Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#4764179 Napisano: 18.10.2011 02:29:17

agasiam napisał(a):

Właśnie jestem na etapie urządania pokoju maluszka i zastanawiam sie nad kwiatami doniczkowymi. Do tej pory w pokoju stały 3 storczyki i zastanawiam się czy mogą zostać, czy raczej powinnam je wynieść?

kwiatki w pokoju dziecięcym jak najbardziej! tylko nie wszystkie się nadają emotka

storczyki nie są trujące, nie śmiecą i nie mają intensywnych zapachów, więc jak najbardziej mogą zostać

ogólnie rośliny doniczkowe o dużej powierzchni liści oczyszczają i nawilżają powietrze, usuwają część alergenów z powietrza i sprawiają, że w pokoju mniej się kurzy (np. monstera, kawa)

nasze polskie mieszkania są wyjątkowo mało zielone, na zachodzie kwiaty doniczkowe są bardziej doceniane

a dla starszych dzieciaków polecam na parapet np. fiołki amerykańskie - w różnych kolorkach - łatwo się je hoduje, łatwo kwitną i wybaczają wiele błędów nawet kilkuletnim hodowcom emotka
0 0

Gość: kotek11

#4764187 Napisano: 18.10.2011 02:32:05
dianek napisał(a):

nasze polskie mieszkania są wyjątkowo mało zielone, na zachodzie kwiaty doniczkowe są bardziej doceniane

)

bo nie wszyscy niestety maja warunki emotka ja np. mam w mieszkaniu same okna balkonowe.. a w kuchni parapet wysoko.. moze po remoncie kuchni jako go zagospodaruje.. bo od wisony do jesieni ziolka mi na balkonie rosna ale zima cierpie na ich brak....

a na kwietnik u mnei z amo miejsca i wiadomo ze przy dzieciakach trudno... poza tym wtedy nie maja rosliny tyle swiatla..
0 0

#4764189 Napisano: 18.10.2011 02:32:50
a w ogóle zapomniałam Wam powiedzieć - po dzisiejszej nocy jestem w głębokim szoku...

wieczór jak wieczór, mąż bardzo zmęczony zasnął o 21:30 a ja z nudów leżę obok niego i się wiercę nie mogąc się ułożyć na łóżku... a razem ze mną się wierci brzdąc - ewidentnie mu niewygodnie

no i zaczyna kopać - raz, drugi, trzeci - przyłożyłam rękę do brzucha marząc sobie, że może go poczuję na dłoni, a nie tylko tak od środka
no i poczułam - bardzo delikatne muśnięcia jego silnych kopniaków emotka
i tu nagle - jak mi nie przywali - na dłoni dokładnie poczułam obie stópki maleństwa, a w oczach mi łzy stanęły - tylko nie wiem czy ze wzruszenia, ze strachu czy z bólu - przecież to dopiero 20tc a to małe mnie tak kopnęło, że aż zabolało emotka co będzie później ? emotka
0 0

#4764202 Napisano: 18.10.2011 02:35:39
kotek11 ja w nowym mieszkaniu będę miała tylko jedno okno normalne, reszta od ziemi do sufitu - i w te miejsca polecam większe roślinki - fikusy, kawy, monstery, różnego rodzaju palmy - choć fakt, i na nie trzeba mieć miejsce i warunki emotka

ja z racji zawodu mam bzika na punkcie kwiotków więc zawsze coś tam wykombinuje, no ale też nie każdy ma do tego siłę i zapał
0 0

#4764222 Napisano: 18.10.2011 02:41:48
dianek ja dlatego nadrabiam balkonem emotka a zeby troszje zieleni tez bylo to mam zielone sciany emotka
a poza tym duzo zieleni mam za oknem duzego pokoju - maly skwerek porosniety drzewami..... nawet zima wyglada ladnioe - tylko wtedy musze juz firanki zakl;adac zeby mnie sasiedzi zza miedzy nie podgladali
0 0

monika1985monik

#4764230 Napisano: 18.10.2011 02:45:00
dianek napisał(a):

a w ogóle zapomniałam Wam powiedzieć - po dzisiejszej nocy jestem w głębokim szoku...

