Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#4764735 Napisano: 18.10.2011 05:43:30
kotek11 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Dziewczyny a jak działa tacierzyńskie? Ile wynosi (w jednym miejscu przeczytałam że 7 tygodni, a w drugim, że 2)? Czy na stażu też przysługuje?

agusiu tacierzynski od przyszlego roku wynosi 2 tygodnie, a twoj dodatowy macierzynski chyba 4... byc moze ktos liczyl tacierzynski jako urlop macierzynski ktorego ty mozesz sie zrzec na rzecz ojca dziecka

czy na stazu tez obowiazuje tacierzynski emotka chyba nie... ale lepiej spytac sie w pracy - aha - tacierzynski ojciec dziecka moze wykorzystac (tzn. rozpoczac go) do ukonczenia przez dzieko roku.. wiec jesli wieie np. ze staz przejdzie w umowe o prace to moze warto wstrzymac sie z jego wykorzystaniem emotka my np. mimo iz mloda jest z kwietnia tacierzynskiego nie bralismy - moj czeka na nowy rok zeby miec 2 tygodnie.. ale to wiadomo, ze zalezy od rodzicow i sytuacji - ja chlopa w domu nie potrzebowlam bo akurat mam mamuska za sciana emotka

My rodziców mamy daleko, stąd moje pytanie. Czy jeśli nie pracuję to z tego tytułu mężowi nie należy się nic?
0 0

beniaminowa

#4764839 Napisano: 18.10.2011 06:20:47
Dziewczyny mam problem emotka Byłam dziś na kontrolnym badaniu i wyszło że ma krótką szyjkę emotka miała tak któraś? Co się robi w takiej sytuacji? Bo babka mi powiedziała że mam się oszczędzać i nie nosić (nawet synka)... Tylko ciekawe jak ja mam to zrobić?!
A z dobrych wiadomości to wyniki z krwi ok (nawet mi hemoglobina podskoczyła emotka ) cukier po obciążeniu glukozą też dobrze i w moczu nic nie ma emotka
0 0

Gość: dianek

#4764842 Napisano: 18.10.2011 06:22:03
w najnowszym Dziecku jest artykuł na temat tego ile wolnego daje nowo upieczonym rodzicom prawo

tata zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony ma bez względu na status zatrudnienia żony:
- 2 tygodnie tacierzyńskiego
- 4 tygodnie urlopu dodatkowego (jeśli ma bliźniaki to jest to 6 tygodni)

oprócz tego, jeśli mama zatrudniona na umowę o pracę nie idzie na macierzyński - może pójść na niego tata, taki urlop to 6 tygodni

oczywiście te urlopy są normalnie płatne
0 0

#4764846 Napisano: 18.10.2011 06:24:15
co do książek, my mamy z tej aukcji: http://allegro.pl...ier-i1858596887.html

tanio wyszło

a zdecydowaliśmy się na najnowsze wydania bo jednak mają sporo uzupełnień - porównałam sobie stare i nowe w empiku i jest duża różnica
0 0

Gość: kotek11

#4764859 Napisano: 18.10.2011 06:30:12
dianek napisał(a):

w najnowszym Dziecku jest artykuł na temat tego ile wolnego daje nowo upieczonym rodzicom prawo

tata zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony ma bez względu na status zatrudnienia żony:
- 2 tygodnie tacierzyńskiego
- 4 tygodnie urlopu dodatkowego (jeśli ma bliźniaki to jest to 6 tygodni)

oprócz tego, jeśli mama zatrudniona na umowę o pracę nie idzie na macierzyński - może pójść na niego tata, taki urlop to 6 tygodni

oczywiście te urlopy są normalnie płatne

a to nie jest o dodatkowym macierzynskim kore przysluguje badz mamie badz tacie emotka typowo tylko dla siebie ojciec dziecka ma tacierzynski - iine skrawki macierzynskiego zaleza od mamuski.. jesli ona sie zrzeka to on moze skorzystac...
0 0

monika1985monik

#4764867 Napisano: 18.10.2011 06:33:22
beniaminowa napisał(a):

Dziewczyny mam problem emotka Byłam dziś na kontrolnym badaniu i wyszło że ma krótką szyjkę emotka miała tak któraś? Co się robi w takiej sytuacji? Bo babka mi powiedziała że mam się oszczędzać i nie nosić (nawet synka)... Tylko ciekawe jak ja mam to zrobić?!
A z dobrych wiadomości to wyniki z krwi ok (nawet mi hemoglobina podskoczyła emotka ) cukier po obciążeniu glukozą też dobrze i w moczu nic nie ma emotka

