Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#4855443 Napisano: 26.11.2011 12:05:24
katrin22 napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

agusia147 napisał(a):

No i mały od wczoraj coś bardzo aktywny, aż się martwić zaczynam, że mu źle u mnie ;(

Jak mały jest aktywny to tylko powody do radości
emotka po prostu dobrze się bawi emotka Jak by nie dawał znaku o sobie wtedy był by powód do zmartwień a tak to jest tylko powód do radości emotka

dokładnie, Monika dobrze mówi emotka

Ale nigdy aż tak bardzo nie wariował emotka Tylko raczej spokojnie dawał znać o swej obecności podkopując wieczorkami lub po posiłkach. A od wczoraj fika cały czas, nawet w nocy emotka
0 0

monika1985monik

#4855658 Napisano: 26.11.2011 01:58:45
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

No i mały od wczoraj coś bardzo aktywny, aż się martwić zaczynam, że mu źle u mnie ;(

emotka po prostu dobrze się bawi emotka Jak by nie dawał znaku o sobie wtedy był by powód do zmartwień a tak to jest tylko powód do radości emotka

Ale nigdy aż tak bardzo nie wariował emotka Tylko raczej spokojnie dawał znać o swej obecności podkopując wieczorkami lub po posiłkach. A od wczoraj fika cały czas, nawet w nocy emotka

To normalne wykorzystuje chwilę kiedy ma jeszcze miejsce by się poruszać emotka fikołki, zabawy pępowiną itp emotka Głowa do góry i nie martw się tym czym nie musisz bo jest ok emotka
0 0

agusia147

#4855704 Napisano: 26.11.2011 02:24:29

agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

To normalne wykorzystuje chwilę kiedy ma jeszcze miejsce by się poruszać emotka fikołki, zabawy pępowiną itp emotka Głowa do góry i nie martw się tym czym nie musisz bo jest ok emotka

No dobrze emotka Niech się maluch cieszy miejscem póki może, bo już niewiele mu zostało.
0 0

Gość: rynka

#4855729 Napisano: 26.11.2011 02:38:04
benasia napisał(a):

Dziewczyny mój Malutki ma straszne gazy i bardzo cierpi - pręży się, stęka, czasem czerwony się robi i krzyczy... Dziś od 7.30 do południa to przerabialiśmy - był zmęczony i chciał spać ale nie mógl. Teraz na szczęście śpi.
Nie jem jakiś wzdymających pokarmów. Karmię głównie piersią, lecz dostaje czasami butelkę.
Próbowałam juz kładzenia na brzuszku, troszkę pomogło ale nie wiele. Mam espumisan dla dzieci ale dostawał w nocy i jakoś rano go złapało...
Trochę pomaga mu gdy trzymam go na rękach pionowo i on podkurcza nóżki -ale trzymanie takiego prawie 5kg pulpecika długo nie jest łatwe...
Macie jakieś sposoby?

Rewelacyjne są niemieckie kropelki Sab Simplex - u nas całkowicie się sprawdziły. Poczytaj sobie na ich temat w necie. Nam bardzo pomogły
0 0

Gość: katrin22

#4855811 Napisano: 26.11.2011 03:29:07
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

urósł i czujesz go bardziej emotka
0 0

grazia1981

#4855950 Napisano: 26.11.2011 04:37:01

dianek napisał(a):

Mamuśki, czy któraś z Was próbowała wychowania bezpieluchowego? (nie mówię o treningu nocnikowym, tylko o tradycyjnym EC rozpoczynanym nim dziecko skończy 6 mies.)

Wiem, że z kupkami nie ma większego problemu (moja siostra mając 6 mies. tę potrzebę w 100% załatwiała już do nocnika, a mając 8 mies. potrafiła kontrolować i dawać znać na tyle wcześnie że nie było problemu np. z wróceniem ze spaceru na nocnik).

Zastanawiam się jednak czy nie zacząć, tak jak zaczynają tradycyjnie Japończycy, czyli w 3 tyg życia dziecka - ktoś próbował tak wcześnie?

