Wkurza mnie...

Gość: katrin22

#5512796 Napisano: 13.12.2012 10:42:07
sarsaparilla to skoro nie odbierasz Mai Mikołaja, Wigilii,choinki, to czemu nie chcesz jasełek? Tak pytam z ciekawości, bo co mi do tego emotka
0 0

edith

#5512800 Napisano: 13.12.2012 10:43:37
katrin22 napisał(a):

sarsaparilla to skoro nie odbierasz Mai Mikołaja, Wigilii,choinki, to czemu nie chcesz jasełek? Tak pytam z ciekawości, bo co mi do tego emotka

O to samo mialam zapytac emotka emotka
0 0

Gość: sarsaparilla

#5512809 Napisano: 13.12.2012 10:46:16
Zgadzam się z Leoniu. Ja też staram się nie krytykować innych nauczycielek, od początku jestem zaangażowana we wszelaką pomoc tym paniom jak kupno pomocy naukowych, zaopatrywanie klasowej biblioteczki, czytanie dzieciom opowiadań, zapewnienie nowych zabawek, pomoc przy wyjściach, organizacji imprez. Nie narzucam się, odpowiadam na apele pań. Nie pozwolę jednak na takie numery jak odwalają, vide ostatnie wyjście na śnieg o którym pisałam kilka stron temu.
0 0

#5512814 Napisano: 13.12.2012 10:48:38
Bo Jasełka to indoktrynacja wg mnie, Jezus, Maryja, coś tam jeszcze. Według mnie dzieci w wieku mojej córki są za małe na opowieści o jakiejkolwiek religii, nie tylko katolickiej.

U nas Wigilia to raczej rodzinne spotkanie, nikt podczas niej się nie modli. Mikołaj za to przynosi prezenty, bez otoczki świętego i całej historii.
0 0

#5512817 Napisano: 13.12.2012 10:50:16
sarsaparilla to zwróć uwagę nauczycielkom. Powiedz, że dziecko było przemoczone, dzisiaj głodne itp. Powiedz, że rozumiesz, że mają dużo dzieci w klasie, ale Ty się martwisz i tyle.
Nauczyciel czy z powołania czy bez powinien to zrozumieć.
0 0

edith

#5512818 Napisano: 13.12.2012 10:51:10
sarsaparilla napisał(a):

Bo Jasełka to indoktrynacja wg mnie, Jezus, Maryja, coś tam jeszcze. Według mnie dzieci w wieku mojej córki są za małe na opowieści o jakiejkolwiek religii, nie tylko katolickiej.

U nas Wigilia to raczej rodzinne spotkanie, nikt podczas niej się nie modli. Mikołaj za to przynosi prezenty, bez otoczki świętego i całej historii.

A tak z ciekawości zapytam:jak corka zapyta po co ubierasz choinkę,kto to był św Mikolaj biskup,co to Wigilia to co jej odpowiadasz emotka
0 0

#5512819 Napisano: 13.12.2012 10:52:01
Edith ja nie mam nic przeciwko religii zarówno katolickiej jak i buddyzmowi czy inszym inszościom. Po prostu szkoła to szkoła i nie powinny się tam odbywać lekcje odnośnie żadnej religii, no chyba że coś a'la religioznawstwo. A i to tylko w starszych klasach gimnazjum i liceum.
0 0

edith

#5512821 Napisano: 13.12.2012 10:53:18
A na wyjścia na dwór jest super rozwiązanie:dzień wcześniej zawsze informuję rodzicow ,że idziemy na dwór proszę o cieplejsze ubranie i sanki bo idziemy szalec na śniegu...noi jest zabawa na 102!!!!Oczywiście znajdą sie marudy a po co wychodzić,lepiej siedziec w ciepełku bo się zgrzeja itd emotka
0 0

#5512826 Napisano: 13.12.2012 10:56:46
edith napisał(a):

A tak z ciekawości zapytam:jak corka zapyta po co ubierasz choinkę,kto to był św Mikolaj biskup,co to Wigilia to co jej odpowiadasz emotka

Choinkę ubieramy bo to taka tradycja, żeby było ładnie a Mikołaj to u nas żaden biskup tylko miły pan, który daje dzieciom prezenty. Takie tematy można całkiem zgrabnie omijać, jeżeli się tylko chce.

Arab z Mai klasy nikomu nie narzuca swojego boga. Wbrew pozorom, ateistów lub wątpiących jest w pl naprawdę sporo, ja z kolei nikomu mojego światopoglądu nie przedstawiam na siłę ani się z nim nie obnoszę. Czemu Maja ma być tym atakowana ze strony pań, skoro to nie szkoła katolicka? Od robienia Jasełek jest katechetka.

