Konkursowiczki w ciąży

Gość: beniaminowa

#4764839 Napisano: 18.10.2011 06:20:47
Dziewczyny mam problem emotka Byłam dziś na kontrolnym badaniu i wyszło że ma krótką szyjkę emotka miała tak któraś? Co się robi w takiej sytuacji? Bo babka mi powiedziała że mam się oszczędzać i nie nosić (nawet synka)... Tylko ciekawe jak ja mam to zrobić?!
A z dobrych wiadomości to wyniki z krwi ok (nawet mi hemoglobina podskoczyła emotka ) cukier po obciążeniu glukozą też dobrze i w moczu nic nie ma emotka
0 0

Gość: dianek

#4764842 Napisano: 18.10.2011 06:22:03
w najnowszym Dziecku jest artykuł na temat tego ile wolnego daje nowo upieczonym rodzicom prawo

tata zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony ma bez względu na status zatrudnienia żony:
- 2 tygodnie tacierzyńskiego
- 4 tygodnie urlopu dodatkowego (jeśli ma bliźniaki to jest to 6 tygodni)

oprócz tego, jeśli mama zatrudniona na umowę o pracę nie idzie na macierzyński - może pójść na niego tata, taki urlop to 6 tygodni

oczywiście te urlopy są normalnie płatne
0 0

#4764846 Napisano: 18.10.2011 06:24:15
co do książek, my mamy z tej aukcji: http://allegro.pl...ier-i1858596887.html

tanio wyszło

a zdecydowaliśmy się na najnowsze wydania bo jednak mają sporo uzupełnień - porównałam sobie stare i nowe w empiku i jest duża różnica
0 0

Gość: kotek11

#4764859 Napisano: 18.10.2011 06:30:12
dianek napisał(a):

w najnowszym Dziecku jest artykuł na temat tego ile wolnego daje nowo upieczonym rodzicom prawo

tata zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony ma bez względu na status zatrudnienia żony:
- 2 tygodnie tacierzyńskiego
- 4 tygodnie urlopu dodatkowego (jeśli ma bliźniaki to jest to 6 tygodni)

oprócz tego, jeśli mama zatrudniona na umowę o pracę nie idzie na macierzyński - może pójść na niego tata, taki urlop to 6 tygodni

oczywiście te urlopy są normalnie płatne

a to nie jest o dodatkowym macierzynskim kore przysluguje badz mamie badz tacie emotka typowo tylko dla siebie ojciec dziecka ma tacierzynski - iine skrawki macierzynskiego zaleza od mamuski.. jesli ona sie zrzeka to on moze skorzystac...
0 0

monika1985monik

#4764867 Napisano: 18.10.2011 06:33:22
beniaminowa napisał(a):

Dziewczyny mam problem emotka Byłam dziś na kontrolnym badaniu i wyszło że ma krótką szyjkę emotka miała tak któraś? Co się robi w takiej sytuacji? Bo babka mi powiedziała że mam się oszczędzać i nie nosić (nawet synka)... Tylko ciekawe jak ja mam to zrobić?!
A z dobrych wiadomości to wyniki z krwi ok (nawet mi hemoglobina podskoczyła emotka ) cukier po obciążeniu glukozą też dobrze i w moczu nic nie ma emotka

Ja też usłyszałam taką diagnozę w 1 ciąży, ale po prostu zwyczajnie uważałam ( nie przesadnie) i było ok czego i Tobie życzę emotka Teraz 2 ciąża i też synek nie rozumie że mama nie może go nosić ale ograniczam jego noszenie do minimum i mam nadzieje że też będzie ok.
0 0

#4764868 Napisano: 18.10.2011 06:33:40
faktycznie, urlop dodatkowy musi być zaraz po macierzyńskim/tacierzyńskim, thx za poprawkę kotek emotka
0 0

#4764870 Napisano: 18.10.2011 06:33:57
beniaminowa napisał(a):

emotka
0 0

#4764872 Napisano: 18.10.2011 06:35:19
beniaminowa a w którym Ty jesteś tygodniu?

