Wkurza mnie...

asantesana

#6694063 Napisano: 01.04.2020 13:31:36
FBgabriela1 napisał(a):

Hej, ostatnio 1 raz wpisałam się na grupie, że poszukuję paragonu. . Dostalam 3 wiadomości, że sprzedane będą za taka cenę jak kupione artykuly...  emotka
Powiedzcie czy tak zawsze było, czy obecna sytuacja robi z ludzi hieny ?? Przecież te produkty zostają w domach.. A grupa chyba ma sobie pomagać, A nie żerowac na kimś.jesli jestem zbyt naiwna, to mnie po prostu oswieccie!  emotka   

Szczerze, to ja bym się zastanawiała kto w tej sytuacji jest hieną emotka  Bo:
1. albo proszę o przysługę dobrego znajomego z forum i następnym razem ja mu kupię paragon w sklepie, którego on nie ma (lub dogadujemy się w inny sposób) 
2. albo proszę o przysługę obcą osobę na forum i mu płacę za czas na zakupy, za ewentualne odsyłanie paragonu w przypadku wygranej itd. Nie wymagam, że pobiegnie mi do sklepu (zwłaszcza w aktualnej sytuacji) za 2 zł, bo to jest uwłaczające jego i mojej godności. I nie interesuje mnie co zrobi z produktem.
Tak, wiem, zaraz będę zjedzona emotka

Kiciunia21

#6694064 Napisano: 01.04.2020 13:47:59
Ja tak robię i wcale się z tym nie kryję. Lenorami obdarowałam wszystkie koleżanki, a ja i mama mamy zapas.
Kawę dostaje tata do pracy. Dużo jej z kolegami wypija. A teraz gdy mają ,,obcięte" godziny, zo zawsze to dla nich zaoszczędzone pieniądze.
Kto chce ten kupuje. Kto nie to nie. Nikogo nie zmuszam, przedstawiam tylko propzycję.
I tyle.

joan

#6694065 Napisano: 01.04.2020 13:52:26
Kiciunia21 napisał(a):

Ja tak robię i wcale się z tym nie kryję. (...) Kto chce ten kupuje. Kto nie to nie. Nikogo nie zmuszam, przedstawiam tylko propzycję.
I tyle.

Moim zdaniem takie mamy teraz okoliczności, że ludzie powinni się cieszyć, iż ktokolwiek chce im zrobić zakupy konkursowe emotka

bubba

#6694070 Napisano: 01.04.2020 14:10:52
magdalena-chili napisał(a):

FBgabriela1 napisał(a):

Hej, ostatnio 1 raz wpisałam się na grupie, że poszukuję paragonu. . Dostalam 3 wiadomości, że sprzedane będą za taka cenę jak kupione artykuly...  emotka
Powiedzcie czy tak zawsze było, czy obecna sytuacja robi z ludzi hieny ?? Przecież te produkty zostają w domach.. A grupa chyba ma sobie pomagać, A nie żerowac na kimś.jesli jestem zbyt naiwna, to mnie po prostu oswieccie!  emotka   

mniej osób chodzi do sklepów, pewnie wliczają sobie "ryzyko" - prawo podaży i popytu - za miesiąc pewnie będą ceny 50% wyższe niż wartości paragonu  emotka

Zauważ, że w cena paragonu na konkurs to nie tylko ten produkt, który zostanie u kupującego ale też:
-w razie wygranej zabawa w wypełnianie wydrukowanych oświadczeń, sprawdzanie tego po x razy czy wszystko jest dobrze wypełnione, robienie fotek (aby mieć podkładkę), adresowanie rejestrowanych przesyłek i wreszcie odstanie swojego na poczcie w celu nadania. A teraz sobie pomyśl, że masz co najmniej 10 wygranych i ogarnij to wszystko...za 2 zł.   
0 0

