WC - rozmowy o wszystkim

agakaz2

#6522249 Napisano: 25.08.2018 18:22:21
szukam darmowego parkingu blisko centrum w Krakowie ktoś może coś polecić? jutro jadę zwiedzać
0 0

joasiunia

#6522804 Napisano: 27.08.2018 19:53:26
Ostatnio jakiś dziwny trend na OLX nastał... Już kilka razy dostałam prośbę o podesłanie dokładnych danych sprzedawanej rzeczy i swojego numeru konta na czyjś adres e-mail. Przy czym wszystkie takie prośby były zawsze pisane jakąś dziwną łamaną polszczyzną. Jeden z użytkowników chciał numer konta i nawet chciał mi wpłacić w ramach przedpłaty wyższą kwotę niż ta, za którą sprzedawałam dany przedmiot. Czy to jakiś nowy sposób, żeby mnie wykiwać, czy to jakieś stare sztuczki OLXowych oszustów, tylko ja jestem sprzedawcą-mugolem i pierwszy raz się z czymś tak dziwnym spotykam? Podejrzane trochę... emotka
1 brucee 0

faworek

#6522817 Napisano: 27.08.2018 20:43:36
joasiunia napisał(a):

Ostatnio jakiś dziwny trend na OLX nastał... Już kilka razy dostałam prośbę o podesłanie dokładnych danych sprzedawanej rzeczy i swojego numeru konta na czyjś adres e-mail. Przy czym wszystkie takie prośby były zawsze pisane jakąś dziwną łamaną polszczyzną. Jeden z użytkowników chciał numer konta i nawet chciał mi wpłacić w ramach przedpłaty wyższą kwotę niż ta, za którą sprzedawałam dany przedmiot. Czy to jakiś nowy sposób, żeby mnie wykiwać, czy to jakieś stare sztuczki OLXowych oszustów, tylko ja jestem sprzedawcą-mugolem i pierwszy raz się z czymś tak dziwnym spotykam? Podejrzane trochę... emotka

śmierdzi tu tzw. nigeryjskim przekrętem. Gdy wyślesz im numer konta, oni później przesyłają sfałszowany skan wykonanego przelewu i chcą żebyś od razu wysłała daną rzecz. Gdy tego nie zrobisz straszą Cię FBI czy tam CIA emotka  serio. Często proponują cenę wyższą nawet od wystawionej.
W ogóle nie polecam wysyłać paczek za pobraniem na OLX, dałam się kiedyś okraść w ten sposób. Gościu dzwonił, że to dla syna na święta i czy mogłabym wysłać za pobraniem, po czym nie odbierał przesyłki przez 2 tygodnie i mi została zwrócona paczka przedziurawiona z dokładnie wyważonymi baniakami z płynem zamiast konsolą. Została rozkradziona na miejscu na poczcie lub jakoś w drodze. Wszystko było ukartowane.  Na szczęście paczkę ubezpieczyłam, pieniądze odzyskałam, ale tyle co się najadłam nerwów to moje.

luko922

#6522893 Napisano: 28.08.2018 09:07:18
Nie wiem czy w tym wątku w ogóle odpowie mi ktoś na to pytanie, ale nie wiem gdzie mógłbym je zadać... Dla jednego z naszych klientów przygotowuję konkurs na FB i potrzebuję dwóch rzeczy:

1. Argumentów, dlaczego nagrody główne (5 000zł na karcie przedpłaconej) są lepsze niż 1000zł, 2000zł, chodzi ogólnie o to czy nie wystrarczy 1k-2k, czy to nie jest wystarczająca nagroda i zachęta...

oraz

2. Kojarzycie może jakieś konkursy, w których podano na końcu ilość zgłoszeń albo wiecie z własnego doświadczenia - jak dużo może być zgłoszeń w konkursie z nagrodą 5000zł (konkurs trwałby 2 tyg. ---> 3 etapy po 2 tygodnie, w każdym etapie główna nagroda 5 000zł). Konkurs promowany na FB dodatkowo reklamą, a zadanie konkursowe to wrzucenie zdjęcia z produktem emotka . Ktoś coś? 

