WC - rozmowy o wszystkim

baxter

#7322711 Napisano: 21.12.2025 21:20:41
Muszę kupić nową pralkę a nie jestem na bieżąco e temacie nowych pralkach. Może coś podpowiecie jakie programy/funkcje są przydatne  i faktycznie się sprawdzają a nie są tylko bajerami.
0 0

Kammilos

#7322746 Napisano: 22.12.2025 02:57:04
baxter napisał(a):

Muszę kupić nową pralkę a nie jestem na bieżąco e temacie nowych pralkach. Może coś podpowiecie jakie programy/funkcje są przydatne  i faktycznie się sprawdzają a nie są tylko bajerami.

1 baxter 0

mietowa

#7322787 Napisano: 22.12.2025 10:31:45
baxter napisał(a):

Mam nową wygraną z bajerami - nigdy bym jej sama nie kupiła. Fajne jest okienko, że można dołożyć ciuchy w czasie prania, ale np. funkcja AI w ogóle nie jest potrzebna (np. wyświetla się na tv, że pralka skończyła cykl, co w moim przypadku i tak nie zmienia faktu, że pranie poleży emotka ). Podstawowe programy, porządne wirowanie i duży wsad - i gitara emotka .
2 rare85, baxter 0

joan

#7322825 Napisano: 22.12.2025 12:30:31
baxter napisał(a):

Zależy... na czym Ci zależy emotka

Jak wspomniała mietowa - dla mnie również liczy się przede wszystkim duży wsad, możliwość dorzucenia rzeczy w trakcie prania i porządne, podstawowe programy bez udziwnień. ALE ważne są długości cykli prania, bo np. teraz mam pralkę, gdzie pranie trwa minimum ok. 90 minut, a poprzednia praleczka miała opcję 1/2 i po jej dodatkowym wybraniu najkrótszy cykl trwał 45 minut. Nie pasi mi ta aktualna pralka wcale, ale cóż, takie uroki życia. Poza tym preferuję pralki jak najcichsze i takie, gdzie dosłownie wszystkie parametry można ustawić indywidualnie, a nie że AI decyduje, co będzie najlepsze i nie da się tego obejść emotka

Avatea

#7322841 Napisano: 22.12.2025 12:57:40
Kammilos napisał(a):

baxter napisał(a):

No to ja od siebie, z życia wziętego i przerobionego na praniu: jako mama dwóch szalonych nastolatek emotka  Szkodników, współlokatorka dwóch kotów i królowej Jadwigi miniaturki o charakterze lwa powiem tak -w pralce najważniejsze jest, żeby się do niej dużo zmieściło. Kołdra, koce, polar życia i godności. Dlatego zawsze biorę duży bęben. Nawet solo się przydaje, bo pranie nie pyta, ilu was jest.
Po latach stwierdzam też, że używa się głównie programów zwyczajnych. Bawełna, szybkie, delikatne. Reszta to gadżety do czytania instrukcji w chwilach słabości. Im prostsza obsługa, tym dłużej sprzęt żyje i mniej się na niego krzyczy.
Masz futra w domu, polecam zwykłą pralkę plus kulki do zbierania sierści. Działają lepiej niż obietnice producentów. Duży bęben często ma ważenie prania albo pół wsadu i to naprawdę się przydaje. A bardzo delikatne rzeczy i tak kończą u mnie w misce. Pralka ma robić swoje i nie udawać kosmicznego statku. Pozdraawiam ciepło!

2 joan, baxter 0

nanajka81

#7322849 Napisano: 22.12.2025 13:16:26
avatea napisał(a):

Kammilos napisał(a):

baxter napisał(a):

No to ja od siebie, z życia wziętego i przerobionego na praniu: jako mama dwóch szalonych nastolatek emotka  Szkodników, współlokatorka dwóch kotów i królowej Jadwigi miniaturki o charakterze lwa powiem tak -w pralce najważniejsze jest, żeby się do niej dużo zmieściło. Kołdra, koce, polar życia i godności. Dlatego zawsze biorę duży bęben. Nawet solo się przydaje, bo pranie nie pyta, ilu was jest.
Po latach stwierdzam też, że używa się głównie programów zwyczajnych. Bawełna, szybkie, delikatne. Reszta to gadżety do czytania instrukcji w chwilach słabości. Im prostsza obsługa, tym dłużej sprzęt żyje i mniej się na niego krzyczy.
Masz futra w domu, polecam zwykłą pralkę plus kulki do zbierania sierści. Działają lepiej niż obietnice producentów. Duży bęben często ma ważenie prania albo pół wsadu i to naprawdę się przydaje. A bardzo delikatne rzeczy i tak kończą u mnie w misce. Pralka ma robić swoje i nie udawać kosmicznego statku. Pozdraawiam ciepło!