wieczór jak wieczór, mąż bardzo zmęczony zasnął o 21:30 a ja z nudów leżę obok niego i się wiercę nie mogąc się ułożyć na łóżku... a razem ze mną się wierci brzdąc - ewidentnie mu niewygodnie

no i zaczyna kopać - raz, drugi, trzeci - przyłożyłam rękę do brzucha marząc sobie, że może go poczuję na dłoni, a nie tylko tak od środka
no i poczułam - bardzo delikatne muśnięcia jego silnych kopniaków emotka
i tu nagle - jak mi nie przywali - na dłoni dokładnie poczułam obie stópki maleństwa, a w oczach mi łzy stanęły - tylko nie wiem czy ze wzruszenia, ze strachu czy z bólu - przecież to dopiero 20tc a to małe mnie tak kopnęło, że aż zabolało emotka co będzie później ? emotka

Hi hi emotka mój mały to mnie tak kopał że miałam już nie raz dość emotka ale bardzo mnie to cieszyło choć nie raz naprawdę bolało. Takie maleństwo a ma tyle siły to jest niesamowite emotka Najbardziej to utkwiło mi w pamięci że nie mogłam spać i też się wierciłam z 1 na 2 stronę a gdy tylko przytuliłam się do męża to mały nie raz mu pokazał kto będzie rządził w domu i aż mąż się budził od tych kopniaków emotka
0 0

#4764234 Napisano: 18.10.2011 02:46:24
noo, u nas w salonie będzie jedna ściana w kolorze młodej leszczyny emotka i do tego trawiasty dywan z wysokim włosiem emotka żeby nam zimą nie było za smutno

btw - właśnie dotarły książki Murkoffa - aleś to grube emotka
0 0

agusia147

#4764250 Napisano: 18.10.2011 02:52:19
dianek napisał(a):

agasiam napisał(a):

Właśnie jestem na etapie urządania pokoju maluszka i zastanawiam sie nad kwiatami doniczkowymi. Do tej pory w pokoju stały 3 storczyki i zastanawiam się czy mogą zostać, czy raczej powinnam je wynieść?

kwiatki w pokoju dziecięcym jak najbardziej! tylko nie wszystkie się nadają emotka

storczyki nie są trujące, nie śmiecą i nie mają intensywnych zapachów, więc jak najbardziej mogą zostać

ogólnie rośliny doniczkowe o dużej powierzchni liści oczyszczają i nawilżają powietrze, usuwają część alergenów z powietrza i sprawiają, że w pokoju mniej się kurzy (np. monstera, kawa)

a dla starszych dzieciaków polecam na parapet np. fiołki amerykańskie - w różnych kolorkach - łatwo się je hoduje, łatwo kwitną i wybaczają wiele błędów nawet kilkuletnim hodowcom emotka

Nasze mieszkanie to kwiatków niestety nie widzi, a wszystko przez to, że często wyjeżdżamy i kwiatki by usychały... Nie ma więc sensu.
0 0

#4764256 Napisano: 18.10.2011 02:53:40
dianek - bardzo grube i bardzo ciekawe emotka

agusia - kaktusy mozecie kupic emotka
0 0

#4764265 Napisano: 18.10.2011 02:58:11
agusia147, my przed ciążą wyjeżdżaliśmy praktycznie w każdy weekend, no i do tego częste wypady w góry,bo z uczelni się było łatwo urwać nawet w tygodniu na kilka dni

stąd większość kwiatków to takie, które można podlewać co 1-2 tyg (a takich jest cała masa), dopiero niedawno pojawiły się takie które wymagają podlewania co 2-3 dni - ale one dostały doniczki samonawadniające emotka

kotek - właśnie zaczynam czytać
i już wyczytałam, że dzieciaka mam ułożonego idealnie - po wczorajszych kopniakach jestem tego pewna emotka

idę czytać dalej bo mnie już wciągnęło... emotka

0 0

agusia147

#4764290 Napisano: 18.10.2011 03:09:15
kotek11 napisał(a):

dianek - bardzo grube i bardzo ciekawe emotka

agusia - kaktusy mozecie kupic emotka

kaktusy u nas nawet usychają. Mamy suche powietrze, nas często nie ma nawet miesiąc...

