Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#4765972 Napisano: 19.10.2011 09:00:35
dziewczyny - dlatego ja osobiście polecam leczenie się w prywatnych gabinetach/przychodniach, które mają umowę z NFZ - standard jest zupełnie inny.

Ja w kolejce do gina (znaczy się raz czekałam, całe 3 minuty bo ogólnie w tej przychodni nie ma czegoś takiego jak kolejka) siedzę z babkami, które za wizytę płacą 70zł, ja nie płacę nic, ponieważ jestem z listy NFZ (dziennie ileś tam osób przyjmują z NFZtu)
Lekarz ten sam, gabinet ten sam, wszystko to samo i nikt nawet nie wie czy ja płacę czy jestem z tych bezpłatnych. Z terminami żadnego problemu, gadania też robię u nich - te które są normalnie refundowane również mam za darmo, mimo iż to prywatny punkt diagnostyki.

Gorzej się czujesz przed pobieraniem krwi? Nie ma problemu - możesz się położyć, ostaniesz szklankę wody, posiedzieć 10 minut w gabinecie i poplotkujesz z przemiłą pielęgniarką, a ona nawet nie wiesz kiedy Ci krew pobierze. W publicznej przychodni z czymś takim się nie spotkałam.

A z ginem to już w ogóle fajny układ - ma się go na telefon, coś się dzieje to się przyjeżdża do niego do gabinetu lub na dyżur do szpitala w zależności gdzie akurat jest. I nie ma oporów przez wypisywaniem skierowań na badania, co jest powszechne w publicznych przychodniach...

A jak taki prywatny, NFZtowski gabinet znaleźć? Ja zazwyczaj szperam po necie i szukam na ich stronach internetowych jakichkolwiek informacji o umowie z NFZ, czasem zadzwonię i się dowiaduję, że owszem, mają umowę na kilku pacjentów, ale się tym nie chwalą emotka
0 0

Gość: katrin22

#4765983 Napisano: 19.10.2011 09:02:46
Mi raz wykryli liczne leukocyty i liczne bakterie, powtórzyłam badanie prywatnie( koszt 5zł) i wyszło kilka leukocytów i zero bakterii. Myślę, że mocz można dla samego siebie zrobić ponownie, i wtedy konsultować z lekarzem. To tak na przyszłość! bo i wyniki mogą wyjść błędnie.
U Ciebie to pomyłka wyników, ale na przyszłość, jak coś Ci wyjdzie nie tak, to powtórz, wtedy będziesz spokojniejsza.
0 0

benasia

#4765996 Napisano: 19.10.2011 09:07:14
ja też dziś idę na wizytę i już nie mogę się doczekać aż zobaczę mojego Skarba emotka
0 0

#4766003 Napisano: 19.10.2011 09:09:43
benasia napisał(a):

ja też dziś idę na wizytę i już nie mogę się doczekać aż zobaczę mojego Skarba emotka

O której masz wizytę, ja na 16.30 emotka
0 0

benasia

#4766008 Napisano: 19.10.2011 09:12:38
katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

O której masz wizytę, ja na 16.30 emotka

ja dopiero na 18. A zanim wrócę pewnie koło 20 będzie - ale oczywiście się pochwalę co tam u nas emotka
0 0

#4766034 Napisano: 19.10.2011 09:22:13
koniecznie się pochwal, ja też zanim wrócę, będzie 18.00 emotka
0 0

Gość: dianek

#4766036 Napisano: 19.10.2011 09:22:45
aaa, zazdroszczę Wam strasznie emotka
my dopiero 30... za 11 dni... jeszcze obrona magisterki po drodze emotka umrę z niedoczekania... emotka

dobrze chociaż że maluch pilnuje by mama go czuła - znów przy zasypianiu zostałam skopana emotka ale dobrze mi z tym emotka
0 0

#4766043 Napisano: 19.10.2011 09:23:47
benasia Ty masz dzidzię ułożoną główkowo, gdzie czujesz ruchy najbardziej?i czy czujesz główkę w dole?
Ja czuję twarde coś nad pępkiem, i ruchy z prawej strony żeber, ale nie wiem czy to nie raczki, a takie intensywne ruchy w dole, pewnie dzidzia u mnie nadal miednicowo, bo już ma ciasno.

