Wkurza mnie...

slonko365

#6481560 Napisano: 12.04.2018 23:24:14
awi napisał(a):

Dzwoni do mnie ktoś z numeru który się wyświetla (+48xxxxxxxxx) a gdy oddzwaniam - komunikat, że nie ma takiego numeru. Co to za diabeł?

Wyświetlany numer da się podmienić. Więc bym obstawiała, że jacyś oszuści podstawili do wyświetlania wiarygodnie wyglądający numer, a tak naprawde dzwonią z innego. 
0 0

venix

#6481576 Napisano: 13.04.2018 08:18:08
Wróciłam wczoraj późno do domu , więc od razu poszłam spać.  Śniło mi się , że byłam w gościach u koleżanki. Nie pozwoliła mi wejść do kuchni, bo miała syf.  Budzę się :
- zaspałam do pracy
- to ja mam po południu gości
-  w kuchni syf 
emotka

Gość: awi

#6481583 Napisano: 13.04.2018 08:40:27
slonko365 napisał(a):

awi napisał(a):

Dzwoni do mnie ktoś z numeru który się wyświetla (+48xxxxxxxxx) a gdy oddzwaniam - komunikat, że nie ma takiego numeru. Co to za diabeł?

Wyświetlany numer da się podmienić. Więc bym obstawiała, że jacyś oszuści podstawili do wyświetlania wiarygodnie wyglądający numer, a tak naprawde dzwonią z innego. 

Ale o co im chodzi, tzn jaki mają cel???  Jak odbieram to się rozłączają, nie da się oddzwonić...
Tylko nie piszcie że nękają dla nękania
0 0

venix

#6481607 Napisano: 13.04.2018 09:35:44
cb656 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

Śniło mi się, że byłam w gościach u koleżanki. Nie pozwoliła mi wejść do kuchni, bo miała syf.  Budzę się:
- zaspałam do pracy
- w kuchni syf

E, to nic takiego. Po prostu nie wpuszczaj gości do kuchni. emotka

Niestety. Przestrzeń otwarta . W sytuacjach kryzysowych gary do michy i biegiem do spiżarni  emotka

delfinka101

#6481615 Napisano: 13.04.2018 09:58:36
-Violka- napisał(a):

cb656 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

Śniło mi się, że byłam w gościach u koleżanki. Nie pozwoliła mi wejść do kuchni, bo miała syf.  Budzę się:
- zaspałam do pracy
- w kuchni syf

Niestety. Przestrzeń otwarta . W sytuacjach kryzysowych gary do michy i biegiem do spiżarni  emotka

Dlatego tak kocham moją zmywarkę..gary do zmywarki i niech tam cicho siedzą:P 
2 kreatia, venix 0

venix

#6481618 Napisano: 13.04.2018 10:10:08
delfinka101 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

cb656 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

- zaspałam do pracy
- w kuchni syf

Dlatego tak kocham moją zmywarkę..gary do zmywarki i niech tam cicho siedzą:P 

Przy 3 ograch rozmiar garów niestandardowy emotka

Gość: awi

#6481621 Napisano: 13.04.2018 10:20:37
ziolko napisał(a):

awi napisał(a):

Fajna aplikacja ale nie na mój telefon
0 0

slonko365

#6481641 Napisano: 13.04.2018 11:18:57
cb656 napisał(a):

slonko365 napisał(a):

awi napisał(a):

Zaciekawiłaś mnie tą podmianą. Jak to się robi? Napiszesz więcej?

cb656 - nie kojarzę dokładnie, kiedyś coś było na Niebezpieczniku o oszustwach gdy ktoś przejmie nasze konto na FB i np. poprosi znajomych o przelanie pieniędzy/kupienie bitcoinów w naszym imieniu i tam coś było wspomniane, że jedyną opcją sprawdzenia czy znajomy to rzeczywiście znajomy jest osobista/telefoniczna rozmowa, gdy po głosie możemy znajomego zidentyfikować, bo np. przy smsie można podmienić wyświetlany numer. I na pewno w USA były (są?) dostępne aplikacje umożliwiające podanie numeru jaki ma się wyświetlać. Czytałam artykuł, że jakaś komisja ma się tym zająć i zakazać takich aplikacji, ze względu na możliwe nadużycia, że ktoś dzwoniąc podaje się za kogoś innego, jakiś senator np. się uskarżał, że z numerów niby z jego kancelarii były wysyłane do ludzi jakieś kompromitujące materiały. Ale jak się ma to na dziś nie wiem. Nie wiem też czy u naszych operatorów taka opcja jest możliwa, ale skoro technicznie to jest możliwe, to hakerzy mogą dać radę.
awi - nie mam pojęcia jaki może być mechanizm w tym przypadku, skoro nie da się oddzwonić.
0 0