i pytanie takie może trochę głupie, ale czy diagnozę za krótkiej szyjki stawia się po badaniu na fotelu czy z usg też można?
0 0

benasia

#4764877 Napisano: 18.10.2011 06:37:09
NO właśnie nie słyszałam o urlopie dodatkowym dla taty (4 tyg emotka ). Z tego co wiem są 2 tyg tacierzyńskiego, 2 dni z tytułu urodzenia dziecka, i jakieś dni na opiekę nad dzieckiem (np gdy jest chore ale nie wiem ile).
0 0

monika1985monik

#4764888 Napisano: 18.10.2011 06:39:11
dianek napisał(a):

i pytanie takie może trochę głupie, ale czy diagnozę za krótkiej szyjki stawia się po badaniu na fotelu czy z usg też można?

U mnie stwierdzono to na podstawie badania na fotelu
0 0

benasia

#4764889 Napisano: 18.10.2011 06:39:41
dianek napisał(a):

po badaniu na fotelu -doktor sprawdza długość szyjki i czy nie ma rozwarcia.

U mnie też tak było - po prostu trzeba jak najwięcej odpoczywać, nie podnosić rąk ( dlatego nie możecie synków nosić), ja musiałam jeszcze brać leki bo mi brzuch twarniał i bolało podbrzusze i żeby się rozwarcie nie powiększało.
0 0

#4764892 Napisano: 18.10.2011 06:40:00
poprawiając dane o urlopach
dla taty
- 2 tyg. tacierzyńskiego
- 2 dni z okazji urodzenia dziecka

oraz jeśli mama nie idzie na macierzyński
- 6 tyg. macierzyńskiego dla taty
- 4 tyg. urlopu dodatkowego, który musi być zaraz po macierzyńskim mamy lub taty
0 0

#4764894 Napisano: 18.10.2011 06:41:08
monika1985monik napisał(a):

Ja też usłyszałam taką diagnozę w 1 ciąży, ale po prostu zwyczajnie uważałam ( nie przesadnie) i było ok czego i Tobie życzę emotka Teraz 2 ciąża i też synek nie rozumie że mama nie może go nosić ale ograniczam jego noszenie do minimum i mam nadzieje że też będzie ok.

Myślę że w pierwszej ciąży byłoby mi łatwiej bo nie musiałam nosić drugiego dziecka. Jestem dobrej myśli... Tylko tak pytam czy to groźne emotka

dianek u mnie podobno 26 tydzień i badanie na fotelu... usg nie miałam ale mi się wydaje że tylko namacalnie to można stwierdzić emotka
0 0

#4764895 Napisano: 18.10.2011 06:41:27
benasia napisał(a):

NO właśnie nie słyszałam o urlopie dodatkowym dla taty (4 tyg emotka ). Z tego co wiem są 2 tyg tacierzyńskiego, 2 dni z tytułu urodzenia dziecka, i jakieś dni na opiekę nad dzieckiem (np gdy jest chore ale nie wiem ile).

bebasia to L4 -ojciec moze wziac na czlonka rodziny - czyli dziecko badz matke. po cesarce bardzo czesto lekarze wypisuja dla tatusiow takie zwolnienie. tylko ze wtedy masz 80% platne (z tego co pamietam)

no i nie zapomnijcie ze jeszcze jako rodzice co roku jedno z was ma 2 dni opieki nad dzieckiem.
0 0

benasia

#4764904 Napisano: 18.10.2011 06:44:16
kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

bebasia to L4 -ojciec moze wziac na czlonka rodziny - czyli dziecko badz matke. po cesarce bardzo czesto lekarze wypisuja dla tatusiow takie zwolnienie. tylko ze wtedy masz 80% platne (z tego co pamietam)

no i nie zapomnijcie ze jeszcze jako rodzice co roku jedno z was ma 2 dni opieki nad dzieckiem.