Ja też usłyszałam taką diagnozę w 1 ciąży, ale po prostu zwyczajnie uważałam ( nie przesadnie) i było ok czego i Tobie życzę emotka Teraz 2 ciąża i też synek nie rozumie że mama nie może go nosić ale ograniczam jego noszenie do minimum i mam nadzieje że też będzie ok.
0 0

#4764868 Napisano: 18.10.2011 06:33:40
faktycznie, urlop dodatkowy musi być zaraz po macierzyńskim/tacierzyńskim, thx za poprawkę kotek emotka
0 0

beniaminowa

#4764870 Napisano: 18.10.2011 06:33:57
beniaminowa napisał(a):

emotka
0 0

#4764872 Napisano: 18.10.2011 06:35:19
beniaminowa a w którym Ty jesteś tygodniu?

i pytanie takie może trochę głupie, ale czy diagnozę za krótkiej szyjki stawia się po badaniu na fotelu czy z usg też można?
0 0

benasia

#4764877 Napisano: 18.10.2011 06:37:09
NO właśnie nie słyszałam o urlopie dodatkowym dla taty (4 tyg emotka ). Z tego co wiem są 2 tyg tacierzyńskiego, 2 dni z tytułu urodzenia dziecka, i jakieś dni na opiekę nad dzieckiem (np gdy jest chore ale nie wiem ile).
0 0

monika1985monik

#4764888 Napisano: 18.10.2011 06:39:11
dianek napisał(a):

i pytanie takie może trochę głupie, ale czy diagnozę za krótkiej szyjki stawia się po badaniu na fotelu czy z usg też można?

U mnie stwierdzono to na podstawie badania na fotelu
0 0

benasia

#4764889 Napisano: 18.10.2011 06:39:41
dianek napisał(a):

po badaniu na fotelu -doktor sprawdza długość szyjki i czy nie ma rozwarcia.

U mnie też tak było - po prostu trzeba jak najwięcej odpoczywać, nie podnosić rąk ( dlatego nie możecie synków nosić), ja musiałam jeszcze brać leki bo mi brzuch twarniał i bolało podbrzusze i żeby się rozwarcie nie powiększało.
0 0

#4764892 Napisano: 18.10.2011 06:40:00
poprawiając dane o urlopach
dla taty
- 2 tyg. tacierzyńskiego
- 2 dni z okazji urodzenia dziecka

oraz jeśli mama nie idzie na macierzyński
- 6 tyg. macierzyńskiego dla taty
- 4 tyg. urlopu dodatkowego, który musi być zaraz po macierzyńskim mamy lub taty
0 0

beniaminowa

#4764894 Napisano: 18.10.2011 06:41:08
monika1985monik napisał(a):

Ja też usłyszałam taką diagnozę w 1 ciąży, ale po prostu zwyczajnie uważałam ( nie przesadnie) i było ok czego i Tobie życzę emotka Teraz 2 ciąża i też synek nie rozumie że mama nie może go nosić ale ograniczam jego noszenie do minimum i mam nadzieje że też będzie ok.

Myślę że w pierwszej ciąży byłoby mi łatwiej bo nie musiałam nosić drugiego dziecka. Jestem dobrej myśli... Tylko tak pytam czy to groźne emotka

dianek u mnie podobno 26 tydzień i badanie na fotelu... usg nie miałam ale mi się wydaje że tylko namacalnie to można stwierdzić emotka
0 0

#4764895 Napisano: 18.10.2011 06:41:27
benasia napisał(a):

NO właśnie nie słyszałam o urlopie dodatkowym dla taty (4 tyg emotka ). Z tego co wiem są 2 tyg tacierzyńskiego, 2 dni z tytułu urodzenia dziecka, i jakieś dni na opiekę nad dzieckiem (np gdy jest chore ale nie wiem ile).