Ja powiem na przykładzie tych dzieci co pilnowałam i teraz swojego synka że to bezsens ( choć może jest mała grupa dzieci która potrafi np jak ma rok zawołać że chce siku lub kupkę częściej i szybciej potrafią to dziewczynki) U nas jest tak że walczymy z pieluchami już ponad pół roku i jak na razie pielucha nadal jest.

Mój synek nosił pieluchy do 2,5 roku,teraz skończył 3 lata i jescze zdarza mu się zabawić i zrobić do majtów emotka
0 0

grazia1981

#4855953 Napisano: 26.11.2011 04:37:56
agusia147 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

No dobrze emotka Niech się maluch cieszy miejscem póki może, bo już niewiele mu zostało.

A kiedy masz termin?
0 0

Gość: dianek

#4855966 Napisano: 26.11.2011 04:47:22
monika1985monik
jak macie pieluche to mówisz o treningu nocnikowym, który i dla dziecka i dla rodzica jest koszmarem, a ja mówię o wychowaniu bezpieluchowym, które nie jest walką z pieluchą tylko nauką komunikacji rodzica i dziecka od 1 dnia życia

to zupełnie dwie różne rzeczy emotka

agusia147
wychowanie bezpieluchowe to żadna nowość emotka stosuje się je w znacznej części świata, w niektórych krajach (jest ich co najmniej kilkanaście) takie wychowanie to część tradycji i kultury

u nas w Polsce też było, ale słabo związane z kulturą
no a w Europie prawie całkowicie zostało wyparte przez rozwijające się koncerny produkujące pieluchy jednorazowe

fajnie to działa w Japonii - tam się tego uczy normalnie w szkołach rodzenia, a nawet w zwykłych szkołach,oczywiście w domach również (bo Japonia ma bzika na punkcie higieny, dla Japończyków pampers uwłacza godności dziecka, bo leży ono w swoich sikach i kupach, a powinno być czyste.. i wg mnie osobiście coś w tym jedna jest emotka ))

ebooka na ten temat nie posiadam żadnego, bo podstawy znam z praktyki (u nas w rodzinie zawsze stosowało się częściowe wychowanie bezpieluchowe), ale na necie można poczytać
np trochę teorii jest tutaj: http://ekobaby.pl/ec_wstep.php (po lewej stronie jest całe menu dot. EC)
ale osobiście wolę czytać doświadczenia mam, które EC stosują - bo teoria to taka mało praktyczna - wystarczy pogrzebać po forach
0 0

agusia147

#4856001 Napisano: 26.11.2011 05:03:12
grazia1981 napisał(a):

A kiedy masz termin?

za 10 tygodni emotka
0 0

Gość: grusia

#4856099 Napisano: 26.11.2011 05:48:55
Hejka
My jutro mamy drugą turę wizytujacych gosci emotka Prababcia przyjedzie zobaczyc pierwsza prawnusie emotka . Młoda w koncu zasnela - nie spala od 13, towarzyska sie zrobila strasznie, gotowałą ze mna, wieszała firany, nawet starszy brat nie zameczyl ja opowiadaniem bajek emotka

Przeszukujac Allegro wpadła mi w rece aukcja - moze ktoras z Was zainteresuje
http://allegro.pl...zik-i1944423180.html

Szkoda ze nie umiem znalezc ubranka ktore chcialam ubrac malej w domu po chrzcinach emotka
0 0

agusia147

#4856200 Napisano: 26.11.2011 06:39:27
grusia napisał(a):

Hejka
My jutro mamy drugą turę wizytujacych gosci emotka Prababcia przyjedzie zobaczyc pierwsza prawnusie emotka . Młoda w koncu zasnela - nie spala od 13, towarzyska sie zrobila strasznie, gotowałą ze mna, wieszała firany, nawet starszy brat nie zameczyl ja opowiadaniem bajek emotka

Szkoda ze nie umiem znalezc ubranka ktore chcialam ubrac malej w domu po chrzcinach emotka

Ja mam pomysł na ubranie mojego na chrzciny emotka A potem furorę zrobimy przebraniem zająca emotka Bo chrzciny zaplanowane na Wielkanoc emotka
0 0

grazia1981

#4856221 Napisano: 26.11.2011 06:52:04
agusia147 napisał(a):

grusia napisał(a):

