Wkurza mnie...

Gość: lucja

#4624365 Napisano: 22.08.2011 08:26:43
tinagoni napisał(a):

u mnie było tak: bogaci = sknerzy, mniej zamożni = klasa emotka tak więc zasobność portfela może zmylić emotka

U mnie było podobnie. A na dodatek w jednej kopercie znajdowały się 3 zdrapki po 1 zł.

Nadmienię, że nie było wygranej emotka emotka
0 0

Gość: katrin22

#4624368 Napisano: 22.08.2011 08:30:22
natie napisał(a):

ja też niedawno miałam wesele i wiedziałam, że wśród gości mamy mnóstwo osób, których nie stać na tzw. duży gest w postaci gotówki.. najważniejsze jednak było to, że przyszli i dobrze się bawili na naszym weselu bo dla nas liczyła się ich obecność a nie to, co przynieśli w kopercie!
jednak wkurzyło mnie to, że prosiłam żeby zamiast kwiatów przynieśli karmę dla zwierzaków/gotówkę na karmę.. niestety wiele osób przyszło z kwiatami, które już w niedzielę nie nadawały się do niczego emotka

Ja prosiłam o winko emotka a i tak przyszli z kwiatami, ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem.
0 0

Gość: czarnygreg

#4624371 Napisano: 22.08.2011 08:31:37
Jak czytam Wasze posty to sie bardzo ciesze ze żadne wesele mi sie nie szykuje, nie ze względu na kasę ale po prostu nie cierpię takich imprez,

ciekawą rozrywką jest swoją drogą lektura ślubnych forów, interesujących rzeczy można sie dowiedzieć,
sporo sie zmieniło w obyczajowości ostatnimi laty,
cieszy mnie zaprzestano durnego zwyczaju obrzucania młodych drobnymi monetami, które potem trzeba było obowiązkowo wyzbierać ( i kieckę też porządnie wybrudzić)
nie miałabym ochoty zjawiać sie natomiast przed kościołem, elegancko ubrana,wymalowana z ....workiem kociej karmy! a to ostatnio popularny motyw,
0 0

kalka

#4624374 Napisano: 22.08.2011 08:33:23
Podoba mi się zwyczaj zamiany kwiatów na coś innego np. na zabawki do domu dziecka, karmę dla psów ze schroniska itp.
0 0

Gość: pola731

#4624375 Napisano: 22.08.2011 08:33:56
katrin22 napisał(a):

natie napisał(a):

ja też niedawno miałam wesele i wiedziałam, że wśród gości mamy mnóstwo osób, których nie stać na tzw. duży gest w postaci gotówki.. najważniejsze jednak było to, że przyszli i dobrze się bawili na naszym weselu bo dla nas liczyła się ich obecność a nie to, co przynieśli w kopercie!
jednak wkurzyło mnie to, że prosiłam żeby zamiast kwiatów przynieśli karmę dla zwierzaków/gotówkę na karmę.. niestety wiele osób przyszło z kwiatami, które już w niedzielę nie nadawały się do niczego emotka

Ja prosiłam o winko emotka a i tak przyszli z kwiatami, ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem.

a nie bierzecie pod uwagę ,że gość niekoniecznie chce iść na wesele z karmą dla zwierzaków ? nawet jeśli cel szczytny... bo jeśli podejdziecie do tematu to mój dzień i ma być tak ,jak ja chcę a Wy się do wszystkiego dostosujcie to nie robcie wesela , nie zapraszajcie na ślub - a kasę na to wydajcie jak się Wam podoba - po za tym , napisanie prosimy o x zamiast kwiatów to chyba tylko sugestia ?
0 0

kalka

#4624386 Napisano: 22.08.2011 08:37:57
Dziewczyny, to chyba propozycja tylko dla chętnych, przecież kto nie chce, to nie kupuje karmy czy czegoś tam innego, o co proszą młodzi emotka
0 0

kalka

#4624394 Napisano: 22.08.2011 08:42:31
czarnygreg napisał(a):