FBgabriela1

#6694071 Napisano: 01.04.2020 14:12:40
Uderz w stół, a nozycze sie odezwa ..Widzę, że większość osób nie robi tutaj przyslugi na zasadzie, że będzie w sklepie i przy okazji coś ze sobą wezmie na konkurs dla innej osoby, tylko ŁASKĘ emotka   
Ze to taki wysiłek, wyslac zdjecie paragonu lub oddac w prezencie wino koleżance ktorego nie lubi.. nie wymagam, żeby ktos mi kupowal produkty i darował paragony za pół ceny, albo chodizl po nie specjalnie do sklepu(tym bardziej "w tym czasie") ale pisanie ze będzie w sklepie i może mi kupić i sprzedac paragon za taka samą cenę, uważam za lekkie przegięcie. Wypowiadają się tu starzy wyjadacze, którzy wypatruja tez interesu na takich rzeczach, a wiadomo ze sa tu "klienci" ktorzy dadzą i tyle co produkt kosztuje. Poniekąd rozumiem jednych i drugich- "taki mamy czas" emotka  każdy z Was bedzie bronił swojej racji, a ja włożyłam kij w mrowisko emotka
0 0

Gość: ossuarium

#6694074 Napisano: 01.04.2020 14:20:40
FBgabriela1 napisał(a):

Hej, ostatnio 1 raz wpisałam się na grupie, że poszukuję paragonu.. Dostalam 3 wiadomości, że sprzedane będą za taka cenę jak kupione artykuly... Powiedzcie czy tak zawsze było, czy obecna sytuacja robi z ludzi hieny??

E, tam. Wyjaśnienie jest banalne. Ty masz jakieś oczekiwania, a druga strona ma inne. Po prostu się nie dopasowaliście. Nie rób dramatu i odpuść sobie wyzywanie od hien - od zawsze było tak, że jakakolwiek transakcja dochodzi do skutku wtedy, kiedy dwie strony dopracują jakiś kompromis. Tu się to nie udało i wielki lament. Nic na siłę. Nie chcesz - nie bierz. Proste.
1 pikawka 0

joan

#6694082 Napisano: 01.04.2020 14:28:08
FBgabriela1 napisał(a):

Uderz w stół, a nozycze sie odezwa ..Widzę, że większość osób nie robi tutaj przyslugi na zasadzie, że będzie w sklepie i przy okazji coś ze sobą wezmie na konkurs dla innej osoby, tylko ŁASKĘ  emotka (...)

Ale to też ważne, że taka dyskusja się toczy - można przedstawić swój punkt widzenia emotka

Mój jest następujący: chodzę do sklepu, gdy muszę. Nie będę nikomu robiła zakupów na konki "przy okazji", bo w obecnej chwili nie chodzę na zakupy "przy okazji". Jeśli już w ogóle jestem w sklepie, wszystko ujmuję na jednym paragonie i jak najszybciej pylam do domu. A paragon z produktem konkursowym zachowuję dla siebie. Jestem człowiekiem, co nie tylko nie zrobi nikomu przysługi, ale nawet: nie zrobi nikomu wspomnianej łaski. Jeszcze mnie (odpukać!) stać mnie na odpuszczenie tych kokosów z handlu paragonami emotka

pikawka

#6694085 Napisano: 01.04.2020 14:41:44
FBgabriela1 napisał(a):

Uderz w stół, a nozycze sie odezwa ..Widzę, że większość osób nie robi tutaj przyslugi na zasadzie, że będzie w sklepie i przy okazji coś ze sobą wezmie na konkurs dla innej osoby, tylko ŁASKĘ  emotka   
Ze to taki wysiłek, wyslac zdjecie paragonu lub oddac w prezencie wino koleżance ktorego nie lubi.. nie wymagam, żeby ktos mi kupowal produkty i darował paragony za pół ceny, albo chodizl po nie specjalnie do sklepu(tym bardziej "w tym czasie") ale pisanie ze będzie w sklepie i może mi kupić i sprzedac paragon za taka samą cenę, uważam za lekkie przegięcie. Wypowiadają się tu starzy wyjadacze, którzy wypatruja tez interesu na takich rzeczach, a wiadomo ze sa tu "klienci" ktorzy dadzą i tyle co produkt kosztuje. Poniekąd rozumiem jednych i drugich- "taki mamy czas" emotka  każdy z Was bedzie bronił swojej racji, a ja włożyłam kij w mrowisko  emotka