Hejka

Ja mam pomysł na ubranie mojego na chrzciny emotka A potem furorę zrobimy przebraniem zająca emotka Bo chrzciny zaplanowane na Wielkanoc emotka

To faktycznie niedługo masz już imię wybrane?
Mi się marzy córeczka,bo synka już mam ,ale najważniejsze oczywiście,żeby było zdrowe emotka
0 0

agusia147

#4856264 Napisano: 26.11.2011 07:12:35
grazia1981 napisał(a):

To faktycznie niedługo masz już imię wybrane?
Mi się marzy córeczka,bo synka już mam ,ale najważniejsze oczywiście,żeby było zdrowe emotka

Od kiedy zobaczyłam, że chłopiec, to już ma imię - Kamilek emotka I się bardzo oburzam jak ktoś gada, że płód czy coś takiego, bo przecież to synek jest już i duży chłopak emotka

Też chciałam córeczkę emotka Ale będzie chłopiec, i będzie równie mocno kochany emotka
0 0

#4856271 Napisano: 26.11.2011 07:14:13
grusia napisał(a):

Hejka

kurcze długodystansowa Twoja Kinia, mój Kubuś max 3h wytrzymuje potem zasypia na 1,5-3h
0 0

#4856288 Napisano: 26.11.2011 07:23:25
Katrin moje dzieci widac tak maja - moj syn barszo szybko przesypiał noc a w dzien prawie nie spał i córcia bierze z niego przykład. W nocy zdarza sie jej przespac ciągiem 4,5 godz ( poki co jej rekord ).

Agusia pochwalisz sie ciuszkiem chrzcielnym ?
Kinia wystapi w takim ciuszku http://www.abraka...7&p2=63&o=77
0 0

agusia147

#4856307 Napisano: 26.11.2011 07:33:41
grusia napisał(a):

Katrin moje dzieci widac tak maja - moj syn barszo szybko przesypiał noc a w dzien prawie nie spał i córcia bierze z niego przykład. W nocy zdarza sie jej przespac ciągiem 4,5 godz ( poki co jej rekord ).

Grusia, będzie coś w ten deseń:
http://allegro.pl...est-i1953646933.html
Strasznie podobają mi się mini garniturki emotka
Dla dziewczynki łatwiej znaleźć coś ładnego.
0 0

#4856324 Napisano: 26.11.2011 07:40:46
Fajne choc nie jestem fanką garniturków emotka .Ale macie fajnie bo pogoda juz moze byc na prawde fajan .Synka chcielismy ubrać w ciuszek marynarski do chrztu ale bylo tak zimno ze byl w polarowym ubranku.
0 0

agusia147

#4856333 Napisano: 26.11.2011 07:45:36
grusia napisał(a):

Fajne choc nie jestem fanką garniturków emotka .Ale macie fajnie bo pogoda juz moze byc na prawde fajan .Synka chcielismy ubrać w ciuszek marynarski do chrztu ale bylo tak zimno ze byl w polarowym ubranku.

Mam nadzieję, że w kwietniu na wielkanoc będzie ładnie.

Bolały was żebra w ciąży?
0 0

#4856376 Napisano: 26.11.2011 08:01:11
Ja jestem ciekawa czy w tym roku wogole bedzie zima.Oby aby troche sniegu na swieta spadło.
A co do zeber to notorycznie byłam po nich obkopywana to i czesto bolały.Kule teskno mi troche za tymi kopniakami i bolem pleców emotka . Ja juz wrocilam do wagi sprzed ciazy ( no mam 2 kg mniej niz przed ) i gdyby nie dziecko w łozeczku oraz szwy ktore sie jeszcze nie rozpuscily to bym mogla zapomniec ze wogole rodzilam a dzis mijaja 4 tygodnie od tego wielkiego dnia.A jutro mija rok od poronienia emotka
0 0

#4856510 Napisano: 26.11.2011 08:53:51
grusia napisał(a):

szczęściara, 4,5 h to dużo emotka mój na cycu max 3h śpi.
0 0