WC - rozmowy o wszystkim

agakaz2

#6501587 Napisano: 23.06.2018 21:55:25
Claudia77 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

superloser napisał(a):

taalvikki napisał(a):

ja jeszcze chętnie wrócę do sprawy tego dziecka, co to nie wiedziało, co zakłada, ale założyło. otóż, to nie jest tak, że "dziecko to tylko dziecko" i dzięki temu może robić, co mu się zachce. bo takie podejście pozwalałoby na wszystko - nie tylko założenie profilu komuś innemu, ale też na wrzucenie tam różnych rzeczy, o wbijaniu widelców w gołębie nie wspominając. w taki sposób można więc tłumaczyć albo totalnego noworodka albo dziecko nie do końca umysłowo sprawne (bo zapewniam, że 12 latek czytać powinien potrafić i to ze zrozumieniem, a jeżeli nie potrafi, to, na boga, co to mówi o nim i jego rodzicach? emotka  )

i jednak właśnie rodzicom bym się przyjrzała, bo to nie jest tak, że jest jakaś "moda" i każde dziecko za nią pędzi. też dzieckiem byłam i pamiętam, że raczej miałam śmiech z panien, które biegły za jakąkolwiek "modą". tak, miałam wtedy 12 lat i nie biegłam z nurtem ani rzeki (bo znałam coś takiego, jak prognozy pogody i warunki bezpieczeństwa), ani z nurtem rówieśniczym (bo rodzice uzmysłowili mi, że jednak jestem indywidualną jednostką, która nie musi robić tego, co wszyscy, tak samo się ubierać i tak samo zachowywać). dziękuję za uwagę, wy tylko człowieki. emotka

Nie zgadzam się z Twym zdaniem. Oczekujesz, by dziecko w wieku 12 lat podejmowało SŁUSZNE I UCZCIWE decyzje?
To dlaczego DOROŚLI nie mogą być przykładem cnoty? Zobacz Galerie Puma. Regulamin mówi " 1 uczestnik = 1 nagroda". 

A 2 osoby mają 5 pseudonimów i już 4 nagrody. Brak im świadomości? Czy z premedytacją okradają z nagród tych co grają uczciwie? 
Przykład dla dzieci godny naśladowania?  emotka

wy tak o błędach dzieci, a rodzice na fb zamieszczają zdjęcia świadectw dzieci z wszystkimi ich danymi  emotka  podanymi jak na tacy...

Jakie dane imię nazwisko i data urodzenia

jaka szkoła, data urodzenia, pesel - całe pierwsze strony

Na moich nie ma PESELu
0 0

picola

#6501602 Napisano: 23.06.2018 23:03:16
cb656 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Na moich nie ma PESELu

Jeśli jeszcze nie zrozumiałaś, to napiszę wprost: TO MOWA O WPISACH INNYCH OSÓB. emotka

na świadectwie ucznia należy wpisać numer PESEL. Wzory druków znajdują się w załączniku nr 2 do rozporządzenia MEN z 28 maja 2010 r. w sprawie  świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych. Załącznik ten zawiera wykaz wzorów świadectw, dyplomów, suplementów, zaświadczeń i innych druków szkolnych.

Rozporządzenie, na które się powołujesz jest dawno uchylone, teraz obowiązuje Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 kwietnia 2018 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych

picola

#6501605 Napisano: 23.06.2018 23:12:00
cb656 napisał(a):

picola napisał(a):

cb656 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Na moich nie ma PESELu

Jeśli jeszcze nie zrozumiałaś, to napiszę wprost: TO MOWA O WPISACH INNYCH OSÓB. emotka

na świadectwie ucznia należy wpisać numer PESEL. Wzory druków znajdują się w załączniku nr 2 do rozporządzenia MEN z 28 maja 2010 r. w sprawie  świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych. Załącznik ten zawiera wykaz wzorów świadectw, dyplomów, suplementów, zaświadczeń i innych druków szkolnych.

Rozporządzenie, na które się powołujesz jest dawno uchylone, teraz obowiązuje Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 kwietnia 2018 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych

...co oczywiście w najmniejszym stopniu nie zmienia istoty wpisu, mianowicie tej, że PESEL jest na świadectwach wpisywany. Uaktualnieniu uległa jedynie wersja aktu prawnego. Ale oczywiście tak, masz rację.

