Wkurza mnie...

delfinka101

#4236695 Napisano: 22.03.2011 01:19:19
79magda napisał(a):

Wkurza mnie Magda Kowalska emotka

Mnie też emotka i te jej maile i telefony
0 0

efelinkaaa

#4236702 Napisano: 22.03.2011 01:22:25
moniaainom napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

mój dwa lata w październiku skończył i tez nie mówi.. mamy czekac do 3 r.z. i wtedy zaczniemy się martwić.. Zresztą, jak zapisywałam Sebastiana do przedszkola to Pani powiedziała, że sporo 3latków nie mówi, ale szybko uczą się w grupie, więc nie mam co się martwić..

Podobno..

aaa przy badaniu bioder też lekarz kazał pieluszkować szeroko - profilaktycznie.. nie wiem po co, jak wszytsko było ok..?

Jestem zdania, że rzeczywiście do 3 roku trzeba dać dziecku czas. Mimo wszystko warto w domu zachęcać do mówienia, dużo czytać, zachęcać do nazywania obrazków w książce, przedmiotów w domu czy nawet opowiadania o minionym dniu. Niestety mowa u dzieci jest w ostatnich czasach na bardzo niskim poziomie i pomijam fakt, że nie chcą mówić, bo chyba większy problem jest z niewyraźnym mówieniem. Czasem ciężko zrozumieć, co mówi taki 6 czy 7-latek. Przyczyn może być wiele i nawet zbyt długie podawanie papek zamiast normalnego jedzenia ma ogromny wpływ na mowę.
Nie usypiajmy naszej czujności tylko dlatego, że dużo 3-latków nie mówi... Moja córeczka skończyła miesiąc temu dwa lata i mówi pełnymi zdaniami, nazywa wszystko, co spotyka na drodze (czasem jeszcze po swojemu). Oczywiście wszystko zależy od dziecka, bo są i takie, które rozgadają się z dnia na dzień i nas zaskoczą emotka Tylko od rodziców też trzeba więcej wymagać.

Trochę głupio się poczułam.. Na prawdę bardzo się staram, żeby zaczął mówić, ale nie chce..

Czytam na dobranoc, śpiewam, jak coś robię to mówię Mu o tym mama kroi ziemniaki na obiad, gdy idziemy na spacer opowiadam co widzimy, tu drzewo, tu samochód tam kotek, piesek, Pani z wózkiem - wszystko co rzuci się w oczy..

Siedzi zafascynowany, ale nie chce powtarzać.. to co mam zrobić.. przecież Go nie zmuszę, nawet nie wiedziałabym jak emotka Rozumie co się do Niego mówi (oprócz słowa nie emotka ), reaguje na głosy, jak powiem przynieś skarpetki - to przyniesie.. Liczy do 7 (ede wa tsi tely pić szeć sietm), nawet liczy swoje zabawki, pokazuje ile jest samochodzików emotka

Za to mogę powiedzieć, że jest bardzo rozwinięty fizycznie - po schodach, odkąd skończył rok wchodzi noga za nogą, do swojego łózeczka włazi przez barierkę (a nie przez dziurę między szczebelkami), wspina się na drzewa, na drabinki, na szafki, parapet.. wszędzie.. Niczego się nie boi.. za to ja jestem pełna obaw jak włazi gdzieś wysoko emotka
0 0

zaczytana-pola

#4236716 Napisano: 22.03.2011 01:27:37
moniaainom napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

mój dwa lata w październiku skończył i tez nie mówi.. mamy czekac do 3 r.z. i wtedy zaczniemy się martwić.. Zresztą, jak zapisywałam Sebastiana do przedszkola to Pani powiedziała, że sporo 3latków nie mówi, ale szybko uczą się w grupie, więc nie mam co się martwić..

Podobno..

aaa przy badaniu bioder też lekarz kazał pieluszkować szeroko - profilaktycznie.. nie wiem po co, jak wszytsko było ok..?

Jestem zdania, że rzeczywiście do 3 roku trzeba dać dziecku czas. Mimo wszystko warto w domu zachęcać do mówienia, dużo czytać, zachęcać do nazywania obrazków w książce, przedmiotów w domu czy nawet opowiadania o minionym dniu. Niestety mowa u dzieci jest w ostatnich czasach na bardzo niskim poziomie i pomijam fakt, że nie chcą mówić, bo chyba większy problem jest z niewyraźnym mówieniem. Czasem ciężko zrozumieć, co mówi taki 6 czy 7-latek. Przyczyn może być wiele i nawet zbyt długie podawanie papek zamiast normalnego jedzenia ma ogromny wpływ na mowę.
Nie usypiajmy naszej czujności tylko dlatego, że dużo 3-latków nie mówi... Moja córeczka skończyła miesiąc temu dwa lata i mówi pełnymi zdaniami, nazywa wszystko, co spotyka na drodze (czasem jeszcze po swojemu). Oczywiście wszystko zależy od dziecka, bo są i takie, które rozgadają się z dnia na dzień i nas zaskoczą emotka Tylko od rodziców też trzeba więcej wymagać.