dianek na początku kopniaczki to frajda emotka
0 0

ziolko

#4766053 Napisano: 19.10.2011 09:27:27
dziewczyny - wyniki badań, szczególnie moczu, zależą od:
- tego o której mocz był pobrany a o której zrobili badanie, im więcej czasu, tym bardziej bakterie się rozmnażają
jakby test przeprowadzić na tej samej próbce od razu po pobraniu a po kilku godzinach - wyniki wyjdą różne

- tego, jak dokładnie się umyłyście wcześniej, przed pobraniem próbki, szczególnie dotyczy nabłonków

kiedyś wyszło mi mnóstwo bakterii, nie miałam objawów zapalenia pęcherza, ale zawsze patrzę na godzinę wykonania badania.
Jeśli próbkę brałam np o 8, zaniosłam o 9 czy 10, badanie wykonane o 14-15, to logiczne, że jest tego dużo ;/

Ja tam zawsze patrzę na datę badania, bo mam chorą tarczycę, więc układam sobie wyniki chronologicznie emotka

tyle w kwestii wyników

ale dziwię się, jak mogli wydać wyniki z czerwca?? emotka
0 0

benasia

#4766066 Napisano: 19.10.2011 09:30:40
A ja mam teraz zupełnie z innej beczki pytanie : muszę przyszykować wszystko do szpitala, i chcę dla męża uszykować na wyjście z szpitala ubranka dla małego żeby nie szukał i wziął co należy - tylko powiedzcie mi co wy uszykowałyście dokładnie na wyjście dla waszych dzieciątek które mają się urodzić koniec października /listopad?
0 0

#4766072 Napisano: 19.10.2011 09:32:21
Dla dzidzi mam kombinezonik, kocyk, czapeczkę, rożek, kaftanik, półśpiochy, nie wiem co jeszcze trzeba.
0 0

kalisto1986

#4766090 Napisano: 19.10.2011 09:38:54
benasia napisał(a):

A ja mam teraz zupełnie z innej beczki pytanie : muszę przyszykować wszystko do szpitala, i chcę dla męża uszykować na wyjście z szpitala ubranka dla małego żeby nie szukał i wziął co należy - tylko powiedzcie mi co wy uszykowałyście dokładnie na wyjście dla waszych dzieciątek które mają się urodzić koniec października /listopad?

Ważne żeby nie przesadzić, ja bym naszykowała na twoim miejscu bodziaki, jakiś pajacyk,czapeczke kombinezonik i wrazie brzydkiej pogody kocyk.
Nie ma co za ciepło ubierać emotka

a co do rożka nie wiem jak w zime, bo mój syn urodził się w czerwcu, ale my rożek używaliśmy tylko w szpitalu, a pozniej jako kocyk na podłoge na którym mały pozniej leżał i się turlał emotka
0 0

benasia

#4766101 Napisano: 19.10.2011 09:41:13
ja tak myślałam by tak malego ubrać ale nie wiem czy pępuszka nie będzie to urażać:
-kopertowe body kr. rękaw (dlatego kopertowe że łatwiej się maluszkowi zakłada)
-na to miałam zamiar kaftanik bądź koszulkę rozpinaną na całej długości (oczywiście dł. rękaw)
-nie wiem czy rajstopki też zakładać na te małe nóżki???
-potem śpioszki
-i jeśli nie rajstopki to skarpetki (nie wiem czy pod śpiochy czy na)
-ciepły kombinezonik, czapusia cieniutka i na to troszkę większa ciepła, ewentualnie rękawiczki

Nie wiem czy taki komplet będzie ok? czy jeszcze jakąs bluzę na śpiochy -ale chyba nie bo przecież autem pojedziemy.
Tylko co z tym pępuszkiem -czy mu wygodnie będzie?
0 0

beniaminowa

#4766278 Napisano: 19.10.2011 10:30:36
kalisto1986 napisał(a):

Ważne żeby nie przesadzić, ja bym naszykowała na twoim miejscu bodziaki, jakiś pajacyk,czapeczke kombinezonik i wrazie brzydkiej pogody kocyk.
Nie ma co za ciepło ubierać emotka