Za każdą poradę dziękuję emotka . Może być PW! emotka
0 0

ziolko

#6523014 Napisano: 28.08.2018 12:15:09
luko922 - z moich obserwacji wynika, że jak jest konkurs z nagrodą wartą kilkaset zł (czasami więcej), to zgłoszeń bywa nawet po 2-3 tysiące. Pod warunkiem, że jest to na zasadzie polub i udostępnij.
Jak trzeba zrobić coś więcej, zgłoszeń może być mniej, ale niekoniecznie. 
Tylko błagam! niech to nie będzie zadanie "dlaczego to ty masz wygrać?" - wtedy są istne epopeje pełne fałszywych zachwytów itp.
Jak ma być zdjęcie, to żaden kolaż ani inne przeróbki graficzne, zdjęcie nie może być użyte do innego konkursu (żeby ktoś nie podmienił sobie w "paincie" produktu i nie wysłał tego samego zdjęcia na 35 konkurs... )
Kolejna sprawa to konta widma. Laureat MUSI mieć takie same dane jak w profilu. 
Trzeba to zastrzec w regulaminie. 
1 luko922 0

luko922

#6523024 Napisano: 28.08.2018 12:32:09
O, ziolko dzięki za te rady co do regulaminu! Przydadzą się emotka

Konkurs będzie polegał na zrobieniu zdjęcia lub nakręceniu video z produktem ;) A produkt kosztuje mniej więcej 1,2zł emotka
0 0

zaczytana-pola

#6523028 Napisano: 28.08.2018 12:35:28
luko922 napisał(a):

Konkurs będzie polegał na zrobieniu zdjęcia lub nakręceniu video z produktem ;) A produkt kosztuje mniej więcej 1,2zł emotka

1. 1000 zł dla jednej osoby tygodniowo to niewielka zachęta.
2. 1000 zł można przeznaczyć na codzienne zakupy, a 5000 zł już na coś extra, np. na wycieczkę.
3. A może 1x 2000 zł i 3x 1000 zł? Zamiast 1x 5000 zł?

nkba

#6523035 Napisano: 28.08.2018 12:40:18
zaczytana-pola napisał(a):

luko922 napisał(a):

2. 1000 zł można przeznaczyć na codzienne zakupy, a 5000 zł już na coś extra, np. na wycieczkę.

To miałam właśnie napisać emotka Moim zdaniem więcej osób weźmie udział jak będzie więcej nagród, choć mniej wartościowych emotka Ale to tylko moje zdanie emotka
2 luko922, joan 0

joan

#6523047 Napisano: 28.08.2018 13:05:14
luko922 napisał(a):

(...) Konkurs będzie polegał na zrobieniu zdjęcia lub nakręceniu video z produktem ;) A produkt kosztuje mniej więcej 1,2zł emotka

Moim zdaniem pomiędzy zdjęciem, a filmem video jest ogromna przepaść. Nie powinno się tego mieszać, tego się nie da obiektywnie porównać.

Pamiętaj, żeby wyraźnie zaznaczyć w regulaminie, że zdjęcie ma zostać robione specjalnie na potrzeby konkursu, a produkt nie może być doklejony czy dodany w programie graficznym.

Polecam również info, że na zdjęciu może znajdować się jedynie jego autor, bez osób trzecich.

I teraz najważniejsze pytanie: czy idziesz na ilość zgłoszeń? emotka Ale szczerze emotka

Niebieska_Laguna

#6523053 Napisano: 28.08.2018 13:17:12
zaczytana-pola napisał(a):

luko922 napisał(a):

Według mnie też lepiej rozbić te 5 tysięcy, ja raczej omijam konkursy, w których jest tylko jedna duża wygrana, dlatego, że jest mała szansa na wygranie. To trochę jak trafić w totka. A już 3 nagrody to o wiele większe szanse i o wiele lepsza zachęta do konkursu. I również jak joan uważam, że nie powinno się mieszać zdjęć i filmów. Ewentualnie rozdzielić po równo nagrody za film i zdjęcia. Bo ciężko, żeby te dwie formy ze sobą rywalizowały. No i też wiele osób (np. znów ja) zniechęca się faktem, że są różne formy odpowiedzi. Bo przykładowo dobrze czuje się w fotografii, ale odnoszę wrażenie, że zdjęcie nie ma szans z filmikiem. A już zwłaszcza przy jednej nagrodzie. Myślę, że przyciągnięcie grających to jedno, a jakie wrażenie zostanie po konkursie (i produkcie) to drugie. Jak wygra fotka, to podniesie się lament, że filmy wymagają większej pracy, większego zaangażowania. Jak wygra filmik, to będzie marudzenie, że to niesprawiedliwe, że zdjęcia nie miały szans przy filmikach itp... Więc tu też uważam, że ważna jest jasność i konkretność regulaminu. Jak zakaz osób trzecich - to zakaz. Jak zakaz np. dzieci - to zakaz. Jak zakaz doklejania produktów - to zakaz. Nie nagradzać takich prac i nie tłumaczyć się potem wyjątkami i swoją interpretacją regulaminu emotka  

luko922

#6523100 Napisano: 28.08.2018 15:14:45
Kurcze, sam już nie wiem co z tymi 5 000zł emotka
Konkurs ma być podzielony na 3 etapy po 2 tyg, więc tych nagród głównych będą 3 sztuki w sumie. 
0 0

pionas

#6525288 Napisano: 04.09.2018 08:13:09

miejmy nadzieję że to chwilowa awaria emotka
0 0

pionas

#6525344 Napisano: 04.09.2018 10:15:07
cb656 napisał(a):

pionas napisał(a):

miejmy nadzieję że to chwilowa awaria emotka

To nie "awaria" tylko efekt postanowień Google. emotka Kasa Misiu, kasa! emotka emotka