bebasia to L4 -ojciec moze wziac na czlonka rodziny - czyli dziecko badz matke. po cesarce bardzo czesto lekarze wypisuja dla tatusiow takie zwolnienie. tylko ze wtedy masz 80% platne (z tego co pamietam)

no i nie zapomnijcie ze jeszcze jako rodzice co roku jedno z was ma 2 dni opieki nad dzieckiem.
0 0

benasia

#4764904 Napisano: 18.10.2011 06:44:16
kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

bebasia to L4 -ojciec moze wziac na czlonka rodziny - czyli dziecko badz matke. po cesarce bardzo czesto lekarze wypisuja dla tatusiow takie zwolnienie. tylko ze wtedy masz 80% platne (z tego co pamietam)

no i nie zapomnijcie ze jeszcze jako rodzice co roku jedno z was ma 2 dni opieki nad dzieckiem.

czyli oprócz 2 dni na opieke nad dzieckiem tata może wziąć urlop na opieke nad mamą lub dzieckiem - ale wtedy mama i tata idą do doktora jeśli tata ma wziąć na mamę emotka
0 0

beniaminowa

#4764905 Napisano: 18.10.2011 06:44:16
benasia u mnie na szczęście nie ma rozwarcia tylko ta szyjka... A musiałaś brać jakieś leki? Czy to po prostu trzeba uważać i byle do 36 tygodnia? emotka
0 0

#4764913 Napisano: 18.10.2011 06:45:47
Prawo do cztero- lub sześciotygodniowego dodatkowego macierzyńskiego zyskają osoby, które 1 stycznia 2012 r. będą przebywać na zwykłym lub dodatkowym urlopie macierzyńskim w jego dotychczasowym wymiarze - czytamy w 'Gazecie Prawnej'. - W tym dniu trwał będzie jeszcze urlop macierzyński osób, które rozpoczęły go np. 8 sierpnia tego roku. 22. tydzień wolnego (20 tygodni zwykłego macierzyńskiego i dwa dodatkowego) upłynie bowiem 8 stycznia 2012 r. 1 stycznia przyszłego roku nadal będzie on trwał, więc dwutygodniowy dodatkowy urlop macierzyński takiej osoby zostanie wydłużony do czterech tygodni.

pamietajcie te ktore rodza w tym roku emotka tez macxie urlopy na nowych zasadach emotka
0 0

benasia

#4764922 Napisano: 18.10.2011 06:47:30
beniaminowa napisał(a):

benasia u mnie na szczęście nie ma rozwarcia tylko ta szyjka... A musiałaś brać jakieś leki? Czy to po prostu trzeba uważać i byle do 36 tygodnia? emotka

ja miałam minimalne rozwarcie ale musiałam już uważać, rąk nie podnosić (m.in. nie wieszać prania bo dzieci nie mam oprócz synka w brzuszku emotka )
leki najpierw oprócz luteiny nie brałam ale potem brzuch zaczął twardnieć i nie przestawał i bóle podbrzusza miałam i dlatego doktor kazał najmniejszą dawkę brać Fenoterol i Isoptin -właśnie do 36 tyg (czyli u mnie miesiąc czasu) ale dziś równo 36 tyg i jutro idę do doktora i odstawiamy emotka
ogólnie trzeba się oszczędzać i dużo odpoczywać i leżeć.
0 0

#4764937 Napisano: 18.10.2011 06:50:38
benasia napisał(a):

kotek11 napisał(a):

benasia napisał(a):

czyli oprócz 2 dni na opieke nad dzieckiem tata może wziąć urlop na opieke nad mamą lub dzieckiem - ale wtedy mama i tata idą do doktora jeśli tata ma wziąć na mamę emotka

benesia...zacznijmy od poczatku emotka

2 dni sa z okazji urodzenia - tatus melduje w firmie kiedy bierze. nie ma z tego co pamioetam zapisu w kodeksie do kiedy ma e wykorzystac, jednak z zalozenia sa t dni na zalatwienie spraw urzedowych.

2 dni co roku (chyba do ukonczenia 14 r.z. dziecka) przysluguje jedneu albo drugiemu rodzicowi- sa to dni opieki nad dzieckiem. w zaleznosci od zakladu pracy musicie sie dowiedziec jak trzeba poinforowac pracodawce o wykorzystaniu takich dni.

dodatkowo po porodzie czesc tatusiow idzie do zaprzyjoznionego lekarza poz i bierze L4 a czlonka rodziny. jesli matka miala cearke to czesc ginekologow wypisuje takie zwolnienie juz w szpitalu

no i nowosc czyli tacierzynski - w roku 2011 wynosi 1 tydzien, a w 2012 2 tygodnie
0 0