Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

joan

#5847652 Napisano: 09.04.2014 11:53:02
turli napisał(a):

Moim zdaniem wszystkie agencje które organizują teraz konkursy na hasła, dokończenia zdań itp. losują do czytania
Świadczą o tym same nasze komentarze. Ktoś kto dobrze pisze wygrał bo akurat jego pracę przeczytano.Inny nie wygrał bo nie było jego pracy w puliwylosowanych.

Dokładnie, jest jakaś happy hour i jeśli się wcelowałaś, to masz szansę na nagrodę, a jak nie, to spadaj.
0 0

assal

#5847653 Napisano: 09.04.2014 11:54:20
Ale przejażdżka jako pasażer czy kierowca? emotka
Jako pasażer, angielski niepotrzebny.
Ale tam chodzi o kierowanie bolidem.
0 0

assal

#5847656 Napisano: 09.04.2014 11:55:31
Też bym walczyła i jechała emotka
Choć kursu na kierowcę, bez języka, bym nie zrobiła i o to bym pretensji nie miała emotka
0 0

doris1

#5847658 Napisano: 09.04.2014 11:58:29
Walcz o swoje: nie było mowy w regulaminie, zatem nagrodę musisz dostać emotka
To wygląda na Ich wymysł - po prostu nie chcą Wam dać tej nagrody i wszystko na temat.

Ja bym nie odpuściła emotka
0 0

deva

#5847659 Napisano: 09.04.2014 11:58:31
koper napisał(a):

deva napisał(a):

nique napisał(a):

W Dayli na FB napisali, że wystarczy 1 Timotei - w regulaminie był błąd

fajnie, dzieki, chca dane do urzędu skarbowego żeby wpłacic 10 zł emotka
jeszcze nie zrozumieli że nagrody do 740 czy 750 zł sa nieopadatkowane

Jeżeli konkurs był ogłaszany tylko w internecie, lub ulotkach w sklepie, plakatach, itp, to niestety podatek trzeba zapłacić od każdej nagrody (niezależnie od wartości). Ustawa mówi o zwolnieniu z podatku od nagrody tylko w konkursach ogłaszanych w prasie, radiu i telewizji.

to ciekawe
0 0

joan

#5847660 Napisano: 09.04.2014 11:58:41
koniczynka123 - a wynajęcie tłumacza na miejscu nie wchodziłoby w grę? W sensie: czy byłabyś gotowa komuś zapłacić za pomoc?
0 0

Gość: ekuc2

#5847662 Napisano: 09.04.2014 12:00:12
joan napisał(a):

turli napisał(a):

Moim zdaniem wszystkie agencje które organizują teraz konkursy na hasła, dokończenia zdań itp. losują do czytania
Świadczą o tym same nasze komentarze. Ktoś kto dobrze pisze wygrał bo akurat jego pracę przeczytano.Inny nie wygrał bo nie było jego pracy w puliwylosowanych.

Dokładnie, jest jakaś happy hour i jeśli się wcelowałaś, to masz szansę na nagrodę, a jak nie, to spadaj.

w sumie nie ma się czemu dziwić że losują
wyobrażacie sobie przeczytanie takiej masy podobnych textów?
teraz w hochlandzie w topionych jest to samo zdanie do dokończenia emotka a sklepów 5 no ileż można czytać poematy uwielbienia dla serka topionego emotka ale ja i tak piszę z sensem i na temat (tak mi się wydaje emotka ) mając nadzieję że jak już mnie wylosują to chociaż nie wywalą za "pracę nie na temat"
0 0

zaczytana-pola

#5847663 Napisano: 09.04.2014 12:01:56
Kadjas, jeśli w Regulaminie nie było o tym mowy to walcz o swoje.
0 0

joan

#5847664 Napisano: 09.04.2014 12:03:02
ekuc2 napisał(a):

w sumie nie ma się czemu dziwić że losują (...)