Ja do tej pory kupowałam komuś chyba na 3 konkursy. Oglosilam się tylko raz, że mogę kupić na Kubusia w Twój market. Ja nie brałam w nim udziału więc jeździłam do niego specjalnie po paragony dla ludzi. A wierz mi sprzedałam kilkadziesiąt.... I nie było to takie hop siup przy okazji. Musiałam jezdzic kilka razy dziennie w innych godzinach , żeby paragony dla różnych osób nie były po sobie. Potem kilkadziesiąt zdjęć paragonów, wszystkie musiałam opisać, Który był dla kogo. Wysłać. A jeszcze po wynikach kilka osób pisalo mi, ze prosi o ponowną fotkę i czg moge wysłać itp. Więc w tym przypadku trochę pracy mnie to kosztowało. Ale zyskiem było 200 skoczków dla dzieci.  emotka
Niestety tak to wygląda. Powtarzam: Nie chcesz nie kupuj. Po co robić gowboburze. Jedź i kup sobie sam będzie i paragon i produkt.  emotka Sama staram się nie kupować chyba, że mnie już sytuacja zmusi  emotka
1 joan 0

FBgabriela1

#6694086 Napisano: 01.04.2020 14:47:50
forrrum napisał(a):

FBgabriela1 napisał(a):

Hej, ostatnio 1 raz wpisałam się na grupie, że poszukuję paragonu.. Dostalam 3 wiadomości, że sprzedane będą za taka cenę jak kupione artykuly... Powiedzcie czy tak zawsze było, czy obecna sytuacja robi z ludzi hieny??

E, tam. Wyjaśnienie jest banalne. Ty masz jakieś oczekiwania, a druga strona ma inne. Po prostu się nie dopasowaliście. Nie rób dramatu i odpuść sobie wyzywanie od hien - od zawsze było tak, że jakakolwiek transakcja dochodzi do skutku wtedy, kiedy dwie strony dopracują jakiś kompromis. Tu się to nie udało i wielki lament. Nic na siłę. Nie chcesz - nie bierz. Proste.

Mocno musial Cie dotknac temat, oczywiscie ze wszytsko jest kwestia dogadania sie. Moj post dotyczyl rochwiania watpliwosci/ "oswiecenia"mnie na ten temat.. bo 1 raz wyszlam z taka prośbą, ale widze ze zostane zaraz zjedzona  emotka    
Gdzie tu dramaty i lamenty ?  emotka
0 0

asantesana

#6694087 Napisano: 01.04.2020 14:59:26
FBgabriela1 napisał(a):

forrrum napisał(a):

FBgabriela1 napisał(a):

Mocno musial Cie dotknac temat, oczywiscie ze wszytsko jest kwestia dogadania sie. Moj post dotyczyl rochwiania watpliwosci/ "oswiecenia"mnie na ten temat.. bo 1 raz wyszlam z taka prośbą, ale widze ze zostane zaraz zjedzona   emotka    
Gdzie tu dramaty i lamenty ?  emotka

Nikt Cie nie zjada, prosiłaś o oświecenie, więc go dostałaś. Przyjmij na klatę i powiedz, ok - jestem nowa, nie wiem jeszcze do końca jak ten konkursowy świat funkcjonuje. I to jest ok. Może też ta dyskusja ukierunkuje inne, nieświadome osoby - i to też jest ok. "Przy okazji" to Ci może kupić mama, siostra czy babcia, niestety.
Poza tym życzę nam wszystkim zdrowia, zarówno fizycznego jak i psychicznego w tym trudnym czasie, obyśmy mieli tylko takie paragonowe problemy.  
3 joan, notta, ewunia 0

magdalena-chili

#6694089 Napisano: 01.04.2020 15:09:02
joan napisał(a):

mniej osób chodzi do sklepów, pewnie wliczają sobie "ryzyko" - prawo podaży i popytu - za miesiąc pewnie będą ceny 50% wyższe niż wartości paragonu  emotka

No logiczne - na serio sądzicie, że człowiek będzie kwitł 20 minut w tłumie & na mrozie pod Lidlem (bo w sklepie jest już 12. klientów i nowych nie wpuszczają), żeby zrobić komuś z forum zakupy ze zniżką? Bo dostanie dzięki temu pastę do zębów w cenie niższej o dwa złote? A potem jeszcze trzeba do domu wrócić, paragon sfotografować i przesłać... to wszystko w cenie dwóch złociszy. Się zastanówcie.