Jeślibyś dokładnie przejrzał wzory świadectw, to wiedziałbyś, że nie na każdym świadectwie pesel jest wymagany

picola

#6501611 Napisano: 23.06.2018 23:21:41
cb656 napisał(a):

picola napisał(a):

Jeśli byś dokładnie przejrzał wzory świadectw, to wiedziałbyś, że nie na każdym świadectwie pesel jest wymagany

emotka emotka emotka Jakbyś zechciała zastanowić się chwilę nad sensem tego, o czym toczy się wymiana zdań...
...to może byś dostrzegła, że nie jest tam mowa o WSZYSTKICH świadectwach (prezentowanych na Facebooku) ale na tych, na których te dane wrażliwe widać. emotka emotka

Jakbyś zechciał zastanowić się chwilę nad sensem tego, o czym toczy się wymiana zdań, to zauważyłbyś, że zwrócono uwagę, że nie wszyscy chwaląc się świadectwem dziecka upubliczniają jego pesel, bo wbrew temu co piszesz nie zawsze ten pesel jest podany na świadectwie. Daj po prostu żyć innym, a nie usiłuj ciągle wszystkim udowadniać, że masz rację. Z mojej strony eot.

Astronautka

#6501616 Napisano: 23.06.2018 23:56:48
picola napisał(a):

cb656 napisał(a):

picola napisał(a):

Jeśli byś dokładnie przejrzał wzory świadectw, to wiedziałbyś, że nie na każdym świadectwie pesel jest wymagany

emotka emotka emotka Jakbyś zechciała zastanowić się chwilę nad sensem tego, o czym toczy się wymiana zdań...
...to może byś dostrzegła, że nie jest tam mowa o WSZYSTKICH świadectwach (prezentowanych na Facebooku) ale na tych, na których te dane wrażliwe widać. emotka emotka

Jakbyś zechciał zastanowić się chwilę nad sensem tego, o czym toczy się wymiana zdań, to zauważyłbyś, że zwrócono uwagę, że nie wszyscy chwaląc się świadectwem dziecka upubliczniają jego pesel, bo wbrew temu co piszesz nie zawsze ten pesel jest podany na świadectwie. Daj po prostu żyć innym, a nie usiłuj ciągle wszystkim udowadniać, że masz rację. Z mojej strony eot.

emotka  jak widać wiedza tego czlowieka sprowadza się tylko do wujka google a jak mu wytknelas niewiedzę to teraz bedzie ma Tobie wisiał bo tylko tyle potrafi a pionas ja dalej czekam na ukaranie za slowo "żydził" które mnie urazilo i osobiście dotknęło a jak widać potraficie ukarać innych za mniej chamskie slowa a tutaj dzialacie wybiórczo.
0 0

agakaz2

#6501627 Napisano: 24.06.2018 06:17:06
cb656 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Na moich nie ma PESELu

Nie nie zrozumiałam bo u mnie go nie ma i tyle w temacie 
0 0

golocia

#6501647 Napisano: 24.06.2018 09:20:47
agakaz2 napisał(a):

cb656 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Na moich nie ma PESELu

Nie nie zrozumiałam bo u mnie go nie ma i tyle w temacie 

U mnie w szkole (podstawówka i gimnazjum) zgodnie z obowiązującymi przepisami (nowa podstaw, stara podstawa programowa, jeszcze starsza podstawa ....emotka ) mieliśmy 4 różne wzory świadectw ( różne klasy obowiązywał inny druk)  i np w 4 klasie (bo te sprawdzałam- nie ma nr pesel). Dlatego taki obłęd jest - bo te świadectwa się różniąemotka
0 0

ace

#6502893 Napisano: 27.06.2018 10:17:19
Mam pytanie do osób utrzymujących się z konkursów, choć w sumie nie tylko. Jak robicie z ubezpieczeniem zdrowotnym? Sami opłacacie? Czy wykupujecie jakieś prywatne? Nie żebym miała przejść na zawodostwo emotka Ale zrezygnowałam z pracy i chcę sobie około półroczne - roczne wakacje zrobić, a wolałabym być na wszelki wypadek ubezpieczona. I nie wiem jaka opcja jest najlepsza (i w ogóle jakie są opcje emotka ). Będę wdzięczna za podpowiedź emotka Czy to tu czy w PW emotka Za mąż nie zamierzam wychodzić dla uzyskania ubezpieczenia emotka

defed

#6502904 Napisano: 27.06.2018 10:30:59
bruce napisał(a):

ace napisał(a):

