Wkurza mnie...

zaczytana-pola

#6472007 Napisano: 11.03.2018 21:30:21
zezowaty_kot napisał(a):

Ale zobaczcie, jak się polepszą relacje międzyludzkie. Już nie będzie w niedzielę latania do lewiatana po cukier, bo się skończył. Chcesz słodką herbatę? Otwierasz drzwi, idziesz do tych z naprzeciwka, dzwonisz dzwonkiem i stojąc z pustą szklanką prosisz sąsiadeczkę kochaną o poratowanie.  emotka

A sąsiadka uprzejma pożyczy. A później zadziała osiedlowy głuchy telefon, że u Zezowatego bieda w domu, nawet na cukier nie mają, przecież to nie te czasy, że się ze szklanką chodzi i pożycza. emotka
A tak poważnie- dla mnie te wolne niedziele to takie uszczęśliwianie ludzi na siłę. Trochę mi się to z PRL-em kojarzy( czekam teraz na skierowania na wczasy albo towar na karteczki, np. alkohol, bo społeczeństwo za dużo pije emotka , biada konkursowiczom).
Poza tym są ludzie, którzy pracują w handlu i nie przeszkadzają im pracujące niedziele. Można byłoby to rozwiązać w zupełnie inny sposób, gwarantując pracownikom wolne niedziele poprzez zmiany w KP itp.
Zawitałam wczoraj późno do Biedronki( późno z przyczyn losowych, a nie z wyboru). Patrzę, na drzwiach info, że codziennie czynne od 6.30 do 23( miało być do 22 i tylko w piątki i soboty). Zagadałam do kasjerki ws. zmian. Powiedziała, że wolałaby przyjść do pracy w niedzielę, niż dwa razy w miesiącu przechodzić taki armagedon* jak wczoraj+ codziennie pracować w "nowych godzinach".
Ta zmiana odbija się też na pracownikach innych branży. Znajoma pracuje w jednej z warszawskich galerii handlowych, w lokalu gastronomicznym. Lokal oczywiście czynny. Pracownicy mają stawkę godzinową+ procent od utargu. I tak stoją całą wolną niedzielę wypatrując klientów i licząc na zysk, bo od tego zależy ich pensja. Dzisiaj będzie goła, bo do 12.00 klientów było dwóch.

*armagedon- brak pieczywa, piwa, frytek, pizzy, ciastek, serków. Brak możliwości nadążenia za "potrzebami" klientów emotka

P. S. I wkurza mnie to, że niektórzy uważają, że za 500+ powinno się stopy "wiadomo komu" całować. Ba! Za 500+ można, a wręcz powinno się zmienić swoje dotychczasowe poglądy, bo przecież kasa jest najważniejsza. emotka

carissma

#6472169 Napisano: 12.03.2018 13:19:06
Wysłałam wczoraj zgłoszenie na orzeszkonkurs i nie aktywowałam przez link emotka
0 0

amastowa

#6472179 Napisano: 12.03.2018 13:41:52
carissma napisał(a):

Wysłałam wczoraj zgłoszenie na orzeszkonkurs i nie aktywowałam przez link emotka

pocieszam, ja wczoraj 3 zgłoszenia wysłałam i zapomniałam o potwierdzeniu
0 0

justfine

#6472360 Napisano: 12.03.2018 20:41:16
Wkurzył mnie - ba! to mało powiedziane! - pan ze skarbówki, który zadzwonił do mnie z rana z wątpliwością, czy aby na pewno dobrze wypełniłam swoje  PIT-y z ostatnich kilku lat. Oczywiście największą konsternację wywołał u niego fakt, że sprzedając nagrody, wykazałam stratę. Dobrze, że rozmawialiśmy przez telefon, bo za samą minę wytoczyłby mi pewnie proces o znieważenie :-/
0 0

zdolnabestia

#6472378 Napisano: 12.03.2018 21:40:26
Po 15 latach wypadła mi porcelanowa koronka z zęba. Z dwójki!!! I to na czym? na sałatce!! Porażka emotka  Teraz tylko kłopot, szukanie dentysty na wczoraj i trzeba będzie wyskoczyć z kasy...
0 0

grandprix

#6472387 Napisano: 12.03.2018 21:50:25
amastowa napisał(a):

carissma napisał(a):

I moje jedno tak poszło.
0 0

bezaczek7

#6472411 Napisano: 12.03.2018 23:02:20
grandprix napisał(a):

amastowa napisał(a):

carissma napisał(a):

I moje jedno tak poszło.