@Dianek co czytasz?
0 0

#4764304 Napisano: 18.10.2011 03:13:23
dianek napisał(a):

btw - właśnie dotarły książki Murkoffa - aleś to grube emotka

agusia147 napisał(a):

@Dianek co czytasz?

0 0

#4764308 Napisano: 18.10.2011 03:14:32
W oczekiwaniu na dziecko Murkoffa - genialna książka, już ją kocham!

Najlepsze że wczoraj się pół dnia martwiłam że mnie podbrzusze boli... właśnie wyczytałam, że to normalny ból rozciągającego się brzucha i jeśli nie ma żadnych innych objawów to należy się tym N-I-E M-A-R-T-W-I-Æ (w książce dosłownie takimi literami napisane emotka )

genialnie jest ta książka pisana - idealnie pod kobietę w ciąży emotka
0 0

agusia147

#4764339 Napisano: 18.10.2011 03:28:18
dianek napisał(a):

W oczekiwaniu na dziecko Murkoffa - genialna książka, już ją kocham!

Najlepsze że wczoraj się pół dnia martwiłam że mnie podbrzusze boli... właśnie wyczytałam, że to normalny ból rozciągającego się brzucha i jeśli nie ma żadnych innych objawów to należy się tym N-I-E M-A-R-T-W-I-Æ (w książce dosłownie takimi literami napisane emotka )

genialnie jest ta książka pisana - idealnie pod kobietę w ciąży emotka

Poszukam PDF więc emotka
0 0

#4764396 Napisano: 18.10.2011 03:48:05
ni ma, przeszukałam całego neta, znalazłam tylko po angielsku emotka

0 0

agusia147

#4764465 Napisano: 18.10.2011 04:16:56
Kurde też właśnie szukam. A ile kosztuje ta książka? Może się szarpnę skoro mówicie, że warto?
0 0

#4764556 Napisano: 18.10.2011 04:48:45
agusia147 napisał(a):

Kurde też właśnie szukam. A ile kosztuje ta książka? Może się szarpnę skoro mówicie, że warto?

chyba kolo 50zł kazda czesc - nowa. mozna czasem tez na all znalezc tansze
0 0

monika1985monik

#4764650 Napisano: 18.10.2011 05:17:20
kotek11 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

chyba kolo 50zł kazda czesc - nowa. mozna czasem tez na all znalezc tansze

Na allegro nie raz ktoś sprzedaje taniej więc warto poszukać bo książki są super sama w 1 ciąży je przestudiowałam od A do Z i jestem bardzo z nich zadowolona.

Ale Wam zazdroszczę też bym chciała już poczuć ruchy mojego maluszka
emotka
0 0

agusia147

#4764672 Napisano: 18.10.2011 05:24:05
Dziewczyny a jak działa tacierzyńskie? Ile wynosi (w jednym miejscu przeczytałam że 7 tygodni, a w drugim, że 2)? Czy na stażu też przysługuje?
0 0

#4764703 Napisano: 18.10.2011 05:32:40
agusia147 napisał(a):

Dziewczyny a jak działa tacierzyńskie? Ile wynosi (w jednym miejscu przeczytałam że 7 tygodni, a w drugim, że 2)? Czy na stażu też przysługuje?

agusiu tacierzynski od przyszlego roku wynosi 2 tygodnie, a twoj dodatowy macierzynski chyba 4... byc moze ktos liczyl tacierzynski jako urlop macierzynski ktorego ty mozesz sie zrzec na rzecz ojca dziecka

czy na stazu tez obowiazuje tacierzynski emotka chyba nie... ale lepiej spytac sie w pracy - aha - tacierzynski ojciec dziecka moze wykorzystac (tzn. rozpoczac go) do ukonczenia przez dzieko roku.. wiec jesli wieie np. ze staz przejdzie w umowe o prace to moze warto wstrzymac sie z jego wykorzystaniem emotka my np. mimo iz mloda jest z kwietnia tacierzynskiego nie bralismy - moj czeka na nowy rok zeby miec 2 tygodnie.. ale to wiadomo, ze zalezy od rodzicow i sytuacji - ja chlopa w domu nie potrzebowlam bo akurat mam mamuska za sciana emotka
0 0