Jak czytam Wasze posty to sie bardzo ciesze ze żadne wesele mi sie nie szykuje, nie ze względu na kasę ale po prostu nie cierpię takich imprez,

ciekawą rozrywką jest swoją drogą lektura ślubnych forów, interesujących rzeczy można sie dowiedzieć,
sporo sie zmieniło w obyczajowości ostatnimi laty,
cieszy mnie zaprzestano durnego zwyczaju obrzucania młodych drobnymi monetami, które potem trzeba było obowiązkowo wyzbierać ( i kieckę też porządnie wybrudzić)
nie miałabym ochoty zjawiać sie natomiast przed kościołem, elegancko ubrana,wymalowana z ....workiem kociej karmy! a to ostatnio popularny motyw,

Oj, jak mnie denerwuje zbieranie tej drobnicy! Ja prosiłam rodzinkę, żeby mi jej nie rzucano, a i tak jedna ciocia przyszła z workiem 1,2 i 5 groszówek i wywaliła nam wszystko pod nogi, a potem krzyczała: proszę nie pomagać! muszą sami zebrać! emotka
0 0

Gość: ewaewa

#4624432 Napisano: 22.08.2011 09:03:30
emanuela24 napisał(a):

do mnie chrzestna nie przyjechała bo nie chciała z pustymi rękoma i nie dała się przekonać że nie chodzi nam o prezenty - a dla mnie największym prezentem byłaby jej obecność i do dzisiaj jest mi przykro że jej nie było

może chrzestna się wstydziła po prostu, a nie unosiła honorem. No bo chyba sama widzisz jak teraz jest, w wielu przypadkach młodzi liczą na to, że jak goście dadzą kasę to im się zwróci za wesele (głupota), a później są rozczarowani i swoich gości określają mianem darmozjadów.

Czytałam niedawno komentarze właśnie w sprawie prezentów weselnych na jakimś przypadkowym forum, i wyczytałam, że są też takie sytuacje gdzie goście się prześcigają w prezentach, kto da więcej.Później przez długi jeszcze czas po weselu w całej rodzinie się mówi kto ile dał.

Emanuela, z jednej strony Ciebie rozumiem, z drugiej rozumiem też Twoją chrzestną, a pewnie i tak nie bawiłaby się dobrze na Waszym weselu z myślą, że nic od niej nie dostaliście.

O pustych kopertach też wiele razy czytałam, to już szczyt chamstwa jest. Krytykować czyjegoś wesela też się nie powinno, wiadomo, że młodzi chcieliby żeby ich dzień wypadł jak najlepiej, a to że jakieś danie komuś nie posmakuje to już chyba indywidualna sprawa, albo że DJ czy grajki popili sobie i odstawili chałturę to już nie jest wina młodych.

Ja miałam skromny ślub (tylko cywilny) pod względem ilości osób (tylko 35 dorosłych osób i kilkoro dzieci), ale za to chcieliśmy, żeby było jak najlepiej, płaciliśmy 250 zł od osoby, osobno alkohol i grajek, troszkę się wykosztowaliśmy, oczywiście nie liczyliśmy na to, że się zwróci, bo nie o to chodziło, ale zwróciło się emotka bo w każdej kopercie było sporo pieniędzy. Nie patrzyliśmy też kto ile dał, chociaż do każdej koperty była dołączona kartka z życzeniami - powyciągaliśmy kasę z kopert i złożylismy w jedno miejsce, a później zabraliśmy sie za oglądanie kartek.
Od jednej osoby dostaliśmy tylko skromny bukiecik kwiatów z pięknymi życzeniami i wyjaśnieniami - osoba ta przeprosiła, że nie jest w stanie nam nic więcej dać (bezrobocie), ale cieszyła się, że jest z nami i naprawdę ten gest mi się spodobał emotka

