnych jet tylko żółtko i to z proszku
ciężko powiedzieć jak dziecko na takowe zareaguje

natomiast katrin polecam majonez zrobić Ci samej, jak lubisz gotować emotka przepisów na sieci sporo, a majonez robi się dosłownie 5 minut - i ilość żółtka możesz sobie sama ustalić

no i masz majonez bez chemii, czyli mniejsze ryzyko wystąpienia alergii u Kuby

sonata z podejściem do chemii w jedzeniu bardzo dobrze Cię rozumiem
a po przeczytaniu poradnika dla zielonych rodziców, który znaleźliśmy pod choinką chyba ostro ruszę z praktyką...

oczywiście bez przesady i z umiarem, ale jak przeczytałam co jest w stanie wchłonąć układ trawienny dziecka poniżej 2 roku życia to się zaczęłam poważnie nad tym wszystkim zastanawiać...

a herbatki granulowane... jak myślicie - czym się je granuluje? przecież z normalnej herbaty granulki samoczynnie się nie robią emotka
0 0

aneta411

#4924696 Napisano: 29.12.2011 08:21:35
Majonez Kielecki jest bez konserwantów
0 0

beniaminowa

#4924749 Napisano: 29.12.2011 09:00:43
katrin22 napisał(a):

sonata napisał(a):

katrin22 napisał(a):

baniaminowa jadłaś jajka na swojej diecie? bo planuję spróbować pół gotowanego na twardo i obserwować małego.

Podobno przepiórcze jajka prawie nie uczulają.

Tylko skąd wziąść takie jajka emotka
JA na razie tylko żółtko mogę, ale tęsknię za ciuastem, np babką, a tam niestety potrzebne całe jaja.

Ja mogłam jeść tylko żółtko a jak rozszerzałam dietę maleństwa to dostał makaron z przepiórczych jajek więc coś w tym musi być emotka A teraz ma 1,5 roku i wcina jajka jak szalony emotka
0 0

Gość: grusia

#4925205 Napisano: 29.12.2011 12:40:37
emilka1705 napisał(a):

granulowane są od pierwszego miesiąca, a saszetkowe od 1 tyg.

http://www.hipp.pl/?id=244
0 0

benasia

#4925537 Napisano: 29.12.2011 03:44:07
katrin22 napisał(a):

dziewczyny jak z wagą waszych pociech, Kubuś ma prawie 10 tygodni i waży 5,5 kg, a waga urodzeniowa 3300, to chyba prawidłowo, prawda?

Mikołaj ma 9 tyg i waga 6,400kg, a waga urodzeniowa 3570 (z tym że urodzony jako wcześniak,a przewidywana waga gdyby był w terminie to ponad 4kg.) emotka
0 0

benasia

#4925541 Napisano: 29.12.2011 03:46:46
agusia147 napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Dziś Kubuś był na 1 szczepieniu, i lekarka przepisała mu Bebilon Pepti.

Mojemu synkowi też to mleko przepisała... Na szczęście nie musiał go pić... Zapach okropny i smak też emotka Ze względu na to że mi nie wolno było pić zwykłego mleka piłam ten Bebilon Pepti , nie wiem jak teraz ale wtedy kosztował prawie 12 zł emotka

12zł za jak dużo tego mleka? Kurcze kiedyś dzieci nie miały takich problemów, a przynajmniej nie w takim stopniu...

My kupujemu teraz Enfamil 400g za 23zł jak jest w promocji, jak nie jest w promocji to o wiele drożej, ale cóż zrobić Mikołaj miał straszne kolki i dopiero po tym mleku widać znaczną poprawę...
0 0

benasia

#4925551 Napisano: 29.12.2011 03:51:26
ja Mikołajkowi też podaję herbatki granulowane z Hippa emotka

a jeśli byłybyście dziewczyny zainteresowane to mam na sprzedaż ubranko do chrztu dla chłopczyka - takie satynowe jednoczęściowe z kamizeleczką wszytą emotka
zdj mogę wysłac na emeil emotka
0 0

Gość: grusia

#4925582 Napisano: 29.12.2011 04:13:00
Nie wiem jak jest teraz ale w przyszłym roku Bebilon Pepti bedzie refundowany wiec mama zaplaci za niego 7 zl . Nutramigen wycofano z refundacji .
0 0

fryteczka

#4925615 Napisano: 29.12.2011 04:25:40
Nutramigen eh... tak myslalam,ze wycofaja emotka
0 0

sonata

#4926558 Napisano: 30.12.2011 09:14:20
0 0

#4926615 Napisano: 30.12.2011 09:49:28
hm... sonata, Ty trochę siedzisz w spożywczych rzeczach - tak się zastanawiam - na czym smażysz? o ile w ogóle smażysz emotka

my z mężem jesteśmy fanami grillowanego i dobrze wysmażonego mięsa, wczoraj właśnie była dyskusja na czym to smażyć?