czyli oprócz 2 dni na opieke nad dzieckiem tata może wziąć urlop na opieke nad mamą lub dzieckiem - ale wtedy mama i tata idą do doktora jeśli tata ma wziąć na mamę emotka
0 0

#4764905 Napisano: 18.10.2011 06:44:16
benasia u mnie na szczęście nie ma rozwarcia tylko ta szyjka... A musiałaś brać jakieś leki? Czy to po prostu trzeba uważać i byle do 36 tygodnia? emotka
0 0

#4764913 Napisano: 18.10.2011 06:45:47
Prawo do cztero- lub sześciotygodniowego dodatkowego macierzyńskiego zyskają osoby, które 1 stycznia 2012 r. będą przebywać na zwykłym lub dodatkowym urlopie macierzyńskim w jego dotychczasowym wymiarze - czytamy w 'Gazecie Prawnej'. - W tym dniu trwał będzie jeszcze urlop macierzyński osób, które rozpoczęły go np. 8 sierpnia tego roku. 22. tydzień wolnego (20 tygodni zwykłego macierzyńskiego i dwa dodatkowego) upłynie bowiem 8 stycznia 2012 r. 1 stycznia przyszłego roku nadal będzie on trwał, więc dwutygodniowy dodatkowy urlop macierzyński takiej osoby zostanie wydłużony do czterech tygodni.

pamietajcie te ktore rodza w tym roku emotka tez macxie urlopy na nowych zasadach emotka
0 0

benasia

#4764922 Napisano: 18.10.2011 06:47:30
beniaminowa napisał(a):

benasia u mnie na szczęście nie ma rozwarcia tylko ta szyjka... A musiałaś brać jakieś leki? Czy to po prostu trzeba uważać i byle do 36 tygodnia? emotka

ja miałam minimalne rozwarcie ale musiałam już uważać, rąk nie podnosić (m.in. nie wieszać prania bo dzieci nie mam oprócz synka w brzuszku emotka )
leki najpierw oprócz luteiny nie brałam ale potem brzuch zaczął twardnieć i nie przestawał i bóle podbrzusza miałam i dlatego doktor kazał najmniejszą dawkę brać Fenoterol i Isoptin -właśnie do 36 tyg (czyli u mnie miesiąc czasu) ale dziś równo 36 tyg i jutro idę do doktora i odstawiamy emotka
ogólnie trzeba się oszczędzać i dużo odpoczywać i leżeć.
0 0

#4764937 Napisano: 18.10.2011 06:50:38
benasia napisał(a):

kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

czyli oprócz 2 dni na opieke nad dzieckiem tata może wziąć urlop na opieke nad mamą lub dzieckiem - ale wtedy mama i tata idą do doktora jeśli tata ma wziąć na mamę emotka

benesia...zacznijmy od poczatku emotka

2 dni sa z okazji urodzenia - tatus melduje w firmie kiedy bierze. nie ma z tego co pamioetam zapisu w kodeksie do kiedy ma e wykorzystac, jednak z zalozenia sa t dni na zalatwienie spraw urzedowych.

2 dni co roku (chyba do ukonczenia 14 r.z. dziecka) przysluguje jedneu albo drugiemu rodzicowi- sa to dni opieki nad dzieckiem. w zaleznosci od zakladu pracy musicie sie dowiedziec jak trzeba poinforowac pracodawce o wykorzystaniu takich dni.

dodatkowo po porodzie czesc tatusiow idzie do zaprzyjoznionego lekarza poz i bierze L4 a czlonka rodziny. jesli matka miala cearke to czesc ginekologow wypisuje takie zwolnienie juz w szpitalu

no i nowosc czyli tacierzynski - w roku 2011 wynosi 1 tydzien, a w 2012 2 tygodnie
0 0

Gość: agusia147

#4764939 Napisano: 18.10.2011 06:51:29
Czy jeśli nie idę na macierzyńskie, bo nie pracuję, to czy moje macierzyńskie może przejąć mężu?
0 0