Wkurza mnie...

psika

#5512272 Napisano: 13.12.2012 07:31:33
Wkurza mnie to że ostatnio nie mogę nic wygrać.... Smutno mi z tego powodu emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka
0 0

bethan

#5512275 Napisano: 13.12.2012 07:32:11
Może dla jakiegoś kuriera wpadłaś w oko
Już kolejny raz widzę taką składnię. O co chodzi?
Nie mówi się dla kuriera, tylko - w tym wypadku kurierowi.
Jak się można spodobać dla kogoś emotka ?
0 0

noemi

#5512310 Napisano: 13.12.2012 07:50:26
bethan napisał(a):

To jest rusycyzm charakterystyczny dla całego pogranicza wschodniego emotka Znam dużo ludzi, którzy tak mówią, ale ta forma nie jest poprawna.
0 0

bethan

#5512329 Napisano: 13.12.2012 08:02:44
Nie spotkałam się z tym nigdy, ale na forum widzę czasami i mnie to strasznie razi. Może nie powinno emotka
0 0

anialistopad

#5512372 Napisano: 13.12.2012 08:19:28
bethan ale to da sie zrozumiec,wiadomo o co chodzi,a pomysl mam rodzine na slasku jak ciotka dzwoni ja nie wiem o co jej chodzi,takie slowa maja ciekawe,tylko wiem co znaczy jo. emotka
0 0

bethan

#5512384 Napisano: 13.12.2012 08:22:42
Ooo, śląska gwara wymiata emotka Bardzo mi się podoba.
0 0

Gość: katrin22

#5512388 Napisano: 13.12.2012 08:23:35
kaki76 napisał(a):

bethan ale to da sie zrozumiec,wiadomo o co chodzi,a pomysl mam rodzine na slasku jak ciotka dzwoni ja nie wiem o co jej chodzi,takie slowa maja ciekawe,tylko wiem co znaczy jo. emotka

oznacza JA emotka albo TAK, coś mi tak się wydaje emotka
0 0

margo466

#5512438 Napisano: 13.12.2012 08:43:40
katrin22 napisał(a):

kaki76 napisał(a):

oznacza JA emotka albo TAK, coś mi tak się wydaje emotka

dobrze Ci się wydaje
0 0

Gość: sarsaparilla

#5512740 Napisano: 13.12.2012 10:16:31
A nauczycielki Mai znów narozrabiały. Tym razem nie pozwoliły dzieciom zjeść śniadania (to zerówka, maluchy od 5 do 6,5 roku życia), bo musiały coś tam robić w książkach.

Majka wróciła głodna jak wilk od progu krzycząc o jedzenie. Do tego zadzwoniły ok g. 11 po mamę Mai przyjaciółki, że dziecko mocno boli brzuch i trzeba ją zabrać do domu. Kiedy Sylwia po nią przyszła, pani skomentowała tak sytuację: Natalko ZNOWU cię brzuch boli przy mamie?.

Po wyjściu ze szkoły Nata rzuciła się na kanapki, tyle że Sylwia nie wiedziała o co chodzi. Dopiero kiedy do niej zadzwoniłam bo moja mama odbierała Maję, skojarzyła o co poszło. Dzieciaka bolał z głodu brzuch a pani jeszcze ją oskarżyła o kłamstwo w zawoalowanych słowach.

Do tego robią jasełka, co kiedy ma się na dwadzieścioro dzieci trójkę potomstwa ateistów (m.in. nas) i jednego muzułmanina, nieco nieodpowiednie. Co innego tematy okołoświąteczne, Mikołaj czy coś podobnego... Do tego nawet nie raczyły mnie zapytać o zdanie, choć Maja jak się dziś okazało, jest aniołem.
0 0

#5512759 Napisano: 13.12.2012 10:24:16
sarsaparilla te nauczycielki faktycznie nieodpowiedzialne emotka
A co do jasełek, to pewnie nie wiedziały, że jesteście ateistami, a z drugiej strony większość to katolicy, a dla dzieci to frajda takie przedstawienie, ja bym pozwoliła dziecku wystąpić emotka
0 0

leoniu

#5512770 Napisano: 13.12.2012 10:28:10
A ja bym zrobiła awanturę - jeśli to jest przedszkole państwowe. Szkoła/przedszkole powinny być świeckie i koniec. Powinny przynajmniej spytać, jeśli nie raczyły znaleźć jakiejś alternatywy.
0 0

cudaczek121

#5512771 Napisano: 13.12.2012 10:28:41
noemi napisał(a):

bethan napisał(a):

To jest rusycyzm charakterystyczny dla całego pogranicza wschodniego emotka Znam dużo ludzi, którzy tak mówią, ale ta forma nie jest poprawna.

to tak samo jak moja koleżanka z biura mówi: powiedz dla taty, a według mnie powinno być powiedz tacie
0 0

#5512777 Napisano: 13.12.2012 10:33:16
leoniu napisał(a):

A ja bym zrobiła awanturę - jeśli to jest przedszkole państwowe. Szkoła/przedszkole powinny być świeckie i koniec. Powinny przynajmniej spytać, jeśli nie raczyły znaleźć jakiejś alternatywy.

Ja awantury nie robiłabym żeby się potem na dziecku nie mściły, może lepiej powiedzieć, że nie chce by dziecko występowało i tyle.