z duszeniem czy podsmażaniem to nie ma problemu, bo nie przekracza się 120-150 stopni
ale na czym zrobić porządne steki?

wiadomo - wszelkie oleje tłoczone na zimno odpadają... więc nie wiem - oliwa? oleje rafinowane? tłuszcze zwierzęce? nie wiesz może co się najbardziej nadaje?
0 0

sonata

#4926630 Napisano: 30.12.2011 09:58:10
Dianek smażę na maśle emotka Tylko, ze na maśle klarowanym. To kolosalna różnica. Nie kupuję gotowego lecz robię je sama. Wolę jednak duszenie i grill, tak na co dzień.
0 0

#4926657 Napisano: 30.12.2011 10:10:56
no tak, na klarowanym można sobie smażyć... ale na robienie samej masełka niestety czasu brak emotka

na co dzień u nas raczej nie ma mięsa, smażonego też raczej nie, ale od święta, w weekendzik czasem się jakiś stek przytrafi emotka

no nic, to chyba chwilowo mi zostaje rafinowany rzepakowy i oliwa

a jak wczoraj powiedziałam mamie jakim cudem jest syrop glukozowo-fruktozowy to skończyły się mojej siostrze dosładzane soczki emotka

zastanawiam się właśnie, czy do nowego mieszkanka składać standardowy sprzęt do gotowania (jakiś robot, mikser, blender..) czy zainwestować w termomixa...
0 0

sonata

#4926702 Napisano: 30.12.2011 10:32:16
Ja nabrałam wprawy we wszystkich czasochłonnych czynnościach w ciąży, kiedy nie pracowałam(praca tego typu, że awykonalna w ciąży emotka ). Teraz znów jestem w domu i testuję cuda. Używam klasycznych sprzętów kuchennych. Lubię np. garnek rzymski zamiast halogen-coś tam. emotka
0 0

#4926726 Napisano: 30.12.2011 10:43:57
ja mam wolny zawód... czyli praca non stop emotka ale w domu, więc jest szansa na pobawienie się w kuchni

thermomix ma tą zaletę, że zjada mało prądu, a przygotowanie w nim lemoniady, powideł śliwkowych, ciasta na chleb czy jakiegoś spaghetti to kwestia dosłownie chwili i możliwość pozostawienia go samego sobie... gdyby tylko był tak ze 2 razy tańszy emotka

ale nic, nad tym będę myśleć jak skończymy mieszkanko
póki co zajadam się kurczakiem z KFC (przedsylwestrowe świętowanie emotka ) i projektuję wzory na ściany do Bernardowego pokoju, bo malarze w przyszłym tygodniu chcą malować emotka
0 0

agusia147

#4927274 Napisano: 30.12.2011 03:29:50
beniaminowa napisał(a):

katrin22 napisał(a):

sonata napisał(a):

katrin22 napisał(a):

baniaminowa jadłaś jajka na swojej diecie? bo planuję spróbować pół gotowanego na twardo i obserwować małego.

Podobno przepiórcze jajka prawie nie uczulają.

Tylko skąd wziąść takie jajka emotka
JA na razie tylko żółtko mogę, ale tęsknię za ciuastem, np babką, a tam niestety potrzebne całe jaja.

Ja mogłam jeść tylko żółtko a jak rozszerzałam dietę maleństwa to dostał makaron z przepiórczych jajek więc coś w tym musi być emotka A teraz ma 1,5 roku i wcina jajka jak szalony emotka

Katrin jajka przepiórcze dostaniesz w niemal każdym markecie na dziale z jajkami lub gdzieś w okolicach mleka/nabiału. 18 jajek kosztuje coś w granicach 5/6zł. Więc nie jest tak strasznie drogo. No i wiadomo wagowo 1 jajko kurze to około 4 przepiórcze, ale ciasto na tym spokojnie upieczesz.
0 0

#4927450 Napisano: 30.12.2011 04:52:21

To nawet tanie te jajka, bo o kurzych mogę zapomnieć, wczoraj wieczorem wysypało Kubusia na twarzy, dziś już zeszło.
NA własnej skórze przekonałam się co oznacza stres, a chodzi o to, że ciągle bałam się, że pokarm mi się skończy i jak ja wykarmię dziecko, jakoś starczyło, ale chciałam dawać ejdną butlę sztucznego, a odkąd mam ten Bebilon Pepti, to pokarmu mam full, nawet zapasy w lodówce,a wcześniej na styk miałam... emotka
CZyli teraz chyba mój organizm czuje się bezpiecznie bo w razie czego mleko jest heh
0 0