Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

anta

#5314080 Napisano: 05.08.2012 09:19:24
Witam wszystkich !
Konkursy konkursami, ale żeby coś wygrać trzeba mieć dużo siły, wytrwałości no i dużo weny twórczej – a co za tym idzie ? – trzeba coś jeść no i pić / różne napoje bez % i z %/ .
Proponuję nowy temat, gdzie będziemy wklejać swoje sprawdzone przepisy kulinarne / mile widziane fotki/, różne porady na temat żywienia.
Co Wy na to?


ziolko
często na forum pojawiają się przepisy na rózne sosy, ciasta, przetwory... więc tutaj będziecie mogli pisać czy polecać to, co robicie lub korzystacie

wszystkie przepisy będą w jednym miejscu
0 0

anta

#5314096 Napisano: 05.08.2012 09:44:04
wczoraj robiłam
SZYBKA SAŁATKA

3 pomidory
1 jogurt naturalny - najlepiej gęsty
1 lub 2 ząbki czosnku
1 op. sera Feta
pieprz do smaku

Pomidory pokroić w plastry,popieprzyć.
Czosnek zmiażdżyć i dobrze wymieszać z jogurtem. Polać sosem pomidory.
Ser Feta pokroić w drobną kostkę . Połączyć z pomidorami.
Nie solić!
0 0

titinunu

#5314143 Napisano: 05.08.2012 10:24:54
witam.Fajny wątek,ja jako mężatka z miesięcznym stażem będę tu zaglądać. A czy ktoś zna naprawdę dobry i sprawdzony przepis na gofry,bo ja nie mogę trafić,a małżonek ich uwielbia
0 0

Gość: lucja

#5314146 Napisano: 05.08.2012 10:27:05
titinunu napisał(a):

witam.Fajny wątek,ja jako mężatka z miesięcznym stażem będę tu zaglądać. A czy ktoś zna naprawdę dobry i sprawdzony przepis na gofry,bo ja nie mogę trafić,a małżonek ich uwielbia



Ja robie dobre gofry ale niestety nie mam przepisu, bo wszystko mieszam na oko.
0 0

ziolko

#5314150 Napisano: 05.08.2012 10:30:18
no to podaj na oko emotka
0 0

ziolko

#5314151 Napisano: 05.08.2012 10:31:49
powklejam różne przepisy, które plączą się po forum

0 0

ziolko

#5314152 Napisano: 05.08.2012 10:32:18
19790411 napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

Szukam dobrego przepisu na jakąś sałatkę z ogórków na zimę emotka


może nie sałatka, ale ogórki wychodzą super - jeszcze latem emotka :
koper, natka pietruszki, natka selera, plasterki marchewki (na 1 litr ok. 3 szt.), plasterki cebuli (2), ogórki pokrojone w ćwiartki wzdłuż lub w plastry.
Zalewa: 3 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżka soli - zalewę zagotować, ostudzoną wlać do słoików wypełnionych ogórkami. Pasteryzować 5 min.


0 0

ziolko

#5314153 Napisano: 05.08.2012 10:32:52
0 0

ziolko

#5314156 Napisano: 05.08.2012 10:37:44
SOS CUKINIOWY DO MAKARONU


bartula napisał(a):



Sos do makaronu:
Podsmażam cebulkę (czasem tez i drobniutko posiekany czosnek, mięsko), dodaję młodą cukinię pokrojona w półplasterki (razem z łupą), chwilkę podsmażam, dodaje przyprawy wedle uznania i nastroju (wegeta, papryka słodka,ostra, pieprz) Po kilku minutach cukinia jest miękka a że jest warzywem wodnistym użyczyła całości wody emotka
Ostatnią rzeczą jest ten sos zagęścić i nadać mu charakter. Można to zrobić dodając śmietanę lub serek topiony (mój ulubiony wariant) lub starty żółty ser lub po prostu nic.
Po podaniu ozdobić plasterkami pomidora, natką pietruszki i czym kto chce emotka Mojej rodzinie się to nie nudzi emotka


0 0

Gość: lucja

#5314159 Napisano: 05.08.2012 10:37:58
oki emotka

Wsypuję tak 2 szkl mąki zwykłej, do tego 4 całe jajka, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru (przeważnie smakuję by była nie za słodka masa).
Aby upłynnić masę to dodaję troszkę śmietany , zwykłą wodę oraz dodaję wodę gazowaną. Te składniki dodaję całkowicie na oko, by masa była nie za gęsta i nie za rzadka emotka

Aby gofry nie przywierały do gofrownicy to dodaję z łyżkę oleju do masy.