Posłałam wczoraj 5 czy 6 odpowiedzi, wszystkie potwierdziłam, żadna nie wygrałaemotka To też wkurza...emotka
0 0

LejziDejzi

#6472430 Napisano: 12.03.2018 23:55:19
bezaczek7 napisał(a):

grandprix napisał(a):

amastowa napisał(a):

carissma napisał(a):

I moje jedno tak poszło.

Posłałam wczoraj 5 czy 6 odpowiedzi, wszystkie potwierdziłam, żadna nie wygrała emotka To też wkurza... emotka

Dołączam się do Was też nie potwierdziłam na @ emotka emotka
0 0

asia670

#6472435 Napisano: 13.03.2018 00:52:44
LejziDejzi napisał(a):

bezaczek7 napisał(a):

grandprix napisał(a):

amastowa napisał(a):

carissma napisał(a):

I moje jedno tak poszło.

Posłałam wczoraj 5 czy 6 odpowiedzi, wszystkie potwierdziłam, żadna nie wygrała emotka To też wkurza... emotka

Dołączam się do Was też nie potwierdziłam na @  emotka emotka

dołączam do Waszego klubu,jeszcze specjalnie pojechałam do C4 i konki poszły się paść,bo się pokończyłyemotka
0 0

ace

#6472465 Napisano: 13.03.2018 08:49:47
zdolnabestia napisał(a):

Po 15 latach wypadła mi porcelanowa koronka z zęba. Z dwójki!!! I to na czym? na sałatce!! Porażka  emotka  Teraz tylko kłopot, szukanie dentysty na wczoraj i trzeba będzie wyskoczyć z kasy...

ja złamałam własnego zęba na arbuzie, także wiesz emotka Też myślę, że miałam go (tego zęba) w tamtym momencie z 15 lat  emotka

agakaz2

#6472507 Napisano: 13.03.2018 10:27:04
Super mnie nikt konkursów nie podsyła sama muszę je przeglądać i to mnie wkurza
0 0

cudaczek121

#6472552 Napisano: 13.03.2018 12:18:33
Wkurza mnie jedna kobieta, która po raz kolejny w tramwaju jadącym na tej samej trasie, żebrze od ludzi "kasę na chlebek dla dzieci". Ja tam wolę jej nie podpaść, więc siedzę/ stoję cicho,ale gdy niektórzy zwracają jej uwagę, aby w końcu zabrała się za jakąś pracę, to ta ich wyzywaemotka . Ponoć jest to znana "na dzielni" pijaczka, a dzieci ma już dorosłe...Niestety, są i tacy, którzy się nad nią litują i wrzucają do jej kubeczka brzęczące monety.A to błąd- nie dać takiej, to by przestała żebraćemotka Myślę,że ludzie naprawdę potrzebujący nie błagają o kasę w środkach komunikacji publicznej ani na ulicy.

mamija

#6472555 Napisano: 13.03.2018 12:24:01
może masz racje bruce - też nie sądzę by ktoś kto wysyła ci bezinteresownie linka do konkusu pragnie Ci zaszkodzić.
Mimo wszystko jestem zdania że to cb656 coś ugryzło, bo tylko tak potrafię wytłumaczyć że postanowił mnie obrazić najpierw na priv a później zaczął upubliczniać swoje gorzkie żale na ogóle.  Czasem każdego z nas może coś drażnić i mamy swój gorszy dzień ale jeśli odbijamy to na innych niewinnych osobach to już nie jest w porządku.
0 0

kalmia86

#6472562 Napisano: 13.03.2018 12:39:41
moja praca mnie wkurza i płavca z resztą też... Chyba nadszedł czas na zmianę
0 0

Claudia77

#6472564 Napisano: 13.03.2018 12:43:26
a mnie wkurza ta nowa poczta na wpemotka , czy można jakoś wrócić do poprzedniej wersji????????????emotka
1 nariam 0

joasiunia

#6472566 Napisano: 13.03.2018 12:45:17
Claudia77 napisał(a):

a mnie wkurza ta nowa poczta na wp emotka , czy można jakoś wrócić do poprzedniej wersji???????????? emotka

Mnie też. Potwornie. Wolna, słoniowata, nie mogę się do niej przyzwyczaić, nie podoba mi się emotka I w dodatku sama się na taką zmieniła. Nawet nie wiem, kiedy.
0 0

Claudia77

#6472567 Napisano: 13.03.2018 12:47:07
joasiunia napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

a mnie wkurza ta nowa poczta na wp emotka , czy można jakoś wrócić do poprzedniej wersji???????????? emotka

Mnie też. Potwornie. Wolna, słoniowata, nie mogę się do niej przyzwyczaić, nie podoba mi się emotka I w dodatku sama się na taką zmieniła. Nawet nie wiem, kiedy.