slonko365

#6481647 Napisano: 13.04.2018 11:35:40
cb656, awi, mczarna, @ziolko
tu jest jeszcze ciekawy artykuł, ale połączenia nie zaczynają się na 48:
https://niebezpie...a-z-numerow-53-kuba/

"Rozmowy są wykonywane przez skrypty (boty), które najprawdopodobniej włamują się do niezabezpieczonych centralek VoIP podpiętych do internetu. Z poziomu niektórych z centralek można, przy odpowiednich warunkach, podrobić Caller-ID (czyli numer dzwoniącego) na dowolny. Wybranie prefiksów danego operatora z Kuby nie jest zapewne przypadkowe. Naciągacze otrzymują wynagrodzenie za terminowanie połączeń na numerach tego operatora (tak działają rozliczenia międzyoperatorskie)." - ale mechanizm polega na tym, że ktoś oddzwania i jest za to kasowany - pytanie, na jaki numer tak naprawdę oddzwania...

i jeszcze dlaczego lepiej nie instalować aplikacji (nie wiem, czy dotyczy to wszystkich) odsiewających niechciane telefony:
"Nie jest dobrym pomysłem, choć wiele osób to sugeruje, aby zainstalować jedną z aplikacji do “odsiewania niechcianych i marketingowych połączeń”. Takie aplikacje po zainstalowaniu proszą o uprawnienia pozwalające im na dostęp do Twojej książki adresowej — co jest logiczne, ale… wpisy z książki adresowej, czyli numery telefonów i dane osobowe Twoich znajomych, często wraz z notatkami i zdjęciami “wykradają” i wysyłają na zewnętrzne serwery. Dzięki tym aplikacjom być może faktycznie nigdy nie zadzwoni do Ciebie osoba wciskająca garnki, ale cena jaką za to płacisz to ujawnienie innym sprzedawcom danych Twoich znajomych."
0 0

stamp2

#6481665 Napisano: 13.04.2018 13:00:39
Lody Grand Gold rozpływają sie jak amber gold emotka emotka emotka gdy pomyśle że innych konkursach nagradzają takie zgłoszenia-to przykro sie robi i cieżko na duszyemotka emotka emotka
0 0

slonko365

#6481669 Napisano: 13.04.2018 13:18:13
stamp2 napisał(a):

Lody Grand Gold rozpływają sie jak amber gold emotka emotka emotka gdy pomyśle że innych konkursach nagradzają takie zgłoszenia-to przykro sie robi i cieżko na duszy emotka emotka emotka

Ja bym nagrodziła  emotka  - niebanalne porównanie do czegoś, co się szybko rozpływa emotka
PS. Przy str.4 się zawiesiłam. Doceńmy ciężką pracę Komisji, które czytają chociaż część zgłoszeń. Przecież to się nie da wszystkiego przeczytać... emotka
0 0

stamp2

#6481671 Napisano: 13.04.2018 13:28:59
slonko365 napisał(a):

stamp2 napisał(a):

Lody Grand Gold rozpływają sie jak amber gold emotka emotka emotka gdy pomyśle że innych konkursach nagradzają takie zgłoszenia-to przykro sie robi i cieżko na duszy emotka emotka emotka