A ja się śmiem dziwić! O tak, jestem bezczelna do szpiku kości, bo sobie życzę, żeby w tym %&*#$ kraju ludzie raczyli robić to, za co im płacą emotka Nie ma komu czytać? Niech sobie na tydzień zatrudnią tzw. worków, co mnie to, jako klienta, obchodzi, że sobie agencja jedna z drugą nie potrafi zorganizować pracy... emotka
0 0

bethan

#5847665 Napisano: 09.04.2014 12:03:02
deva napisał(a):

to ciekawe

Może ciekawe, ale tak właśnie jest.
0 0

doris1

#5847666 Napisano: 09.04.2014 12:03:48
Pewnie, ze nie czytają i ja bym też nie czytała.

Jak ktoś by dał 100 haseł do wyboru najlepszego to każdy z nas wybrałby inne. Zawsze piszą, że wybór to rzecz gustu komisji. Tak więc co wybierają i jak to nikt nie może zgłaszać pretensji i mają z bani...
0 0

assal

#5847668 Napisano: 09.04.2014 12:06:42
Ta ustawa jest niesprecyzowana do końca, więc US różnie ją interpretują. Duże firmy teraz wolą zapłacić podatek, by mieć na wszelki wypadek spokój. Niedawno za nagrodę wyszło 3,33 zł i też odprowadziła jedna agencja grzecznie wymaganą sumę od każdego. US się nie dziwił, a po co emotka
0 0

selenes

#5847669 Napisano: 09.04.2014 12:07:21
A ja bym czytała, chociaż pobieżnie, bo jak ktoś wyżej napisał: to jest ich praca. Jak ja jestem księgową to dokładnie czytam każdą fakturę i dbam tak samo o każdego klienta i jego firmę. Dla mnie to oczywiste: każdy wybrał sobie zawód, jaki chciał. A biura rachunkowe przekładają miliony, czasem bezsensownych, dokumentów również.
0 0

joan

#5847674 Napisano: 09.04.2014 12:12:21
selenes - no własnie, czy Ciebie się kto pyta, czy Cię praca nie nudzi? Czy ktoś Ci wybaczy, jak sobie olejesz to czy tamto, bo Cię robota mierzi swoją monotonnością? Bo wieje nudą, a terminy gonią? Czy kończysz miesiąc księgowy, gdy Ci się zechce, bo przecież przesunięcie o dwa tygodnie to chyba nic złego?

Dobrze napisałaś: "każdy wybrał sobie zawód, jaki chciał".
0 0

assal

#5847675 Napisano: 09.04.2014 12:12:36
Mało kto kiedykolwiek w agencji pracował emotka
Gdyby ktoś tam posiedział, to wiedziałby, że trzeba z klientem się rozliczyć. Od efektów zależy przedłużenie kontraktów.
To nie są sentymenty.
Albo praca jest zrobiona dobrze, albo szuka się kogoś innego emotka
Przy loteriach jest taka kontrola, że minimalna wpadka oznacza poważne kłopoty dla agencji. Dlatego agencje tak się czepiają na okrągło o wszystko, a jak dają większe nagrody, potrafią sprawdzić paragony dodatkowo w sklepach emotka
Wyniki konkursu we Freshmarkecie pokazały, że konkursowicze w kółko wysyłają podobne teksty. Może to jest powód, czemu niektórzy nie wygrywają? Nowa agencja nie pozna oklepanego tekstu, ale niektóre już patenty odrzucają, bo je znają emotka
0 0

joan

#5847676 Napisano: 09.04.2014 12:14:22
assal napisał(a):

(...) Albo praca jest zrobiona dobrze, albo szuka się kogoś innego emotka (...)

Patrząc na niektóre agencje, trudno w to uwierzyć emotka
0 0

kalisto1986

#5847679 Napisano: 09.04.2014 12:15:11
kadjas kochana Ty się nie denerwuj, nie mają prawa odebrać Ci nagrody. W regulaminie jest dokładny zapis co jest wymagane od osoby kierującej bolidem i znajomość języka nie jest tam ujęta. Każdy sąd przyzna wam rację.