Nie ma co wydziwiać - oby dużo mieściła, miała dobre wirowanie i gwarancję na silnik. Ja mam od 16 lat Boscha Logixx 7 i co jakiś czas się psuje właśnie silnik ale u nas naprawdę ma dużo roboty (obsługuje 3 rodziny) Co najlepsze jest wciąż naprawialna. Współczesne pralki w wielu przypadkach podobno nie są naprawialne a jeżeli już to części są mega drogie. Nie baw się w jakieś cenzurarele typu sterowanie telefonem bo i tak tego pewnie używać nie będziesz. U nas główny program który idzie to 60' - czyli godzinne pranie. Czasem syntetyki, bawełna, pranie ręczne. Mimo iż ta moja pralka stara to bardzo ją lubię.

baxter

#7323007 Napisano: 22.12.2025 23:59:17
Dziękuję wszystkim za rady w kwestii pralki, na pewno wezmę pod uwagę przy wyborze. Funkcja AI to rzeczywiście dla mnie zbędna i ważna uwaga by spojrzeć na czasy prania. No i jeszcze jedna ale g***a rzecz dla mnie co nie napisałam w pierwszym poście - musi być pralka slim.Niestety łazienka mała.
1 Avatea 0

atyde25

#7323008 Napisano: 23.12.2025 00:05:08
Po miesiącu kapnęłam się ,że kupiłam identyczną koszulkę .Dziś z 15 minut się śmiałam jak to zobaczyłam. Tak mi coś świtało już taką koszulkę kupowałam. No niestety mało miejsca i mus upychania wszystkiego po kątach zbiera źniwo.
0 0

o_nono

#7323253 Napisano: 24.12.2025 09:02:43
Trzeba listę zakupów robić to wtedy nie ma problemu 🤣
0 0

kolorowekredki

#7323412 Napisano: 25.12.2025 14:57:16
W wątku podziękowania muszę oznaczyć konkretną osobę a chciałam podziękować wszystkim głosującym niedawno w konkursie Mamy FIOła na Małopolskę".  
Na projekt "Relacjami Silni" czyli nicjatywe inicjatywa dla dzieci niepełnosprawnych oraz opiekunów osób niepełnosprawnych 🌷 projekt wygrał 1 miejsce - nagrodę publicznosci 1250zl na cele statutowe. 

Cytrusek

#7323588 Napisano: 26.12.2025 21:24:55
Mam pytanie do użytkowników aplikacji, jakma cię powiadomienia to też macie: ups coś tam nie tak ?
0 0

uzuri

#7323591 Napisano: 26.12.2025 21:37:29
Cytrusek77 napisał(a):

Mam pytanie do użytkowników aplikacji, jakma cię powiadomienia to też macie: ups coś tam nie tak ?

Tak, niestety...
Nie można odczytać powiadomień, bo "ups, coś tam coś tam...", coraz częściej nie można odczytać wiadomości - ten sam problem, powiadomienia nie dochodzą w ogóle lub dochodzą z dużym opóźnieniem
Aplikacja to totalne nieporozumienie (to tak delikatnie nazywając) - niestety nikt z tym nic nie robi - problem już od dłuższego czasu występuje, ale jak widać nikomu nie zależy, żeby to naprawić
0 0

Cytrusek

#7323596 Napisano: 26.12.2025 22:02:53
uzuri napisał(a):

Cytrusek77 napisał(a):

Tak, niestety...
Nie można odczytać powiadomień, bo "ups, coś tam coś tam...", coraz częściej nie można odczytać wiadomości - ten sam problem, powiadomienia nie dochodzą w ogóle lub dochodzą z dużym opóźnieniem
Aplikacja to totalne nieporozumienie (to tak delikatnie nazywając) - niestety nikt z tym nic nie robi - problem już od dłuższego czasu występuje, ale jak widać nikomu nie zależy, żeby to naprawić

Dzięki uzuri, bo myślałam, że u mnie coś nie teges, btw mam nadzieję że nie dostanę bana, ale gratki z 88, ok mam ból d..., też bym chciała  emotka

o_nono

#7324315 Napisano: 29.12.2025 15:42:22
Czy w tej piwnej loterii to Somersby też bierze udział? Od Garage, przez Zatecky, aż do Carlsberga?
0 0

magdalena-chili

#7324346 Napisano: 29.12.2025 17:13:04
o_nono napisał(a):

Czy w tej piwnej loterii to Somersby też bierze udział? Od Garage, przez Zatecky, aż do Carlsberga?

Tak, somersby bierze udział
0 0

atyde25

#7324856 Napisano: 30.12.2025 22:43:41
Ten system kaucyjny jest dziwny dopiero zupełnie przypadkiem dziś kupiłam butlę z 50 groszową kaucją .Kinley-Biedra. Dodaje to na końcu paragonu do sumy do zapłaty, Fajny pomysł itp itd ale przynajmniej zanim to się rozbuja to straszna prowizorka. A Kinley przypadkiem kupiony bo chciałam kod do apki wprowadzić. Zbrzydzili mi paragon ,moją świętość.
0 0

atyde25

#7324922 Napisano: 31.12.2025 10:28:44
Komu mogłam odpisałam na priv. Zajmuje się wszystkim a muszę iść do Sądu pilnie .No nic 500 zeta będzie w razie co trzeba odpłakać .Nie taką kasę z głupoty traciłam. Ale dalej mnie wirus trzyma prawie miesiąc gorzej niż jak korona była emotka

Nelusia102

#7325550 Napisano: 03.01.2026 09:39:38
Neboa ? Czy można kupić każdy produkt na konkurs ? Które to z limitowanej seriii ?  Czytam , czytam i się chyba sama nie doczytam ! Te małe szamponiki zaliczają się ?
0 0

zielonaszpilka

#7325556 Napisano: 03.01.2026 10:26:26
Nelusia102 napisał(a):

Neboa ? Czy można kupić każdy produkt na konkurs ? Które to z limitowanej seriii ?  Czytam , czytam i się chyba sama nie doczytam ! Te małe szamponiki zaliczają się ?

o_nono

#7325559 Napisano: 03.01.2026 11:05:10
[quote=Które to małe?

Nelusia102]Neboa ? Czy można kupić każdy produkt na konkurs ? Które to z limitowanej seriii ?  Czytam , czytam i się chyba sama nie doczytam ! Te małe szamponiki zaliczają się ?