A wkurza mnie mąż emotka
0 0

Gość: poprostuanette

#4624462 Napisano: 22.08.2011 09:19:56
Ja akurat planuje ślub... jestem na finiszu i swiadkowa mnie się zapytała czy chcemy żeby koperty ukłądac w kolejności zyczeń, czy może Ona ma zbierać koperty mojej rodziny, a świadek strony B. Mówimy jej że ani tak ani tak tylko składac do jednego miejsca (pudełko na koperty). Pytaja się nas czy chcewmy pieniadze czy prezent, kwiaty czy coś innego. Odpowiadamy zawsze że nie chcemy nic sugerować gościom. Nie sami decydują na co ich stać. Dla nas ważneijsze jest to, żeby byli z Nami w tym dniu a nie to czy dadzą 100 czy 1000 zł.
0 0

#4624471 Napisano: 22.08.2011 09:24:30
Ja poprosiłam o pieniądze i o ewentualne winko. Jeśli chodzi o pieniądze to wiadomo, że ktoś da albo nie da, albo da tyle na ile go stać. Nie chciałam po prostu dostać 5 żelazek i kilka kompletów pościeli emotka
0 0

maria1980

#4624497 Napisano: 22.08.2011 09:34:51
aneta2208 napisał(a):

Ja akurat planuje ślub... jestem na finiszu i swiadkowa mnie się zapytała czy chcemy żeby koperty ukłądac w kolejności zyczeń, czy może Ona ma zbierać koperty mojej rodziny, a świadek strony B. Mówimy jej że ani tak ani tak tylko składac do jednego miejsca (pudełko na koperty). Pytaja się nas czy chcewmy pieniadze czy prezent, kwiaty czy coś innego. Odpowiadamy zawsze że nie chcemy nic sugerować gościom. Nie sami decydują na co ich stać. Dla nas ważneijsze jest to, żeby byli z Nami w tym dniu a nie to czy dadzą 100 czy 1000 zł.

emotka emotka
zgadzaM się,Ha odwieczny dylemat młodych par-zapraszasz sto osób ,bo liczysz ,ze od głowy będzie mniej więcej 300 zł???Czy dlatego,że chcesz ,żeby owe sto osób było świadkami twojego szczęścia?A może ,żeby uniknąć niekomfortowychsytuacji usuńmy z listy tych,którzy prawdopodobnie się nie zapożyczą?Hej-a jak nam się nie opłaci to wesele,bo dadzą po 100 zł??Ludzie wesele to nie koncert Bona,żeby wyceniać jak to mówią co łaska -ale nie mniej niż 1000 ZŁ!!!!Mój mąż dostał od kolegów z pracy (browarników) zgrzewkę piwa z ich browaruemotka emotka emotka zaraz zaraz ,prezent od 50 osób -mało???ale jak zabawnie:)Taki był ciężki ten prezent...smiejemy się do dziś emotka co do 20 zł otrzymanych w kopercie -w środku była pewnie kartka od kogo więc sama wiesz czy ta osobę było stać na grubszą kasę.jeśli nie-to może jakieś baby wrzuciło bo też chciało swoją kopertę:) emotka
0 0

#4624520 Napisano: 22.08.2011 09:43:42
Ja zapraszałam tych których chciałam,a nie których wypadało, a co do kasy, to wiedziałam, że mój brat jest spłukany to powiedziałam, by się nie martwił tym, i że nic nie musi dawać. Liczyło się kto przyszedł, np. cała strona mojego ojca nie przyszła, co było przykre. A nie przyszli tylko dlatego, że mój ojciec miał już inną rodzinę i na mnie, rodzeństwo się wypiął, i nie zaprosiłam go, i oni z tego względu nie przyszli, eh rodzinka...i na swoim ślubie, większość moich gości to byli moi znajomi emotka
0 0

ziolko

#4624539 Napisano: 22.08.2011 09:48:16
a mnie wkurza, że jednak nie zasugerowałam gościom zamiany kwiatów na coś innego emotka i do dziś załuję tego emotka

po czasie mogę powiedzieć, że kwiaty były piękne, ale co z tego, jak zaraz zwiędły? i aż żal było patrzeć, jak się wyrzuca taką kasę ;/

chciałam zasugerować wino albo lotka, ale znowu obawiałam się, jak można być zrozumianym - ktoś może np bać się, że dzięki temu lotkowi będę milonerką emotka ale żaden problem zdublować kupon emotka

poza tym niektórzy nie życzą sobie, aby im sugerować jakies inne rozwiązanie - mają być kwiaty i basta.