Na początek jeśli nie masz odmowy zrealizowania nagrody napisz do nich oficjalne pismo z żądaniem natychmiastowego wydania nagrody - niech odmówią Ci na piśmie, nie przez telefon.
Już teraz możesz iść do rzeczniczki z regulaminem i przygotować sobie wszystkie dokumenty do walki (chociaż myśle, że samo pismo może już ich ruszyć). Dodatkowo ja bym zaczeła nagłaśniać sprawę, zobaczysz jak szybciutko zaczną reagować emotka

Koper i tu prawo wcale nie jest takie jednoznaczne, bo internet można uznać jako prase. Prawo powstawało, gdy internet nie był na tyle rozwinięty dlatego brak jego w zapisie, ale wystarczy przeczytać :

Art. 7 ust. 2 PrPras:

W rozumieniu ustawy:
1) prasa oznacza publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe; prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania, w tym także rozgłośnie oraz tele- i radiowęzły zakładowe, upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania; prasa obejmuje również zespoły ludzi i poszczególne osoby zajmujące się działalnością dziennikarską (...).

I choćby na tej podstawie uważam jak dużo osób, że wygrane są zwolnione z podatku do tej podanej granicznej kwoty
0 0

olivkap

#5847682 Napisano: 09.04.2014 12:17:31
koniczynka123 napisał(a):

olivkap"Wyjazd jest dla 2 osób, przecież możesz zabrać ze sobą kogoś kto mówi po ang"
Ja i wszyscy moi krewni jesteśmy jeszcze z epoki kiedy tylko rosyjski(który znam prefekt) był obowiązkowy, a w pracy jaką wykonujemy inne języki są nam zbędne...
Poza tym już w dniu informowania o nagrodzie miałam przesłać dane, skany dow. osob itd osoby która będzie jeździła. Przez pół roku nikt nie spytał o znajomość angielskiego, zresztą skoro inni mieli tłumacza(wiem o nim od innej forumowiczki) więc czemu my nie możemy mieć? Poza tym ten wyjazd był prezentem dla męża(zapalonego kierowcy) i cieszyliśmy się z takiej nietypowej nagrody.
Jak widać nawet nagrodą nie warto się pochwalić bo normalnie może ona przepaść-dobrze, że nikomu w rodzinie nic nie mówiliśmy bo dopiero byłby obciach.

Doskonale rozumiem co czujesz, bo miałam podobną sytuację. Wygląda na to, że chcą Cię po prostu wyrolować. Walcz o tą nagrodę. Lepiej żałować, że coś zrobiłaś, niż że nie zrobiłaś nic. Na miejscu, nawet za własne pieniądze, możesz wynająć tłumacza.
0 0

joan

#5847684 Napisano: 09.04.2014 12:20:49
olivkap napisał(a):

Doskonale rozumiem co czujesz, bo miałam podobną sytuację. Wygląda na to, że chcą Cię po prostu wyrolować. Walcz o tą nagrodę. Lepiej żałować, że coś zrobiłaś, niż że nie zrobiłaś nic. Na miejscu, nawet za własne pieniądze, możesz wynająć tłumacza.

Moim zdaniem, zawsze można zaproponować, że chce się wypłatę wartości nagrody na rachunek bankowy, najlepiej od razu wspomnieć o nim w piśmie, niech mają "furtkę" emotka
0 0

Gość: Anonima

#5847685 Napisano: 09.04.2014 12:20:56
ostatnio tak u grafa stracilam nagrode pocieszenia, nie dosc ze sie publicznie musialam wyglupiac podczas konkursu to zyczyli sobie za smieszna maszynke ktora mozna bylo sobie kupic za zlotowke i jakis chyba krem do golenia, abym podala dokladne dane i pesel, powiedzialam ze odmawiam, bo przy takiej wartosci nie powstaje obowiazek podatkowy, to mi odmowili nagrody, wiec powiedzialam, zeby ja sobie zabrali, wole sobie kupic za grosze sama i tak tez zrobilam:)

Przykre jest to ze nie ma KONKRETNEJ jasne ustawy, ktora okreslalaby obowiazek podatkowy w przypadku takowych konkursow.
0 0