Mój synek skończył 2 latka w grudniu i mówi całymi zdaniami. Ciągle o coś pyta, prawie wszystko potrafi nazwać. Więc dla mnie byłoby dziwne, że 2,5- 3 latek nie potrafi mówić emotka
Ale ja przyznam szczerze, że ciągle z nim rozmawiam. Nawet, jak synek bawi się sam, to zagadują go, pytam o różne rzeczy i puszczam mu bajki dla maluszków. Ostatnio nawet podłapał kilka słów po angielsku, z bajki.
Tak jak napisała moniaainom, nie należy wmawiać sobie, że wiele 3- latków nie mówi. Trzeba uważnie obserwować maluszka.
0 0

Gość: monisia23

#4236721 Napisano: 22.03.2011 01:29:59
efelinkaaa
Nie powinnas czuc sie glupio, mysle ze to bylo napisane ogolne emotka Ja nie watpie, ze sie starasz, kazda kochajaca matka sie stara, jednak nie kazde dziecko ze tak glupio to napisze interesuja te starania mamy. Nie chce mu sie i juz, a lada moment zacznie Ci paplac calymi zdaniami, az z czasem pomyslisz w sercu, skoncz zadawac tyle pytan emotka
0 0

Gość: moniaainom

#4236725 Napisano: 22.03.2011 01:32:10
efelinkaaa, nie chciałam Cię urazić i pisałam ogólnie o dzieciach, bo niestety problem dotyczy 30 do 50% dzieci w przedszkolach i podstawówkach. Poza tym wspomniałam już, że może pewnego dnia Cię zaskoczyć i rozgadać się z dnia na dzień emotka Nie lekceważyłabym jednak problemu, gdy dziecko (i tu nie o Tobie akurat piszę) zaczyna mówić bardzo niewyraźnie w wieku kilku lat. Ty czytasz, rozmawiasz, ale uwierz mi, że połowa rodziców tego nie robi i dlatego tak wiele problemów.
Mi córeczka powiedziała kilka dni temu, że mnie kocha. Po raz pierwszy coś takiego! Dzieci są niesamowite.
Kończę właśnie logopedię więc dlatego wypowiedziałam się na ten temat.
0 0

#4236731 Napisano: 22.03.2011 01:34:07
ilonar2301
Zgadzam sie z Toba ciagle GADANIE do dziecka, uczy go.
Ja np. staralam sie nie mowic jak dzidzius i dzieki temu moje dzieci od razu mowily ladnie i wyraznie, choc mlodszy na poczatku skracal sobie niektore wyrazy o jedna syylabe.
Kiedys taka sasiadka staruszka, pwoiedziala do mnie
tak Twoje dzieci tak pieknie mowia, bo ty ciagle do nich mowilas, to prawda, jednak nie kazde dziecko chce zaczac tak szybko mowic. Jesli jednak nie mowi nic zbyt dlugo nalezy cos z tym zrobic. Musialam namawiac moja kolezanke, aby poszla ze swoimi dziecmi do specjalisty, po tym jak spotkalam sie z nimi i uslyszalam jak mowia jej dzieci...
0 0

Gość: nineczka17

#4236735 Napisano: 22.03.2011 01:35:29
efelinkaaa napisał(a):

moniaainom napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

Podobno..

Trochę głupio się poczułam.. Na prawdę bardzo się staram, żeby zaczął mówić, ale nie chce..

Czytam na dobranoc, śpiewam, jak coś robię to mówię Mu o tym mama kroi ziemniaki na obiad, gdy idziemy na spacer opowiadam co widzimy, tu drzewo, tu samochód tam kotek, piesek, Pani z wózkiem - wszystko co rzuci się w oczy..