Mam pytanie do osób utrzymujących się z konkursów, choć w sumie nie tylko. Jak robicie z ubezpieczeniem zdrowotnym? Sami opłacacie? Czy wykupujecie jakieś prywatne? Nie żebym miała przejść na zawodostwo emotka Ale zrezygnowałam z pracy i chcę sobie około półroczne - roczne wakacje zrobić, a wolałabym być na wszelki wypadek ubezpieczona. I nie wiem jaka opcja jest najlepsza (i w ogóle jakie są opcje emotka ). Będę wdzięczna za podpowiedź emotka Czy to tu czy w PW emotka Za mąż nie zamierzam wychodzić dla uzyskania ubezpieczenia emotka

Z tego, co wiem, bardzo dużo osób nawet mających stałą pracę coraz częściej wyłamuje się i wybiera opcje opłacania ubezpieczenia prywatnie, nie - z innymi pracownikami. emotka Zawsze wydawało mi się to bez sensu i kompletnie nieopłacalne (jak zresztą przekonują i argumentują nasi pracodawcy), a jednak nie zawsze tak jest.  emotka

Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne to ponad 420pln miesięcznie emotka .
Weź rozważ jeszcze pójście za mąż, 84zł - opłata skarbowa za sporządzenie aktu małżeństwa jest jednorazowa  emotka  
Rejestracja w Urzędzie Pracy (darmowa) raczej odpada, bo przy dzisiejszym zapotrzebowaniu pracowników na rynku pracy od razu dostaniesz 3 oferty i nici z 6 miesięcy urlopu...

ace

#6502907 Napisano: 27.06.2018 10:40:01
defed napisał(a):

Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne to ponad 420pln miesięcznie  emotka .
Weź rozważ jeszcze pójście za mąż, 84zł - opłata skarbowa za sporządzenie aktu małżeństwa jest jednorazowa  emotka  
Rejestracja w Urzędzie Pracy (darmowa) raczej odpada, bo przy dzisiejszym zapotrzebowaniu pracowników na rynku pracy od razu dostaniesz 3 oferty i nici z 6 miesięcy urlopu...

no właśnie wiem, że to NFZtu drogo wychodzi, a itak z lekarza w ogóle nie korzystam emotka Do dentysty chodzę prywatnie, ale pewnie jak tylko nie będę miała to zaraz coś się stanie tfutfu

ale to też nie wiem jakby działało bo mój TŻ to w Kanadzie ubezpieczony no więc ten tego... Narzeczonego zmieniać? hmmm emotka

No właśnie UP od razu wykluczyłam, bo ja nie chcę by mi pracę znaleźli emotka
2 defed, brucee 0

agakaz2

#6502914 Napisano: 27.06.2018 10:49:40
bruce napisał(a):

ace napisał(a):

Z tego, co wiem, bardzo dużo osób nawet mających stałą pracę coraz częściej wyłamuje się i wybiera opcje opłacania ubezpieczenia prywatnie, nie - z innymi pracownikami. emotka Zawsze wydawało mi się to bez sensu i kompletnie nieopłacalne (jak zresztą przekonują i argumentują nasi pracodawcy), a jednak nie zawsze tak jest.  emotka

Bruce Ty piszesz o ubezpieczeniu na życie A Ace pyta o ubezpieczenie zdrowotne . Zdrowotne najlepiej przy członku rodziny mąż dzieci najlepiej się opłaca emotka
1 brucee 0

defed

#6502924 Napisano: 27.06.2018 10:59:28
ace napisał(a):

no właśnie wiem, że to NFZtu drogo wychodzi, a itak z lekarza w ogóle nie korzystam Do dentysty chodzę prywatnie, ale pewnie jak tylko nie będę miała to zaraz coś się stanie tfutfu

Zwykły lekarz to stówka czy dwie, dla samego rodzinnego nie opłaca się ubezpieczać. Ciekawi mnie, jak to jest przy wypadkach i poważnych operacjach - czy ubezpieczenia prywatne obejmują takie świadczenia i ile wtedy wynosi składka ub.? Tyle samo co w NFZ, a może więcej?
BTW Kolejki w NFZ straszą, ale Zasłużeni Dawcy Krwi nie czekają w kolejkach do specjalistów, a to tylko 5/6 litrów. Zachęcam do honorowego oddawania krwi - można pomóc innym emotka  i ułatwić sobie życie  emotka
0 0