Jak chcemy mieć chrupiące gofry to tajemnica tkwi w dodaniu do masy budyniu waniliowego emotka

Smacznego emotka
0 0

anta

#5314373 Napisano: 05.08.2012 03:08:55
ziolko napisał(a):

PRZELICZNIK KUCHENNY

http://kotlet.tv/przelicznik-kuchenny


o matko ... tego szukałam
dzięki
0 0

Gość: lizkacz

#5314710 Napisano: 05.08.2012 08:23:41
fajny temat,będę tu na pewno zaglądała i na pewno też coś dodam od siebie
0 0

klaudaa

#5314745 Napisano: 05.08.2012 08:41:57
lucja napisał(a):

oki emotka

Wsypuję tak 2 szkl mąki zwykłej, do tego 4 całe jajka, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru (przeważnie smakuję by była nie za słodka masa).
Aby upłynnić masę to dodaję troszkę śmietany , zwykłą wodę oraz dodaję wodę gazowaną. Te składniki dodaję całkowicie na oko, by masa była nie za gęsta i nie za rzadka emotka

Aby gofry nie przywierały do gofrownicy to dodaję z łyżkę oleju do masy.

Jak chcemy mieć chrupiące gofry to tajemnica tkwi w dodaniu do masy budyniu waniliowego emotka

Smacznego emotka




ja dodaje do ciasta na gofry na koncu piane z bialek bo to tajemnica puszystych gofrow
0 0

Gość: lizkacz

#5314784 Napisano: 05.08.2012 08:56:53
ja uwielbiam sałatki,proste,szybkie,tanie-ma ktoś jakieś przepisy?
0 0

anta

#5314900 Napisano: 05.08.2012 10:21:00
klaudaa napisał(a):

lucja napisał(a):

oki emotka

Wsypuję tak 2 szkl mąki zwykłej, do tego 4 całe jajka, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru (przeważnie smakuję by była nie za słodka masa).
Aby upłynnić masę to dodaję troszkę śmietany , zwykłą wodę oraz dodaję wodę gazowaną. Te składniki dodaję całkowicie na oko, by masa była nie za gęsta i nie za rzadka emotka

Aby gofry nie przywierały do gofrownicy to dodaję z łyżkę oleju do masy.

Jak chcemy mieć chrupiące gofry to tajemnica tkwi w dodaniu do masy budyniu waniliowego emotka

Smacznego emotka




ja dodaje do ciasta na gofry na koncu piane z bialek bo to tajemnica puszystych gofrow



a ja dodaję nie całą łyżeczkę proszku do pieczenia ...
0 0

pioge7

#5314943 Napisano: 06.08.2012 03:55:40
http://www.gotujm...,przepisy,91888.html tu moje gofry są pyszne wychodzą zawsze
0 0

klaudiag19

#5316311 Napisano: 06.08.2012 05:18:23
a może macie jakieś fajne rpzepisy na ogórki emotka

w tamtym roku robiłąm w curry i z ketchupem, a teraz chciałabym coś innego....może ktoś ma jakiś fajny przepis
0 0

Gość: nineczka17

#5316348 Napisano: 06.08.2012 05:45:46
super sałatka na lato
1/3-1/2 kapusta pekińska zależy od główki i jak to lubi ja wolę dołożyć więcej pomidora ogórka
3-4 pomidory
3-4 ogórki gruntowe
1 papryka
pół cebuli
puszka kukurydzy
sos koperkowo-ziołowy dowolnej firmy
i 2-3 łyżki majonezu jak to woli więcej ale ja tylko tak troszkę do smaku

warzywa kroimy w kostkę,mieszamy wszystko razem tuż przed podanie z sosem i majonezem super sprawa
0 0

zdolnabestia

#5316370 Napisano: 06.08.2012 06:04:36
Piernik

Zawsze wychodzi, nawet takiemu beztalenciu, jak mi emotka
Jest pyszny, wilgotny, bardzo łatwy. Ostatnio dodałam zamiast masła olej rzepakowy, piernik wciąż był rewelacyjny emotka Nie robię polewy, bo nie widzę potrzeby.

http://www.kwesti..._szybki/przepis.html
0 0

monikar

#5320930 Napisano: 09.08.2012 12:54:09
Może ktoś zna jakiś sprawdzony przepis na sernik po wiedeńsku?
0 0