0 0

#5512831 Napisano: 13.12.2012 10:59:28
sarsaparilla powinnaś na początku roku poinformować, że nie życzysz sobie aby Twoje dziecko uczestniczyło w pogadankach religijnych i w przedstawieniach katolickich i byłoby po sprawie.
0 0

#5512836 Napisano: 13.12.2012 11:02:50
katrin22 napisał(a):

sarsaparilla powinnaś na początku roku poinformować, że nie życzysz sobie aby Twoje dziecko uczestniczyło w pogadankach religijnych i w przedstawieniach katolickich i byłoby po sprawie.

Zaznaczyłam:).
0 0

#5512840 Napisano: 13.12.2012 11:05:26
I pomyśleć, że ja chciałam być przedszkolanką, UF! dobrze, że wybiłam to sobie z głowy. Nikomu się nie dogodzi, a zwłaszcza rodzicom. Niby skąd nauczyciel ma wiedzieć jakiego wyznania jest dziecko albo czy dziecko może zjeść cukierka...
Alllbo jak je ubrać na spacer, czy ciepło (zgrzeje się i rodzic będzie się pluł), a może rodzic życzyłby sobie lżej ubrać (hartuje dziecko)?
MASAKRA i tyle
emotka
0 0

#5512842 Napisano: 13.12.2012 11:06:10
sarsaparilla napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Zaznaczyłam:).

Jak zaznaczyłaś, to musisz im to przypomnieć emotka
0 0

edith

#5512844 Napisano: 13.12.2012 11:06:19
sarsaparilla napisał(a):

edith napisał(a):

Choinkę ubieramy bo to taka tradycja, żeby było ładnie a Mikołaj to u nas żaden biskup tylko miły pan, który daje dzieciom prezenty. Takie tematy można całkiem zgrabnie omijać, jeżeli się tylko chce.

Arab z Mai klasy nikomu nie narzuca swojego boga. Wbrew pozorom, ateistów lub wątpiących jest w pl naprawdę sporo, ja z kolei nikomu mojego światopoglądu nie przedstawiam na siłę ani się z nim nie obnoszę. Czemu Maja ma być tym atakowana ze strony pań, skoro to nie szkoła katolicka? Od robienia Jasełek jest katechetka.

Nie tylko katechetka w tym roku mamy np.5 konkursow organizowanych przez różne instytucje na Jaselka przygotowane przez Nauczycielki emotka Dobra życzę miłej nocy bo jutro trzeba wstac żeby piec ciasta właśnie na kolację wigiljną ktorą organizuje moj wspaniały proboszcz dla bezdomnych Dobranoc emotka
0 0

leoniu

#5512846 Napisano: 13.12.2012 11:07:53
Nauczyciel - wychowawca wie, jakiego wyznania jest dziecko, bo jeśli ono nie chodzi na religię, to się składa deklarację.
0 0

#5512847 Napisano: 13.12.2012 11:08:10
Każdy ma prawo do własnej opinii Katrin, nie będę ciągnąć tematu.

Powiem tylko, że panie wkurzają nie tylko mnie. A jak się nie wie jakiego wyznania jest dziecko (one dobrze wiedzą) albo czy rodzice nie pozwalają jeść cukierka to się tego im nie daje:).
0 0

#5512850 Napisano: 13.12.2012 11:09:49
leoniu napisał(a):

Nauczyciel - wychowawca wie, jakiego wyznania jest dziecko, bo jeśli ono nie chodzi na religię, to się składa deklarację.

No to faktycznie taki nauczyciel powinien zapytać rodzica czy dziecko może brać udział w przedstawieniu.
0 0

leoniu

#5512851 Napisano: 13.12.2012 11:10:12
edith napisał(a):

sarsaparilla napisał(a):

edith napisał(a):

Nie tylko katechetka w tym roku mamy np.5 konkursow organizowanych przez różne instytucje na Jaselka przygotowane przez Nauczycielki emotka Dobra życzę miłej nocy bo jutro trzeba wstac żeby piec ciasta właśnie na kolację wigiljną ktorą organizuje moj wspaniały proboszcz dla bezdomnych Dobranoc emotka

I to co napisałas, edith, świadczy własnie o tym, jak chore jest to Państwo. Były jakieś konkursy dla dzieci muzułmańskich? Dla zielonoświątkowców? Nie??? Ciekawe dlaczego.
Jako ateistka nie mam proboszcza. Ale niech ci się ciasto darzy emotka
0 0

#5512859 Napisano: 13.12.2012 11:18:58
leoniu niestety chory kraj i tyle. Ty nie masz proboszcza, a ja nie gadam ze swoim proboszczem emotka Miałam z nim pewną pogawędkę i niestety nie doszliśmy do konsensusu emotka
0 0

maa

#5512861 Napisano: 13.12.2012 11:20:37
wkurza mnie ze nie moge ostatnio nic wygrac, co rozwiazywany konkurs to w plecy:(
0 0