Kilka lat temu implementowałem na jednej ze strony mapki to już wtedy usługa była płatna, ale to kwestia pakietu, do iluś tam tysięcy odwołań jest za friko, czy aż tak oblegana byłaby strona Smolara?
Ogólnie już do nich napisałem dostałem odpowiedź emotka
0 0

Claudia77

#6525672 Napisano: 05.09.2018 09:05:40
serce mi pęka jak mój maluch płacze gdy idzie do przedszkola...
2 nkba, brucee 0

donia7

#6525673 Napisano: 05.09.2018 09:09:23
Claudia77 napisał(a):

:( to normalne...jak będzie starszy, to będziesz się cieszyć

Ja przepisałam moje dzieci do innej szkoły (1 klasa i 3), ze względu na przeprowadzkę tydzień temu. To była decyzja podjęta bardzo pochopnie i nie planowaliśmy tego, ale mam nadzieję, że będzie okej emotka

malenka89

#6525674 Napisano: 05.09.2018 09:09:43
Claudia77 napisał(a):

mój też w tym roku poszedł pierwszy raz.... pierwszy dzień super, nie chciał nawet wyjść z przedszkola, wczoraj Pani mówiła, że wszystkie dzieci zaczęły płakać no to i on do nich dołączył, ale tylko popłakiwał, dzisiaj mu tłumaczyłam, że wcale nie musi płakać jak wszystkie dzieci płaczą, niby zrozumiał, ale zobaczymy jak to będzie, bo dzisiaj jak go zaprowadziłam to znowu lament straszny...  zrobił papa i poszedł się bawić, ale też cały czas myślę czy mu tam dobrze. 

Claudia77

#6525679 Napisano: 05.09.2018 09:23:00
malenka89 napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

mój też w tym roku poszedł pierwszy raz.... pierwszy dzień super, nie chciał nawet wyjść z przedszkola, wczoraj Pani mówiła, że wszystkie dzieci zaczęły płakać no to i on do nich dołączył, ale tylko popłakiwał, dzisiaj mu tłumaczyłam, że wcale nie musi płakać jak wszystkie dzieci płaczą, niby zrozumiał, ale zobaczymy jak to będzie, bo dzisiaj jak go zaprowadziłam to znowu lament straszny...  zrobił papa i poszedł się bawić, ale też cały czas myślę czy mu tam dobrze. 

no nic jakoś musimy dać radę, mój nie chce chodzić ze względu na leżakowanie, niby nie musi ale zasypia i tak, niepotrzebnie mi go przebrały w piżamkę bo źle mu się to skojarzyło....
1 brucee 0

andziulka21

#6525688 Napisano: 05.09.2018 10:05:38
Claudia77 napisał(a):

malenka89 napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

no nic jakoś musimy dać radę, mój nie chce chodzić ze względu na leżakowanie, niby nie musi ale zasypia i tak, niepotrzebnie mi go przebrały w piżamkę bo źle mu się to skojarzyło....

Oj i ja dołączam, dzisiaj nie mogłam synka wyciągnąć z domu, ale Panie twierdzą że jest ok. A ja siedzę w nerwach emotka

Ponadto bardziej mnie wkurza, że dopiero co dzieciaki poszły do przedszkola i już rodzice przyprowadzaja  chore dzieci.. Mój synek dzisiaj był jakiś niewyraźny rano i nie wiem czy się nie rozchoruje, a to dopiero pierwszy tydzień przedszkola emotka  

Claudia77

#6525788 Napisano: 05.09.2018 12:59:26
szukam osoby z Warszawy - chodzi mi o połączenia z dworca centralnego
0 0

joasiunia

#6526001 Napisano: 05.09.2018 21:06:37
malenka89 napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

Dacie radę, będzie dobrze! emotka emotka Jak moje maluchy do przedszkola prowadziłam przez pierwsze dni, to nawet jakoś wchodziły, dawały radę, za to ja miałam ochotę się położyć pod drzwiami i popłakać, tak to przeżywałam emotka Nie da się ukryć - pierwsze dni w przedszkolu to emocje dla wszystkich... emotka  

PS. Pierwszodniowa huśtawka emocjonalna to jeszcze nic. Zobaczycie, jak będziecie przeżywać, jak będą pierwsze przedstawienia grupowe - na dzień mamy, dzień taty, czy na święta... Wtedy - jak trafi na takiego mięczaka jak ja - człowiek płacze ze wzruszenia jak 44 bobry, bo nie może uwierzyć, że przecież dopiero co się urodzili, a teraz tyyyle potrafią... emotka