Siedzi zafascynowany, ale nie chce powtarzać.. to co mam zrobić.. przecież Go nie zmuszę, nawet nie wiedziałabym jak emotka Rozumie co się do Niego mówi (oprócz słowa nie emotka ), reaguje na głosy, jak powiem przynieś skarpetki - to przyniesie.. Liczy do 7 (ede wa tsi tely pić szeć sietm), nawet liczy swoje zabawki, pokazuje ile jest samochodzików emotka

Za to mogę powiedzieć, że jest bardzo rozwinięty fizycznie - po schodach, odkąd skończył rok wchodzi noga za nogą, do swojego łózeczka włazi przez barierkę (a nie przez dziurę między szczebelkami), wspina się na drzewa, na drabinki, na szafki, parapet.. wszędzie.. Niczego się nie boi.. za to ja jestem pełna obaw jak włazi gdzieś wysoko emotka

ale to zależy też od dziecka i na prawdę to nie Twoja winna
trzeba być czujnym i starać się nie przegapić momentu że będzie już późno bo potem latami chodzi się do logopedy by dziecko wyprowadzić

ale też nie wszystko da się po reguły podciągnąć

każde dziecko jest inne

będzie dobrze kiedyś wszystko nadrobi emotka
0 0

#4236740 Napisano: 22.03.2011 01:36:40
moniaainom
Tak pierwsze wyznanie milosci jest NIEZAPOMNIANE,
pierwsze KOFAM CIE MAMUSIU, ahhhh cos cudownego. Teraz slusze to co dzien od obu, tych slow nie zamienilabym na nic!
0 0

Gość: moniaainom

#4236750 Napisano: 22.03.2011 01:41:10
monisia23 napisał(a):

moniaainom
Tak pierwsze wyznanie milosci jest NIEZAPOMNIANE,
pierwsze KOFAM CIE MAMUSIU, ahhhh cos cudownego. Teraz slusze to co dzien od obu, tych slow nie zamienilabym na nic!

To prawda, ale byłam bardzo zaskoczona.. Zupełnie się tego nie spodziewałam. Każda z nas pewnego dnia będzie tak zaskoczona i warto czekać. Myslałam, że mama jest tym niesamowitym słowem, a jednak może być jeszcze piękniej emotka
0 0

dawidekk

#4236767 Napisano: 22.03.2011 01:46:24
No bo nie zniese! Ale mnie wkurza ta pogoda! Co to ma być do ... nędzy emotka

Patrzę rano - zimno, lepiej ubiorę kurtkę, lezę do szkoły cały happy, że ubrałem się cieplej, radocha jak nie wiem, a po południu -> Prawie się czołgam, plecak chyba waży jakieś 3kg więcej niż rano, jeszcze do tego muszę targać w ręce kurtkę którą ubrałem rano, słońce grzeje niemiłosierne, świeci na twarz, szyszki pod girami, no człowieku! nie ogarniesz!
A jak się rano nie ubiorę tej chole*nej kurtki to potem się trzęsę po drodze, na długą przerwę też wywalają na dwór więc znowu się trzęsę, czuję jak członki mojego ciała poczynają odmarzać i dopiero po południu cały mokry (bo zmarzlina na mnie zaczęła się nagrzewać) wracam do domu.
Jestem załamany, zniesmaczony, mokry i wkurzony!

Wyżaliłem się a wcale nie jest lepiej emotka
0 0

joan

#4236788 Napisano: 22.03.2011 01:53:43
dawidekk - najwyższy czas sobie kupić kurtkę SoftShell. Albo wygrać emotka
0 0

abodak

#4236812 Napisano: 22.03.2011 02:01:14
efelinkaaa
Mój synek za kilka miesiecy skonczy 4 lata.Spiewalam, gadałam, czytałam i nic.Byłam u logopedy, ktory stwierdził ze maly musi sie odblokowac a on jest od poprawiania wymowy a ze synek mówil tylko ,,mama tata i cos tam po swojemu to nie widzial swojej roli w naprawianiu mowy.Logopeda w przedszkolu powiedziala ze 3-latki w przedszkolu nie gadaja tylko walcza o zabawki, nawet pediatra to potwierdzila ze do 4 lat malo szukaja kontaktu z dziecmi wiecej jest rywalizacji.No coz wiec dalej spiewalam, czytalam i gadałam.Od dwoch tygodni cos sie zmienilo.Mały cokolwiek uslyszy powtarza.kazde nowe słowo łaczy w zdania.Jest czad a ja jestem totalnie zaskoczona bo choc czytalam o tym ze dziecko moze gadac od razu pelnymi zdaniami to bylam pewna ze najpierw moj maly bedzie operowal samymi slowami a tu klops.Daj malemu czas i rob tak jak do tej pory.Jesli sluch jest oki to reszta przyjdzie
0 0

isiulka

#4236836 Napisano: 22.03.2011 02:08:21
abodak napisał(a):

