Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
My rodziców mamy daleko, stąd moje pytanie. Czy jeśli nie pracuję to z tego tytułu mężowi nie należy się nic?
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A z dobrych wiadomości to wyniki z krwi ok (nawet mi hemoglobina podskoczyła
Gość: dianek
tata zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony ma bez względu na status zatrudnienia żony:
- 2 tygodnie tacierzyńskiego
- 4 tygodnie urlopu dodatkowego (jeśli ma bliźniaki to jest to 6 tygodni)
oprócz tego, jeśli mama zatrudniona na umowę o pracę nie idzie na macierzyński - może pójść na niego tata, taki urlop to 6 tygodni
oczywiście te urlopy są normalnie płatne
tanio wyszło
a zdecydowaliśmy się na najnowsze wydania bo jednak mają sporo uzupełnień - porównałam sobie stare i nowe w empiku i jest duża różnica
Gość: kotek11
a to nie jest o dodatkowym macierzynskim kore przysluguje badz mamie badz tacie
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja też usłyszałam taką diagnozę w 1 ciąży, ale po prostu zwyczajnie uważałam ( nie przesadnie) i było ok czego i Tobie życzę
beniaminowa
Postów 1327
Punkty karne 0
Konkursy dodane
i pytanie takie może trochę głupie, ale czy diagnozę za krótkiej szyjki stawia się po badaniu na fotelu czy z usg też można?
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
U mnie stwierdzono to na podstawie badania na fotelu
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
po badaniu na fotelu -doktor sprawdza długość szyjki i czy nie ma rozwarcia.
U mnie też tak było - po prostu trzeba jak najwięcej odpoczywać, nie podnosić rąk ( dlatego nie możecie synków nosić), ja musiałam jeszcze brać leki bo mi brzuch twarniał i bolało podbrzusze i żeby się rozwarcie nie powiększało.
dla taty
- 2 tyg. tacierzyńskiego
- 2 dni z okazji urodzenia dziecka
oraz jeśli mama nie idzie na macierzyński
- 6 tyg. macierzyńskiego dla taty
- 4 tyg. urlopu dodatkowego, który musi być zaraz po macierzyńskim mamy lub taty
beniaminowa
Postów 1327
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Myślę że w pierwszej ciąży byłoby mi łatwiej bo nie musiałam nosić drugiego dziecka. Jestem dobrej myśli... Tylko tak pytam czy to groźne
dianek u mnie podobno 26 tydzień i badanie na fotelu... usg nie miałam ale mi się wydaje że tylko namacalnie to można stwierdzić
bebasia to L4 -ojciec moze wziac na czlonka rodziny - czyli dziecko badz matke. po cesarce bardzo czesto lekarze wypisuja dla tatusiow takie zwolnienie. tylko ze wtedy masz 80% platne (z tego co pamietam)
no i nie zapomnijcie ze jeszcze jako rodzice co roku jedno z was ma 2 dni opieki nad dzieckiem.
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
czyli oprócz 2 dni na opieke nad dzieckiem tata może wziąć urlop na opieke nad mamą lub dzieckiem - ale wtedy mama i tata idą do doktora jeśli tata ma wziąć na mamę
beniaminowa
Postów 1327
Punkty karne 0
Konkursy dodane
pamietajcie te ktore rodza w tym roku
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja miałam minimalne rozwarcie ale musiałam już uważać, rąk nie podnosić (m.in. nie wieszać prania bo dzieci nie mam oprócz synka w brzuszku
leki najpierw oprócz luteiny nie brałam ale potem brzuch zaczął twardnieć i nie przestawał i bóle podbrzusza miałam i dlatego doktor kazał najmniejszą dawkę brać Fenoterol i Isoptin -właśnie do 36 tyg (czyli u mnie miesiąc czasu) ale dziś równo 36 tyg i jutro idę do doktora i odstawiamy
ogólnie trzeba się oszczędzać i dużo odpoczywać i leżeć.
benesia...zacznijmy od poczatku
2 dni sa z okazji urodzenia - tatus melduje w firmie kiedy bierze. nie ma z tego co pamioetam zapisu w kodeksie do kiedy ma e wykorzystac, jednak z zalozenia sa t dni na zalatwienie spraw urzedowych.
2 dni co roku (chyba do ukonczenia 14 r.z. dziecka) przysluguje jedneu albo drugiemu rodzicowi- sa to dni opieki nad dzieckiem. w zaleznosci od zakladu pracy musicie sie dowiedziec jak trzeba poinforowac pracodawce o wykorzystaniu takich dni.
dodatkowo po porodzie czesc tatusiow idzie do zaprzyjoznionego lekarza poz i bierze L4 a czlonka rodziny. jesli matka miala cearke to czesc ginekologow wypisuje takie zwolnienie juz w szpitalu
no i nowosc czyli tacierzynski - w roku 2011 wynosi 1 tydzien, a w 2012 2 tygodnie