Gość: kermit

#6502933 Napisano: 27.06.2018 11:05:19
ace napisał(a):

no właśnie wiem, że to NFZtu drogo wychodzi, a itak z lekarza w ogóle nie korzystam emotka Do dentysty chodzę prywatnie, ale pewnie jak tylko nie będę miała to zaraz coś się stanie tfutfu

ale to też nie wiem jakby działało bo mój TŻ to w Kanadzie ubezpieczony no więc ten tego... Narzeczonego zmieniać? hmmm emotka

No właśnie UP od razu wykluczyłam, bo ja nie chcę by mi pracę znaleźli emotka

1 Możesz założyć działalność i skorzystać z ulgi na start - przez pół roku opłacasz tylko zdrowotne (319,94).
2 "Zatrudnij" się u jakiegoś znajomego na 1/8 etatu.
1 defed 0

ace

#6502938 Napisano: 27.06.2018 11:15:54
defed napisał(a):

ace napisał(a):

no właśnie wiem, że to NFZtu drogo wychodzi, a itak z lekarza w ogóle nie korzystam Do dentysty chodzę prywatnie, ale pewnie jak tylko nie będę miała to zaraz coś się stanie tfutfu

Zwykły lekarz to stówka czy dwie, dla samego rodzinnego nie opłaca się ubezpieczać. Ciekawi mnie, jak to jest przy wypadkach i poważnych operacjach - czy ubezpieczenia prywatne obejmują takie świadczenia i ile wtedy wynosi składka ub.? Tyle samo co w NFZ, a może więcej?
BTW Kolejki w NFZ straszą, ale Zasłużeni Dawcy Krwi nie czekają w kolejkach do specjalistów, a to tylko 5/6 litrów. Zachęcam do honorowego oddawania krwi - można pomóc innym emotka  i ułatwić sobie życie  emotka

nie, do zwykłego lekarza to ja w ogóle nie chodzę emotka Co najwyżej to po skierowanie do specjalisty. Właśnie bardziej się boję czegoś typu skręcenie kostki, złamanie ręki czy nie daj boże wypadek samochodowy czy jakaś poważna choroba.

Kolejkami to przede wszystkim w TV straszą. Ja lata temu leczyłam się u endokrynologa do którego straszono mnie że rok się czeka, ja czekałam miesiąc. Okulista jest z dnia na dzień, ortopeda chyba tydzień (tak było z 5 lat temu emotka )
Nigdy nie oddawałam krwi, bo mnie mama nastraszyła, że ona raz w życiu oddała i potem tydzień dochodziła do siebie, bo taka słaba po tym była. A ja zbieram w mojej rodzinie wszystkie najgorsze geny (ewolucja to bzdura emotka , i to że się bierze najlepsze geny emotka ) więc na pewno też bym tak przeżywała to emotka . Choć jak teraz będę miała wolne to może zaryzykuję bycia padliną przez tydzień emotka
1 brucee 0

ace

#6502939 Napisano: 27.06.2018 11:17:30
kermit napisał(a):

1 Możesz założyć działalność i skorzystać z ulgi na start - przez pół roku opłacasz tylko zdrowotne (319,94).

2. A ile wtedy wynosi składka?
0 0

#6502943 Napisano: 27.06.2018 11:20:45
ace napisał(a):

kermit napisał(a):

Jeśli byłoby to 1/8 z minimalnego wynagrodzenia to "koszt" około 90 zł.
2 nkba, ace 0

#6502944 Napisano: 27.06.2018 11:22:01
kermit napisał(a):

ace napisał(a):

kermit napisał(a):

Może też być umowa zlecenie.
2 nkba, ace 0

defed

#6502948 Napisano: 27.06.2018 11:25:58
ace napisał(a):

Kolejkami to przede wszystkim w TV straszą.

To zależy jaki specjalista i gdzie. Mojemu dziecku kazali czekać pół roku do okulistyemotka
0 0

defed

#6502952 Napisano: 27.06.2018 11:30:27
kermit napisał(a):

ace napisał(a):

kermit napisał(a):

Do tego jeszcze trzeba doliczyć jednorazowe koszty szkolenia BHP i wizytę u lekarza pracy. Księgowy odpowiedzialny za kadry może też podnieść swoją stawkę za kolejnego pracownika.
0 0

ace

#6502955 Napisano: 27.06.2018 11:32:21
kermit napisał(a):

kermit napisał(a):

ace napisał(a):

kermit napisał(a):

Może też być umowa zlecenie.

a to też w takim razie do rozważenia emotka dzięki emotka
0 0