efelinkaaa
Mój synek za kilka miesiecy skonczy 4 lata.Spiewalam, gadałam, czytałam i nic.Byłam u logopedy, ktory stwierdził ze maly musi sie odblokowac a on jest od poprawiania wymowy a ze synek mówil tylko ,,mama tata i cos tam po swojemu to nie widzial swojej roli w naprawianiu mowy.Logopeda w przedszkolu powiedziala ze 3-latki w przedszkolu nie gadaja tylko walcza o zabawki, nawet pediatra to potwierdzila ze do 4 lat malo szukaja kontaktu z dziecmi wiecej jest rywalizacji.No coz wiec dalej spiewalam, czytalam i gadałam.Od dwoch tygodni cos sie zmienilo.Mały cokolwiek uslyszy powtarza.kazde nowe słowo łaczy w zdania.Jest czad a ja jestem totalnie zaskoczona bo choc czytalam o tym ze dziecko moze gadac od razu pelnymi zdaniami to bylam pewna ze najpierw moj maly bedzie operowal samymi slowami a tu klops.Daj malemu czas i rob tak jak do tej pory.Jesli sluch jest oki to reszta przyjdzie

Jejku a nie można było tego ująć w jednym zdaniu? kto to bedzie czytał emotka
0 0

abodak

#4236842 Napisano: 22.03.2011 02:10:44
isiulka napisał(a):

abodak napisał(a):

efelinkaaa

Jejku a nie można było tego ująć w jednym zdaniu? kto to bedzie czytał emotka

Ty:D
wiem ze czytasz cokolwiek napisze emotka
0 0

joan

#4236846 Napisano: 22.03.2011 02:13:12
Wkurzyłam się. Nie powinnam. Ale kule bele:

Regulamin:
Posiedzenie Komisji, podczas którego nastąpi przyznanie nagród Konkursowych, odbędzie się w
terminie 15 marca 2011 r.

Na FB (info z dziś):
(...)wysoka komisja jest właśnie w trakcie ustalania werdyktu emotka

Jak miło; po to się człowiek literacko produkuje, żeby potem na szybko 111 laureatów losowali z wora! emotka
0 0

Gość: grancias

#4236854 Napisano: 22.03.2011 02:15:43
joan napisał(a):

Wkurzyłam się. Nie powinnam. Ale kule bele:

Regulamin:
Posiedzenie Komisji, podczas którego nastąpi przyznanie nagród Konkursowych, odbędzie się w
terminie 15 marca 2011 r.

Na FB (info z dziś):
(...)wysoka komisja jest właśnie w trakcie ustalania werdyktu emotka

Jak miło; po to się człowiek literacko produkuje, żeby potem na szybko 111 laureatów losowali z wora! emotka

A juz mialem do nich pisac ;/ Czyli wybiera na odpier ... prace!
0 0

joan

#4236869 Napisano: 22.03.2011 02:22:07
grancias napisał(a):

Tak odpowiedzieli osobie, która im zadała pytanie o wyniki na FB. Mieli wybrać zwycięzców 15.03., ale olali sprawę. I teraz ktoś na o* wylosuje laureatów. A najbardziej mnie wkurza, że tak beztrosko napisali o niewywiązaniu się z terminu na FB. Kompletny brak profesjonalizmu emotka Nie wiem, ile zgłoszono prac, ale raczej DUUUŻO - kto je wszystkie teraz będzie czytał? emotka Za 45 minut pani sekretarka pójdzie do domu na obiad, akurat jej zależy na wybraniu najlepszych prac emotka
0 0

Gość: grancias

#4236907 Napisano: 22.03.2011 02:36:46
joan napisał(a):

grancias napisał(a):

Tak odpowiedzieli osobie, która im zadała pytanie o wyniki na FB. Mieli wybrać zwycięzców 15.03., ale olali sprawę. I teraz ktoś na o* wylosuje laureatów. A najbardziej mnie wkurza, że tak beztrosko napisali o niewywiązaniu się z terminu na FB. Kompletny brak profesjonalizmu emotka Nie wiem, ile zgłoszono prac, ale raczej DUUUŻO - kto je wszystkie teraz będzie czytał? emotka Za 45 minut pani sekretarka pójdzie do domu na obiad, akurat jej zależy na wybraniu najlepszych prac emotka

Ehhh jeszcze paragonu za ta ksiazke znalezc nie moge emotka
0 0

jomajd86

#4236910 Napisano: 22.03.2011 02:38:23
przesoliłam ziemniaki kurczaki...
0 0

joan

#4236916 Napisano: 22.03.2011 02:42:05
joasia4786 napisał(a):

przesoliłam ziemniaki kurczaki...

Zaśpiewaj sobie na poprawę humoru:
http://www.youtub.../watch?v=PUjevbQJ1Xg

grancias - na FB początek małej dyskusji emotka A swoją drogą, to nie konek na smycz czy długopis, żeby takie szopki odstawiać emotka
0 0