Też bym tak zrobiła emotka jest warstwowo ale nie za dużo tego... W samochodzie można dzidziusia odkryć ewentualnie (zależy od temperatury) rozpiąć kombinezonik... a co do pępuszka to nie musisz się go obawiać, po tym jak widziałam jak w szpitalu się z nim obchodzą stwierdzam że to dzidziusia nie boli i raczej nie odczuwa dyskomfortu...
0 0

Gość: grusia

#4766280 Napisano: 19.10.2011 10:32:41
henryczka62 napisał(a):

grusia lek był wydany inny niż na recepcie czy źle przepisany (tzn nie uwzględniając wiek dziecka) a farmaceuta tego nie zauważył i wydał? To co się wydaje jest sprawdzane kilka razy min. przy pacjencie, potem jak się przypina wydruki i potem jeszcze raz. Jeżeli zaszłaby jakakolwiek pomyłka to farmaceuta rzuca wszystko i dzwoni jeżeli ma nr tel lub jedzie do tego pacjenta.

Lek zostal zle wydany. Wiem jakie sa procedury bo moj maz jest farmaceuta ale procedury to jedno a zycie drugie emotka No i to bylo jakies 18 lat temu co nie zmienia faktu ze ten blad mogl kosztowac zycie.

A co do wyjscia ze szpitala ja mam naszykowany
*kombinezon
*body z dl rekawem
*welurowy kaftanik
*welurowe spioszki
*czapeczka
*ew kocyk

Nie wiem jak u Was ale my tylko ze szpitala do samochodu i z samochodu do domu wiec dwa kroki - nie ma co przesadzac mysle z ubieraniem w Bog wie ile wartsw.
0 0

Gość: agulecece

#4766464 Napisano: 19.10.2011 11:38:12
ja podobnie jak grusia,oj juz nie moge sie doczekac 25 juz blisko maly nareszcze przekroczyl 3 kilo o cale 5 dkg
0 0

#4766498 Napisano: 19.10.2011 11:50:01
U mnie z cyklu też wychodzi 25 października, ale wg USG między 6 a 9 listopada. Dziś się dowiem, czy będzie CC, czy czekamy na sn emotka
0 0

monika1985monik

#4766712 Napisano: 19.10.2011 01:08:03
benasia napisał(a):

ja tak myślałam by tak malego ubrać ale nie wiem czy pępuszka nie będzie to urażać:
-kopertowe body kr. rękaw (dlatego kopertowe że łatwiej się maluszkowi zakłada)
-na to miałam zamiar kaftanik bądź koszulkę rozpinaną na całej długości (oczywiście dł. rękaw)
-nie wiem czy rajstopki też zakładać na te małe nóżki???
-potem śpioszki
-i jeśli nie rajstopki to skarpetki (nie wiem czy pod śpiochy czy na)
-ciepły kombinezonik, czapusia cieniutka i na to troszkę większa ciepła, ewentualnie rękawiczki

Nie wiem czy taki komplet będzie ok? czy jeszcze jakąs bluzę na śpiochy -ale chyba nie bo przecież autem pojedziemy.
Tylko co z tym pępuszkiem -czy mu wygodnie będzie?

Ja bym rajstopek nie zakładała emotka skarpetki wystarczą emotka Co do rożka ja małego wiozłam do domu w foteliku więc nie był potrzebny emotka

My wizytę mamy dopiero 7 listopada więc jeszcze poczekamy ale wcześniej muszę zrobić badania a na razie tak mnie mdli rano że nie mam siły na nie emotka
0 0

#4766828 Napisano: 19.10.2011 01:44:56
A ja już przygotowana do lekarza emotka
Zauważyłam rozstępy na brzuszku emotka
Jak mi tylko opadł to się pojawiły, taki urok chyba....

trzymajcie kciuki !!!! emotka
0 0

monika1985monik

#4766836 Napisano: 19.10.2011 01:46:44
katrin22 napisał(a):

A ja już przygotowana do lekarza emotka
Zauważyłam rozstępy na brzuszku emotka
Jak mi tylko opadł to się pojawiły, taki urok chyba....

trzymajcie kciuki !!!! emotka

No to pozytywnie nastawiona śmigaj do lekarza i zdaj relacje jak było emotka a rozstępami się nie przejmuj emotka u mnie pojawiły się mimo licznych wcieranych kremów itp w połowie ciąży a po ciąży po 2 miesiącach znikły emotka bądz dobrej myśli emotka
0 0