Ja bym nagrodziła  emotka  - niebanalne porównanie do czegoś, co się szybko rozpływa  emotka
PS. Przy str.4 się zawiesiłam. Doceńmy ciężką pracę Komisji, które czytają chociaż część zgłoszeń. Przecież to się nie da wszystkiego przeczytać...  emotka

masz racje nie da sie tego wszystkiego przeczytać-bez uszczerbku na zdrowiuemotka emotka emotka choć niektóre zdjecia naprawde ładne.Z drugiej strony Pani z brzuszkiem chyba za bardzo sie poświeca dla watpliwej nagrody emotka emotka

slonko365

#6481674 Napisano: 13.04.2018 13:36:31
stamp2 napisał(a):

masz racje nie da sie tego wszystkiego przeczytać-bez uszczerbku na zdrowiu emotka emotka emotka choć niektóre zdjecia naprawde ładne.Z drugiej strony Pani z brzuszkiem chyba za bardzo sie poświeca dla watpliwej nagrody emotka emotka

Dokładnie to samo pomyślałam - we wszystkich trzech kwestiach  emotka
0 0

stamp2

#6481677 Napisano: 13.04.2018 13:40:55
Noga w gipsie,rwa kulszowa emotka -tekst wart głównej chybaemotka emotka emotka emotka emotka emotka

andziulka21

#6481706 Napisano: 13.04.2018 14:47:46
superloser napisał(a):

stamp2 napisał(a):

slonko365 napisał(a):

stamp2 napisał(a):

Ja bym nagrodziła  emotka  - niebanalne porównanie do czegoś, co się szybko rozpływa  emotka
PS. Przy str.4 się zawiesiłam. Doceńmy ciężką pracę Komisji, które czytają chociaż część zgłoszeń. Przecież to się nie da wszystkiego przeczytać...  emotka

masz racje nie da sie tego wszystkiego przeczytać-bez uszczerbku na zdrowiu emotka emotka emotka choć niektóre zdjecia naprawde ładne.Z drugiej strony Pani z brzuszkiem chyba za bardzo sie poświeca dla watpliwej nagrody emotka emotka

Bielizny brak, usmiechu  i zapełek

Wolę Panią z brzuszkiem niż robienie małp cyrkowychzdjęcia dzieci, widzącniektóre zdjecia mam ochotę poprosić szanownych rodziców żeby robili sobie sami takie "Pozy" emotka
0 0

ewelinka-017017

#6481753 Napisano: 13.04.2018 17:18:08
wkurzają mnie dzieciaki,które nie pytając pożyczają zabawki w piaskownicy od innych.Jeden taki 10 latek właśnie połamał dziś zakupioną łopatke mojemu 2 latkowi i jeszcze bezczelnie ją schował.Nawet nie przeprosi teraz rozumiem dlaczego inne matki uczą maluchy aby nie pożyczały.
0 0

FBilona

#6481867 Napisano: 14.04.2018 10:33:28
andziulka21 napisał(a):

superloser napisał(a):

stamp2 napisał(a):

slonko365 napisał(a):

stamp2 napisał(a):

Bielizny brak, usmiechu  i zapełek

Wolę Panią z brzuszkiem niż robienie małp cyrkowychzdjęcia dzieci, widzącniektóre zdjecia mam ochotę poprosić szanownych rodziców żeby robili sobie sami takie "Pozy" emotka

Nie jestem w ciąży, nie mam małych dzieci, większe w świecie lub chętne na nagrody, a nie na współpracę, kot wredny i nie chce pozować, psa brak, starość kiepsko się sprzedaje co mi zostaje?

joan

#6481868 Napisano: 14.04.2018 10:37:00
FBilona napisał(a):

Nie jestem w ciąży, nie mam małych dzieci, większe w świecie lub chętne na nagrody, a nie na współpracę, kot wredny i nie chce pozować, psa brak, starość kiepsko się sprzedaje co mi zostaje?

Tylko pozowanie z kartką informującą, że "Nigdy jeszcze nic nie wygrałam!" emotka

Astronautka

#6481872 Napisano: 14.04.2018 11:00:14
joan napisał(a):

FBilona napisał(a):

Tylko pozowanie z kartką informującą, że "Nigdy jeszcze nic nie wygrałam!" emotka

Zawsze jeszcze zostaje przebrać się w karton.... podobno jeszcze działa 

stamp2

#6481876 Napisano: 14.04.2018 11:11:01
czy to Jurand czy Wanda-każdy chwali Granda emotka emotka tu chyba główna wpadnieemotka
1 brucee 0