dokładnie, to tak jak u mnie, katastrofa, toż to wielkie G!!!
0 0

mpaulina88

#6472582 Napisano: 13.03.2018 13:34:32
Czy ktos wie jak to wyglada z podatkiem od nagodry? Rok temu wygrałam konkurs z cosmpolitan, nie moglam sie doprosic o wyslanie nagrody...w koncy jak dostalam voucher na pobyt w spa... okazalo sie ze jest juz niewazny ... ale doagadalam sie z Hotelem, bo nawet juz do nich pisalam czy wiedza cos o tej nagrodzie... i przedluzyli mi na kiedy bede chciala emotka  W regulaminie pisze tak: 
1.        Celempoinformowania Uczestników o zagadnieniach prawno-podatkowych związanych z
wygraną w konkursie Organizator wskazuje niniejszym, iż zgodnie z Ustawą z dnia
26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr
51, poz. 307 ze zm.) z tytułu wygranych w konkursach uzyskanych pobiera się
zryczałtowany podatek w wysokości 10 % wygranej lub nagrody. Wobec powyższego przed wydaniem Nagrody Organizator, zgodnie z ustawą opodatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 r., pobierze od
Zwycięzców zryczałtowany podatek od nagród, których wartość przekracza 760,00
zł., w wysokości 10% wartości ich Nagrody, który zostanie przez niego
odprowadzony do właściwego Urzędu Skarbowego. Brak realizacjizobowiązania, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym uprawnia Organizatora do
odmowy wydania Nagrody.

Czyli wynika ze oni powinni zapłacic ten podatek? Ja pisałam do nich wiele razy o ten podatek i nie dostaje zadej odp gdzie co i jak mam wplacic... Boje sie ze moga byc tego jakies konsekwencje, bo wiecie jak to jest ze skarbowka...
0 0

slonko365

#6472589 Napisano: 13.03.2018 13:46:40
mpaulina88 napisał(a):

Czy ktos wie jak to wyglada z podatkiem od nagodry? Rok temu wygrałam konkurs z cosmpolitan, nie moglam sie doprosic o wyslanie nagrody...w koncy jak dostalam voucher na pobyt w spa... okazalo sie ze jest juz niewazny ... ale doagadalam sie z Hotelem, bo nawet juz do nich pisalam czy wiedza cos o tej nagrodzie... i przedluzyli mi na kiedy bede chciala emotka  W regulaminie pisze tak: 
1.        Celempoinformowania Uczestników o zagadnieniach prawno-podatkowych związanych z
wygraną w konkursie Organizator wskazuje niniejszym, iż zgodnie z Ustawą z dnia
26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr
51, poz. 307 ze zm.) z tytułu wygranych w konkursach uzyskanych pobiera się
zryczałtowany podatek w wysokości 10 % wygranej lub nagrody. Wobec powyższego przed wydaniem Nagrody Organizator, zgodnie z ustawą opodatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 r., pobierze od
Zwycięzców zryczałtowany podatek od nagród, których wartość przekracza 760,00
zł., w wysokości 10% wartości ich Nagrody, który zostanie przez niego
odprowadzony do właściwego Urzędu Skarbowego. Brak realizacjizobowiązania, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym uprawnia Organizatora do
odmowy wydania Nagrody.

Czyli wynika ze oni powinni zapłacic ten podatek? Ja pisałam do nich wiele razy o ten podatek i nie dostaje zadej odp gdzie co i jak mam wplacic... Boje sie ze moga byc tego jakies konsekwencje, bo wiecie jak to jest ze skarbowka...

Nie mogą Ci wydać nagrody, jeśli nie będą zapewnione pieniądze na zapłatę podatku. Więc albo sami płacą podatek, albo czekają na Twoja wpłatę i dopiero potem wydają nagrodę. Tutaj tak to jakoś dziwnie wygląda, jakby laureat miał być zobowiązany do zapłaty i zastrzegają, że nie wydarzą nagrody jeśli nie zapłaci. Więc nie powinni Ci wydać nagrody, aż nie zapłacisz podatku. Ale skoro wydali Ci nagrodę? Wynikałoby z tego, że albo sami zapłacili, albo była warta mniej niż 760 zł. 

mpaulina88

#6472609 Napisano: 13.03.2018 14:45:41
slonko365 napisał(a):

Nagroda przekracza ta kwote, miałam dostac informacje, gdzie i ile mam wplacic podatku ale nie dostalam zadnej odpowiedzi tylko nagle został wysłany voucher.  Napisałam dzis do nich znowu co z tym podtakiem... ale narazie nie ma zadnej odpowiedzi... Nie wiem co teraz zrobic bo chyba trzeba zaplacic ogolnie ten podatek do konca marca? W mojej deklaracji? Kurde nie mam pojecia jak nawet to zrobic

0 0