Zakładam, że nikt w tych czasach specjalnie do sklepu nie idzie żeby się niepotrzebnie narażać (specjalnie nie poszłabym teraz nawet i za 200% paragonu) i nie stoi na tym mrozie i w ogonku dla obcej osoby, tylko bierze "przy okazji", bo sam idzie i się zabierze z dodatkowymi produktami. Ale oczywiście mogę się mylić emotka  
Z tego co się zdążyłam zorientować to "normą" na forum było ca 70% wartości produktów. A przynajmniej ja tak kupowałam i sprzedawałam. Kilka razy, nie wstawiam tu codziennie ofert. Ale oczywiście oferta jest jaka jest, sprawa oferującego, nie każdy musi się na nią godzić. 
0 0

Gość: ossuarium

#6694090 Napisano: 01.04.2020 15:11:03
FBgabriela1 napisał(a):

Mocno musial Cie dotknac temat...

Oj, tak, mocno mnie dotknął emotka Od zawsze bowiem jestem uczulony na wszelkie postawy roszczeniowe z gatunku "daj mnie, bo mnie siem nalerzy, mam horom curkie". Powołujesz się gdzieś tam wyżej na przynależność do "grupy" i oczekujesz przywilejów... Zapominając przy tym, że aby do jakiejś umownej "grupy" naprawdę należeć, to nie wystarczy tylko załozyć sobie konto w miejscu przebywania owej "grupy". emotka I tu znów powołam się na oczywistą oczywistość, że każda przynależność wiąże się z okresem inicjacji, akceptacji i tak dalej, nic nie dzieje się z automatu.
Owszem, zdarzyło mi się bezinteresownie wieczorem wyjść z domu specjalnie dla kogoś zrobić zakupy, bo u siebie nie miał takiego sklepu, a ja miałem niedaleko. I nie martwiło mnie wtedy, jak i czy i kiedy się rozliczymy. Bo to wszystko odbywa się na zasadzie "dziś ty mnie, jutro ja tobie, a jak nie będzie sposobności, to i tak nie ma problemu, bo to taka przysługa koleżeńska". Właśnie - koleżeńska. PEŁNA DOBROWOLNOŚĆ. A nie jakiś przymusowy, z automatu przywilej. Wrrr, jestem na takie nieuzasadnione oczekiwania uczulony emotka Inny przykład, byś lepiej zrozumiała: ktoś tam się rejestruje, ma swoje konto, siedzi jak mysz pod miotłą, nie udziela się, nie angażuje w rozwój społeczności, ale niech no tylko ktoś inny na forum wspomni, że gdzieś coś wygrał... Zaraz się zaczyna - lawina wiadomości: "te, a weź się podziel, czym wygrałeś, co napisałeś, a jak do nich trafić, a najlepiej to pokaż mi swój tekst, bo ja też chcę wygrać, a nie mogę odkryć klucza". emotka Do takich zachowań mam awersję połączoną z odruchem wymiotnym. A najchętniej to bym gryzł emotka emotka
Tak, bardzo mnie dotknął twój wpis. emotka

joan

#6694108 Napisano: 01.04.2020 15:55:32

Zakładam, że nikt w tych czasach specjalnie do sklepu nie idzie żeby się niepotrzebnie narażać (specjalnie nie poszłabym teraz nawet i za 200% paragonu) i nie stoi na tym mrozie i w ogonku dla obcej osoby, tylko bierze "przy okazji", bo sam idzie i się zabierze z dodatkowymi produktami. Ale oczywiście mogę się mylić emotka  (...)