A tak? z lotka mogłoby coś dodatkowego wpaść, a lepiej kupić kilka zakładów, albo chociaż 1, niż kwiaty za min 10 zł albo i więcej.
Już nie mówiąc o winie emotka czasami można znaleźć niezłe perełki emotka

osobiście daję wino lub czekoladki.
W sobotę też winko, ale nie biorę pierwszego lepszego, tylko staram się wcześniej dowiedzieć, jakie gusta ma para młoda i kupić w miarę dopasowane.

0 0

Gość: monisia23

#4624553 Napisano: 22.08.2011 09:52:27
Moja kuzynka poprosiła zamiast kwiatów, o zabawki, słodycze i wszystko to, co może uszczęsliwić dzieci, po weselu chcą to wszystko zawieźć do domu dziecka emotka
0 0

#4624556 Napisano: 22.08.2011 09:53:01
My dostaliśmy ok 7 butelek winka <mniam> i tak je piliśmy, co sobotą miałam banię po winku emotka emotka
0 0

ziolko

#4624571 Napisano: 22.08.2011 09:57:01
aha.. koszty wesela nie zwróciły się emotka
ale nie liczyłam na to.
wesele na ok 65 osób

Za to jedną z najmilszych pamiątek jest szklany talerz w kształcie liścia.
Dostaliśmy go od matki właściciela sali, gdzie mieliśmy wesele. Zupełnie niespodziewany upominek.
To podobno jakaś daleka rodzina, 7 woda po kisielu, ale zawsze emotka
Babeczka powiedziała, że daje ten talerz, bo chce nam dać jakiś prezent a nie stać jej na wiele, co prawda nie zna naszego gustu, więc jak nam nie będzie się podobał, to mamy wyrzucić emotka a ona nie będzie miała nam tego za złe.

no cóż.. miała pecha, bo bardzo nam się podoba i stoi na ławie emotka

do dziś śmiać mi się chce, jak przed weselem nie kupowaliśmy żelazka, bo pewno dostaniemy w prezencie (nigdy nic nie wiadomo), i co?? NIE dostaliśmy żelazka emotka
żaden prezent nie powtórzył się, noo.. oprócz kasy emotka

0 0

#4624597 Napisano: 22.08.2011 10:06:04
Moje wesele też było na 65 osób emotka
0 0

maria1980

#4624600 Napisano: 22.08.2011 10:07:24
ziolko chciałam zasugerować wino albo lotka powiem ci,że ja w tej chwili tez bym to zasugerowała!!!,kuzynka mojej znajomej poprosiła właśnie o lotka,zdrapki itp i...wygrali w sumie 20 tysięcy.
emotka
0 0

ziolko

#4624604 Napisano: 22.08.2011 10:08:17
hehe.. i pięknie emotka
echh.. człowiek uczy się całe życie, szkoda, że nie można cofnąć czasu i zrobić dopisku do zaproszeń emotka
0 0

#4624607 Napisano: 22.08.2011 10:09:59
maria1980 napisał(a):

ziolko chciałam zasugerować wino albo lotka powiem ci,że ja w tej chwili tez bym to zasugerowała!!!,kuzynka mojej znajomej poprosiła właśnie o lotka,zdrapki itp i...wygrali w sumie 20 tysięcy.
emotka

to zdrapki lepsze niż wino wychodzi.....
0 0