0 0

edith

#5512779 Napisano: 13.12.2012 10:34:18
leoniu napisał(a):

Czytam od jakiegoś czasu narzekania na nauczycielki w przedszkolu emotka Jestem po tej drugiej stronie i nigdy nie miałam konfliktu z rodzicami i nigdy nie pytałam rodziców czy mogę robić Jasełka bo jest to naturalne w grudniu pytałabym jak bym robiła występ w czerwcu emotka Zawsze je robię co roku ponieważ rodzice na początku roku określają się czy dzieci mogą uczestniczyć w zajęciach religi i jestem powiadomiona o zapatrywaniach rodziców,nie jestem za przedszkolami swieckimi polskie tradycje są piękne i kultywujmy je bo zjedzą nas walentynki i hallowen emotka
0 0

#5512782 Napisano: 13.12.2012 10:35:27
Katrin i Leoniu, nauczycielki dobrze wiedzą kto nie chodzi na religię bo w tym czasie jedna z nich się nimi zajmuje, poza tym na ich ręce składałam rezygnację z tejże.

Leoniu ok, ja wiem że to frajda i oczywiście, że pozwolę Mai brać w tym udział bo jak mam jej wyjaśnić, dlaczego nie powinna tego robić moim zdaniem? Poza tym wszystkim Leoniu, Maja ma prawie 6 lat, po lekcji wyszła do mnie wkurzona, że będzie jakieś przedstawienie o Jezusie a ona w to nie wierzy. No i skoro nasze dzieci nie chodzą na religię, to najwyraźniej jest ku temu powód. Po co robić taką manianę, jak wytłumaczyć mniej kumatym dzieciakom, dlaczego pani mówi im jedno a rodzice drugie?

Nawiasem mówiąc podpadły mi na samym początku roku, kiedy zabrały ją na mszę z okazji rozpoczęcia roku też nic mi o tym nie mówiąc. Wtedy zwaliłam to na karb tego, że się pomyliły i tylko poprosiłam o to, żeby uważały co robią. Najwyraźniej nie było to jednak pomyłką.
0 0

#5512785 Napisano: 13.12.2012 10:37:40
Edith a co mają Walentynki do religii katolickiej? Ja normalnie obchodzę Wigilię, chodzimy co roku do teściów, tyle że się nie modlimy i nie chodzimy do kościoła. Nie zamierzam odbierać Mai Mikołaja, choinki i rodzinnej uroczystości.

Ja też jestem nauczycielką, tyle że uczę starszych.
0 0

#5512791 Napisano: 13.12.2012 10:39:17
edith i to miałam na myśli, dla dzieci to frajda emotka
a hallowen mówię stanowcze NIE.

Pamiętam jak w mojej podstawówce była trójka rodzeństwa, a ich rodzice byli ateistami i pozwalali dzieciakom chodzić na religię, brać udział w przedstawieniach itp. Ci rodzice twierdzili, że dziecko jak dorośnie to samo wybierze drogę. Niedawno dowiedziałam się, że dwoje dzieci zostało katolikami, a jedno poszło w ślady rodziców emotka
0 0

leoniu

#5512793 Napisano: 13.12.2012 10:41:21
Edith, ja też jestem po tej drugiej stronie - tylko w liceum. I generalnie daleka jestem od krytyki zawodu nauczyciela na każdym poziomie. Ale ja nie chodzę do Kościoła, moje dziecko nie jest ochrzczone. I tak jak wkurza mnie to, co zrobiły przedszkolanki sarsaparilli, tak też wkurza mnie pani od wychowania do życia w rodzinie, która zamiast nauczać o antykoncepcji wtłacza dzieciom w głowy swój katolicki światopogląd.
I właśnie chodzi o to, żeby dzieci takie jak maja się nie wkurzały. Licealiści nie mają z tym problemu, z przedszkolakami jest inaczej, bo to dzieci.

Już i tak irytuje mnie fakt, że z moich podatków opłaca się księży katechetów. Więc nie zamierzam zgadzać się na całą resztę.
0 0

#5512794 Napisano: 13.12.2012 10:41:23
Katrin ja pozwoliłam Mai wybierać i na razie jest na tej drodze, na której są jej rodzice. A Halloween, Walentynkom też mówię nie.
0 0

edith

#5512795 Napisano: 13.12.2012 10:42:04
sarsaparilla napisał(a):

Edith a co mają Walentynki do religii katolickiej? Ja normalnie obchodzę Wigilię, chodzimy co roku do teściów, tyle że się nie modlimy i nie chodzimy do kościoła. Nie zamierzam odbierać Mai Mikołaja, choinki i rodzinnej uroczystości.

Ja też jestem nauczycielką, tyle że uczę starszych.

Mówię ogólnie że fajnie jest kultywować nasze Polskie tradycje jak Jasełka tym bardziej że w dzisiejszych czasach scenariusze są bardzo różnorodne i poruszają wiele ciekawych tematów;niepelnosprawnosć,szalenstwo za bogactwem, brak czasu dla rodziny to wszystki pięknie można ukazac w Jasełkach chociażby dzisiejsze przedstawienie u mnie w przedszkolu przez dzieci z Domu Dziecka pt Czerwone trzewiki niby Jaselka a wspaniale przesłanie ale jeśli ktoś jest niewierzący to jest bzdura aby bral udzial w jSELKACH BO NIE ZROZUMIE PRZESŁANIA

0 0