Właśnie wróciłam z Lidla -> paranoja, kolejka na zewnątrz sklepu przez cały parking, kierowniczka stoi na dworze i wpuszcza na sklep tyle osób, ile akurat wychodzi. W środku... czynna jedna kasa. I pyskówka o to, że jedna pani beztrosko zostawiła wózek i poszła tylko po ciastka, a inna pani to ją bezczelnie wyprzedziła. Dobrze, że nie doszło do rękoczynów. Miałabym ryzykować zakupy na kilka paragonów? Yyy tak to odważna nie jestem emotka
1 brucee 0

warcik

#6694133 Napisano: 01.04.2020 16:22:46
Wkurza mnie dzisiaj wszystko, chyba od kilku dni się kumulowało: to, że kilka osób przy sprzedaży paragonów nawet jednym słowem nie odpowiedziały na pytanie, przecież można powiedzieć też "nie".  To, że starłam się bliskiej osobie kupić taniej ekspres do kawy i się nie udało. To, że się martwię o kogoś, kto jest na przymusowej kwarantannie... Rozryczałam się jak bóbr... 

mia

#6694161 Napisano: 01.04.2020 16:56:18
warcik napisał(a):

Wkurza mnie dzisiaj wszystko, chyba od kilku dni się kumulowało: to, że kilka osób przy sprzedaży paragonów nawet jednym słowem nie odpowiedziały na pytanie, przecież można powiedzieć też "nie".  To, że starłam się bliskiej osobie kupić taniej ekspres do kawy i się nie udało. To, że się martwię o kogoś, kto jest na przymusowej kwarantannie... Rozryczałam się jak bóbr... 

emotka
0 0

warcik

#6694166 Napisano: 01.04.2020 17:13:51
mia napisał(a):

warcik napisał(a):

emotka

Dziękuję Tobie mia i komuś za wiadomość na priv. Pomogło- nieraz tak niewiele trzeba by poczuć otuchę.
1 mia 0

notta

#6694392 Napisano: 02.04.2020 14:02:49
bruce napisał(a):

Ożesz, Allegro ma błąd i się zawiesza, Olx ma błąd i też się zawiesza..., masakra!  emotka emotka

Wszyscy teraz handlują onlineemotka
1 brucee 0

Gość: barcza

#6694444 Napisano: 02.04.2020 16:33:46
kermit napisał(a):

FBgabriela1 napisał(a):

Ale jakie hieny? Chcesz kupujesz taki paragon, nie chcesz nie kupujesz i tyle. Wolny wybór. Ktoś może zaproponować cenę jaką chce, choćby z kosmosu. Kupić możesz, a nie musisz. To nie chleb czy żel antybakteryjny...

Jakie hieny? każda osoba ma wybór , może sama pojechać na zakupy zapłacić za paliwo i zakupy albo kupić na forum  .Kilka razy kupowałam na forum paragony i zawsze byłam wdzięczna za zakup i zawsze płaciła cenę za zakupy , to chyba normalne osoba traci czas musi dojechać do sklepu  odstać w kolejce potem ci odesłać albo zeskanować paragon a ty twierdzisz ,że to hiena , masz dość specyficzne podejście do życia .
1 wiesia30 0

agniecha1985

#6694446 Napisano: 02.04.2020 16:37:55
Wkurza mnie moja praca, jak by ktoś z boku stanął to by się pytał co ja tam jeszcze robię...
No właśnie co...
1 andii 0

FBgabriela1

#6694471 Napisano: 02.04.2020 18:12:29
Opisalam sie.. dodalam post.. i stwierdzialam, ze nie warto  emotka   kazdy wyciagnie swoje wnioski, ja tez. A tymczasem zyczcie mi powodzenia, bo termin porodu mialam na 30go, denerwowac tez sie nie mogę  emotka   
Spokoju wszystkim w tym trudnym, nerwowym jakby nie bylo czasie .. i powodzenia ! Ja sluze pomocą jakby co (dalej na swoich zasadach) pozdrawiam